Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Roditeljski, burza, otkaz ugovora o radu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Roditeljski, burza, otkaz ugovora o radu

Na jednoj od tema nisam dobila odgovor, pa evo otvaram novu temu u nadi da ću dobiti odgovor.

Mužu ističe ugovor na određeno u firmi u kojoj radi bez prekida punih 7 godina!

Meni (nama) je ostalo još 2 godine porodiljnog.
    Koliko smo uspjeli saznati, ima pravo na naknadu s burze 270 dana.

Zanima nas koja bi nam bila bolja opcija.
    Pa evo dvije o koje razmišljamo (to je naravno u onom slučaju da ne uspije naći posao u neko kraćem roku)

1. Da s 01.12. ide na burzu, iskoristi naknadu na koju ima pravo, a nakon toga da ide na roditeljski dopust. (na forumu sam prčitala da na to nemamo pravo, do sam pak na jednom drugom mjestru čula da imamo to pravo i da mora ići za to kod dokotrice opće prakse... Ništa ja tu ne kužim.
    2. da prije isteka ugovora ode na roditeljski dopust i da onda nakon nekog vremena (e sada ne znam koliko bi to točno bilo, ali recimo da je 6 mjeseci ili godina) ode na burzu i nastavi primati naknadu s burze. Da li je to moguće? Da li bi ta naknada u tom slučaju bila jednaka onoj koju bi dobivao u slučaju da odmah ide na burzu.

Meni je sve ovo novo, ništa ne kužim, ništa mi nije jasno. Iskreno, nadam se da će ipak u kražem roku naći posao i da ćemo sve ovo nekako izbjeći...Ili što manje korisititi..

Hvala na odgovorima!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I još jedno pitanje. Da li se prekidom radnog odnosa jednog od roditelja automatski to prijavljuje na HZMO u svrhu daljnje isplate dječjeg doplatka?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I doktorica opce prakse otvara rodiljni, ne roditeljski.
    Za roditeljski idete na hzzo. Treba mu pristanak poslodavca i tvoj potpis da se slazes s tim. I rodni listovi svo troje djece.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MarijaP hvala ti što mi pomažeš. Puno mi znači bilo kakav savjet, ništa ne znamo gdje, kada, kako...Na burzu se naravno prijavljuje s 01.12 i prva isplata bi mu trebala ići u 1. mjesecu? A roditeljski dopust treba otvoriti prije 30.11.?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    MarijaP hvala ti što mi pomažeš. Puno mi znači bilo kakav savjet, ništa ne znamo gdje, kada, kako...Na burzu se naravno prijavljuje s 01.12 i prva isplata bi mu trebala ići u 1. mjesecu? A roditeljski dopust treba otvoriti prije 30.11.?
    Da i za jedno i za drugo.
    I nema na cemu. Zao mi je da ste se nasli u toj situaciji
    Znam kako je to

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I u slucaju da prvo ide na roditeljski pa onda na burzu, dobiva naknadu prema visini place. Nece se smanjivati. Tako je bar bilo. :/

Sorry, pisem s moba. Nepregledno, a nemam kapacitet za zapamtiti sva pitanja pa odgovoriti u jednom postu lol

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da bi otvorio roditeljski, oboje morate biti zaposleni.
    Tako da ne moze iskoristiti naknadu sa burze pa onda, kao nezaposlen, otvoriti.

Odluka je na vama. Izracunaj kolika bi mu primanja na burzi bila i sta vam je isplativije.
    Bitno je i stanje na trzistu rada. I tko zna sta ce vlada prvo ukidati, naknade s burze ili roditeljski.
    Ne zelim te deprimirati, ali ja se u ovom trenutku ne usudim savjetovati nista. Samo nabacujem ideje pa odlucite.

I imaj na umu da se jednom iskoristena naknada sa burze, ne moze opet koristiti.
    Znaci, on sad ima 7 godina staza i za to ce dobivati naknadu. Ako nakon zaposlenja opet zavrsi na burzi, nova naknada ce mu se racunati samo za novi staz za koji nije vec primao naknadu. Pa ako to bude u kratkom roku, imat ce pravo na svega par mjeseci vec prema onoj tablici.

Za dd ne znam. Mislim da se gleda novonastalo stanje. Bilo je tumacenje u novinama. Odvjetnica odgovarala citatelju da bi se trebalo gledati novonastalo stanje. Da li oni to postuju, ne znam.

Sretno!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Iskreno se nadam da nećemo dočekati Vladine odluke ovakve i onakve...Najbitnije je da on nađe posao, ali nekako treba živjeti do tada...A ako već imamo što iskoristiti za to vrijeme, želim da to bude maksimalno!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako se odlucite za prvo roditeljski, u roku od 30 dana se mora javiti na burzu da mu zapisu da je tu. Naknada sa burze ide tek nakon sto istekne ona od hzzo.
    I u roku od 30 dana se mora javiti na hzzo da regulira zdravstveno osiguranje ili ga ti mozes prijaviti na sebe.

Od srca vam zelim da nadje posao pa da niti ne morate petljati s hzz i hzzo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam pravnik ali pazi ako bi 30.11. započeo koristiti roditeljski dopust da najmanje 30 dana ranije mora predati zahtjev na HZZO (a prethodno dobiti suglasnost poslodavca). Mora imati rješenje HZZO-a u rukama prije nego mu prestane radni odnos. Mene su umalo zeznuli s tim rokovima.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, treba predati sto prije. Poslodavac treba napisati suglasnost da on otvori roditeljski tog i tog datuma.
    Od svih mojih i mm-ovih silnih roditeljskih, bilo je par gdje smo kasnili s tim rokovima od 30 dana, ali nam nisu pravili probleme.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne treba nužnobit 30 sdana,ali računaj da predate čim ranije najmanje 20dana prije, samo ako je jako priša

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

E super, to nisam znala, svakako ćemo prvo vidjeti što ćemo. Nije isto dobivati 1660kn ili preko 3000kn, a opet ovo drugo će biti samo 3 mjeseca, a na prvom može biti i do dvije godine, pa nam je frka da, da prostite na izrazu, ne popušimo. Sad moram do HZMO da vidim što mi oni kažu za dječji i što i kako dalje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nemam što dodati, sve ti je MarijaP objasnila, samo šaljem želje da se što lakše i brže iz ovog izvučete.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

da se ja nadovežem na pitanje. kada mi je istekao ugovor o radu bila sam na bolovanju uslijed komplikacija u trudnoći tako da sam naknadu plače/bolovanje i staž nastavila primati preko HZZO mizerju od 800nešto kuna. s danom rođenja djeteta zaključili mi staž i danas sam dobila rješenje o porodiljnoj naknadi kao roditelj van sustava rada.

kako ja nisam nosila ništa od tih dokumenata, i nisam baš razumila referenticu na HZZZ, da li ja trebam što posebno prijaviti sada (u roku 30 dana od dana prestanka tog bolovanja) da bih nakon isteka primala naknadu za nezaposlene koju nisam stigla zatražiti jer sam primala plaču, pa bolovanje, pa sad porodiljni. Inače ta naknada bi mi išla na prosjek plaće od 5500kn. a bolovanje mi je bilo 831,50kn, porodiljna 1660kn.

1. hoću li kad istekne porodiljna imati pravo naknade plače za nezaposlene
    2. na koji prosjek će mi biti obračunata
    3. i da li će osim 3mj što sam imala pravo na naknadu biti produljena uslijed ovih 6mj bolovanja preko HZZO te upisa staža još 1 godinu nakon porodiljnog
    4. kako sam ja sad van sustava rada isto kao netko tko dana nije radio, a ne mogu raditi, biti na bolovanju i biti prijavljena na HZZZ ????

može brzi odgovor jer ovih 30 dana od poroda istiće

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ti ne znam odgovoriti na pitanja, ali se nadam da će se ipak naći netko tko zna.

Što se tiče mene tj. mog muža, na sreću sada nam ništa od ovog ne treba. Ali će ga sad malo poslodavac hebati s produženjem ugovora svaki mjesec na mjesec dana, ali ajde, bolje i to nego ništa....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam tocno odgovor, ali mislim da se obavezno moras javiti na burzu. Sto prije to bolje.

Koliko znam, naknada sa burze se racuna prema oporezivim primanjima, dakle prema placi.

Ana, drago mi je sto tm nije ostao bez posla.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 01.12.2012. at 15:38

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A tebi marijap hvala što si se toliko potrudila sve mi objasniti...zlu ne trebalo!

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nine, osobno nažalost ne znam tako detaljno o tim stvarima ali pokušaj nešto od svojih odgovora pronaći u Pravnoj klinici ili u udruzi za zaštitu prava pacijenata, možda oni mogu pomoći. ako se ne varam pravna klinika u svojoj djelatnosti ima i zaštittu prava pacijenata, a posebno štitte majke i obitelj, sve njihove usluge su besplatne, rade ih volonteri.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •