Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: krizmena kuma bez vjenačanj - moguće ili ne?

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno krizmena kuma bez vjenačanj - moguće ili ne?

dakle, sestra uskoro ima krizmu i želi da joj ja budem kuma. nisam crkveno vjenčana, a mama je čula da se negdje nekog može tražiti neko pismeno dopuštenje. jel zna itko o tome išta?

hvala!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Teoretski, ako si u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici ne možeš biti krizmana niti krsna kuma, bar kod nas. Možeš jedino zatajiti da si uopće u bilo kakvom braku, ali ja ti to ne bih preporučila.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

koliko ja znam, kuma mora imati sve sakramente i ukoliko je u braku, mora biti crkveno vjenčana

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Teoretski, ako si u civilnom braku ili izvanbračnoj zajednici ne možeš biti krizmana niti krsna kuma, bar kod nas. Možeš jedino zatajiti da si uopće u bilo kakvom braku, ali ja ti to ne bih preporučila.
    Isto ovako, s tim da osoba koja je kum treba razmisliti o razlozima zbog kojih je kum i razlozima zbog kojih bi takav čin bio zapravo nevaljan u očima Crkve u slučaju zatajenja izvanbračne zajednice.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma neeeeeee, ne mislim ništa tajiti, glupo mi je lagati ili skrivati nešto. moj muž nije vjernik i bilo mi je licemjerno tražiti od njega (iako se složio zbog mene) da stoji ispred olatara i govori DA pred bogom u kojeg ne vjeruje. anyway, mama je od nekog načula da se može neka potvrda pismeno zatražiti. pa ako netko nešto čuje, pliz neka napiše. hvala puno

Posljednje uređivanje od kudri : 11.10.2012. at 11:15

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pitaj juroslava

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Gle, ti možeš ići na ispovjed i tamo reći sve što imaš, ali potom ako se vratiš mužu i nastavite živiti nevjenčano (tj. u stanju trajnog grijeha) poništila si ispovijed. Zapravo, što to tebi onda znači, što znači tvojoj sestri takvo kumstvo, želiš li joj takvo tzv. krnje kumstvo?! Ti si joj sestra uvijek i zauvijek, bez obzira na sve, a ona neka onda nađe neku kumu koja je po Crkvenim normama i njenom srcu o.k. osoba za takav čin, nećeš joj ti uteć. A potvrda... Piše i na plotu p. , pa nije... To mi je ko ono: jel znaš plivat? - neznam al mogu donijet potvrdu da znam!
    Evo, nebi više filozofirala, ovo je ipak servisni kutak, a najbolju informaciju ćeš dobiti kod svećenika; znači pitaj istinu i ne traži samo potvrdu bez da mu daš sve informacije.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svecenik je moju kumu poznavao pola njenog zivota (sada je pokojna), nije imala crkveni brak, bila mi je kuma. svecenik je to znao, jos je rekao na pripremi ako kad pozeli pod "ove" dane na neki subotnji tulum da ce ga rado organizirati.
    ja sam bila tad klinka, sta sam znala.
    kasnije sam pricala s mamom o tome, kako joj je dopustio svecenik i jako sam se ugodno iznenadila koji su razlozi.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne možeš kumovati ni na krizmi ni na krštenju dok se crkveno ne vjenčaš

nekad se moglo 'provući' bez crkvenog vjenčanja, u zadnje vrijeme su postrožili kontrolu (i to mi je drago, nije kum privjesak)

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja sam bila kuma u 6. mj. trudnoće, nisam bila vjenčana.
    trbuh se je naravno vidio, ne jako, ali je. nisam ništa ja pitala, svećenik je ignorirao i nije me tražio nikakvu potvrdu o vjenčanju, samo da sam krštena i krizmana

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku

nekad se moglo 'provući' bez crkvenog vjenčanja, u zadnje vrijeme su postrožili kontrolu (i to mi je drago, nije kum privjesak)
    x

meni se čini da kumovi uopće nisu ono što bi trebali biti
    ako si vjernik/ca onda ti takva pitanj uopće ne bi trebala padat na pamet

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    x

meni se čini da kumovi uopće nisu ono što bi trebali biti
    ako si vjernik/ca onda ti takva pitanj uopće ne bi trebala padat na pamet
    Pa naravno da nisu.
    Zato i je ta katolička večina u RH zapravo samo fiktivna, a ne prava.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mene bilo strah napisati ista da ne doihjem po prstima, zato sam napisala da pita juroslava, jer on to lijepo i odmjereno sve napise

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, to je bilo davno.
    moja kuma je bila vjernica i na svakoj misi. jos u "ono" doba.
    i nije mi kuma netko lijevi. bila je to zena koja je bila prisutna cijeli moj zivot i obiteljska prijateljica, mamina najbolja.
    to je znao i svecenik. nije bila meni privjesak. bila mi je ono sto kuma treba biti.

ne ulazim u razloge danasnjeg bivanja kumstva niti volim generalizirati.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 11.10.2012. at 13:47

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

juroslav je u pravu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

htjela sam samo dodati, da prije nije postojala mogucnost crkvenog vjencanja vjernika i osobe koja nije krstena/odbacila je vjeru, tako da mi je jasno zbog ceka se prije znalo odstupati od tog pravila. danas kada se crkveni brak moze sklopiti, jednako mi je jasno zasto se ne odstupa. takodjer mi je jasno zbog cega je tadasnji (takodjer vec pokojni) svecenik rekao mojoj pokojnoj kumi da bi im mogao priredit subotnji tulum, nakon 35g braka i zasto joj je dopustio da bude kuma.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam od kud ti da nije bilo moguće crkveno vjenčanje katolika i nekrštene osobe, to je podatak važeći za vrijeme prije 1960-ih (nije ti valjda kuma tih godina da je to za nju vrijedilo)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

ne znam od kud ti da nije bilo moguće crkveno vjenčanje katolika i nekrštene osobe, to je podatak važeći za vrijeme prije 1960-ih (nije ti valjda kuma tih godina da je to za nju vrijedilo)
    Pa i danas puno svećenika neće vjenčati takav par, barem u ovim krajevima.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

lijepo veli naš narod: i nad popom oma pop
    ili, prevedeno, svaki župnik ima biskupa kojem je odgovoran i koji (biskup, je l') neće ići protiv crkvenoga prava

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Znam da ima, ali koliko će se ljudi na to odlučiti? Ne žele se zamjerati župniku, već je kod njih 20 godina, pa što će reći susjedi... znaš kako to ide.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja znam za studentskog cimera MM koji dvijetisuceineke nije mogao, a kamoli onda.
    iako pokojna kuma je imala tada 20g. 1960.
    s druge strane, mnogi ne znaju da se moze. koliko njih se iznenadilo kad sam se vjencala s MM u crkvi.
    pogledaj malo po netu upite, sada 50g. nakon, jos uvijek mnogi ne znaju da se moze, pa kako bi onda i mogli ici na visu istancu. a tek prije 30-40-50g.?

a bogami, znam i one koji su u ovom stoljecu platili da mogu.

sve u svemu, tuzno.

i hvala na godini, nisam znala od kad se moze.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 11.10.2012. at 17:50

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

može se vjenčati vjernik i nekrštena osoba. mm nije kršten i mi smo vjenačani u Crkvi. nama je objasnio svečenik da je bitno da se on obveže da će djeca bit odgajana u duhu vjere i da će bit krštena. također mu je ponudio da primi sakramente što mm nije htio, i ovaj je rekao da nema problema.
    šta se tiče kumstava na krizmi također kum mora bit krizman, a AKO je vjenčan, mora bit crkveno vjenčan. ovo isto govorim iz vlastitog iskustva.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

eh da, mi nismo ništa platili

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

juroslave znamo mi da nad popom ima pop, ali evo ja nisam vjernica i imala sam volju vjencati se u crkvi s MM kojem sakramenti znace.
    u jednom trenu sam bila bjesna nakon razgovora s svecenikom, svega je bilo skoro pa ruznih rjeci, ali suzdrazala sam se i pobjegla (u pravom smislu rijeci). no ipak smo strasti primirili i vjencali se u crkvi. no ja i danas na to imam gorak okus u ustima, sto nikome nije trebalo.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i mi smo imali ružno iskustvo u crkvi u kojoj smo se htjeli vjenčat pa smo otišli u drugu

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mislim da ti to sve ovisi o velečasnom, kod nas je mogla biti kuma koja nije vjenčana ili rastavljena, po meni je najbitnije da uzmeš za kumu ona koja ti je pri srcu i koju želiš bez obzira dal je vjenčana ili nije (naravno ako se velečasni slaže).Jer kumstvo je za cijeli život, a sad s vjerske strane dal je to u redu, hm mnoge stvari sa vjerske strane u nisu redu pa sad tko voli nek izvoli. Stvar je osobnog stava pojedinca.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam da danas možeš imati i kuma i kumu na vjenčanju i na krštenju ti kim može biti i druge vjere i ateist, zato mi je čudno kako to ne vijedi i za krizmu (znači na vjenčanju i krštenju kum ne mora biti ni katolik a na krizmi mora i Crkveno vjenčan?)

nikad mi to nije palo napamet ali vi ste me podsjetili da se moja krizmana kuma nedavno razvela- naravno ne Crkveno jer to i ne može OK ona nema drugog muškarca pa može na ispovjed i pričest ali šta da ima, znači li to (znam da je djetinjasta i glupa opsaka) da mi više nije kuma?

Inače MM i ja smo vjernici prije braka smo bili vrlo aktivni u Crkvi, a imali smo problema i svađa s svećenicima oko vjenčanja da sam ja čak pisala nadbiskupu Bozaniću i dobila pismeno a i u 4 oka odgovr od njega (ishod nije bio na kraju po mom al sam bar olakšala duši ili ti "sve im sprašila u facu")

Vrlo je bitan kakav je svečenik kao osoba, jer i stvari koje ne želiš čuti mogu se reći na kulturan, ljudski i pristojan način da nikome ne ostane gorak okus ustima.

Nisam osoba koju je ružno ponašanje svečenika otjeralo iz Crkve jer su oni za mene samo ljudi, poznam ih na stotine i nam da ih ima i predivnih i manje predivnih ali s druge strane shvaćam one koji možda Crkvu, Boga i vjeru doživljavaju na drugačiji način kroz svečenika, te da ih nešto ružno s njegove strane može zauvjek odvratiti od mise i Crkve kao institucije.

želim ti da nađeš nekog dobrog svečenika koji će ti sve lijepo objasniti. Probaj na Kaptolu kod Franjevaca. Sretno.
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 13.10.2012. at 00:41

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    znam da danas možeš imati i kuma i kumu na vjenčanju i na krštenju ti kim može biti i druge vjere i ateist, zato mi je čudno kako to ne vijedi i za krizmu (znači na vjenčanju i krštenju kum ne mora biti ni katolik a na krizmi mora i Crkveno vjenčan?)
    otkud tebi sad to , za krsne i krizmane trebaju svi sakramenti koji su mogli bit s time da najmanje treba bit krizma, nema tu druge vjere, za vjenčanje nije bitno jer se sakrament dijeli međusobno, a kumovi su samo svjedoci za potpisat.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    otkud tebi sad to , za krsne i krizmane trebaju svi sakramenti koji su mogli bit s time da najmanje treba bit krizma, nema tu druge vjere, za vjenčanje nije bitno jer se sakrament dijeli međusobno, a kumovi su samo svjedoci za potpisat.
    Ovo i mene čudi?...

A kaj se tiče nekakvog prešučivanja činjenica pri sakramentima; tzv. "osobnog stava pojedinca" i sl. mogu samo dati primjer: odeš na ispovijed i ne ispovjediš sve - jel važi ta ispovjed onda? Naravno da ne...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Kako ti kum na krstenju moze biti ateist? Kum mora imati sve sakramente.

Da li odrasla osoba koja se krsti prima i potvrdu? Nekako mi zvoni da ne jer se kristio kao odrasla osoba. Onda takva osoba moze biti kum.

Slazem se s presucivanjem. Mislim, koja je svrha onda kumstva. Koja je svrha sakramenta?
    Posljednje uređivanje od leonisa : 13.10.2012. at 15:00

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Istina je. Ja sam se tako udala (prije 12 godina i malo više). Ja nisam krštena niti imam i jedan sakrament prije vjenčanja. Kad smo se htjeli vjenčati, lijepo smo u crkvi pitali što treba. Istina je da su me pitali želim li na pripremu i obaviti sakramente da se vjenčam kao vjernica. Nisam željela. Nikakvih problema nije bilo niti su me dalje nagovarali - vjenčani smo uz privolu biskupa takvi kakvi smo bili. Jedino što je trebalo je uzeti u obzir vrijeme čekanja koliko je trajalo da se ta dozvola i dobije (mislim da je bilo neka 2-3 tjedna, nije bilo predugo).

Priča o kumstvu je druga stvar - za to se traži da kum/kuma ima sve svete sakramente.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.10.2012. at 15:55

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne kužim tvoju priču peterlin, inače u crkvi se može ženiti ko s kime želi ( poželjno je da jedan od budućih ima sakramente, i da je pripadnik Crkve, ali i ne mora), uvijek pitaju želiš li možda ipak sve prije proć, hoćeš-nećeš tvoja stvar.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sto ne kuzis? ovo s dozvolom biskupa, to sam i ja morala dobiti.
    ali ivana i mene cudi od kudti da kumovi na krstenju ne moraju imati sve skramente (pod ovim sve smatram one koje su mogli steci)? meni prvi glas, ali kao osobi koja ne pripada kataloickoj crkvi totalo nelogicno zvuci.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

već sam jednom napisala da sam bila kuma na krštenju umjesto MBM koji je samo kršten, a ja sam imala ostalo, ali ne i vjenčanje.... MBM je držao dijete, ja sam bila samo statist.... jeli ispravno? naravno da ne.... sa strane vjernika - osobe koja je na tom inzistirala.... bilo je to 2005.....
    s moje strane, ljudske, ja sam ispunila želju ljudima koje volim i nisam prekršila nikakav moralni ljudski zakon, o vjerskim nećemo....
    u teoriji može se

e da, taj civilni brak više ne postoji. ali MBM i dalje nazivaju kumom, mene naravno nikada

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Točno to je jednom svećenik meni objasnio. Vjenčanje je sakrament koji se dijeli između muža i žene, a kumovi su tom činu samo svjedoci i može biti bilo tko. Za krštenje i potvrdu to ne vrijedi.

Evo, za krštenje djeteta kuma je morala pribaviti potvrdu da ima obavljene sakramente krštenja, potvrde, a i vjenčanja, te da je prikladna (piše točno tom riječju) biti kuma na krštenju/potvrdi.
    Posljednje uređivanje od ježić : 14.10.2012. at 02:20 Razlog: tipfeler

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Kad sam se svojevremeno raspitivala za kumu srednjeg sina koja živi u vanbračnoj zajednici rečeno mi je da je bitno da nije u civilnom braku. Ovako može biti kuma sa sakramentima KPK, a po nikome vjenčana nije pa je to njena stvar.

Izašla sam s upitnicima iznad glave, izgleda da tumačenje ovisi o svećenicima.

Prije xy godina moja mama je bila kuma na krizmi, imala je sve sakramente bez vjenčanja (civlni brak+razvod), ne sjećam se više priče ali bilo je slično tumačenje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sve koji su se ženili u crkvi a nisu imali sve čak ni jedan sakrament nisu nikaj tražili od biskupa, čak se jedna daljna muževa rođakinja oženila za muslimana ništa nisu dobili,a ona se uredno udala.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Jelena, možda nisu ni znali da to ide biskupu.
    Ja sam potpisala izjavu (mislim da se zove privole i obećanja) da ću učiniti sve što je u mojoj moći da djecu odgajam u katoličkom duhu.
    MM su samo usmeno pitali da li se slaže, ništa nije potpisao.
    Župnik rješava tu papirologiju. Kako vjenčanje ionako uvijek barem mjesec-dva ranije ideš dogovoriti (čak i prije), možda većina ni ne zna da se traži dozvola od biskupa. U biti je to samo formalost.
    Ne znam što bi se dogodilo da partner izjavi da se ne slaže s tom izjavom .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bas kako je cowgirl napisala. Tu molbu biskupu salje svecenik, a njemu i stize odobrenje. Ja to odobrenje vidjela nisam. Svecenik je molbu napisao kad smo ispunjavali ostale forumlare i ovo o odgoju djece. Za kumstvo na crkcenom vjencanju ne trebaju sakramenti, jer su kumovi samo u statusu svjedoka i nemaju "nikakve" obaveze prema istom. Jer kumovi na drugim obredima imajy obavezu sudjelovanja i pracenje djeteta dalje kroz zivot, sto je i juroslav napisao.

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naši stari vele: "Bog na nebu Kum na zemlji".....

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sve koji su se ženili u crkvi a nisu imali sve čak ni jedan sakrament nisu nikaj tražili od biskupa, čak se jedna daljna muževa rođakinja oženila za muslimana ništa nisu dobili,a ona se uredno udala.
    Ovako je kod nas; moja krizmana kuma je udata u crkvi uredno za muslimana; još davne 1976.-te; dijete su uredno krstili. Veli da nikakve papirologije oko biskupa i sl. nije bilo, bilo je bitno da on pristane da se djeca krste, a da njoj ne brani njenu vjeru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •