Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: kako izbjeći slano?

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno kako izbjeći slano?

jooj valjda ce mi to najteže pasti jer ja jedem baš slano i još dodatno solim a jučer mi je dr rekla dijeta-ne slano,ne salame,ne paštete,suhomesnato.... kako kuhati recimo tjesteninu,rižu,krompir bez soli? možda je to nekome normalno ali teško ću se naviknuti...
    otičem lagano a i danas sam išla vaditi krv za šečer pa ćemo vidjeti šta kaže nalaz...
    dajte neke NE SLANE recepte za doručak,ručak,večere

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nema neke mudrosti - ne soliš i privikneš se nakon nekog vremena.
    Doručak:
    - friški sir, jogurt - sasvim ok je neposoljeno
    - zobena kaša s jogurtom
    - žganci (stavi mrvicu soli) s mlijekom ili jogurtom

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kruha može? ili pecivo.. žgance sa jogurtm volim to obično navecer jedem.. a zob volim u voćni jogurt pa sa bananom

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Zobene s bananom i običnim jogurtom su mi omiljeni doručak. Ponekad dodam i suhe šljive ili smokve.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Probaj kobinirati jela(krumpir, riža, tjesto) začinskim biljem, češnjakom, maslinovim uljem...recimo ja sam salatu skroz prestala solit, recimo ako jedem samo salatu s jogurtom i koprom, malo limunovog soka ili octa. Riža ili tjestenina s malo putra ili žlica kiselog vrhnja plus začinsko bilje.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Mi vrlo slabo solimo, tako da uopće ne razumijem problem.

Slažem se s Anemonom i Kosjenkom u svemu napisanom.

Trebat će ti neko vrijeme da se privikneš, ali poslije postane normalno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je to napisao moj ginekolog, a onda mi je soc. ginekologica dok mi je pisala uputnicu za pregled u bolnici rekla da se to vise ne radi. to mi je potvrdio i dr. na SD :/
    ne izbacit sol, samo smanjiti.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koristi himalajsku sol, puuuno je manje slana i zdravija je

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj, nije! Himalajska sol je prijevara marketinga nad zdravim mozgom. Ako ni zbog čega drugog treba je se kloniti radi fluora, a i koječega drugog.

Radi se o soli najgore kvalitete koja zapravo nikada nije dolazila iz Himalaje.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, nije! Himalajska sol je prijevara marketinga nad zdravim mozgom. Ako ni zbog čega drugog treba je se kloniti radi fluora, a i koječega drugog.

Radi se o soli najgore kvalitete koja zapravo nikada nije dolazila iz Himalaje.
    X

Meni su tu sol nudili s napomenom kako "nije jodirana". Pa zna se zašto se jod stavlja u sol...
    ...
    Mislim da toliko soli pojedemo u svoj mogućoj hrani (počevši od kruha) da je fakat nije potrebno još dodatno stavljati... Osim mrvicu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako ne, ima joda, ali i svih teških metala koje si u stanju nabrojati.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

negdje sam pročitala da šnita kupovnog kruha ima u sebi količinu soli preporučenu za dnevni unos odrasle osobe.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mislila sam uvesti integralni kruh...

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku

Pa zna se zašto se jod stavlja u sol...
    ja ne znam, mozes mi reći?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    meni je to napisao moj ginekolog, a onda mi je soc. ginekologica dok mi je pisala uputnicu za pregled u bolnici rekla da se to vise ne radi. to mi je potvrdio i dr. na SD :/
    ne izbacit sol, samo smanjiti.
    Ovakva praksa je i ovdje.

A integralni kruh ti nece pomoci sto se tice soli, osim ako ga ne peces sama, ali onda mozes i bijeli, ili sto god zelis, ako te muci samo sol. Inace uopce nije tako tesko ne soliti dodatno, ili uopce. Hrana ima bolji okus kad ga zapravo i osjetis.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne znam, mozes mi reći?
    Manjak joda u organizmu uzrokuje razne probleme sa štitnjačom, odn. njenim hormonima, što može dovesti do pojave raznih bolesti ili poremećaja, kao što su gušavost i kretenizam (ne znam postoji li danas nek novi naziv za ovu bolest; mi smo je učili pod ovim nazivom). Budući da šire pučanstvo ne konzumira jod u nekakvim svakodnevnim namirnicama (ili barem prije nije), odlučilo se jod staviti u ono što je svima blisko i dostupno - kuhinjsku sol. Kod nas je problem što je tlo siromašno jodom pa ga zato ne možemo dobiti iz hrane. Inače ga ima u nekim algama pa mislim da Japanci svoju sol ne moraju jodirati.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

meni su rekli da ne smijem piti mineralnu, jer ima dosta soli, da treba izbjegavati bilo što iz vrećica i gotovih pakovanja -pudinge, slatkiše (jer im se dodaje sol kako bi se pojačala slatkoća)... izbjegavati prerađene mesne proizvode (paštete, suhomesnato...).
    nije mi problem mineralna, nije problem ni manje soliti ručak pri kuhanju, ali mi nekako teže ide izbjegavanje ovog ostalog.
    no, moram i to srediti, jer bolje da se ja sama dovedem u red, nego da me strpaju u bolnicu da me oni dovedu u red ili da mi moraju prepisati tablete.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Jesen u meni, sve što si napisala je istina. To sam i ja negdje gore napisala - toliko soli pojedemo u svemu ostalom da fakat nije potrebno dosoljavati.

I meni bi teško palo da se moram odreći kulena.

Sretno!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Hm, ja gotovo uopce ne jedem procesuiranu hranu, tj svu hranu iz vrecice tako da mi nije problem. Hranu koju kuham u principu ne solim osim rize, krumpira i naravno salate. Postoje razni zacini koji mogu zamijeniti sol kao npr tamari.
    Sve je stvar navike. Sada uopce ne mogu pojesti nista iz pekare jer mi je sve preslano. Burek mi je postao odvratan i nejestiv. Kroasani su nevjerojatno slani, iako zapravo trebaju biti slatki. Iz istog razloga tesko mogu pojesti nesto vani a da mi nije preslano.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kako mislis tamarijem izbjeci sol? I tamari i shoyu su puni soli, mislim, ok, ne posipas bijeli prah po hrani, vec crnu tekucinu, ali ucinak je isti.

Tamari

Shoyu

wild rose avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Kaae, jesi li to jos uvijek 2u1?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove