Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: muke po dojenju...kako da dublje siše?

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno muke po dojenju...kako da dublje siše?

Drage iskusne mame, molila bih za pomoć jer sam već nakon 8 tjedana stvarno iscrpljena i frustrirana. Na izgled, barem po riječima patronažne sestre i jedne primalje, izgleda da sinčić pravilno prihvati cicu, ali mene podoji i dalje bole. Možda sam preosjetljiva od svih tih lanolina

Moj sinčić dosta agresivno prihvaća cicku. Varijanta ranijeg buđenja i slično ne pali jer se on naprosto raspameti kad dođe blizu cicke, doslovno mlatara rukama i nogama u kakvom god izdanju bio. K tome izrazito voli sisati, mogao bi visiti na cici satima. Kad pomislim, na prste jedne ruke mogu izbrojati koliko je puta on sam pustio cicu, u pravilu ja moram u nekom trenutku prekinuti. To definitivno ne ide u prilog mojih bolnih cica. Podoji nam traju u prosjeku 20-30 minuta po cici ali zato jer ja prekinem, pa podriganac, pa onda može opet ispočetka. Doji po 15tak puta na dan.

E sad kako ide priča. Rođen je sa 3.720, na izlasku iz bolnice imao 3.460. Uvijek puno kakio i piškio, vesela i živahna beba, dojila na zahtjev, pa se nisam puno brinula zbog težine, pustila ga i da onako malen odspava 3-4 sata kad je htio. Kad smo posudili vagu doma i vagali ga nakon dva tjedna a kad ono šok. On još pao na težini. U tom periodu bilo je dojenja i sa šeširićima, jer bi mi se inače ispupčene bradavice uslijed mlijeka nekako omekanile i kad bi ušle u usta nekako se povukle. Ok, riješili se tih šeširića (prihvatio bradavice) budili ga svaka dva sata i manje za cicanje, iskorisitli skok u trećem tjednu, on uspio dobiti 660 grama u preostala dva tjedna i činilo se da sve ide na bolje. Bradavice su me i tada boljele, koristila purelan, ali nekako je taj 4 tjedan bio sve bolji, a kad ono od 5 tjedna opet sve nizbrdo. Gdje je nastala greška u koracima, nemam pojma. Skok u 6 tjednu je bio za poluditi, on stalno na cici, ja plačem od boli. Na jedan dan sam prekinula dojenje pa se izdajala pri čemu me desna bradavica i dalje značajno bolila. Kod izdajanja je bilo super ujutro, izdojila 250 ml iz obje dojke a moglo je i još više ali kako je prolazio dan tako sam izdajala sve manje, pa je i to počelo frustrirati. Nakon jednog dana odustala i vratila se dojenju. Ipak pomoglo je da se bradavice bar malo oporave ali nije naravno dugo trajalo. Koristila i bio clin komprese, lanolin, purelan, bio baza iz dm-a, moje mlijeko...

Pogeldale me patronažna sestra i jedna primalja i kažu da mali ispravno cica, nema soora, ali za svaki slučaj mazala par dana sa daktarin gelom, no nema poboljšanja pa dolazim do zaključka da je ipak stvar tehnike dojenja. K tome po njima bradvaice nisu ni izgledale tako loše, ali to je taman bilo nakon pauze od dojenja i nalickane svim mogućim.

E sad kako izgleda podoj. U pravilu, možda uz koju iznimku, boli praktički cijelo vrijeme. S time da se bolne točke mjenjaju kroz podoj, valjda se on pomalo pomakne. Imam osjećaj da me grize desnima, pogotovo gornjom, kada hvata cicu radi kao "amm" i jako je teško da normalno otvori usta jer je nestrpljiv. Ima tanje usnice, a njegova gornja je okrenuta prema unutra, ne van, onako baš obavija njegove desni. Jezik mu ne vidim na oko, ali pomicanjem donje usne se vidi da je ispružen. Iako i s donje strane znam osjećati udaranje desni, barem se meni tako čini. Od ležećeg položaja imam traume, jer mu ne mogu kontrolirati najbolje glavu i cicu dok mu je dajem, pa zato koristim položaj pod rukom i unakrsni hvat u položaju kolijevke. Desna bradavica je veća i ona me jače boli. Na obje imam ragadice na vrhu koje su se rascvjetale, ali nisu nikad srećom krvarile, čak mi se čini da su i nešto manje u odnosu na 5 tjedan kad je krenulo sve nizbrdo, no i dalje prisutne. Ali bradavice su mi nakon svakog podoja deformirane, jedan dio je super i ne boli, dok drugi dio za par minuta na zraku pobijeli i peče za poludit neko vrijeme pa opet dobe djelomično svoju boju što znači da ih on sa svojim bilo desnima bilo nepcem nadražuje. Po meni to ne može biti nikako ispravno, već da plitko siše

E da, nakon 6 tjedna smo mu dali dudu, da nakratko odmorim cice. Ovaj problem je ipak nastao ranije, pa mislim da to ipak ne utječe toliko na njegovu tehniku sisanja. Možda griješim. Također, probala staviti šeširić ali onda sam imala feeling da me zagrize u podnožju bradavice tj areolu, isto bolilo za poludit, pa sam odustala od toga. Prošli tjedan sam mu češće davala dudu, pa mi na težini zaštekao, sad opet visi na cici.
    Ajme znam da sam vas ugnjavila, ovaj post je uistinu ogroooman, ali stvarno ne znam više šta da radim. Podoj ne bi smio biti bolan a meni je.
    Please help!!!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvo (i sama znas), maknite dudu odmah.
    Odmorit ces bradavice samo da bi ih on ponovo sredio.

Moguce je da se radi o losem hvatu (kad sam procitasla da te pece nakon dojenja, doslovno sam osjetila bol u svojim dojkama jer si mi prizvala sjecanje na nas pocetak... uh), moguce je da dijete doprinosi losem hvatu i nadrazaju bradavica ili bilo sto od toga u kombinaciji s osjetljivim bradavicama, a moguce je da se radi o necem trecem pa te molim da si uzmes vremena odgovoriti na ova pitanja:

Boli li te cijelo vrijeme trajanja dojenja ili samo kad se dijete makne s dojke? Ako boli i za vrijeme i nakon dojenja, kad boli vise?
    Mozes li procijeniti koliko jako ti tece mlijeko, kakav je refleks otpustanja mlijeka? Moguce je da dijete "grize" bradavicu kako bi usporilo istjecanje mlijeka.
    Pogledaj bebin jezik kad place - je li srcolikog oblika i malo se pruza van usana ili dijete moze normalno isplaziti jezik? (kod skracenog frenuluma dijete nepravilno hvata bradavicu pa to moze uzrokovati probleme)
    Ako stavis djetetu mali prst u usta (noktom prema jeziku), da li samo sise prst ili i tada imas osjecaj da dijete grize desnima prst?

Mozes li malo bolje objasniti kako zakljucujes da su ti bradavice deformirane. Kako se deformiraju?
    Da li nakon svakog podoja, nakon nekog vremena pobijele i bole li uvijek? Jesi li primijetila da nakon bijele boje mijenjaju boju u plavo pa u normalu?
    Probaj nakon podoja pokriti dojku rukom (utopliti je). Osjecas li jednako pecenje/bol ili se bol smanji kad je dojka utopljena?

Kakav si porod imala? Kakvog je dijete opceg zdravlja?

Dok mi ne odgovoris na ova pitanja, probaj svakako raditi tijekom svakog podoja na boljem hvatu dojke. Ako treba i vise puta skidaj dijete s dojke, dok ne postignete hvat s kojim se osjecas lagodnije. Dijete uvijek postavljaj tako da je cijelim tijelom okrenuto na tvoje tijelo, lagano je ispod razine dojke, tako da gornjom usnicom cilja vrh bradavice, a glavica je lagano zabacena prema dojci. Dijete cijelim tijelom prinosis dojci, a ne dojku djetetovim ustima. Jednom rukom pridrzavaj dojku kako bi je bolje namjestila. Vazno je da donjom usnicom dijete obuhvati sto vise areole, manje je vazna gornja usnica.

I drzi se.. odlicno ti sinek dobiva, usprkos problemu. Nadam se da cemo ga uspjeti rijesiti pa da pocnes vise uzivati u dojenju.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ajme BusyBee hvala na pokušaju da riješimo problem, iskreno se nadam da budemo.

Krenut ću od jednostavnijih odgovora.

1) porod je bio vaginalni, inducirani uz epiduralnu, trajalo skoro cijeli dan, imao je pupčanu vrpcu oko vrata, ali apgar na kraju ok 9/10.
    2) zaboravih spomenuti da je bio 53 cm dug, nakon mjesec dana 54 cm i 4.120g, sada ima cca 4.470g (moja vaga i vaga od pedice, možda ima malo odstupanja), a ostalo nam još desetak dana do dva mjeseca, kad bi tu nagurali još 300njak grama to bi bilo super. Na početku nogice sama kost i koža, sad se lijepo cijeli popunio, ali nije buco, već se izdužio. Puno kaka i piški (to je od samog početka bio slučaj), već fino drži glavicu, skoro pa se okrenuo s leđa na trbuh. Baš je živahan i veseo, čini se kao zadovoljna beba, puno se smije, prošli tjedan su ga samo malo mučili grčići, ali nije jako plakao, već stenjao i naprezao se da prducne i kaka, pa nije mogao spavati od toga.
    3) kad mi siše mali prst lijepo siše, ne osjećam desni možda malo nepce, jedino si mislim da je taj mali prst uistinu mali u odnosu na moju cicu
    4) primalja je gledala taj frenulum i on je ok, nije skraćeni, normalno plazi jezik, sad je počeo i dosta sliniti ali pp da je prerano još za zubiće. Dok plače baš mu jezik ne prelazi usne, više je unutra.
    5) moje mlijeko - rekla bih da on jače cica dok ne krene LD, a onda možda malo slabije iako nije baš slučaj da osjetim veliku razliku. Podoji u toku dana se razlikuju, katkad po nekoliko puta osjetim LD a on samo guta i guta 10 tak minuta (iako i tada može cicati još satima), a katkad unutar 30min osjetim svega dva LD kad guta uz malu stanku, a ostalo vrijeme sisa i guta kad mu se nakupi mlijeka. Radim i kompresije da potaknem mlijeko...ne uvijek ali često. U pravilu ne bljucka previše, svega se par puta zagrcnuo. Suma sumarum - ne stječem dojam da imam jak LD.
    6) E sad bol tijekom podoja. Uzet ću za primjer zadnja dva podoja. Lijeva cicka - leži na jastuku za dojilje, lijevom rukom držim cicu (palac gore, ostali prsti ispod cice), a desnom njegovu glavu (položaj kolijevke). Usta baš ne želi otvoriti jako, nasrće na cicu. Ja mu kažiprstom spuštam bradu i guram njegovu glavu na cicu koju btw voli gnjurati u moju cicu pa je moram zakretati. Ako u tom trenutku plače, to ode jako duboko, ali onda kao da će povratiti i neće sisati, ne radi vakum već izbacuje cicu (ne znam da li možda to treba biti tako duboko??). Kad konačno uhvati, kreće pobadajuća bol sa gornjim desnima...stječem dojam da to boli areola koja se namreška i formira podnožje bradavice. Nakon pola minute taj dio popušta (katkad duže traje), ali onda počinje boliti isto to samo s druge strane - s one strane gdje je njegova brada, ali od kuta do kuta usana i to zna trajati cijeli podoj, ako slučajno prestane boliti onda se preseli negdje drugdje. Ovo djeluje jako kaotično, ali najčešće je tako. Možda se katkad dogodi da podoj bude pa gotovo bezbolan uz eventualnu bol prvih pola minute-minutu ali to je rijetko i ne vidim razliku sta radimo drugačije. Pokušala sam vidjeti jezik, ali sa diranjem njegove donje usne, na kraju završi na samoj bradavici što pokazuje da prije toga nije držao samo bradavicu već i areolu. Jezik je prisutan, e sad da li prekrije donje desni to ne mogu skužiti. Kad izvadim ciku, ova konkretno postane kao "planina" s time da vrh u biti i ne boli nešto, malo eventulano početak vrha iz moje persepktive ali zato na dodir bole bočni dijelovi, pogotovo gornji bočni iz moje perspektive. Ako ih ne diram u biti ne bole. Desna bradavica je puno veća, obično s donje strane gdje je djetetu brada bude fino mekana i niže i onda raste prema gore, pa vrh boli, u pravilu na dodir. I naravno bočni dijelovi.
    K tome bih dodala da kad promatram odozgo i pomaknem njegov obraz koji je uz ciku, ne vidim puno donje areole, ali čini mi se da je brada fino niže na cici, ali kutovi usana tik ispod bradavice gdje se vjerojatno nagurao dio areole koja se namreškala.
    7) Prije nisam obraćala pozornost na toplo-hladno ali vidim da se se ovo bijelo stvori djelomično na bradavici, kad tipa promijenim sobnu tempretauru nakon podoja, pa mi bude malo hladno, nakon tuša (bilo da je hladna ili topla voda), areole se skrute i onda baš počne nekako peči i boliti. Traje par minuta pa se boja vrati. Ali zna se ponavljati kad se bradavice areole opet skrute, dok ne namažem lanolinom, onda se kao smiri. Ako topla ruka preko, bez stiskanja, onda ne boli i ne peče. Koja je bol jača..hm..rekla bih za vrijeme podoja, iako kad se zabijeli i to fino zaboli i peče. Da li poplavi - to baš nisam primjetila. Kad sam koristila bioclin komprese, onda me znalo peči i po pola sata - to sam pripisala tome da gel djeluje na oštećenoj bradavici. Areole nemaju nekih vidljivih oštećenja. Naglasila bi još da nemam problema sa alergijama i kožom.

Eto nadam se da sam uspijela malo približiti moj problem. Bože stvarno imam osjećaj da sam cijelu nauku od toga stvorila.

Ps - moja mama je došla s teorijom da možda kako mlijeko navire u areolu, da kad on tu stisne mene boli, pa kako se valjda tijekom podoja mijenja taj dotok mlijeka, onda više boli na drugom mjestu. Ne kužim se baš u anatomiju cica, pa ni ne znam da li je to moguće.

Pozz, late

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pitala sam te za porod i za davanje prsta za sisanje jer ponekad, uslijed tezeg poroda (za dijete), javi se refleks grizenja (ti si prvo bila napisala da imas osjecaj da te grize). Ali, to bi osjetila i na prstu.
    Grizenje se ponekad pojavi i kao reakcija na zestoki let-down, ali ako ti nemas osjecaj da bi ga to moglo muciti, ostaju nam dva, najvjerojatnija razloga, mozda u kombinaciji s preosjetljivim bradavicama (jesi li i inace imala osjetljive bradavice? da nisi mogla nositi majice bez grudnjaka npr. jer bi ti bradavice bile iziritirane?):
    1. nepravilan hvat
    2. vazospazam bradavica (Raynaudov sindrom).

E sad, kako opisujes podoj, s nekoliko let-downa i gutanjem od 10 minuta, ne bih rekla da je nepravilan hvat u pitanju (iako je cesce on uzrok problema nego sto bi zene zeljele da je... jednostavno tzreba vremena da se dojeci par uhoda). Da nemate uglavnom pravilan hvat i polozaj, trebala bi imati obilnu produkciju i jak let-down, da anuliraju los polozaj.
    Jesu li podoji uglavnom takvi (puno kativnog sisanja i dosta gutanja), cak i kad bole bradavice?
    I bole li obje (kod dojenja)?
    Ako bole obje i lakse je kad ih utoplis, onda je vjerojatnije vazospazam.
    Procitaj ovdje vise o tome: http://www.roda.hr/article/read/rayn...en-kod-dojenja

I dalje jako pazi na hvat, pokusaj ispraviti hvat ako osjecas jaku neugodu i bol kod dojenja i isprobavaj razlicite polozaje (nisi napisala jeste li probali polulezeci polozajk, trbuh na trbuh, tzv. biological nurturing).
    Probaj i nesto od ovoga, ako olaksava i ako i ti zakljucis na temelju toga da bi mogao biti vazospazam bradavica, onda svakako uzmi suplemente preporucene u tekstu koji sam linkala, ali u dogovoru s patronaznom ili pedijatricom ili nekom trecom osobom (zdravstvenom) u koju imas povjerenja.

Vodi racuna da hladnoca povecava neugodu i problem pa se probaj osigurati da bradavice cim manje izlazes hladnoci. Takodjer, rane na bradavicama potenciraju bol i problem pa svakako stalno vodi racuna o hvatu i polozaju.
    Dakle:
    - izbjegavaj hladnocu, neke majke osjecaju poboljsanje kad su cijele dobro utopljene
    - odmah nakon podoja utopli dojku (platnenom pelenom, vunenim jastucicem za dojenje, mekanom carapom)
    - primijeni suhi izvor topline na dojku odmah nakon podoja (topli rucnik, napuni carapu sirovom rizom i zagrij je u pecnici ili mikrovalnoj, ako imas hidrogel oblog, zagrij ga u vodi pa ga dobro umotaj u krpu prije koristenja)

Ako ovo pomaze, onda je definitivno rijec o vazospazmu bradavica. Nadam se da ce ti ovi prijedlozi olaksati dojenje.
    Sretno!
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 30.10.2012. at 22:27

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

...ajme nikako da se javim. Malo smo otputovali za praznike, pa nisam imala pristup internetu što je zapravo bio i preporod

Što se tiče cickanja, manje me boli pa se iskreno nadam da će s vremenom prestati. I dalje bradavice znaju izgledati kao nov novcat ruž za usne ali ne nakon svakog podoja..iskreno ne znam zašto je tome tako jer ne vidim razliku. Pročitala sam o vazospazmu, moguće da imam neki oblik toga, jer mi znaju reagirati na hladnoću, ne samo nakon podoja već je tako bilo i za vrijeme trudnoće i prije toga, samo je bilo manje bolno i mislim bez tih značajnih promjena boje..a tko zna, možda se i tada promjenila boja ali ja nisam uopće to pratila.... Probat ću sa jačom dozom vitamina. (ginekologica nema pojma o tome, pa ću porazgovarat još s pedijatricom). A što se tiče grickanja, i dalje sam uvjerena da to radi. Primjerice kad mu stavim palac u usta onda znam osjetiti desni. Gornju usnicu sam mu počela za vrijeme podoja malo izvrnut prema van, pa onda kao da popusti pritisak, a s donjom to ne mogu, pa se samo ponadam da će proći tokom podoja a katkad osjećam cijelo vrijeme...već sam se navikla...

Što se tiče položaja, za ovaj trbuh na trbuh sam prezmotana, jer on je dugačak i to nikako ne uspijevamo, a poluležeći prakticiram kako kada..u biti ne znam da li govorimo o istom..primjerice unakrsni hvat, ali se zavalim više u poluležeći položaj pa da je on iznad moje cice

I samo još jedno pitanjce: da li beba kad otvara usta da uhvati cicku ima odmah ispružen jezik preko desni jer moj mali ga povuče iza, a ne naprijed, pa kad k tome još nikako da otvori jako usta, e onda se mučimo...

Ma nekako sam se pomirila sa svim tim, bitno je da on napreduje...jedino priželkujem da zubići kasnije izbiju)

Pozz

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Da se prištekam na temu.. Ne mogu nikako malome ugurati cicu u usta na nacin da mu usta budu izvrnuta.. Cekam da otvori usta (što je vecinom u obliku slova O a ne jako kolko god se trudim i cekam) , otvaram mu usta svojim prstima, kad primi cicu onda mu rucno izvrnem donju usnu ali i dalje cokče i nisu mu usta puna.. Teško mi ga je staviti na cicu jer je cicoljubac veliki, prije nego mu ja primaknem glavu on nekako uspije sam primaknut glavu (dijete od 20 dana) i uhvatit cicu nepravilno.. Napreduje odlicno, pelene su super, kakica je dobra, jedino se naguta puno zraka pa kasnije pati jer prdi a mene bradavice bole i ne vidim nacin kako da ga dobro pristekam kolko god ga puta stavljala i skidala s cice, u kojem god polozaju..

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mozda treba da naraste?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kak to mislis, on da naraste?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A e... mozda je jos sitan... a ako imas velike bradavice onda su mu usta popunjena njome.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Iako bi ttebalo uci i sto vise onog okolo

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ma on uhvati samo bradavicu i stisne ju i nju cicka, okolo ništa ne ude u usta.. Al se najede tako, kaka nakon svakog podoja, pelene su stalno teske, ziv je i zadovoljan, al mene bole cice zbog krivog hvata..

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Jesi li probala tako da dok pridrzavas dojku, bradavicu malo usmjeris prema gornjem nepcu? Znaci, ne da bradavica gleda ravno, nego gore.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Bas sam sad gledala malo filmice na internetu, nisam do sad stiskala bradavicu i usmjerila gore, maloprije probala ,neuspjesno, al potrudit cu se..

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nemoj bradavicu dirati, dojku tj. areolu smjestaj u usta, bradavica samo neka gleda gore. Prste namjesti u oblik slova C- palac s gornje strane dojke, ostala cetiri ispod. Kaziprstom malo podigni jos dojku da usmjesris pradavivu i privuci bebu sebi. Pokusavaj.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Jasno, areolu, zvijezde bi vidjela da moram bradavicu stiskati

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Položi prste iznad areole, pritisni dojku tako da zapravo napraviš sendvič. Lakše će veći dio tkiva dojke zahvatiti.

Ako ovo ne ide polegni ga na sebe - dok si u poluležećem položaju, gravitacija će pomoći da više otvori usta i
    hvat bradavice i većeg dijela tkiva dojke je bolji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •