Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: speculaas prasina

  1. #1
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno speculaas prasina

    haha, tako pise na deklaraciji. dakle, dobila sam 2,5kg toga, fino mljeveni speculaas keksi. zamislila sam da je to super za cizkejk, ali nije. ocito im treba manje maslaca nego mljevenim petit beurre keksima u kucnoj radinosti. nakon onih 5 min u pecnici sve se raskeljilo, pa sam nabrzinu dodala jos "prasine". valjda bude ok, inace sve leti u napoj.
    za sto jos ih mogu upotrijebiti, uspjesno?

  2. #2
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    Aaaa, pa života ti ne bacaj to,,,, daj meni ja to mogu žlicom jesti........ ima negdje recepti gdje ta prašina ide u filu od kreme (probaj guglat). i ja sam negdje imala neki receptić ali do navečer nemogu ti tražiti.
    Gdje je to kupljeno,ja to kod nas nevidjeh nigdje?????

  3. #3
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    u mlijeko pa zlicom, mljac

  4. #4
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    Da marta, ono što mi je ostalo u sjećanju je da sam ja za jednu tortu (jako davno)mljela te kekse (jer nisam našla gotove mljevene), dodala malo mljev.oraha i margarina i to sam onako utabala prstima u kalup i u fližider. na to je išla i fila al neznam napamet.

  5. #5
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    u mlijeko pa zlicom, mljac
    Krenula sam stisnut lajk! hehe, kud ćeš bolje od ovog!

  6. #6
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    joj, ne bi ja to bacala, nego mi je cizkejk izgledao kao fijasko
    al drzi se, samo treba manje maslaca.
    martina ideja mi je najprimamljivija, zadovoljstvo uz malo truda
    ovako, ne znam gdje je kupljeno, pise da je od krasa, za internu prodaju. mozda u onom njihovom ducanu kraj proizvodnje?

  7. #7
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    kuglice

  8. #8
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    dajte neke recepte onda, zovem na degustaciju

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Pepernoten bez dvojbe! U Nizozemskoj Zwarte Piet (Zwarte Piet je pomagac od Sinterklaas) djeli Pepernoten u ogromnim kolicinama dobroj djeci i roditeljima
    Mene Pepernoten potsjecaju na djetinstvo i veliko uzbudjenjo koje je vladalo oko dolaska Svetog Nikole i sada i pecem zadjedno sa svojom curicom.

    Za info o Sinterklaasfeest: http://tluif.home.xs4all.nl/sinterklaas.html

    Recept pepernoten (http://allrecipes.nl/recept/4001/pepernoten.aspx):
    - 250 gr. Brasna za dizane kolace
    - 100 gr. Maslaca
    - 50 ml. Mlijeka
    - 1,5 cajnih zlica Spekulaas zacina
    - malo soli

    Zgrijati pecnicu na 170 stupnjeva.
    Pripremiti tjesto i ostaviti 30 min u frizideru da se odmori.
    Napraviti male kuglice i staviti na pleh koji je prekriven s backpapirom
    Peci 15 min na 170.

    Pepernoten su najbolji kada odstaje par dana u limenoj kutiji a savrseno pas uz crni kuhanac.

    Postoji punjeni spekulaas - sa smjesom od mljevenih badema
    Spekulaaskruiden se mogu koristiti i za zimski caj (na primjer narandja i spekulaaskruiden)
    English Christmas pudding

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    sad sam tek skulila da je to prasina od spekulaas a da nisu zacini - too bad ;-(

  11. #11
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    nema veze, kad ovo potrosim, moci cu svoju prasinu raditi
    jel mogu napraviti pijesak kocke s njom?

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a možeš malo i podijeliti, naprimjer
    u zamjenu za čašu vode

  13. #13
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    daj ti meni neki fini recept, pa ti ja donesem 20 deka

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a ja bih radila one kuglice koje ja volim
    prašina, maslac, kakao u prahu, šećer u prahu, rum, sok od naranče i korica od naranče
    meni je to najfinije

    a možeš umjesto naranče staviti liker od višanja, pa u svaku valjati jednu višnju iz likera
    ili iz kompota, ako nemaš likera
    (ali, imam ja hrpu tih višanja, dam ti)

    možeš i rafaelo kuglice

    ma bilo koje kuglice

    ili, pokušaj u to umiješati sve sastojke koji idu u cheesecake, pa opet radi kuglice
    uvaljaš u kakao
    bit će fora, ivana tamne, iznutra svijetle

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tua, evo su mi iz sarajeva poslali recept:

    ZIMSKA TORTA

    500 g svježeg sira
    1 staklenka kompota od breskvi
    3 listića želatine
    100 g maslaca
    260 g keksa SPEKULAAS
    2 bjelanca
    2,5 dcl slatkog vrhnja
    50 g šećera
    1 vanilin šećer
    1 kivi
    malo limunovog soka

    Sir i breskve ocijediti.Namočiti želatinu u hladnoj vodi.Maslacem iznutra namazati rub kalupa.Kekse naribati.Otopiti maslac i zaliti keks u kalupu.Staviti kalup u frižider.
    Otopiti želatinu u 2 žlice vruće vode i mikserom primješati siru.
    Istući snjeg od bjelanjaka, pa dodati siru.Slatko vrhnje izmiksati sa šećerom i dodati u sir.Dodati breskve izrezane na kockice.Staviti u kalup da se stvrdne.Ukrasiti kivijem i naribanim keksom.Dobro ohladiti u frižideru.

  16. #16
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    apri ako ovako nastavis, ja cu samljeti speculas kekse i doci do tebe i uzivati u kuglicama, kako ti radis ja u sebe stavljam

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    važi
    bez zezanja

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    tua, evo su mi iz sarajeva poslali recept:

    ZIMSKA TORTA

    500 g svježeg sira
    1 staklenka kompota od breskvi
    3 listića želatine
    100 g maslaca
    260 g keksa SPEKULAAS
    2 bjelanca
    2,5 dcl slatkog vrhnja
    50 g šećera
    1 vanilin šećer
    1 kivi
    malo limunovog soka

    Sir i breskve ocijediti.Namočiti želatinu u hladnoj vodi.Maslacem iznutra namazati rub kalupa.Kekse naribati.Otopiti maslac i zaliti keks u kalupu.Staviti kalup u frižider.
    Otopiti želatinu u 2 žlice vruće vode i mikserom primješati siru.
    Istući snjeg od bjelanjaka, pa dodati siru.Slatko vrhnje izmiksati sa šećerom i dodati u sir.Dodati breskve izrezane na kockice.Staviti u kalup da se stvrdne.Ukrasiti kivijem i naribanim keksom.Dobro ohladiti u frižideru.
    Ajme ovo zvuči mrak, baš gledam što ću s breskvama u kompotu (domaći). Jedino mislim da ću izbaciti bjelanjke, ne volim sirova jaja nigdje pa ni u kolaču.

  19. #19
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    važi
    bez zezanja
    super

  20. #20
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    to, apri, torta se trazi!
    i ova mi se cini super: http://www.coolinarika.com/recept/torta-za-100/

    i ja bi bjelanjke preskocila, mozda dodala casicu slatkog vrhnja
    Posljednje uređivanje od tua : 03.11.2012. at 20:22

  21. #21
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Jel netko peče ove kekse u domaćoj radinosti da ima provjeren recept? Baš bih probala.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •