Dok se ne javi koja nutricionistica, evo moga znanja.
Prošlo je vrijeme kada se govorilo: svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje i kad su nas hranili tučenim jajima.
Danas je optimalna količina 4 jaja tjedno (uključujući i ona u hrani) Maksimalna količina je 7 komada tjedno, ali ako se radi o odraslom čovjeku, djetetu je onih 4 dovoljno. A može i manje.
Povrće gubi jako puno minerala i vitamina pripremom. Zato bi ga trebalo rezati tik prije kuhanja i prati na brzinu pod mlazom vode. namakanjem se gubi skoro sve. Isto vrijedi i za voće.
Današnje povrće i voće u odnosu na prije pedesetak godina ima sve manje vitamina (rađene su studije na količinama B6 u bananama i pala je ta količina za nekih 90%). Uzroci su u načinu uzgoja, u osiromašenoj zemlji i mnogo čemu. Moramo jesti više voća za istu količinu minerala i vitamina.
Kalcija ima u bademima i lososu, ako to dijete voli jesti. Tamnozeleno lisnato povrće ima isto, ali teže iskoristivo. Da bi se uspješno apsorbirao kalcij iz hrane, u tijelu mora biti dovoljno vitamina D (i HCl u želucu). Teško je apsorbirat ako se jede masna hrana, ali to za dvogodišnjaka nije slučaj.
Osim kelja, druga povrća ne daju dovoljno Ca, a i njemu je slaba iskoristivost, oko 30%. Vegani koriste i lješnjake, suhe smokve, brazilske oraščiće.
Djetetu se može nadoknaditi kalcij sa pripravcima kalcijevog citrata za djecu. Ne znam da li se smiju davati bez preporuke liječnika. Evo ih nekoliko:
http://www.google.hr/#hl=en&gs_nf=3&...w=1440&bih=770
I još da napišem da ne bi trebalo pržiti na maslinovom ulju, njega se dodaje neprerađenog.