Nela, imam par stvari. Prije svega, nemoj očajavati, pretpostavljam da je krenula 1.9. ove godine u vrtić, sve je to još friško i tek liježe na svoje. Kretanje u vrtić je ogromna prilagodba.
Ne znam jesi li s njom razgovarala, kako se ona osjeća kad se drugi igraju, a ona promatra? Moj isto nekad stoji sa strane, ili se igra sam, ali mu to odgovara i to mi je onda okej. Možda joj treba malo vremena da smogne hrabrosti uključiti se. Ako se osjeća loše dok je sa strane, onda je to jedna važna životna lekcija za nju, kako smoći hrabrosti i uključiti se iako nas je strah. Meni je trebalo jedno 20 godina da to naučim kako treba

Druga stvar, to što ona kaže tebi da će biti tužna, meni ustvari zvuči slično kao vrištanje i otimanje kod mog hahara, štrajk glađu neke druge djece.. Biramo različite strategije kontroliranja drugih, možda imaš malu
emocionalnu ucjenjivačicu (ne mislim da ona time misli ništa loše, samo isprobava šta bi mogla napravit da bude kako ona želi. vrlo ljudska i tipično ženska strategija). To naravno ne znači da ona nije tužna tamo, vjerojatno je, ali možda ti to još malo više servira jer vidi da na to reagiraš. Ja bih reagirala tako da joj ne poništavam osjećaje, dakle nikako negirati to da je tužna, ali joj nuditi razne načine na koje može izaći iz toga (znam da si tužna, ali ima li netko tamo s kim ti se bude okej igrati, imaju li neke igračke koje ti se sviđaju..?).
Ideja da pozoveš neku djecu koja su joj simpa na igru kod kuće mi se ne čini loša, to i je poanta da se klinci vežu za druge klince, ilitiga stvore prijatelje, i onda vrtić opstane mjesto gdje su prijatelji.
Što se tiče straha od dečki, tu mi je skroz jasna. Moj je dečko, pa se boji ovim malo većih i življih dečki, bira mirnije dječake, a lani se skoro stalno igrao s djevojčicama. Neki dječaci su vjetar u ljudskom tijelu, i mirniji klinci ih se prepadnu, ali s vremenom shvati da su okej. Opet, lakše se suočiti sa djecom koja te plaše, ako u zaleđu imaš prijatelje, nego sam, barem se tako ja sjećam svoga djetinjstva.
Sretno i strpljivo, puno priče i nešto vremena, vjerojatno će to doći na svoje.