Draga Zo,
odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i ovisi o onome što ti želiš čuti i tko ti odgovor daje.
Tako će se odgovor kolegice na netu, djetetovog pedijatra i farmaceuta, najčešće, razlikovati.
Moje osobno iskustvo i ono što bi ti ja odgovorila - ništa.
C vitamini, imunoglukani, matične mliječi itd.... otprilike su ti kao macina marulja za liječenje neplodnost. Ako je za tvoj roditeljski osjećaj potrebno da im nešto daješ - go ahead.
Kod nas se svelo na to da tipa joj dam vremena da se rekupera između boleština, da utvrdimo ispravne dijagnoze (kod moje male astma i pogođena terapija, onda vađenje mandula) i da je cijepimo protiv čega se cijepit da (gripa zbog astme, varičele zbog cijele njene situacije). Nije niti sad baš-čelik, ipak mi se čini da je nešto lakše kad raste.
Nema ti tu black-white odgovora.
Ovi roditelji čija djeca isplivaju s nekom dg. najvjerojatnije će ti reći da su "ojačali imunitet" uporabom lijekova za menadžment primarne bolesti (flixotide singulair).
Oni kod kojih ne ispliva ništa, će ti davat razne savjete.
Bottomline - istine tu nema... nema dokazanog pripravka koji nešto radi, premda se sve pokušava marketirat, od slanih soba po Splitu (ionako žive na moru), do kao jogurta koji sprječava astmu.
Ono što sam istraživanjem kao fakt potvrdila jer sam našla ped mišljenje - svejedno je bila djeca u kolektivu sat vremena ili 10 sati, OSIM ako se radi o upalama uha, onda je bitno da su manje jer se čišćenjem nosa to kao može spriječit.
Za sve druge infekte - svejedno je.
Kod recidivirajućih respirativaca često se nađe i neka alergijica/astmica pa su djeca neko vrijeme na antiupalnoj terapiji (flixotide i singulair) da svaka baja koja u zraku leti nailazi na već upaljeni respiratorni trakt.
Sretno!