-
I ja bih ti rekla da nema razloga da ne idete. S malom bebom je zapravo lakše nego s djetetom između 1 i recimo 2 godine.Makar meni ni to nije bio nikakv problem, tj. klinci su odlično podnijeli svako naše veliko putovanje, bez obzira na dob.
Najprije bih ti savjetovala da se dobro raspitaš o zračnim lukama na putu. Svaka ima neka svoja pravila. Ideš li npr. preko Njemačke (Munchen, Frankfurt) sasvim sigurno ćeš bebu morati vaditi i iz kolica i iz slinga. Tako da ti je s te strane svejedno. Kolica pritom moraš sklopiti i staviti na rentgen. To sve skupa je gnjavaža, o tome nema spora, ali bi zato bilo dosta važno da imate dosta vremena između letova (za većinu velikih zračnih luka 2 sata minimalno). U nekim zračnim lukama je osoblje od jako slabe pomoći (npr. neće vas pustiti preko reda zato što imate malu djecu pa čak ni olakšati - mi imamo jako loše iskustvo s Bečom, a ni Munchen se nije proslavio), u drugima vas praktički nose na dlanu (Dubai). Negdje ne dopuštaju vlastita kolica, ali se besplatno možeš služiti aerodromskima (ponesi dekicu ili platnenu pelenu koju ćeš staviti na dno kolica u tom slučaju).
Trebaš imati dovoljno hrane za djecu. Vode ima koliko hoćeš, pa to nije problem. Većina kompanija ima u zrakoplovu dječje kašice, međutim to ti je rizik, jer ne znaš kakve će imati, za koju dob i hoće li to tvoje dijete htjeti. Ja sam nosila našu hranu ili ništa, ako ju još dojili. Važno je da je sve u originalnom pakiranju. Što se ne pojede, baciš prije prelaska carinske kontrole.
Kolica ne moraju biti kišobran-kolica. Ja sam nosila klasična "velika" kolica, s jednom ručkom. U jednom slučaju smo ih imali skroz sa sobom u svim zračnim lukama, a kad smo letjeli preko Dubaija, morali smo ih predati na ulazu pri ukrcaju u Njemačkoj i dobili smo ih natrag tek na odredištu (jer Dubai ne dopušta kolica osim aerodromskih).
Kartu treba rezervirati rano i svakako tražiti rezervaciju sjedala. Već su ti rekle cure da je najbolje u prvom redu. Taj red ima više prostora, iako i to varira među kompanijama. Svakako, ako uspijete, uzmite krevetić, čak i ako beba na kraju ne bude u njemu. Ako ništa drugo, posluži za odlaganje stvari. Krevetići su dosta zeznuti jer bi u pravilu beba isključivo smjela ležati u njima (ne sjediti) i biti prekrivena mrežicom zbog eventualnih turbulencija. Moji su većinu puta proveli nama u krilu, ali je katkada krevetić dobro došao, ako ništa drugodo a si malo odmoriš ruku, odeš na wc i sl. Mi nismo imalu potrebe za puno šetanja, ali su u budnom stanju dosta vremena proveli na podu ispred sjedala (ispod krevetića). Kad je malac imao godinu i nešto, sam je šetao jer smo bili skroz naprijed u velikom A380 gdje zaista ima puno prostora, a stjuardese su ga vodile i na kat u 1. klasu
.
Slojevita odjeća, igračke (nije loše imati nešto novo, pogotovo za starije dijete, što će biti zanimljivo), i knjige dobro dođu. Veća djeca se obično ne miču od ekrana s crtićima ili igricama (moj se prošli puta predozirao pa nikako poslije nije mogao zaspati).
Što se tiče vremenske razlike, djeca ju puno bolje podnose nego mi. S bebom od sedam mjeseci trebalo nam je ravno jedan dan da uskladi ritam. S jednoipogodišnjakom niti toliko. Djeca su doduše različita i ne možeš sa sigurnošću znati kako će biti, ali to nije razlog da ne idete. Meni je najgori dio, što se spavanja tiče, bio kad letovi nisu dovoljno dugački. Npr. krećeš iz Zagreba u 8 navečer, oni već umorni, ali taman sjednu u avion i umire se, već moraš van, pa čekati nekoliko sati u zračnoj luci, pa taman kad bi pozaspali, ukrcaj u drugi avion, pa se razbude... Ali izdrži se. Zato je sa skroz malim bebama lakše.
Imaj što manje torbi koje ćeš nositi po zračnim lukama - radije jedanu veću (najveći kofer koji je dopušten za cabin luggage, npr.) nego tri manje. Jer je gnjavaža na sve to paziti kad se prolazi kroz sigurnosne provjere. I dobro pripremi tekućine - neke su zračne luke rigoroznije od drugih. Npr. Munchen - isključivo 1 plastična vrećica od 1 l po osobi (kod nas možeš i tri, samo ako ukupno količina tekućina ne prelazi 1 l). Bebina hrana i tekućina se izuzima od ovoga.
Što jednostavnije se odjenite - npr. bez remena, ako možete, jer ga svaki puta pri sigurnosnoj provjeri treba skidati, a djeca u tim redovima postanu nervozna. Cipele koje se ne vežu, u slučaju da se morate izuvati.
Kako god, dvoje ste pa će vam biti lakše, ali ako se dobro pripremite i imate dovoljno vremena, nećete ni osjetiti tu gnjavažu.
Sve velike zračne luke imaju sobe za prematanje djece, pa čak i tuševe, ako zatreba. Što se tiče prematanja u avionu, meni je bilo lakše prematati ih na sjedalu (ja sa kleknula na pod, njih stavila na sjedalo) nego u wc-u na dasci za prematanje ili u tom krevetiću. Doduše, mi smo sami zauzeli tri mjesta pa pored nas nije bilo drugih ljudi, ili, ako smo sjedili u sredušnjem redu u avionu, onda supored nas bili drugi roditelji s malom djecom kojima to ne smeta. Nikad u avionu nisam imala ni najmanjih neugodnosti zbog putovanja s malom djecom. Dapače, osoblje je uvijek bilo izuzetno susretljivo i ljubazno, a i suputnici. Ako je nešto i bilo, to je bilo u zračnim lukama i to od strane osoblja (kao što sam već pisala prije).
Evo, probala sam se sjetiti što više toga. Pitaj ako te još štogod zanima.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma