Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: Birgerova bolest

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

@tua, izvini, nisam ti odgovorila. Simptomi bolesti su bili da mi se pri vježbanju, pa onda pri hodu počeli grčiti mišići desne noge. Sada znam da su se grčili na jedan specifičan način. Bol je neopisiva, hendikepirajuća. Otišla kod ortopeda koji je rekao da to nije do mišića i poslao me stručnjaku za vene i kardiovaskularnom hirurgu. Ipak, uz sestrinu pomoć, otiđoh direktno do kardiovaskularnog koji je odmah posumnjao u bolest čim sam čarape skinula (radi drugačije boje stopala koje ja nisam ni primjetila - nisam ni gledala), a onda me je pitao da da li znam da nemam puls u desnoj nozi. I odmah mi je tu rekao da je to birgerova bolest, jer jedino kod mladih ljudi nju susreće. Danas mi je rekao da samo 1% osoba s birgerovom prestaje pušiti i to me, malo je reći, iznenadilo, ali i obeshrabrilo itd.

Nakon njegove "teoretske dijagnoze" poslao me na collor dopler koji je pokazao suženje i u jednom dijelu prekid. Onda su me poslali na CT angiogram koji je bio .. hmmmm.. ne toliko strašan, ali opet, dovoljno strašan i ozračujući da ne bi ga voljela ponoviti, osim da dokažem da mi je ponovo uspostavljena funkcija krvotoka u desnu nogu (a sve se bojim da neće biti da moram ići da test napravim za lijevu koji će potvrditi začepljenje žila).

Ne znam, dr. kaže da su birgeraši posebno ovisni o nikotinu + čula sam ipak da misli da on misli da će sve oiti ok samnom i da ću se pridržavati uputa.

Hajte, pričajte svoje priče - nadam se da će mi se više ljudi javiti sa svojim iskustvima - ono što mene zanima jeste -da li ako prestanem pušiti da li to znači da će se zadržati na ovome - šta mene ustvari očekuje? Sigurna amputacija ili?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa Vidi poruku
    da li ako prestanem pušiti da li to znači da će se zadržati na ovome - šta mene ustvari očekuje? Sigurna amputacija ili?
    Ti još razmišljaš da li da prestaneš pušiti?? Sorry, ali ovo mi je potpuno neshvatljivo.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ti još razmišljaš da li da prestaneš pušiti?? Sorry, ali ovo mi je potpuno neshvatljivo.
    Hmmmm... a ja bih opet rekla da me ne čitaš pozorno ili sam se ja pogrešno izrazila. Pročitaj 1. rečenicu mog drugog posta na ovoj temi
    Ja sam tu u svojoj rečenici izražavala svoj strah pitajući se da li uprkos prestanku pušenja će bolest napredovati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •