Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
Nakon teške alergijske reakcije mog četverogodišnjaka (kap koja je prelila čašu)
i dugog razmišljanja odlučila sam promijeniti jelovnik naše obitelji, ograničavajući je naravno kućni buđet.
Da pojasnim, suprug nezaposlen već godinu dana, ja radim ispada za otplate rata kredita, režije i ono nešto sitno što ostane. Molim vas za savjete u koje namirnice se isplati investirati, molim vas za nekoliko recepata u kojima kad zbrojite iznos cijene namirnica i podvučete crtu ne zaboli glava.
Eto to bi bilo tek toliko... za početak
Daj za početak reci na što je dijete alergično, pa da možemo predlagati. Ja ti definitivno nisam od rastrošnih, ali moram imati smjernice. Ako ti je dijete u toj kategoriji, pogledaj na topicu "Alergičari" ili nek ti forumašica Jelena.O udijeli savjete - ona ima iskustva s tim.

Mi volimo kaše od žitarica (ričet, proso, hajdinska kaša), povrće, voće (imamo dosta vlastitog, trenutno se davimo u jabukama) i slično.

Ja sam danas za večeru radila carski drobljenac (šmarn) s jabukama i grožđicama, ali ako ti dijete ne smije gluten, jaja i mlijeko, onda figa... takve ti stvari ne dolaze u obzir. Ni mi to ne radimo često, ali ponekad napravim kao manje masnu varijantu palačinki.

Imaš još i onaj topic "Jeftini meniji za podgrijavanje" gdje smo napisali hrpu raznih stvari. Kod nas se večera isto jede kuhana, kao i ručak. Jučer je bila krem juha od tikvica. Jest da su moji klinci unutra natrpali nezdrave zlatne kuglice iz Špara, ali možeš unutra staviti krumpir ili tjesteninu ili rižu... Ponekad kuham paradajz juhu, ponekad običnu bistru od povrća pa ubacim gris knedle itd... Mliječni proizvodi - mini mljekara Veronika.

Večeras sam po nalogu starijeg sina ispekla dizano tijesto punjeno miješanom marmeladom i zobenim pahuljicama. To je njemu doručak za slijedeća 2 dana + mm obično odnese svojoj mami, mi ponesemo na posao da imamo uz kavu, ali opet - mlijeko i pšenično brašno (polubijelo ili bijelo) su unutra. Isto vrijedi i za naše omiljene gris štrudle.

Ja radim svoje pekmeze i džemove koje muž i djeca uredno tamane i stavljamo ih u kolače. Uobičajeni doručak je pecivo s džemom + kakao, ali moj sin mlađi voli pojesti kuhano jaje, stariji voli razna peciva od integralnog brašna, bazlamače i slično, oba jedu kruh i domaću mast (baš mi je nedavno donijela kolegica), čvarke itd. Ponekad djeca jedu žitarice za doručak (zobene pahuljice i naribana jabuka, kuhano na vodi i začinjeno medom i cimetom), palentu ili bijeli griz... ma ne znam.

Kad ovo čitam vidim da je previše škroba. Ja često pojedem juhu za doručak (ako ostane od večere) ali mm vjerojatno ne može zamisliti početak dana bez šnite kruha s putrom ili pekmezom.