Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Napravi im šprancu odnosno tablicu za cijeli tjedan u koju će SAMI upisivati obaveze u "slobodno" vrijeme odnosno kada nastava završi. Na početku kolona su dani, a na početku redova vrijeme: npr 14, 14.30, 15.....
Bilo bi važno da predvide i upišu sve aktivnosti u izvannasatavno vrijeme - dakle i vrijeme potrebno za jelo, druženje s prijateljima, telefoniranje, gledanje TV-a ali i pisanje zadaće (važno je da konkretno planiraju npr zadaća iz engleskog jezika, učenje povijesti, vježbanje zadataka iz matematike.....), treninge, glazbenu školu i sve ostalo.
Ispočetka će plan biti vrlo nadobudan, ali s vremenom bi se mogli uvježbati.
Izradom ovakvog plana djeca brzo osvijeste što su im (tj koje aktivnosti) zapravo "kradljivci" vremena
Bumo probali...

Rasporedi im vise na pluto pločama + imamo jedan "horizontalni" kalendar u kojem pišu sve zajedničke i pojedinačne obveze. Ja bez toga ne bih mogla funkcionirati, jer ne mogu sve to popamtiti. Kako da djecu motiviram da malo misle unaprijed, nisam još dokučila. Kradljivci vremena su im uglavnom te "rupe" u rasporedu koje su često prekratke za odraditi nešto konkretno. Ja sam zadovoljna ako se svega sjete i sve odrade, ali to ima svoju cijenu (vidi se u postu s početka teme) - smanjili su participaciju u kući na minimum. Tja, vjerojatno je tako svima. Snalazimo se tako da ih angažiramo vikendima (zaostale školske obveze i minimalni doprinos u kući) ali sve si nekako mislim da bi to moglo i bolje.

Probat ćemo ovako s pisanjem, možda se kome upali lampica. Za sada to funkcionira jednostavno: dok zadaće nisu napisane nema slobodnih aktivnosti (u mjeri u kojoj to mogu kontrolirati, ne mogu potpuno niti mislim da to treba).