Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: vunena vesta

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno vunena vesta

oprala sam vunenu vestu na ruke (zapravo sam je samo malo promrljala sa omekšivacem )....i kad sam je ocijedila to više nije kratka vestica do struka nego je skoro do koljena :shock:
    nisam je objesila nego sam je polegnula na ručnik, i to ne blizu radijatora...
    sad čekam da se osuši....
    ima li šanse da se stisne? ili bum išla reklamirati?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zavisi kako si je cijedila. Ako si je izmrcvarila idi na bisere vrlih domacica. Ako nisi cekaj da se osusi i javi sta je bilo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

baš si me razveselila

p.s. kako definiraš "izmrcvarila"?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ono, uvrtala, tukla, razvlacila, stezala dok joj zadnju kap vode iz nje nisi istjerala.....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

za cijedjenje vunenih stvari preporucam: umotati u veliki, debeli rucnik po duzini pa lagano tako ocijediti ocijediti (zamolitinekog da frce s druge strane)... postupak mozete ponoviti sa drugim suhim rucnikom... pa staviti susiti polegnuto, ne objesiti...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svaku, ali baš svaku vunenu vestu koju sam oprala - uništila

A sve radim po ps-u, mlaka voda, cijeđenje tako nježno kako ni bebicu ne brišem, polegnuto na debeli ručnik - i sve uzalud, uvijk se deformiraju...tak da mi više ne pada na pamet kupovati vunene veste, ne vole me

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a jel bi pomoglo da ju sad malo prokuham?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sve vunene veste perem u mašini na 30 stupnjeva i nije im ništa. čak ih ni sušiti ne stavljam na ravno već ih objesim na sušilo i sve ok .

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj bruni prvotno napisa
    ja sve vunene veste perem u mašini na 30 stupnjeva i nije im ništa. čak ih ni sušiti ne stavljam na ravno već ih objesim na sušilo i sve ok .
    same here, samo ja stavim na ono "ručno pranje" u mašini

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pa i ja inače veste perem u mašini...ali ova je 100% vuna, a i bila je jako skupa...pa sam si "dala truda" ručno; a kad ono :shock:
    i ne samo to, nego i smrdiiiiiiii! ko da mi se cijelo stado ovaca uneredilo u sobi.fuj. uopće ne znam kak bum to ikad više nosila! a samo sam je htjela malo isprati od smrada dima....šmrc.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fino je baci u mašinu i na centrifugu... pa je možeš dati djetetu da nosi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Probaj ju baciti u mašinu na 30,moža šta ispadne od nje

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po mom iskustvu, vunene stvari koje se peru na ruke se najviše deformiraju kod sušenja zato jer su pune vode pa ih ta težina vode razvuče. Od kako perem stvari u mašini i stavim ih na centrifugu (perem kao normalni šareni veš samo ih stavim u neku vreću da se ne iskrzaju i centrifugiram na onom manjem broju okretaja), općenito budu u boljem stanju nego kad ih perem na ruke.
    Usput, kad si nešto kupujem za obući, osim cijene ofkors , prvo gledam sirovinski sastav, a onda način održavanja. Ako piše da se pere na ruke, ne kupujem. A one koje otprije imam da su takve, svejedno perem u mašini... i niš im nije.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja takve osjetljive stvari perem isključivo u perilici, na 30 stupnjeva, program ručnog pranja. I ništa im ne bude, veste ko nove, niti se smanje niti se rastegnu. Prije sam ih znala prati ručno pa bih se sva iskilavila, em budu turbo teške kad upiju vodu, em ih je nespretno ocijediti... a onda sam se opametila. Živjela perilica!!!!! :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sad me već provocirate
    još uvijek se suši....čini mi se da se malo smanjila, ali i dalje je nekak čudna...
    ak se do prekosutra ne smanji, bacam je u vešmašinu!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako je nešto vuneno jako osjetljivo, tipa angora, operem na ruke i jako pazim da voda stalno bude mlaka, ni hladna ni topla, od toga se stisne, i zato ne stavljam u mašinu, ali kad je oprano, obavezno na lagano centrifugiranje jer to manje škodi od onog rastezanja mokre vune.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

samo da vam javim; nakon 3 dana smrada i mukotrpnog sušenja, vesta se stisnula i zamirisala :D (iako još nije baš cijela suha)
    ne mogu vjerovati :shock:

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Podižem temu ne bi li čula još koji savjet o održavanju vunenih stvari. Kupila sam majcu 70 % vune i još nisam odlučila kako ju oprati ali netko mi je bacio bubu u uho da se vuneni predmeti trebaju kupovati broj veći jer da se malćice stisnu bez obzira na način pranja, a ja kupila normalnu veličinu pa sam već sad u brizi.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Eh šta sam brza. Još me zanima koristite li prašak za vunu ili običan.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

I ja preporučam sušenje u ručniku. Staviti predmet u veliki ručnik i srolati, lagano pritišćući da se voda iscijedi, kasnije sušiti na ravnoj površini na stolu npr.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hm ,ja vec jako dugo izradjujem razne predmete od vune tipa dzemperi,kape,pape za bebe i ostalo i odrazavanje je jednostavno,peru se u mlakoj vodi s praskom za vunu ili nekim jako blagim praskom tipa za sareni ves koji cuva boju,najvise vuni steti upotreba omeksivaca jer ga bas ono razvuce do besvjesti,tada je vuna premekana a jos pri tom mokra i gubi sve svoje kvalitete,posle ispiranja od praska staviti jako malo omeksivaca odjevni predmet samo umociti i nakon 2-3 sekunde izvaditi preslozenu kao kad ih slazete,sloziti na pola i staviti preko nekog debljeg drzaca da se samo okapa a da pri tom ne visi bas cjelo vec samo malo na krajevima,i sto je najbitnije posle pranja nikako predmet ne susiti blizu izvora toplote jer toplota u drustvu s omeksivacem pravi cudo,vuni ionako ne treba puno za osusit kad se iskapa ona je vec 80% suha....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •