Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Labneh - libanonski sir

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno Labneh - libanonski sir

    Radim prvi put labneh. Jučer sam stavila jogurt (1200 grama) na cjeđenje u frižider i mrvicu sam iznenađena koliko se vode izlučilo (odnosno koliko će malo zapravo sirne mase ostati).
    Zanima me ako ima iskusnijih u pravljenju labneha s kojom količinom jogurta obično radite?
    Također me zanima što sve koristite za posipanje i eventualno mariniranje?

  2. #2
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Radila sam od kantice jogurta, ali sam ga dosta dugo drzala. Posipala svjezim bosiljkom.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    baš imam u fridgu, ali radila moja mama. stavlja unutra češnjaka, peršin...ugl. mirodije koje i inače volimo sa sirom.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Radila sam od kantice jogurta, ali sam ga dosta dugo drzala. Posipala svjezim bosiljkom.
    Kantica (Dukatova) je 800 grama. Koliko ti je kuglica od toga (otprilike) ispalo? I da li ih mariniraš?

  5. #5
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    Ajde nama koji nemamo pojma o cemu pises objasni postupak

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Labneh se radi od jogurta. To je sir od jogurta.
    Dakle, na 6 čaša jogurta (mora biti čvrsti jogurt, neki kažu da je Dukatov najbolji u tu svrhu) dodaš 1 malu žličicu soli i promješaš. U cjedilo staviš nekoliko slojeva gaze ili čistu kuhinjsku krpu te izliješ jogurt. Sve skupa stoji u frižideru najmanje 24h, dok se voda pomalo ne ocijedi (treba paziti na veličinu posude u kojoj stoji cjedilo i po potrebi izlijevati vodu...)
    Nakon 1 ili 2 dana od preostale sirne mase možeš formirati kuglice. Koje se zatim uvaljuju u neke začine. Recimo crvenu papriku, sezam, prešin, bosiljak itd.

    Kuglice se mogu i marinirati u ulju i držati neko vrijeme.

    Ljetos sam jela labneh u libanonskom restoranu i tamo su te kuglice malo veće; no većina radi male.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    .... e da jogurt možeš i sama napraviti, pa od njega labneh.

  8. #8
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    onda prvo molim recept za jogurt

  9. #9
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    jel to onaj sir u trakama, kaj izgleda ko rezanci?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Gdje me nađe
    Skuhaš mlijeko i u još toplo dodaš "kvas" tj malo jogurta ili vrhnja (ili oboje). To "malo" ovisi o količini mlijeka.
    Držiš na toplom, preko noći recimo, dok se ne napravi jogurt.
    Naše bake su zamatale i prekrivale posudu s mlijekom (tj utopljavale ju) kuhinjskim krpama, a danas imaš i kućanske aparate koji služe za tu namjenu....

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    jel to onaj sir u trakama, kaj izgleda ko rezanci?
    Ne u kuglicama je. Relativno je mekan i može se razmazivati.

  12. #12
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    nemam pojma koliko je bilo kuglica. ja sam radila manje kuglice jer mi je ostao mekan.

  13. #13
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje me nađe
    Skuhaš mlijeko i u još toplo dodaš "kvas" tj malo jogurta ili vrhnja (ili oboje). To "malo" ovisi o količini mlijeka.
    Držiš na toplom, preko noći recimo, dok se ne napravi jogurt.
    Naše bake su zamatale i prekrivale posudu s mlijekom (tj utopljavale ju) kuhinjskim krpama, a danas imaš i kućanske aparate koji služe za tu namjenu....
    hvala
    mada mislim da je bila već tema o jogurtu, moram pregledat

  14. #14
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,480

    Početno

    ovo mi zvuči odlično !

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Evo napravila sam kuglice nakon cca 37-38h cjeđenja jogurta (možda bi bilo bolje nakon barem 48h, jer relativno su mekane ispale).
    Od 1200 grama jogurta ispalo mi je 30 kuglica (veličinom sličnih rafaelu).
    Kuglice sam uvaljala u:

    - smjesu sezama (neprženog jer je sir već slan) i suncokretovih sjemenki
    - u crvenu mljevenu papriku (kombinacija slatke i ljute)
    - origano
    - mješavinu svježeg nasjeckanog peršina i bosiljka

  16. #16
    nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    529

    Početno

    Koliko tako napravljene kuglice mogu stajati? Ili se moraju pojesti u što kraćem roku?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Meni je za tu svrhu najbolji vindijin čvrsti jogurt ( u kantici od 900 grama )

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj nana prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko tako napravljene kuglice mogu stajati? Ili se moraju pojesti u što kraćem roku?
    Mislim da mogu stajati neko vrijeme (u hladnjaku naravno) , s obzirom da ih sol a i začini u koje su uvaljani na neki način konzerviraju. Nisam još probala - ako se labneh marinira onda može stajati znatno dulje (predpostavljam par mjeseci).
    Marinira se tako da se kuglice slože u staklenku te zaliju maslinovim uljem.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je za tu svrhu najbolji vindijin čvrsti jogurt ( u kantici od 900 grama )
    Ajde, baš ću probati naredni put s vindijinim

  20. #20
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    nama je to ponekad zamjena za abc sir
    samo ne ispadne baš puno, ja radim po receptu jogurt + vrhnje + sol

    ot
    probajte napraviti domaću ricotu, gotova je za 15-ak minuta + hlađenje
    Posljednje uređivanje od maxi : 25.10.2012. at 11:23

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj maxi prvotno napisa Vidi poruku
    probajte napraviti domaću ricotu, gotova je za 15-ak minuta + hlađenje
    Daj nam napiši recept za ricotu.

  22. #22
    Dilek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014
    Lokacija
    Malmo
    Postovi
    140

    Početno

    Citiraj maxi prvotno napisa Vidi poruku
    nama je to ponekad zamjena za abc sir
    samo ne ispadne baš puno, ja radim po receptu jogurt + vrhnje + sol
    Ovako i ja pravim, makar mi je u Turskoj puno jeftinije kupiti labne jer je to svakodnevna namirnica. Labne se upravo po tom dodanom vrhnju razlikuje od sira od jogurta (tur. suzme peyniri). Sir od jogurta ima trostruko vise proteina i malo vise kalorija. Labne je savrsen u kolacima, ili samo kao namaz. Ja ga znam jesti s medom, ili s maslinovim uljem i origanom. Ma moze se sluziti jednako kao svjezi sir, ali je puno ukusniji i laganiji.
    Jogurt radimo u glinenom loncu. Fantasticna stvar.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •