Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: škola nema sa sredstava za rad

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Offtopic: i ja sam šokirana: moj malac sada kreće u predškolu, program predškole se održava dvaput tjedno po 2 sata, traje od ovog mjeseca do lipnja, a plaća se 100 kn mjesečno (!!!) plus moramo kupiti sav pribor, neke radne listove za 50 kn i nositi užinu. Puno je i to što traže kod vas u školi ali kad sračunam koliko košta ta mala škola izaći će skuplje nego prvi razred škole! Curica mi ide na vrtićki sport, 2 sata tjedno - isto 100 kn mjesečno. Naspram toga škola je pjesma.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa zasto ga saljes u predskolu?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

od kad se predškolska plača, ovo za listiće ok, ali cifra za učiteljicu ili tetu nije.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Drage forumašice,

anitak koja je započela temu uopće nije bila na roditeljskom sastanku.

Ispiti su autorski rad i plaća se.

Laž je da se od roditelja tražio novac za fotokopiranje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Noa, nije da tjeram mak na konac, nego me stvarno zanima jer nisam te struke - kako se baždari test? Ja bih laički rekla ovako (ali, naravno, možda nisam u pravu) : sastaviš 10 zadataka (pitanja), za svaki odrediš koliko bodova nosi (1, 2, 3...ovisno je li dopunjaljka na prazne crte ili zaokruživanje a-b-c ili se naprosto traži točan rezultat/odgovor), izračunaš prema zadanim postotcima koliko bodova treba za "ulaz" u određenu ocjenu, zbrojiš postignute bodove i gotovo.
    Svaki učitelj najbolje zna kako mu funkcionira razred, na koji je način predavao gradivo i što može tražiti od učenika. Mislim, nemam ništa protiv unificiranih/već pripremljenih testova kao takvih, ali mi se (opet kao laiku) čini da je osmišljavanje testa baš zanimljiv posao gdje može doći do izražaja kreativnost učitelja.

(Dobro, ja to iz vlastitih cipela jer baš uživam u sastavljanju vikend-testova iz HJ, MAT i PiD za moje dijete i baš mi je zanimljivo gledati kako reagira ili ne reagira na drugačije postavljena pitanja o istome.)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Drago mi je da se javila struka koju iznimno cijenim.
    Ja sam dobila dojam da je to učiteljima nametnuto, da je riječ o odluci s viših razina i nešto što ih dovodi u neugodnu situaciju pred roditeljima jer moraju tražiti novac za dodatne troškove.

Zanima me kada su uvedeni ispitni listići i kako se radilo prije?

Meni se čini da ovdje ponovno profitiraju najviše izdavači, kao da ne zarađuju dovoljno s tri knjige po predmetu koje su nenasljedive jer se po svakoj od njih piše, a obavezne su bez obzira na težinu školskih torbi i zdravlje dječjih leđa.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj urša prvotno napisa Vidi poruku
    a prije godinu dana si napisala:

"Učiteljica mog starijeg se bori protiv Gaussove krivulje, s razlogom - ima veliki broj jako dobrih učenika i brani ih, budući da su djeca zaslužila odlične ocjene.

Rješenju se dosjetila učiteljica mog mlađeg sina - ona (zbog pritiska roditelja koji su u ovom slučaju bili nezadovoljni preniskim ocjenama) već treću godinu ne sastavlja testove sama, već ih naručuje od MZOŠ."

Ne kužim, prije godinu dana naručivanje testova je bilo rješenje problema, a sada su to trice i kučine. Tko bi svima ugodio kad jedna te ista mama sad hoće ovako, sad onako.
    Pa meni obje izjave zvuče isto... prvo je rekla da se učiteljica starijeg bori protiv uravnilovke (ili pjesnički "bori se protiv Gaussove krivulje", tj. sama radi testove) a da je učiteljica mlađeg pristala uz uravnilovku ("dosjetila se rješenju", tj. koristi kupljene testove).

Sad je rekla isto: ne odobrava način učiteljice mlađeg (konformistički), odobrava način učiteljice starijeg (kreativan i individualan)... gdje ti vidiš nedosljednost?
    Posljednje uređivanje od chris blue : 18.10.2012. at 22:03

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam osnovnu školu pohađala 80-ih godina i imali smo tzv. republičke testove. Tako da to ne bih nazvala nekom novinom ili hirom nastavnika.

I ja ih dajem. Doduše, moji se nalaze u priručniku za nastavnika pa ih fotokopiram u školi.
    Ponekad neke kraće sastavljam sama, testove vokabulara također sastavljam sama.

Ne znam...vodim se zdravom logikom pri ocjenjivanju. Možda i griješim. Mislim da sam dosta stroga jer nema odlične ocjene za manje od 95%.

Mislim da su gotovi testovi jako dobri za djecu u razrednoj nastavi, jer nude zadatke s ilustracijama (meni, osobno, u poučavanju jezika jako važne). lako je sastaviti test za osmaše-jedan zadatak od 20 bodova sa miješanim glagolskim vremenima.

Ja za 1. razred (engleski jezik) test NIKAD ne bih sastavljala sama.

Ne znam je li kojem nastavniku to nametnuto (meni nije), ali svakako skida veliku odgovornost s njega. Moja kolegica iz hrvatskog radi 16 godina i ove je godine prvi puta naručila komplet testova iz književnosti (14 kuna!), jer su se prošle godine roditelji žalili da su njezini testovi preteški.

Meni sastavljanje testova nije zanimljiv posao. Baaaaad teacher!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    od kad se predškolska plača, ovo za listiće ok, ali cifra za učiteljicu ili tetu nije.
    Tamo gdje ja radim djeca ne plaćaju predškolu, ne plaća se ni gdje žive moji, ali kod nas u svim gradskim vrtićima se plaća predškola jer ona spada u dodatnu ponudu kao ritmika, sport i sl. Ma vjerojatno ću ga upisati kod bake (iako MM kaže da ga ni ne šaljemo, kao, ako ga nas dvoje nećemo priremiti za školu kakvi smo mi to onda učitelji )

Natrag na temu: moram nas odati, ja sam na faksu imala cijeli cjelcati predmet koji se bavio istraživanjem u nastavi i gdje se učilo kako se sastavljaju i ocjenjuju testovi.

Sada to ne koristim jer nema smisla raditi tako na uzorku od 3 učenika u jednom razredu ali baš ljetos sam bacila svoj prastari rokovnik koji sam koristila kada sam radila kao apsolvent u razredu s 34 učenika. Gledam -za svaki test sam crtala grafove, i računala po formulama... baš sam radila po PS-u.
    Sjećam se (kroz maglu ) ispisivali su se bodovi i koliko je učenika ostvarilo određeni broj bodova. Ti rezultati su se onda dijelili na razrede od kojih svaki predstavlja jednu ocjenu. Zadatci koje nitko nije riješio se eliminiraju. Na kraju sve rezultate uneseš u graf i krivulja ti po svojoj nagnutosti kaže koliko je "strog" ispit bio.

Da, profitiraju izdavači, kopiranje (njihovih gotovih ispita) je strogo zabranjeno i škola za to može kazneno odgovarati radi povrede autorskih prava.

Nikada nisam koristila gotove ispite, jednostavno mi se ne sviđaju. Uvijek ima barem jedno problematično pitanje. Ja radim recimo po knjigama Eureka, vidjela sam ispite ali ih ne koristim. Ispit je relativno ok ali ovo mrzim: stave doslovno prepisanu rečenicu iz udžbenika i 2 prazne crte unutar rečenice za dopuniti riječi koje nedostaju. Ako ne znam napamet baš tu rečenicu i ja se zamislim što tu treba napisati.
    Ne vidim zašto je problem sastaviti test, pa ja za skoro svaki sat imam neki dodatni listić za učenike.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj maggie34 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni sastavljanje testova nije zanimljiv posao. Baaaaad teacher!
    Sada sam vidjela tvoj post. Eto kako smo različiti. Ja obožavam sastavljanje testova

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
    Sada sam vidjela tvoj post. Eto kako smo različiti. Ja obožavam sastavljanje testova
    A ono, nije da ne volim, ali...Imam dva predmeta i sveukupno 100-tinjak učenika, od toga 6 prilagođena...Imam osjećaj da cijelu školsku godinu samo testove sastavljam :D. I tako već 12 godina...I jedna stvar koju primjećujem: imam sve testove koje sam ikada sastavila, ono što sam radila prije 10 godina u 8. razredu, sadašnja generacija bi riješila za ocjenu manje!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja isto ne koristim stare testove, prvenstveno jer je je uvođenjem HNOS-a dosta gradiva izbačeno iz NPiP-a.
    A ja nekad zavidim predmetnjacima radi papirologije ja imam KO 2 razreda tako da ako sutra imam 4 sata moram napisati 8 priprema, a svaki održani sat moram upisati posebno u dnevnik za taj razred. (A kada sam imala četverorazrednu tek to je bilo )

Ma ja sam takva osoba, ne mogu si pomoći: uvijek mislim kako ću ja to najbolje sama

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Noa, nije da tjeram mak na konac, nego me stvarno zanima jer nisam te struke - kako se baždari test? Ja bih laički rekla ovako (ali, naravno, možda nisam u pravu) : sastaviš 10 zadataka (pitanja), za svaki odrediš koliko bodova nosi (1, 2, 3...ovisno je li dopunjaljka na prazne crte ili zaokruživanje a-b-c ili se naprosto traži točan rezultat/odgovor), izračunaš prema zadanim postotcima koliko bodova treba za "ulaz" u određenu ocjenu, zbrojiš postignute bodove i gotovo.
    Svaki učitelj najbolje zna kako mu funkcionira razred, na koji je način predavao gradivo i što može tražiti od učenika. Mislim, nemam ništa protiv unificiranih/već pripremljenih testova kao takvih, ali mi se (opet kao laiku) čini da je osmišljavanje testa baš zanimljiv posao gdje može doći do izražaja kreativnost učitelja.

(Dobro, ja to iz vlastitih cipela jer baš uživam u sastavljanju vikend-testova iz HJ, MAT i PiD za moje dijete i baš mi je zanimljivo gledati kako reagira ili ne reagira na drugačije postavljena pitanja o istome.)
    Ček, ček zar ti nisi profa po zvanju?
    Znam da u svojoj školi ne pišeš testove ali si sigurno imala neku dokimologiju nekada u rukama.
    Baždarenje testova (znanja) nije tako jednostavan niti kratkotrajan posao i upravo iz tih razloga se rijetko radi.
    Definitivno stoji da se učiteljima preporuča kupovanje gotovih testova kako bi se izbjeglo/umanjilo seciranje od strane roditelja.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Definitivno stoji da se učiteljima preporuča kupovanje gotovih testova kako bi se izbjeglo/umanjilo seciranje od strane roditelja.
    Zar su ta seciranja roditelja toliko česta, i to još u nižim razredima osnovne škole, da bi se svake godine kupovalo na tisuće listića?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa Vidi poruku
    Zar su ta seciranja roditelja toliko česta, i to još u nižim razredima osnovne škole, da bi se svake godine kupovalo na tisuće listića?
    Da jesu. Baš mislim da u nižim razredima mnogi roditelji nemaju mjere.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Google je majka neznanja pa sam se informirala o dokimologiji . (U mojoj se struci ocjenjuje kao u klizanju:težina elemenata, tehnička izvedba, umjetnički dojam - nema baždarenja ni testova, puno je toga rastezljivo i subjektivno).

A ovo s roditeljskim pritiskom na učitelje mi je užasno .

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •