na koji način najlakše i najbrže osušit peršin
na koji način najlakše i najbrže osušit peršin
Porežeš na sitno, raširiš na papirnati ručnik i ostaviš na suhom, ne na suncu. Kad se osuši, u staklenku i zatvoriti poklopcem. Ostane lijepo zelen i mirisan. Do sad je bilo lako ostaviti vani, ali s ovom kišom valjda može i u kući, na suhom.
Ja ga zimi stavim u tanjur pa na pec ili grijalicu. Za jedan dan je suh.
režem na ručno ili ipak bolje u sjeckalici'
rucno. sjeckalica iscjedi sok.
Ja sam često izmiksala peršin u multipraktiku s malo vode i stavila u posudice za led, kada se zamrzne u vrečicu i kad mi reba frk u juhu ili gulaš ili .... i jako je svjež i nasjeckan, sušeni mi nije nešto..
Posljednje uređivanje od ribice : 29.10.2012. at 10:22
Mi ga obično smrzavamo. Nabacim cijele listove u vrečicu i onda se smrznut lako usitni, samo ga malo stisneš rukom.
ja sam nekidan nasjeckala previše peršina, pa sam višak stavila u zdjelicu i u frižider. To je tako slučajno stajalo u toj nepoklopljenoj zdjeli u frižideru i nakon par dana sam skužila da se baš lijepo osušio. Znači, iz vlastitog islustva znam da uopće ne mora biti na toplom da bi se osušio - možda je važno samo da nije mokar.
Mi nasjeckani ručno stavimo u jednu tetra pelenu i objesimo ga van, pod krov. Čak i nenasjeckani (pa ga kasnije suhog izmrvimo rukama).
Ne znam koliko imaš tog peršina. Moja baka je znala narezati peršin, izmješati ga sa solju i tako napuniti male staklenke.
Onda bi taj peršin + sol koristila za juhe i slično.
nešto slično pak radi i moja svekrva,nasjecka puno peršina,celer list,nariba korjen celera,peršina,mrkve,puno soli i u staklenke.ona to zove vegeta..
moja mama bunt peršina stavi u vrečicu i u škrinju,kad joj treba samo otkrhne komadić,puca ko staklo.
A na koji nacin se sacuva vise zdravih sastojaka i okusa, susenjem ili zamrzavanjem?
Ja sam do sada zamrzavala, usitnila sjeckalicom i zamrznula. Poslije bi samo sastrugala zlicicom koliko mi treba.
Sada sam prvi put susila, jos ga nisam koristila.
odlicne ideje
bas mi je drago da sam naisla na ovaj topic...
ove god sam susila persin tako da sam samo vezicu okrenukla naopako i objesila, pa je posmeđio i skroz je bez veze, uopce nema ni mirisa ni okusa, šteta peršina, ovo sa zamrzavanjem mi se bas sviđa, jedva cekam da krene peršin pa da probam
a pokušat ću i sa čuvanjem živog peršina i celera u tegli i preko zime, baš mi fale sad, a bude mi žao kupiti iz xy izvora kad mozda mogu i doma imat svoj
Nisam sigurna za sastav ali onaj zamrznuti ima okus i miris peršina a onaj sušeni meni nije ni 25 % toga.
Mi ga isto zamrzavamo, sitno nasjeckanog i takvog dodajem u jela.
Mi ga isto samo stavimo u vrećicu i zamrznemo. Prije stavljanja u gulaš ga smrznutog nasjeckam. Istu stvar radim i s ostalim začinima, pomiješam bosiljak, melisu, mentu, kopar i to zamrznem pa imam mješavinu začina za brze umake.
Ove godine sam imala puno peršina u vrtu pa ga imam zaleđenog za par godina valjda. Ja ga nasjeckam i stavim u plastične zdjelice s poklopcem. Kad se koristi u kuhanju, ima mi isti miris i okus ko friški. Zaledim i selen ali ga ne režem nego ostavim u grančicama. Kao i hrpe rajčica koje čitavu godinu koristim za sve živo. Mada, ove godine smo prvi put sušili rajčice i to mi je pravo otkriće za juhu.
Samo da javim da mi moj osušeni peršin više nije dobar. Još je zelenkast, ali mirisa nema. Pa sam lijepo bacila ostatak. Ali, ipak je izdržao 3-4 mjeseca. Onaj smrznuti je bolji.
Kako najbolje dobit fini sitni persun? Do sad sam ga freskog sjeckala u sjeckalici pa zamrzavala
Imali koja bolja varijanta? Kako bi ga bilo sjeckati suhog