Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
Ma nije se toga nitko "sjetio", to je već kompliciraniji misaoni proces (kod nas je ono - prepiši od drugih iako ne znaš kako i hoće li to šljakati).
Lani sam imala zadatak za jedno predavanje proučiti knjigu "Što čini obrazovne sustave uspješnim" gdje se pokušava otkriti zašto je neki obrazovni sustav uspješan. Iako imaju ogromne razlike, zajedničko im je upravo to predškolsko obrazovanje koje ima za cilj što više ujednačiti sposobnosti učenika kada kreću u školu. Meni je ovo stanje kod nas katastrofa, dobiješ zajedno u razredu dijete koje nikad nije vidjelo olovku i dijete koje čita knjige. Po tome je meni to sasvim ok, iako se to mora malo pažljivije razraditi.

Netko je spomenuo Finsku, ona je bila u vrhu u prošlom desetljeću. Sada su sam vrh uspjeha na međunarodnim testovima preuzele zemlje istočne Azije.
Stručnjaci tvrde da ključ uspjeha nije kvaliteta škola nego rana stimulacija mozga i da je polazak u školu sa 7 godina jednostavo fizički prekasno razdoblje jer je vrijeme najintenzivnijeg razvoja sinapsi u mozgu tada već prošlo.
Ja sam na istu stvar o ranoj stimulaciji mozga naišla u jednoj drugoj knjizi (Ellen Winner - Darovita djeca, mitovi i stvarnost). Baš je to isto pisalo i stavljena je ilustracija nedarovitog djeteta iz istočne Azije u dobi od 7 godina ako se dobro sjećam (neka grana u cvatu naslikana na njihov tradicionalni način) i za usporedbu drljotine kakve rade naši prosječni derani iste dobi. Neusporedivo! I mislim da je istina da su naša današnja djeca sve ljenija, da sve više sjede pred tv-om, da aktivno ne moraju tražiti zabavu jer zabava traži i nalazi njih dok oni pasivno sjede... Pa se ne treba čuditi ni lošoj motorici ni hiperaktivnosti. Previše toga smo sami priskrbili svojoj djeci, ne kao pojedinci, nego kao civilizacija, da ne velim kultura (ne sviđa mi se odabir te riječi na ovom mjestu).

Inače -devetogodišnje školovanje samo po sebi ne mora biti loše, ali prijelaz na to mora biti paaaažljivo odabran, dugo unaprijed planiran i izveden kako treba. Za to treba i para i vjerujem da će se upravo na tome sve slomiti. Ne znam...