Kako to izgleda? "Vrbuju" li sa strane djecu za treniranje plivanja?
Kako to izgleda? "Vrbuju" li sa strane djecu za treniranje plivanja?
Razred s učiteljicom ode na bazen. Učiteljica gleda s tribine i pazi na djecu koja su završila ili nisu još na redu. Dva - tri instruktora prate djecu u stazi od početka da kraja. Djeca, kako koje, otplivaju koliko znaju, neki cijelu stazu, neki 10 m ili 2-3. Nakon toga instruktori rangiraju djecu u plivače, poluplivače i neplivače i taj popis daju učiteljici. Učiteljica je potom, u našem slučaju, sazvala roditeljski (i za neke druge stvari) i svakom roditelju predala papir s rezultatima njegovog djeteta i sugestijama instruktora/kluba za dalje (trening perspektivnih, škola plivanja za ostale).
kod nas su nakon testiranja samo neplivači obavješteni da će ići u školu plivanja, za ove ostale nije bilo nikakvih dodatnih Informacija. Dijete mi je samo reklo da ono ne treba ići.
Posljednje uređivanje od larmama : 10.09.2012. at 09:58
kad je već otvorena tema, da tu pitam: naši idu sutra i trebaju ponijeti kape za bazen - di ih ima za kupiti?
npr. u Intersportu
Kaj će kape dečkima koji su ošišani skroz na kratko recimo??
ni meni nije jasno al učiteljica je rekla da svi moraju imati
Mislim da kapa nije zbog plivača nego zbog bazena, naime dlaka.
Ne kuzim, da li ne-plivaci onda idu na tecaj plivanja u organizaciji skole ili ne?
U našoj školi ne (Pula). Tečaj plivanja je u klubu neovisno od škole i plaćaju ga roditelji.
Testiranje je besplatno.
zbilja mendula, ja sam mislila da je to na razini države. Onda ovo moje vrijedi za grad Zagreb
Naši su išli u vrijeme boravka (kako se dobije termin, škola ima jednosmjensku nastavu). Ovisi kako se dobije termin na bazenu. Kao što znamo, u Zagrebu ih možemo prebrojiti na prste jedne ruke, tako da je moguće da dobiju termin usred nastave. Moji klinci nisu išli jer su prošli testiranje. Bilo je takvih otprilike pola i imali su za njih organizirano dežurstvo dok su drugi išli na tečaj plivanja. Sjećam se da je u razredu kod starijega bilo samo par klinaca koji su bili plivači, a kod mlađega cijela hrpa.
Uostalom, svake godine ista priča... Vidi ovo: http://forum.roda.hr/threads/27575-S...-preporuke-itd
ja ne znam detalje oko organizacije, u našem razredu je dvoje išlo na obuku
jel djeca moraju skociti sa one skakaonice (gdje skacu i profesionalci) ili mogu sa ruba bazena?
i uopce dali moraju skociti ili mogu normalno uci u bazen?
ide se s ruba bazena, kakvi profesionalci, ni ja ne skačem više tak decenijama.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 10.09.2012. at 14:33
Ulaze u bazen bez skakanja.
mendula hvala ti. sad mi je lakse. nebi htjela da se prepadne niti da joj to bude stres jer plivati zna ali skakanja bi se prepala
Skakanje s ruba bazena obavezno je (tako nam je naglašeno!), nije bitan stil, nego da je dijete u stanju izroniti i nastaviti plivati. Moja isto ide drugi tjedan, zato smo vježbali skakati s mulića ovo ljeto, ali ne garantiram da joj neće trebati malo vremena za opuštanje, što sigurno neće dobiti. Mislim da to ide ko po traci...
Posljednje uređivanje od čokolada : 10.09.2012. at 14:42
meni je ostalo u sjećanju da je bitno bilo kako skočiti s ruba bazena
Posljednje uređivanje od larmama : 10.09.2012. at 14:49
Žao mi je neplivača ako moraju skakati s ruba bazena. Ne uklapa se baš u testiranje, to je već trening.
auh sad ste me uznemirile...
zna ona i skakati, ali mogu pretpostaviti kako to ide tamo, kao na traci i jos onaj osjecaj da te svi gledaju i ocekuju da skocis a ti se premisljas
budem ju barem pripremila sta ju ceka
hocu sigurno
hvala cure
Meni je to testiranje plivanja (točno ovako kako si opisala da pretpostavljaš) bilo najgora trauma iz osnovne škole.
Poznajući svog sina, neće ni njemu biti bitno drugačije. On je još u 1. razredu kukao da neće na testiranje plivanja jer neće skakati u bazen (ne znam tko mu je o tome pričao, ja sigurno nisam).
Zato razmišljam može li se to testiranje odbiti?
Ne. moj kolega je išao milijon puta, sve dok mala nije skočila, živa drama oko skakanja.
tj. dok je nisu gurnuli
Posljednje uređivanje od kate : 10.09.2012. at 15:23
službeno vjerojatno ne može a neslužbeno se svašta možeZato razmišljam može li se to testiranje odbiti?
nije to uvijet za ništa
kate ovo sto pises je strasno, pa to je trauma za dijete.Ne. moj kolega je išao milijon puta, sve dok mala nije skočila, živa drama oko skakanja.
tj. dok je nisu gurnuli
tu roditelj treba reci ne i tocka. i ne dovoditi je vise, pa nitko je neće ispisati iz škole zato
OŠ je obavezna
Bilo i prošlo. Sad se svi smiju tome. Mama je čak s drugom bebom dolazila ne bi li je ohrabrila.
Mi smo zbog toga obavili školu plivanja s 5 godina![]()
Pa nije ideja da se dijete namjerno gurne s ruba i udavi, nego da nauči izranjati za slučaj da, štojaznam, padne s broda. Zato mi se čini blesavo voditi dijete 100 puta na bazen da 101.put bude gurnuto. Ako već negdje piše u zakonu da dijete mora znati skočiti i izroniti, onda se može dati rok, recimo godinu dana, pa nek vježba na bazenu/moru s roditeljima i onda ga pozvati iduće godine.
Mislim da tako nekako i bude - može se ove godine odbiti uopće i ići, ali onda postoji obaveza odlaska ponovo u 3. r.
ma ne guraju djecu s bazenamožda neki idioti.
nemojte i ovako lijep i vrijedan projekt pokvariti
meni je to super pohvalno, da sva djeca nauče plivati, a ne samo oni koji s roditeljima idu na more. ili koje roditelji vode na bazen. govorim naročito za kontinentalne krajeve.
i još je besplatno.
Meni se ideja činila vrlo pohvalna. Do točke da nije besplatno, barem za našu lokalnu zajednicu.
da, sjećam se da je jedina primjedba od j bila da nisu smjeli skakati.
ali oni nisu imali nikakvo testiranje, nego su svi išli na bazen jednom tjedno, kroz polugodište. odnosno, prvi dan su ih testirali da ih odvoje u grupe, ovako kako mendula kaže - plivači, poluplivači i neplivači. i onda su ovi prvi išli u veliki bazen, a ovi drugi u mali. ne znam jel su radili neku selekciju nakon toga.
U ravnoj Slavoniji ništ od toga.
Nema bazena, nema testiranja.
Naša djeca izgleda ne moraju znati plivati.![]()
evo, mi smo slučaj da je dijete već treniralo u klubu i nije nam padalo na pamet odbijati testiranje.
čemu? pa dijete se ionako tome veselilo, kao, uostalom i sva djeca iz njenog razreda. išli su svi zajedno na bazen, ala gušta!
ne znam zašto unaprijed dramatizirati, nije to ništa strašno.
provjeri se je li dijete zna plivati ili ne zna, ako zna, sve pet, ne mora više dolaziti, ako ne zna, ostane na tečaju tjedan dana i nauči...
to je baš pohvalna akcija, slažem se sa cvijetom.
i ne, nitko ih nije tjerao skakati u bazen.
Eh, kad bi to bilo tako jednostavno...
Da je moj sin htio u školu plivanja, već bi je davno završio. Ali on nije htio NI ČUTI za tako nešto ni s 5, ni sa 6, a bogme ni sa 7 godina.
Tek je prošlo ljeto pristao ući u bazen (na "Malim sportašima") kad je shvatio da ga nitko neće tjerati na silu niti podučavati. I tako je pomalo proplivao, sam od sebe.
Prošlo ljeto bilo nam je prvo u životu da nismo imali dramu na moru "neću se kupati", "ne želim plivati" i sl.
Ali skakati u vodu još ne zna.
I sad da taj teškom mukom stečeni mali napredak upropasti jedno testiranjeda ne govorim da se on boji bilo kakve prisile.
Naravno da neću dramatizirati unaprijed, najprije neka oni njima to testiranje najave, pa da vidim i čujem kako on razmišlja i kako se osjeća.
Ali ako pokaže panični strah i odbijanje (kao što je svojedobno znao), ne želim ga izlagati frustraciji koju sam i sama jednom prošla i zbog koje mrzim bazene i vodene sportove općenito. Zato pitam kako stvari stoje u teoriji, da bih se mogla pripremiti za eventualnu praksu
Inače se i ja slažem da je to hvalevrijedna akcija, učenje djece plivanju. Samo što nisu sva djeca uvijek spremna prihvatiti da je nešto za njihovo dobro![]()
Moj je danas bio,koliko sam skužila neki su se odmah izjasnili da ne znaju plivati i oni nisu niti ulazili u bazen...oni će u školu plivanja...pretpostavljam postupno učenje plivanja a tek onda skakanje...
moj je isto u neravnopravnoj prednosti, sigurno, ali mislim da je djecu naučit plivati itekeko hvalevrijedna akcija.
Naravno, ako treneri znaju radit s djecom.
Nije na razini Hrvatske.
Prvi puta čujem za ovo, u Osijeku ima zatvoreni bazen, ali nikakvog testiranja nema.
kod mene na selu, djeca idu na tecaj plivanja u vrticu zadnju godinu. zadnji dan pozvani su roditelji da vide kako im malisani plivaju.
BC je isao u vrtic u ZGB-u, mislim da u skoli nema provjere plivanja, tako da nisam sigurna da ce ga itko testirati. Balerina vec pliva, ali ce idi na plivanje s vrticem.