Baš iz toga razloga što nije uvijek mama ta koja pazi dijete, ovo i jest postavljeno kao problem. MM je dobio jezikovu juhu, ali što mi to znači kad još uvijek nisam sigurna da sam ga uvjerila u opasnost odlaska na dvije minute kad je u pitanju Matej. (Za mene jest bila nepredvidljiva situacija da će on tako nešto napraviti

, opasnosti od auta na cesti su mi posve predvidljive). Kao što vidimo i po postovima na topicu, tate malo drukčije doživljavaju dijete i njegovu samostalnost, čini mi se kao da očekuju da se ona pojavi ranije ili misle da je pretjerano stalno pričati o opasnostima.
A da i ne spominjemo djecu koju čuva strana osoba, pa čak i onu koja idu u vrtić. Tko može garantirati da dijete u nekom trenutku ne ostane samo na nezgodnom mjestu ili se odvoji od skupine, a da to, npr. teta ne primijeti? Sve su to nepredvidljive situacije, jer da su predvidljive, nitko ne bi od nas nikada prepuštao dijete drugome na čuvanje.
Naravno, ni ja nisam za stakleno zvono, ali stvarno mislim da količina nadzora jako ovisi o djetetovu temperamentu i naravi. Npr. nije isto u igraonici paziti iznimno živo dijete koje se svuda penje i ulazi u opasnosti ili ono koje se npr. najradije igra kockicama. Tako je i s ovim: nije isto kad te dijete svuda prati i kad je na javnim mjestima strogo priljubljeno uz osobu koja ga čuva (imam priliku to uspoređivati jer je takvo dijete u našoj blizini) ili kad imaš klinca kojemu niti malo ne smeta ako npr. odeš na wc i ostaviš ga u gomili nepoznatih ljudi. Dapače, kad imaš dijete koje tebe ostavi i ode u tu gomilu.
Ono što ja želim jest odgajati takvo dijete za odgovornu samostalnost. Čini mi se da kod djece koja počinju želju za samostalnošću pokazivati ranije i taj odgoj treba početi prije. U tom smislu mi je svaki dobar savjet dobrodošao.