Našla sam ovu stranicu sa tablicom što dijete kada može napraviti i uopće se ne slažem s tim http://www.thirtyhandmadedays.com/20...chores-by-age/

Više sam na tragu bubilo bubich. Iako, ono kada djeca preskoče svoj red, pa nitko ne pere suđe, ne bi išlo kod mene. Ako se već odredi taj red, nema preskakanja, može se odložiti posao koji sat, ali to je sve.

Zaposlena mama ili mama doma, to su dva svijeta za djecu. Sasvim je drugo ako se dođe u 4-5 popodne doma s posla, ili ako si doma stalno. Ne može se to ni slučajno usporediti

Dok sam radila, naravno da bi školarci uzeli ručak, pospremili iza sebe, i pazili na kuću i kućne ljubimce. To je tako logično u obitelji, svatko preuzima ono što treba i može.

Kad sam doma, posve je logično da će ih svaki dan dočekati serviran ručak kad dođu, pa to mi je sada glavni posao. Briga o svima njima.
Njihove sobe su njihova briga negdje od 12. godine otprilike. Uz inspekciju, ali i posve široku toleranciju

Očistiti kuću, skuhati, rad u vrtu i okućnica, pranje i peglanje ( hihi, peglanje) to su tako bezvezni, jednostavni, dosadni poslovi, koje napravim usput, da mi ni na kraj pameti ne pada nekome drugome ih dati. Prvo, ne trošim riječi da bih objašnjavala kako, zašto baš sada, i zašto baš ti, što mi sačuva nevjerojatno puno živaca. Drugo, ja napravim baš kako ja hoću, i sve dok mogu, tako ću i raditi-

A oni će se itekako naraditi u životu. Dok se školuju, neka im to bude najvažniji posao. Sve drugo samo ako se sami ponude. Ili se meni ne da kao mijenjanje žarulja, pranje auta, prenje dvorišta...

U tablici piše da djeca mogu zalijevati biljke. NEMA šanse, moje biljke su meni jako važne, svakoj znam kako i koliko vode, ma svakoj znam svaki listić i cvjetić ( a imam ih stotinjak kućnih i par stotina vanjskih, to ne dam nikome )

Dosta, ovaj moj traktat ne bi imao kraja...