-
evo isproban recept...ruku na srce nisam ja probala ali vele ljudi da je recept samo takav...
Postoji bezbroj recepata za ove Uskršnje kruščiće, ali s vama ćemo podjeliti jedan poseban, koji se tradicionalno priprema već generacijama u Komiľi na otoku Visu.
ImageU Dalmaciji se Sirnice spremaju prije svakog Uskrsa, kao i drugdje u Hrvatskoj - međutim, ne znamo kako je ovaj recept za slatke uskršnje kruščiće zaradio naslov "sirnica", s obzirom da u receptu nema sira?!
Vjerojatno tako što se nekada davno umjesto kvasca koristilo ukiseljeno (usireno) tijesto, ili su siromašni otočani jednostavno naučili praviti sirni kolač bez sira?
No kako bilo, donosimo vam tradicionalni recept iz Komiľe na otoku Visu, koji smo upravo isprobali - a još uvijek nije kasno da ga probate i Vi.
Sastojci:
*
40 dkg šećera
*
20 dkg masti (u zamjenu moľe i maslac ili margarin)
*
1/4 mlijeka
*
vanilin šećer
*
6 cijelih jaja
*
20 dkg kvasca (odnosno 5 kocki kvasca ili 10 kvasaca u prahu)
*
kora od limuna i naranče + sok od limuna i naranče
*
ruma po ľelji (1 ľlicu)
*
oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna
*
1 prašak za pecivo
Priprema:
Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije.
U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (ľličicu) šećera.
Dok se kvasac diľe, u veeeelikoj posudi izmiksajte mast (maslac ili margarin), jaja, šećer, vanilinšećer i mlijeko.
Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne.
Kad se kvasac digne umješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mjesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tjesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo.
Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti.
Premijesite.
Opet ga pokrijte i ostavite da se diľe.
I tako dok vam se bude dalo.
Što ga više mjesite, tijesto će biti bolje.
Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 ogromne, 6 srednjih ili 8 manjih sirnica.
Oblikujte kugle, svaku na vrhu rasijecite škarama ili noľem da dobijete kriľić, premaľite ih bjelancem od jaja i pospite krupnim šećerom.
Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno ľutu boju.
Savjet:
Pošto se tijesto i u pećnici diľe, pazite da se sirnice ce dodiruju i stavljajte najviše 3 komada peći zajedno (u protivnom će se spojiti i bit će zaista ruľno za vidjeti).
Ovaj recept moľda djeluje jednostavno no zapravo je jaaaako kompliciran. Meni je trebalo 25 pokušaja prije nego naučim - 25 sirnica koje je na kraju pojeo pas! 
http://www.mama-mami.com/content/view/79/176/
moj susjed je pekar i radi fenomenalne sirnice tako da ja to nemam potrebu praviti jer mi on svake godine pokloni po jednu
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma