Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Od totalne velikodušnosti do krajnje sebičnosti - faza?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Od totalne velikodušnosti do krajnje sebičnosti - faza?

Dakle, Fiona je bila dijete koje je sve svoje dijelilo s drugima - nudila je nepoznate bebe svojim voćem i keksima, davala igračke, prilazila djeci i odraslima, bila je čak i previše otvorena - tako nam se barem činilo, jer je bilo i situacija da nekom priđe s ispruženom rukom, u ruci igračka ili klopa, a taj netko joj otme ono što drži u ruci i još ju k tome lupi ili gurne. U takvim joj je prilikama bilo teško objasniti zašto se to događa (a, iskreno, kako da joj točno objasnim kad takav mentalni sklop nije jasan ni meni, koja sam odrasla). Uglavnom, oličenje velikodušne bebe.

A onda je krenula u vrtić.

Tamo se, naravno, morala naučiti izboriti za ono što želi i neko vrijeme je to jako dobro funkcioniralo. Postala je malo opreznija u kontaktu s nepoznatima, što mi je bilo drago, jer je prije toga bila doslovce spremna otići s bilo kime ili dati nešto svoje bilo kome. Nakon što je počela ići u vrtić došla je do nekog ponašanja koje bih nazvala zlatnom sredinom.

Međutim, zadnjih tjedana postaje sve sebičnija i, čini mi se, zatvorena prema okolini. Tete u vrtiću kažu da u njezinom ponašanju nema promjena, da se jako dobro slaže s klincima, da nema nikakvih problema i, uglavnom, da je sve u redu.

Kad je ispitujem o vrtiću čini mi se zadovoljna, vrlo rado ide, čak plače ako ju ranije pokupim i tak - izgleda da po tom pitanju nema problema (kuc-kuc, pljuc-pljuc).

No, njezine stvari postale su samo njezine i čak ako ih neko drugo dijete samo pogleda, nastaje panika, bez obzira radi li se o nekom poznatom djetetu ili sasvim nepoznatom. Jedan dan su nam u posjeti bili frendovi s nešto mlađom curicom koju je Fiona prije toga uvijek ljubila, grlila, mazila i igrala se s njom. Ovaj put joj nije dala ni da pogleda neku njezinu igračku. Ništa nije pomoglo, ni naša uvjeravanja da je to njezina igračka i da joj je curica sigurno neće uzeti, da ju ona želi samo pogledati, da se ne mora bojati...

Jučer sam bila na kavi s frendicom i njezinim sinom, kojeg Fiona također jako voli - međutim, nije mu dala ni dotaknuti neke ukrase koje ima na svojim kolicima! Budući da je maleni baš htio to pogledati, ja sam ih dala njegovoj mami u ruke, pokušavši objasniti Fioni da će on to samo pogledati, malo se poigrati s njima i vratiti ih na mjesto, da je to njezino i samo njezino, ali ništa nije pomoglo. Ona je briznula u plač i bila gotovo neutješna.

Danas smo bile u istom tom kafiću i malena se uopće nije htjela igrati (riječ je o dječjem kafiću u kojem uvijek ima puno klinaca i sve je nakrcano igračkama), nego je stalno stajala kraj kolica, jednom rukom papala, a drugom ih grčevito držala, ponavljajući da su ona njezina. Pokušavala sam joj objasniti da se može otići igrati i da ću joj ja čuvati kolica, ali bez uspjeha. Izgleda da sam izgubila njezino povjerenje time što sam dan ranije dala malenom da se igra njezinom igračkom. Nakon nekog vremena joj nije bilo dovoljno da jednom rukom drži kolica, nego je htjela sjesti u njih. Tek kasnije se malo oslobodila i otišla se igrati s drugom djecom.

I tu postoje problemi - zajedničke igračke su u vlasništvu kafića, međutim, ona si odabere neku koja joj se sviđa, stavi ju sa strane, uopće se ne igra s njom, ali poludi ako ju neko drugo dijete uzme u ruke. I nikako joj ne mogu objasniti da to nije njezina igračka, nego zajednička, i da se odrekla prava na nju čim se prestala igrati. A to joj je još prije dva-tri mjeseca bilo skroz jasno i nikad nije radila probleme.

Kad ju pitam veseli li se bebi, kaže "da". Hoće li bebi dati svoju staru odjeću - "da". Hoće li se igrati s bebom - "da". Hoće li pomagati mami da se brine o bebi - "da". Hoće li bebi posuditi svoje igračke - "ne"!

I sad se ja pitam da li je riječ o fazi, o nekoj dubljoj promjeni karaktera, o prilagodbi na vrtić ili o nečem drugom.

Imate li i vi iskustva s tim naglim napadima "moje, moje, moje" i, ako imate, koliko traju?

Još nešto - mi kod kuće govorimo hrvatski, a u vrtiću je sve na njemačkom. Ispadi sebičnosti su na njemačkom - sve je "meine, meine, meine". Valjda zato što se na hrvatskom nema s kim boriti za stvari. :?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Od totalne velikodušnosti do krajnje sebičnosti - faza?

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Kad ju pitam veseli li se bebi, kaže "da". Hoće li bebi dati svoju staru odjeću - "da". Hoće li se igrati s bebom - "da". Hoće li pomagati mami da se brine o bebi - "da". Hoće li bebi posuditi svoje igračke - "ne"!
    Samo da pojasnim - ovo s bebom se odnosi na bebu koju čekamo.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je jednim dijelom stvar u vrtiću (morala se naučiti izboriti za sebe), a drugim dijelom u novoj bebi - bez obzira što se ona toj bebi jako veseli i što želi s njom sve dijeliti (osim igračaka )

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    mislim da je jednim dijelom stvar u vrtiću (morala se naučiti izboriti za sebe), a drugim dijelom u novoj bebi - bez obzira što se ona toj bebi jako veseli i što želi s njom sve dijeliti (osim igračaka )
    Potpisujem.
    Pia je prvi put bila ljubomorna do suza kad smo Doru kupali u kadici ( do tada samo njezinoj )
    Drugi put su suze krenule jer smo Doru vozili u njezinim kolicima.

To su bila samo dva slučaja kad je Pia pokazala ljubomoru. Mogu samo još reči da Pia obožava svoju sestricu i nikuda neće ići bez nje

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što mislite, koliko će to trajati?

I kako da se postavim? Ne mogu u kafiću punom djece čuvati igračke koje nisu njezine dok se ona igra nečim sasvim desetim.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni se čini da se fiona pozicionira jer je u toj svojoj pametnoj glavici skontala da će u nadolazećoj konstelaciji morati sve dijeliti. zapravo već dijeli sve s bebom koja dolazi jer to se od nje očekuje (vrtić da ne spominjem). mislim da u toj dobi klinci i ulaze u neku "meine" fazu pa se kod vas sve poklopilo.

a da vježbate ne-dijeliti i ne-davati u nekim benignim situacijama toliko da njoj bude lakše i da se malo izbalansira? npr. ako imate frendove s većom djecom upriličite "bliske susrete". veća djeca mogu (lakše) shvatiti pojam dijeljenja pa mogu malo glumiti i velikodušno vraćati fioni njezine igračke. mislim da to ne bi trebalo izazvati veću štetu u smislu da bi ona tada mogla shvatiti da može dobiti sve što traži pa tako ne mora dijeliti igračke. nađite mjeru koja svima odgovara. čini mi se da bi tako dobila dodatni osjećaj sigurnosti i osjećaj kontrole nad situacijom pa bi faza možda brže i bezbolnije prošla.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm, ja se ne mogu složiti s curama jer moja malena (samo nekoliko dana starija od tvoje) ne ide u vrtić, a ni ja nisam trudna pa se ponekad slično ponaša.
    Puno pričamo i objašnjavamo i kada pitam hoće li prijatelju/ici dati/posuditi igračku ona kaže da. Ali kad se taj isti primi te igračke nastaje panika.
    Nebitno jesu li igračke njene, od tog drugog djeteta ili neke treće. Bitno je da se njoj sviđaju makar stajale sa strane.
    Međutim, nakon nekog vremena (pol sata, ponekad i sat), kada se opusti, problem uglavnom nestaje.
    Inače se puno družimo s drugom djecom, krećemo, izlazimo, umiljata je i nema straha od nepoznatih ljudi i djece. Nadam se da je samo faza, a sada to rješavam pričom i pokušam je zainteresirati za neku drugu stvar.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    a da vježbate ne-dijeliti i ne-davati u nekim benignim situacijama toliko da njoj bude lakše i da se malo izbalansira? npr. ako imate frendove s većom djecom upriličite "bliske susrete". veća djeca mogu (lakše) shvatiti pojam dijeljenja pa mogu malo glumiti i velikodušno vraćati fioni njezine igračke. mislim da to ne bi trebalo izazvati veću štetu u smislu da bi ona tada mogla shvatiti da može dobiti sve što traži pa tako ne mora dijeliti igračke. nađite mjeru koja svima odgovara. čini mi se da bi tako dobila dodatni osjećaj sigurnosti i osjećaj kontrole nad situacijom pa bi faza možda brže i bezbolnije prošla.
    Hvala, Pinocchijica, ovo mi se čini super, ali ovdje nemamo starijih frendova, Fiona je najstarija. Svi drugi su mlađi i neke stvari im je puno teže objasniti nego njoj.

Uh, morat ću nešto smisliti, a da je krajnje djelotvorno.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj JaMajka prvotno napisa
    Hm, ja se ne mogu složiti s curama jer moja malena (samo nekoliko dana starija od tvoje) ne ide u vrtić, a ni ja nisam trudna pa se ponekad slično ponaša.
    Puno pričamo i objašnjavamo i kada pitam hoće li prijatelju/ici dati/posuditi igračku ona kaže da. Ali kad se taj isti primi te igračke nastaje panika.
    Nebitno jesu li igračke njene, od tog drugog djeteta ili neke treće. Bitno je da se njoj sviđaju makar stajale sa strane.
    Međutim, nakon nekog vremena (pol sata, ponekad i sat), kada se opusti, problem uglavnom nestaje.
    Inače se puno družimo s drugom djecom, krećemo, izlazimo, umiljata je i nema straha od nepoznatih ljudi i djece. Nadam se da je samo faza, a sada to rješavam pričom i pokušam je zainteresirati za neku drugu stvar.
    Ista stvar. A isto sam primjetila i kod drugih klinaca oko nas. U jednom trenu jednostavno dodju u tu fazu da prestanu biti velikodusni i da nedaju svoje stvari.

Ja bih rekla da je to normalna razvojna faza.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema našem iskustvu svaka takva faza traje cca. nekoliko tjedana, obično 2-4, barem kod Leone...cijelo vrijeme se trudiš, objašnjavaš, čuvaš živce i misliš da nikad neće biti bolje

Ali onda jednostavno prođe..e sad, jel prođe samo od sebe ili zbog našeg truda, to nikad nisam sigurna

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah, faze.. Ian nije imao tu sebičnu, ali već tjedan dana neće obući jaknu pa oblačimo krila i tak..

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    ah, faze.. Ian nije imao tu sebičnu, ali već tjedan dana neće obući jaknu pa oblačimo krila i tak..
    Moj jutros nije htio obući štrample.. dobro, rekoh, ideš onda van gol. Da vidiš kako je skočio i rekao 'mama, blači šrample!!' Isto je s jaknom i sl.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam osobnog iskustva, ali se slazem sa Pinocchiom, mislim da je vjerojatno 'uprla prstom u bit'.
    I nadam se da ce sto prije proci.
    I pala mi je napamet jedna starija prijateljica koja bi mogla pomoci (saljem ti PP).

Ninochka, MS, nase oblacenje izgleda ovako: hoce obuci sve sto treba, ali preko svega toga oblaci i suknju . Klanj vasim deckima .

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, moram priznati da mi je lakše što kroz slične faze prolaze i klinci čije su prilike osjetno drugačije. To mi daje nadu da će prije proći.

Inače, kloklo, uništila si me izjavom da nikad ne znaš zbog čega prođe neka faza. I ja se to uvijek pitam.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa

Inače, kloklo, uništila si me izjavom da nikad ne znaš zbog čega prođe neka faza. I ja se to uvijek pitam.
    kao mama jedne sestogodisnje curice, moram vam reci, da se to sve cesce i cesce pitam. i sve sam manje sigurna da je to zbog mene i mm-a.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U jednom trenu jednostavno dodju u tu fazu da prestanu biti velikodusni i da nedaju svoje stvari.

Ja bih rekla da je to normalna razvojna faza.
    onda je moje dijete nenormalno

inače, zara često ne želi obući jaknu, ali ne pale fore "onda ideš gola" jer ona se sva razveseli toj ideji.
    par puta sam joj ove zime dala da izađe bez jakne, misleći da će se smrznuti i poželjeti jaknu.
    ali ne, bila je po 15 minuta na minus temperaturi bez jakne i umirala je od veselja i uopće joj nije bilo zima :?

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I naša Nina je već 2 mjeseca u fazi sebičnosti! Ne daj bože da joj neka prijateljica uzme igračku kad su kod nas! Ona ih ko mali hrčak skuplja oko sebe i stavlja na kup.---ne dam... to je moje... su sve riječi koje ona prozbori dok je neka curica kod nas.
    A jucer je ta curica došla do mene da se pomazi a Nina doletila, gurnula ju i naravno rekla: To je moja mama...maki se!!!

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A sad smo ušli i u fazu nemahanja. Kad god smo prije ušli u neki dućan na izlazu bi Nina mahnula prodavačici i poslala pusu a sad nema šanse.
    Ja joj kažem: ajde mahni teti, a ona : Neću, a neću ni pusicu i demonstrativno se okrene. :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi smo u sebičnoj fazi. Matija ni nama ne da da diramo njegove igrače "Ne diraj, to je Matijino!!!".. pogotovo tati...
    Nadam se da je faza.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači, ipak je faza...

Koliko kod vas traje? I što radite kad ih uhvati sebičnost?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •