Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Pinca

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno Pinca

    Cure pričalo se već o njoj ali niko nije izleto s receptom
    Kupujem je sad već svakodnevno pa sam se mislila jelte da je probam napraviti

  2. #2
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    nije to to

  3. #3
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    napisat cu ti ja recept kasnije.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    ivka
    al si probala

    ja sam probala jednu iz kućne radinosti
    malo je tustija, nije onako lepršava al isto je bila dobra

  5. #5
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,702

    Početno

    Mama moje frendice radi fenomenalnu pincu. Ali su oni velika familija pa ssu količine velike , i ja svaki put hoću taj recept smanjiti, ali vjerojatno to ne bi bilo pravo.

    Mislim da treba ići jako puno jaja (odnosno žutanjaka)

  6. #6
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    jesam puno puta. i nikad nitko nije potrefio.

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    sinoc sam zamrla, nadam se da cu veceras ostat duze budna.

  8. #8
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Marva spava pa da doprinesem

    Pinca

    1kg brasna (ja stavim 2/3 glatkog i 1/3 ostrog, ili uzmi ono za dizana tijesta)
    4 cijela jaja
    2 zutanjka (moze i vise ako imas kud s bjelanjcima)
    30 dag secera
    1/2 zlicice soli
    3 vanilin secera
    1/2 dl ruma
    2 dl ulja
    2-3 vrecice suhog kvasca ili jedna kockica svjezeg
    1/2 l mlijeka (mlijeko dolijevas po potrebi, mozda ne potrosis sve)
    naribana korica od limuna i narance
    po zelji:
    sok od narance
    grozdjice

    Izmiksati jaja i secer, dodati ulje, zatim brasno s kvascem. Po potrebi dodati mlijeko i lupati kuhacom ili rukom dosta dugo. U medjuvremenu dodati i ostalo. Ostaviti da se digne pa premijesiti. Jos je bolje ako to napravis 2-3 puta.
    Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu. Gore ih razezati skarama i peci cca. 1h na cca. 170 stupnjeva.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    a kako se zaljepi šećer

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    82

    Početno

    premažeš tučenim žumanjkom i prospeš šećer (uzima se onaj u kockama pa ga se malo stuče )

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    prije, poslje, dok je još topla?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    namaže se prije pečenja

  13. #13

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu
    To je, znači, za dvije pince ili sam ja nešto krivo shvatila'

  14. #14
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    da,

    isti recept imam i ja, ove godine ću prvi puta probati peći pincu (pogaču).

    Kako Ivka misliš nije to to, meni obrnuto - ove kupljene su umjetne...

  15. #15
    Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    215

    Početno

    vidis, ja sam veeeliki ljubitelj pince (pogace).
    i domace mi nikad nisu ni priblizno dobre ko ove umjetne iz pekare.
    domace su uvijek onako previse tuste.

  16. #16
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    a meni su ove pofarbane iz pekare uvijek ko spuzva za sudje prat...

    nego da vam malo vadim mast, moja sveki zamijesi, a onda da ispec u seosku pekaru u krusnoj peci. toooooooo je Pogača.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    marta, dijete ti se probudilo!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Apricot, bjezi s teme o slatkisima!!

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ah, kasno...
    već sam jutro mafinima došla glave!

  20. #20

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Apri, zar nisi rekla da su ti se muffini zgadili toliko da si ih zadnji put bacila u koš.

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    da, ali jučer su bili gosti, a to mi najbrže za napraviti: dok smo ručali, mafini se ispekli.
    i budući da oni nisu sve pojeli... ima tko jeste! (a i prošlo je točno deset dana od onih koje sam bacila).

  22. #22
    brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,315

    Početno

    evo isproban recept...ruku na srce nisam ja probala ali vele ljudi da je recept samo takav...






    Postoji bezbroj recepata za ove Uskršnje kruščiće, ali s vama ćemo podjeliti jedan poseban, koji se tradicionalno priprema već generacijama u Komiľi na otoku Visu.

    ImageU Dalmaciji se Sirnice spremaju prije svakog Uskrsa, kao i drugdje u Hrvatskoj - međutim, ne znamo kako je ovaj recept za slatke uskršnje kruščiće zaradio naslov "sirnica", s obzirom da u receptu nema sira?!
    Vjerojatno tako što se nekada davno umjesto kvasca koristilo ukiseljeno (usireno) tijesto, ili su siromašni otočani jednostavno naučili praviti sirni kolač bez sira?

    No kako bilo, donosimo vam tradicionalni recept iz Komiľe na otoku Visu, koji smo upravo isprobali - a još uvijek nije kasno da ga probate i Vi.

    Sastojci:

    *
    40 dkg šećera
    *
    20 dkg masti (u zamjenu moľe i maslac ili margarin)
    *
    1/4 mlijeka
    *
    vanilin šećer
    *
    6 cijelih jaja
    *
    20 dkg kvasca (odnosno 5 kocki kvasca ili 10 kvasaca u prahu)
    *
    kora od limuna i naranče + sok od limuna i naranče
    *
    ruma po ľelji (1 ľlicu)
    *
    oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna
    *
    1 prašak za pecivo

    Priprema:

    Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije.
    U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (ľličicu) šećera.
    Dok se kvasac diľe, u veeeelikoj posudi izmiksajte mast (maslac ili margarin), jaja, šećer, vanilinšećer i mlijeko.
    Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne.

    Kad se kvasac digne umješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mjesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tjesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo.

    Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti.
    Premijesite.
    Opet ga pokrijte i ostavite da se diľe.
    I tako dok vam se bude dalo.
    Što ga više mjesite, tijesto će biti bolje.

    Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 ogromne, 6 srednjih ili 8 manjih sirnica.
    Oblikujte kugle, svaku na vrhu rasijecite škarama ili noľem da dobijete kriľić, premaľite ih bjelancem od jaja i pospite krupnim šećerom.

    Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno ľutu boju.

    Savjet:

    Pošto se tijesto i u pećnici diľe, pazite da se sirnice ce dodiruju i stavljajte najviše 3 komada peći zajedno (u protivnom će se spojiti i bit će zaista ruľno za vidjeti).

    Ovaj recept moľda djeluje jednostavno no zapravo je jaaaako kompliciran. Meni je trebalo 25 pokušaja prije nego naučim - 25 sirnica koje je na kraju pojeo pas!


    http://www.mama-mami.com/content/view/79/176/



    moj susjed je pekar i radi fenomenalne sirnice tako da ja to nemam potrebu praviti jer mi on svake godine pokloni po jednu

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    marta, dijete ti se probudilo!
    pljuc, pljuc, koja vjestica... sram te budi, tako mi dijete buditi...

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    onda se mani i svekrve i krušne peći!
    ili barem pozovi!

  25. #25
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    evo još jedan isprobani


    1 kg brašna
    2 instant digo kvasca
    20 dg maslaca
    20 dg šećera
    1 vanilin šećer
    5 žumanjaka
    4 dl mlakog mlijeka
    malo ruma, rakije, soli,
    korica limuna i naranče

    1 jaje i krupni šeć za premazati i posuti


    pomiješati suhe sastojke, maslac, žumanjke, mirodije (rum & co), mlijeko

    dizanje i pečenje otprilike kao i u gornjim postovima

    moja mama obično zamijesi tijesto na večer (u dovoljno velikoj posudi), pa ujutro nastavi s premjesivanjem i pečenjem

  26. #26

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Aries24, zar to nije previše kvasca. Znam da na vrećici piše da je za pola kile, ali meni se onda jako osjeti po kvascu. Ja nikad tako dugo ne ostavljam tijesto da ga ne premijesim, onda mi opet ima miris kao prekislo tijesto. Jedino ono koje se diže u frižideru ostavljam preko noći.

  27. #27
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    ma ona napravi duplu dozu i to malo kasnije na večer pa do jutra taman lijepo ukvasa

  28. #28
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    moja PRVA pinca je pečena !!!! jedva čekam nedjelju da ju probam[/url]

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Marta, pinca po tvom receptu mi je savršeno ispala ( a prvi put sam je radila ). Tj. dvije, koje su jedva zajedno stale u pećnicu.

    Jedino što mi je pola litre bilo previše mlijeka, a nisam čak ni sve stavila pa sam poslije morala dodavati brašno

  30. #30
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    i meni branka tako
    evo, baš se diže :D

  31. #31

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    a uz šta uopće jedete pincu?samu?

  32. #32
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    Citiraj dolega prvotno napisa
    a uz šta uopće jedete pincu?samu?
    mi uz kuhanu šunkicu, rotkvice i mladi luk

  33. #33

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    a kaj nije preslatka da bi se jela uz slano?

  34. #34
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    e vidiš, to je i moj stav bio prije - u mojoj obitelji to nije običaj, a kada sam upoznala mm preuzela sam neke običaje njegove obitelji, u prvu godinu mi je to bilo koma, totalno nespojivo, ali marljivim radom sam postala totalni ovisnik o toj kombinaciji.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    odo onda i ja jednu zamjesiti.

  36. #36
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    8) nadam se da ti je u stanu toplo

  37. #37

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    stavit ću na radijator

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,948

    Početno

    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati

  39. #39
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    ne znam koji recept koristiš
    po "mom" se na kraju pinca prije stavljanja u pećnicu premaže žutanjkom, to može početi brzo tamniti pa ako ti se čini da je previše potamnilo stavi samo preko Al foliju i peci dalje normalno

  40. #40

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    pa mislila sam ovaj martin.

    aj ti svoj na brzinu nabaci da vidim koji mi je jednostavniji.

  41. #41
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati
    pinca je kolač-kruh koji je se jede za uskrs, izgleda kao pogača koja na sebi ima tri reza (krasan opis 8) )

  42. #42

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    o čemi vi ljudi pričate? :shock:

    što je to ,ta pinca?

    mene bar nije sram pitati
    to ti je slatki kruh koji se jede sa slanom šunkom za uskrs

  43. #43
    Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    1,966

    Početno

    PINCA

    kvasac
    0.5 kg brašna (glatko)
    4 jaja (2 cijela i 2 žutanjka)
    12,5 dkg šećera
    malo soli
    12,5 dkg putra ili margarina
    sok od 1/2 limuna
    1-2 žlice ruma ili maraskina
    1 vanilin šećer
    nekoliko žlica čaja od anisa (nije nužno)
    korice od 1 limuna i 1 naranče
    cca 10 dkg grožđica

    putar, jaja, šećer dodati u brašno i miksati
    dodati rum i korice od limuna i naranče, grožđice, van. šećer
    dodati kvasac
    miksati i na kraju istresti na dasku i dodati malo brašna (po potrebi, tjesto se nesmije ljepiti za ruke)
    pokriti s krpom i još nečim, ostaviti da se diže i na toplom
    nakon što se diglo, tjiesto malo promjesiti na daci i formirati kuglu koja se stavi na zamašćen i pobrašnjen protvan, namaže se žutanjkom i mrvicom bjelanjka, sa škarama se izreže tri crte prema sredini (reži do 1/3 mase, što dublje to je bolji efekt )

    Peče se 45 min na cca 180C

    Kvasac
    1.5 dcl mlijeka
    1 kocka kvasca (zdrobljena)
    1 žličica brašna
    1 žličica šećera
    Sve pomješati i ostaviti na toplom mjestu da se diže

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,948

    Početno

    ajd na spavanje

    nabijate mi komplekse....

    što sve neće te skuhati

  45. #45

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    idem probati.

    maria,kaj buš išla spavati-probaj i ti
    sigurno ti muž svirka pa ti je dosadno

  46. #46

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,948

    Početno

    netko mora bit na straži

  47. #47
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    ja moju zamijesila sinoć u 2, jutros 2x premijesila i super ispalo

    http://i2.tinypic.com/vijy9f.jpg

    treću, najmanju sam poslala na blagoslov

  48. #48
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    evo, maria, da te utješim... ja nisam NIŠTA.
    samo sam ofarbala jaja i ukrasila kuću i stol.
    čak mi je i frižider prazan od svoh uobičajenih uskrsnih namirnica: ni šunke, ni hrena, ni francuske.
    niš-ta!
    sutra smo kod moje mame na doručku i ručku, prekosutra kod sveki. (ne možemo odbijati i na blagdane).
    a danas smo večerali kod Roze.
    Da ne govorim da smo se i opili!

  49. #49
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aries, ovo izgleda prekrasno!
    nadam se da si fotkala cijeli postupak!

  50. #50

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    MM isto jede pincu sa šunkom :shock: i to mu je super.

    Meni to dođe kao kolač. Obožavam pincu, čak i onu kupovnu iz Konzuma, a ovu moju danas su isto svi hvalili .

    Idem sad zamijesiti kruh i ostaviti ga preko noći da se diže da sutra rano ujutro mogu ispeći šunku u njemu da imamo za doručak. Nadam se da neće biti previše preko cijele noći

    Moram iskombinirati neki recept za taj kruh

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •