čitam vas...odgovaram na pusta pitanja zbunjenih roditelja koje svakodnevno susrećem i svi smo na istom...ovo je jedan ogroman KUPUS s jako puno LISTOVA....dok se dođe do korjena trebat će puno listova otkinuti...dakle...dok se dođe do adekvatno i kvalitetnog rješenja vladat će jedan ogroman kaos....

u mojoj radnoj organizaciji fantastično funkcionira mala škola, odlično je sve to organizirano....a mi odgojitelji u redovnim programima nastojimo u suradnji s učiteljima na najbolji mogući način pripremiti djecu za školu...

samo još uvijek je tu jedan ogroman raskorak u mogućnostima i zahtjevima....

odgojitelji nisu educirani za naučiti dijete čitanju i pisanju - kod nas su grafomotoričke vježbice i vježbe za početno čitanje i pisanje

problem je što neki učitelji očekuju da djeca znaju čitati (po mogućnosti bez slovkanja i slogovanja) i pisati (idealno je kad znaju i mala i velika slova....ali bože moj aj bar nek znaju velika) .... informacije lete od roditelja do roditelja i onda se desi da se u vrtićima sav rad s djetetom svede na "radnu listu" ako dijete nije perfektno napravilo svaki zadatak teta nije odradila posao kako treba i nićemu ga ne uči...sav naš rad se gleda kroz tu radnu listu i ništa drugo....tužno....

čitam i pratim sve zajedno s vama i iskreno se nadam da će do sljedeće godine bar neke stvari postati jasnije i bistrije....samo da se ne desi da se ide eksperimentirati pa da djeca ispaštaju....... uh...sretno nam svima.....