Pokazuje rezultate 1 do 50 od 330

Tema: Radimo li previše za svoju već prilično veliku djecu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni se ne sviđa ta neka ideja da smo svi kao nekako previše hoch da se bavimo i razmišljamo o kućanskim poslovima. Poanta je da su oni tu i da ih netko mora napraviti. Kućanski poslovi, kao i ostale dosadne ne-hoch stvari u životu, su jednako tako dio života kao i ostale veličajne stvari i treba se znati s njima nositi.

Netko je rekao da ne želi da 20-godišnjak provede niti sat u ribanju kamenca...Ja ne vidim zašto ne. Ja sam se od 10-godine naribala kamenca i kamenca pa sam svejedno stigla pročitati puno knjiga, stigla sam bome i ljubovati, i filozofirati, a u izlascima mi nitko nije bio ravan... Hoću reći, zašto bi jedno isključivalo drugo? Uostalom sam stajališta da te redovite obaveze u kućanstvu zaista uče puno toga. Uče te odgovornosti, empatiji, strpljenju, organizaciji....Uči te zajedničkom životu, potrebama drugih ljudi i podjeli odgovornosti. Zašto bih ja svoju djecu zaštitila od toga? Ja isto želim čitati knjige i imam svoj ljubavni život, a kamenac je zajednički. Pa ajmo ga zajedno i ribati, pa će svatko tu i tamo stići malo i uživati u životu. Da bi netko bio homo faber, netko mora biti i animal laborans. A ne želim vazda ja biti tegleća marva.

Javim se ponovno kad mi dijete stasa do ove dobne skupine

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se ne sviđa ta neka ideja da smo svi kao nekako previše hoch da se bavimo i razmišljamo o kućanskim poslovima. Poanta je da su oni tu i da ih netko mora napraviti. Kućanski poslovi, kao i ostale dosadne ne-hoch stvari u životu, su jednako tako dio života kao i ostale veličajne stvari i treba se znati s njima nositi.

Netko je rekao da ne želi da 20-godišnjak provede niti sat u ribanju kamenca...Ja ne vidim zašto ne. Ja sam se od 10-godine naribala kamenca i kamenca pa sam svejedno stigla pročitati puno knjiga, stigla sam bome i ljubovati, i filozofirati, a u izlascima mi nitko nije bio ravan... Hoću reći, zašto bi jedno isključivalo drugo? Uostalom sam stajališta da te redovite obaveze u kućanstvu zaista uče puno toga. Uče te odgovornosti, empatiji, strpljenju, organizaciji....Uči te zajedničkom životu, potrebama drugih ljudi i podjeli odgovornosti. Zašto bih ja svoju djecu zaštitila od toga? Ja isto želim čitati knjige i imam svoj ljubavni život, a kamenac je zajednički. Pa ajmo ga zajedno i ribati, pa će svatko tu i tamo stići malo i uživati u životu. Da bi netko bio homo faber, netko mora biti i animal laborans. A ne želim vazda ja biti tegleća marva.

Javim se ponovno kad mi dijete stasa do ove dobne skupine
    Nisam si ja previše hoch za kućanske poslove nego sam "protiv njih" iz dva razloga. Jedan je taj, ne da me ne usrećuju, nego me još i čine nesretnom. Mi smo jako malo doma, dolazimo u 18h oboje i to ne ostavlja puno vremena za bilo što. Svi četvero imamo crve u guzici i volimo landrati. Na rođendane i druženja dolazimo prvi, odlazimo zadnji. Nasretniji smo kad se negdje ide. Naša šetnja i izlazak u park (u nezimsko doba) traje 3 do 4 sata. To je više piknik nego šetnja. Nekad si kažemo "ovaj vikend ne idemo nigdje", ali u subotu u 11.15 se svi već pitaju "kud bi mogli otići sad?". I onda nekad uhvatim neko vrijeme da oribam nešto, a poslije toga mi bude više žao što sam potrošila vrijeme na to, nego što uživam u toj čistoći.

Drugi je razlog što mi se više puta dogodilo da me se "proziva" zbog manjih higijenskih kriterija. "Kako možeš to ne oprat?" (kao da je "to" konjska balega na sred sobe, a ne lonac u sudoperu), ili "Pa i Petra Perić ima malo dijete, ne jedno, nego dvoje, pa joj je uvijek sve uredno i čisto". Nisam lijena i nesposobna, nego nezainteresirana. Ja nemam potrebu drugima govoriti "kako možeš to odmah iste sekunde oprat", a nalijećem na ljude koji vremensku razliku koja protekne od kraja ručka do pranja suđa koriste da ti kažu da su bolji od tebe. Onako, generalno, bolji. I još nisam našla mir u glavi oko toga.

Ja sam pisala o kamencu... zato što ga ne vidim zajedničkim, ne vidim ga ničijim .
    I prvi put sam ga oribala s 32.

Sori, sad ja radim isto to - "bolja sam od tebe jer sam u životu manje kamenca oribala". Ali ako se mogu još malo našaliti, bar sam u ekološkom smislu bolja, održavanje kućanstva je tako neekološki .

Ali želim reći... da su prije nekih 20 godina susjede moje mame njoj govorite, "A što ne natjeraš kći da ti malo pomogne", a ni ja ni mama nismo vidjele povoda toj rečenici. One su valjda u našem stanu vidjele .

Ali i ja se javim za 10 godina.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •