Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 69

Thread: Pinca

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split
    Posts
    989

    Default Pinca

    Cure pričalo se već o njoj ali niko nije izleto s receptom
    Kupujem je sad već svakodnevno pa sam se mislila jelte da je probam napraviti

  2. #2
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nije to to

  3. #3
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    napisat cu ti ja recept kasnije.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split
    Posts
    989

    Default

    ivka
    al si probala

    ja sam probala jednu iz kućne radinosti
    malo je tustija, nije onako lepršava al isto je bila dobra

  5. #5
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Mama moje frendice radi fenomenalnu pincu. Ali su oni velika familija pa ssu količine velike , i ja svaki put hoću taj recept smanjiti, ali vjerojatno to ne bi bilo pravo.

    Mislim da treba ići jako puno jaja (odnosno žutanjaka)

  6. #6
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    jesam puno puta. i nikad nitko nije potrefio.

  7. #7
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    sinoc sam zamrla, nadam se da cu veceras ostat duze budna.

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Marva spava pa da doprinesem

    Pinca

    1kg brasna (ja stavim 2/3 glatkog i 1/3 ostrog, ili uzmi ono za dizana tijesta)
    4 cijela jaja
    2 zutanjka (moze i vise ako imas kud s bjelanjcima)
    30 dag secera
    1/2 zlicice soli
    3 vanilin secera
    1/2 dl ruma
    2 dl ulja
    2-3 vrecice suhog kvasca ili jedna kockica svjezeg
    1/2 l mlijeka (mlijeko dolijevas po potrebi, mozda ne potrosis sve)
    naribana korica od limuna i narance
    po zelji:
    sok od narance
    grozdjice

    Izmiksati jaja i secer, dodati ulje, zatim brasno s kvascem. Po potrebi dodati mlijeko i lupati kuhacom ili rukom dosta dugo. U medjuvremenu dodati i ostalo. Ostaviti da se digne pa premijesiti. Jos je bolje ako to napravis 2-3 puta.
    Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu. Gore ih razezati skarama i peci cca. 1h na cca. 170 stupnjeva.

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split
    Posts
    989

    Default

    a kako se zaljepi šećer

  10. #10

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    82

    Default

    premažeš tučenim žumanjkom i prospeš šećer (uzima se onaj u kockama pa ga se malo stuče )

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split
    Posts
    989

    Default

    prije, poslje, dok je još topla?

  12. #12

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    namaže se prije pečenja

  13. #13

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu
    To je, znači, za dvije pince ili sam ja nešto krivo shvatila'

  14. #14
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    da,

    isti recept imam i ja, ove godine ću prvi puta probati peći pincu (pogaču).

    Kako Ivka misliš nije to to, meni obrnuto - ove kupljene su umjetne...

  15. #15
    Inquirer's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    215

    Default

    vidis, ja sam veeeliki ljubitelj pince (pogace).
    i domace mi nikad nisu ni priblizno dobre ko ove umjetne iz pekare.
    domace su uvijek onako previse tuste.

  16. #16
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    a meni su ove pofarbane iz pekare uvijek ko spuzva za sudje prat...

    nego da vam malo vadim mast, moja sveki zamijesi, a onda da ispec u seosku pekaru u krusnoj peci. toooooooo je Pogača.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    marta, dijete ti se probudilo!

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Apricot, bjezi s teme o slatkisima!!

  19. #19
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ah, kasno...
    već sam jutro mafinima došla glave!

  20. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Apri, zar nisi rekla da su ti se muffini zgadili toliko da si ih zadnji put bacila u koš.

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    da, ali jučer su bili gosti, a to mi najbrže za napraviti: dok smo ručali, mafini se ispekli.
    i budući da oni nisu sve pojeli... ima tko jeste! (a i prošlo je točno deset dana od onih koje sam bacila).

  22. #22
    brane's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,315

    Default

    evo isproban recept...ruku na srce nisam ja probala ali vele ljudi da je recept samo takav...






    Postoji bezbroj recepata za ove Uskršnje kruščiće, ali s vama ćemo podjeliti jedan poseban, koji se tradicionalno priprema već generacijama u Komiľi na otoku Visu.

    ImageU Dalmaciji se Sirnice spremaju prije svakog Uskrsa, kao i drugdje u Hrvatskoj - međutim, ne znamo kako je ovaj recept za slatke uskršnje kruščiće zaradio naslov "sirnica", s obzirom da u receptu nema sira?!
    Vjerojatno tako što se nekada davno umjesto kvasca koristilo ukiseljeno (usireno) tijesto, ili su siromašni otočani jednostavno naučili praviti sirni kolač bez sira?

    No kako bilo, donosimo vam tradicionalni recept iz Komiľe na otoku Visu, koji smo upravo isprobali - a još uvijek nije kasno da ga probate i Vi.

    Sastojci:

    *
    40 dkg šećera
    *
    20 dkg masti (u zamjenu moľe i maslac ili margarin)
    *
    1/4 mlijeka
    *
    vanilin šećer
    *
    6 cijelih jaja
    *
    20 dkg kvasca (odnosno 5 kocki kvasca ili 10 kvasaca u prahu)
    *
    kora od limuna i naranče + sok od limuna i naranče
    *
    ruma po ľelji (1 ľlicu)
    *
    oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna
    *
    1 prašak za pecivo

    Priprema:

    Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije.
    U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (ľličicu) šećera.
    Dok se kvasac diľe, u veeeelikoj posudi izmiksajte mast (maslac ili margarin), jaja, šećer, vanilinšećer i mlijeko.
    Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne.

    Kad se kvasac digne umješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mjesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tjesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo.

    Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti.
    Premijesite.
    Opet ga pokrijte i ostavite da se diľe.
    I tako dok vam se bude dalo.
    Što ga više mjesite, tijesto će biti bolje.

    Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 ogromne, 6 srednjih ili 8 manjih sirnica.
    Oblikujte kugle, svaku na vrhu rasijecite škarama ili noľem da dobijete kriľić, premaľite ih bjelancem od jaja i pospite krupnim šećerom.

    Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno ľutu boju.

    Savjet:

    Pošto se tijesto i u pećnici diľe, pazite da se sirnice ce dodiruju i stavljajte najviše 3 komada peći zajedno (u protivnom će se spojiti i bit će zaista ruľno za vidjeti).

    Ovaj recept moľda djeluje jednostavno no zapravo je jaaaako kompliciran. Meni je trebalo 25 pokušaja prije nego naučim - 25 sirnica koje je na kraju pojeo pas!


    http://www.mama-mami.com/content/view/79/176/



    moj susjed je pekar i radi fenomenalne sirnice tako da ja to nemam potrebu praviti jer mi on svake godine pokloni po jednu

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    marta, dijete ti se probudilo!
    pljuc, pljuc, koja vjestica... sram te budi, tako mi dijete buditi...

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    onda se mani i svekrve i krušne peći!
    ili barem pozovi!

  25. #25
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    evo još jedan isprobani


    1 kg brašna
    2 instant digo kvasca
    20 dg maslaca
    20 dg šećera
    1 vanilin šećer
    5 žumanjaka
    4 dl mlakog mlijeka
    malo ruma, rakije, soli,
    korica limuna i naranče

    1 jaje i krupni šeć za premazati i posuti


    pomiješati suhe sastojke, maslac, žumanjke, mirodije (rum & co), mlijeko

    dizanje i pečenje otprilike kao i u gornjim postovima

    moja mama obično zamijesi tijesto na večer (u dovoljno velikoj posudi), pa ujutro nastavi s premjesivanjem i pečenjem

  26. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Aries24, zar to nije previše kvasca. Znam da na vrećici piše da je za pola kile, ali meni se onda jako osjeti po kvascu. Ja nikad tako dugo ne ostavljam tijesto da ga ne premijesim, onda mi opet ima miris kao prekislo tijesto. Jedino ono koje se diže u frižideru ostavljam preko noći.

  27. #27
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ma ona napravi duplu dozu i to malo kasnije na večer pa do jutra taman lijepo ukvasa

  28. #28
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    moja PRVA pinca je pečena !!!! jedva čekam nedjelju da ju probam[/url]

  29. #29

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Marta, pinca po tvom receptu mi je savršeno ispala ( a prvi put sam je radila ). Tj. dvije, koje su jedva zajedno stale u pećnicu.

    Jedino što mi je pola litre bilo previše mlijeka, a nisam čak ni sve stavila pa sam poslije morala dodavati brašno

  30. #30
    klmama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb, dubrava
    Posts
    769

    Default

    i meni branka tako
    evo, baš se diže :D

  31. #31

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    a uz šta uopće jedete pincu?samu?

  32. #32
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    a uz šta uopće jedete pincu?samu?
    mi uz kuhanu šunkicu, rotkvice i mladi luk

  33. #33

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    a kaj nije preslatka da bi se jela uz slano?

  34. #34
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    e vidiš, to je i moj stav bio prije - u mojoj obitelji to nije običaj, a kada sam upoznala mm preuzela sam neke običaje njegove obitelji, u prvu godinu mi je to bilo koma, totalno nespojivo, ali marljivim radom sam postala totalni ovisnik o toj kombinaciji.

  35. #35

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    odo onda i ja jednu zamjesiti.

  36. #36
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    8) nadam se da ti je u stanu toplo

  37. #37

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    stavit ću na radijator

  38. #38

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati

  39. #39
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    ne znam koji recept koristiš
    po "mom" se na kraju pinca prije stavljanja u pećnicu premaže žutanjkom, to može početi brzo tamniti pa ako ti se čini da je previše potamnilo stavi samo preko Al foliju i peci dalje normalno

  40. #40

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    pa mislila sam ovaj martin.

    aj ti svoj na brzinu nabaci da vidim koji mi je jednostavniji.

  41. #41
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    Quote Originally Posted by maria71
    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati
    pinca je kolač-kruh koji je se jede za uskrs, izgleda kao pogača koja na sebi ima tri reza (krasan opis 8) )

  42. #42

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Quote Originally Posted by maria71
    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati
    to ti je slatki kruh koji se jede sa slanom šunkom za uskrs

  43. #43
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    PINCA

    kvasac
    0.5 kg brašna (glatko)
    4 jaja (2 cijela i 2 žutanjka)
    12,5 dkg šećera
    malo soli
    12,5 dkg putra ili margarina
    sok od 1/2 limuna
    1-2 žlice ruma ili maraskina
    1 vanilin šećer
    nekoliko žlica čaja od anisa (nije nužno)
    korice od 1 limuna i 1 naranče
    cca 10 dkg grožđica

    putar, jaja, šećer dodati u brašno i miksati
    dodati rum i korice od limuna i naranče, grožđice, van. šećer
    dodati kvasac
    miksati i na kraju istresti na dasku i dodati malo brašna (po potrebi, tjesto se nesmije ljepiti za ruke)
    pokriti s krpom i još nečim, ostaviti da se diže i na toplom
    nakon što se diglo, tjiesto malo promjesiti na daci i formirati kuglu koja se stavi na zamašćen i pobrašnjen protvan, namaže se žutanjkom i mrvicom bjelanjka, sa škarama se izreže tri crte prema sredini (reži do 1/3 mase, što dublje to je bolji efekt )

    Peče se 45 min na cca 180C

    Kvasac
    1.5 dcl mlijeka
    1 kocka kvasca (zdrobljena)
    1 žličica brašna
    1 žličica šećera
    Sve pomješati i ostaviti na toplom mjestu da se diže

  44. #44

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    ajd na spavanje

    nabijate mi komplekse....

    što sve neće te skuhati

  45. #45

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    idem probati.

    maria,kaj buš išla spavati-probaj i ti
    sigurno ti muž svirka pa ti je dosadno

  46. #46

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    netko mora bit na straži

  47. #47
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ja moju zamijesila sinoć u 2, jutros 2x premijesila i super ispalo

    http://i2.tinypic.com/vijy9f.jpg

    treću, najmanju sam poslala na blagoslov

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    evo, maria, da te utješim... ja nisam NIŠTA.
    samo sam ofarbala jaja i ukrasila kuću i stol.
    čak mi je i frižider prazan od svoh uobičajenih uskrsnih namirnica: ni šunke, ni hrena, ni francuske.
    niš-ta!
    sutra smo kod moje mame na doručku i ručku, prekosutra kod sveki. (ne možemo odbijati i na blagdane).
    a danas smo večerali kod Roze.
    Da ne govorim da smo se i opili!

  49. #49
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    aries, ovo izgleda prekrasno!
    nadam se da si fotkala cijeli postupak!

  50. #50

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    MM isto jede pincu sa šunkom :shock: i to mu je super.

    Meni to dođe kao kolač. Obožavam pincu, čak i onu kupovnu iz Konzuma, a ovu moju danas su isto svi hvalili .

    Idem sad zamijesiti kruh i ostaviti ga preko noći da se diže da sutra rano ujutro mogu ispeći šunku u njemu da imamo za doručak. Nadam se da neće biti previše preko cijele noći

    Moram iskombinirati neki recept za taj kruh

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •