evo me prozvane , reci kaj dete smije, tj. 100% ne smije jest pa se smisli nekaj.
evo me prozvane , reci kaj dete smije, tj. 100% ne smije jest pa se smisli nekaj.
I samo da se zahvalim na receptićima, već ste mi dale dosta ideja.
Ali pišite još.
Zanima me između ostalog koja je alternativa kravljem mlijeku, a da nije sojino, ili rižino (jer ne prolazi kod klinaca), i koja mu je cijena?
Kaj je najgore postala sam totalno paranoična kaj se tiče onoga što jedemo. Iskreno, više ne vjerujem ni mlijeku na policama u dućanu, pa čak ni onim čokoladnim lopticama koje se papaju s mlijekom, medvjedićima s medom... Vjerojatno pretjerujem, ali alergija se očitovala u obliku kožnog osipa i što je gore respiratornih simpotoma uključujući otežano disanje. Što je još gore nisam 100% sigurna da su u pitanju hrenovke.
Kad je alergija u pitanju, rijetko ti je uzrok jedna određena stvar. Te hrenovke su možda samo trigger (okidač) za alergiju do koje lako dolazi kad je organizam malo pomalo punjen aditivima kojih imaš u svemu, doslovce. Teško ih možemo izbjeći u potpunosti, ali možemo voditi računa da ih bude manje.
Daklem, odmah izbaci suhomesnate proizvode i polutrajne proizvode (salame, hrenovke, kobasice, paštete...) na neko vrijeme. Izbaci polutvrde i tvrde sireve i prešaltaj se na bijeli sir i druge svježe mliječne proizvode odabranog dobavljača (s placa ili iz mini mljekare).
Piletinu ne kupovati od velikih dobavljača, bolje je sa štanda na placu od malih uzgajivača ako već nemaš prilike kupiti od nekoga koga poznaš. Ostalo meso - isto, ako imaš neku mesnicu za koju znaš da imaju svoje dobavljače stoke i kolju, to bi trebalo biti bolje od mesa u paketićima koje je u inertnoj atmosferi dušika da traje po 2 tjedna. Naravno, to ima svoju cijenu (mesnica Karlo na placu Volovčica je nama u kvartu i baš su dobri).
Ribe - meni su zakon grdobine, morski pas i slične za koje znam da nisu "kavezne", kao i lignje i hobotnice (ali budi oprezna s glavonošcima, ti morski plodovi i školjke nisu baš uvijek za alergičare).
Povrće - isto ako možeš s placa, to je obično manji rizik nego iz veletrgovina (iako nije pravilo, ne možemo biti sigurni ...)
Žitarice - brašno kupujem gdje stignem, ali preferiram male proizvođače (npr. Klas Ivanićgrad) pred velikima. S vremenom naučiš da je štajaznam čakovečko brašno bolje od brašna nekog velikog proizvođača. Znala sam nabaviti i iz mlina dok sam imala prilike, a zadnje vrijeme baš i nemam pa kupim na utrinskom placu. Na Dolcu zna biti tih malih proizvođača domaćih proizvoda, ali dugo nisam bila pa ne znam kako je sada.
Ono što je definitivno neekološko u našoj kući:
voćni jogurti, čokolade (obično bitterice, ali ima i drugih, volimo Lidlove s kavom), keksi, kava (isto iz Lidla), bijeli šećer (ne pretjerujemo, ali se ni ne odričemo, jer mi treba za zimnicu i voćne sokove)... majoneza (to jede mm), senf, industrijski kiseli krastavci jer koliko god ja ukiselim, nije dosta... Ima toga još... Ne znam da li bih ovdje utrpala vino i pivo. Djeca doma češće piju vodu od kompota (od našeg voća) nego voćne sokove, ali sokove i male paketiće mlijeka nose u školu za užinu. Tak da nema šanse da u potpunosti izbacimo aditive jer čak i u kuhinjsku sol stavljaju sredstva protiv navlačenja vlage i zgrušavanja, tako da ne znam - treba nekako naći pravu mjeru. Sretno!
Nije alergičan na kravlje mlijeko, ali je kao beba imao intoleranciju na laktozu iz kravljeg mlijeka, s dvije godine sam polako opet počela polako uvoditi kravlje mlijeko i sve je bilo u redu. Ne znam da li se intolerancija može opet javiti u još gorem obliku - alergijske reakcije?!
Anemona, hvala, i izgledale su mi baš nekako sumnjivo...
Ma, hrenovke mu nikada nisam kuhala, ali uvijek se nađe tko hoće, i nutka s salamom, bombonima i cedevitom, ali to je već neka druga priča...