Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: pitanjce o Zepter tavi

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno pitanjce o Zepter tavi

Eto dobila sam u naslijedje Zepterovu tavu i vec neko vrijeme stoji na polici i ceka...
    Kad je moja mama radila rucak u njoj sve je bilo ukusno. Naravno ,nije me zanimalo pretjerano kako to ona radi.
    Sad nema moje mame ,a tava i ja se gledamo s vremena na vrijeme. :/ Par puta sam nesto pekla ili frigala , ni ja ne znam sto je to bilo, ali uvijek zaljepljeno za dno, izgoreno , u veeelikom oblaku dima i sa puno posla oko pranja poslije.
    To je ona velika tava sa valovitim dnom i naravno standardnim Zepter poklopcem, di uopce ne kuzim sto one boje znace. Moze li mi netko malo pojasniti?
    Stavlja li se npr meso na vrucu ili hladnu povrsinu? Doljeva li se voda za vrijme pecenja? Treba staviti ulja? Smije li se otklapati? Ma nemam pojma o nicemu. :?

Nemojte me poslati na neku prezentaciju, jer zivim Usred Nicega i nova sam ovdje pa ne znam nikoga i nemam love za nove tece na koje bi me eventualno nagovorili.

Kuharica za 5

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja imam zepter ali nemam takvu tavu nego drugu sa ravnim dnom.princip ti je isti - one boje na poklopcu ti znače slijedeće.
    - žuta boja ,tava se zagrijava u početku a kasnije preslaba vatra
    -zelena , optimalna temperatura i uvijek ti kazaljka mora biti na sredini zelenog
    - crvena , prejaka vatra-smanji
    Ja ne stavljam ulje.Poklopljenu tavu stavim na šporet i pričekam 5-6 min.da se zagrije ( kazaljka mi dođe do kraja žutog polja ),stavim meso koje se prvo zaljepi no kada se zapeče odljapi se samo,preokrenem ga posolim i dodam začine,smanjim vatru i poklopim.Nekada stavim malo vode a nekada ne.Možeš otklapati da vidiš da li je gotovo.
    Evo toliko i ja sama još učim.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zagrij tavicu, al ne luđački vruće. Dovoljno ti je zagrijana kada prsneš malo vode po dnu, a ona se rasprši u male kuglice koje skakuću po dnu pa onda ispare. Kad pečeš meso koje ima bar malo masnoće (piletina, svinjetina - vratina i sl., ćevapi, pljeskavice...) ne treba ti ništa ulja. Stavi meso i još ga samo pritisni vilicom za dno da se bolje priljepi. I poklopi obavezno. Ostavi bar nekoliko minuta, odnosno do onog trenutka dok se meso samo ne počne odljepljivati. Početi će puštati sokove i otpuštati od dna. Tada okreni, začini, podlij vinom, ičim il ničim, sve ovisi šta i kako volite. Pazi, sa Zepterom ti treba barem upola manja vatra nego što bi to bilo sa običnom tavicom, tu ti treba malo prakse dok sama ne nađeš svoju optimalnu temperaturu. Za pohanje stavljaš ulja tek da pokrije dno. Stvar ti je u poklopcu, pazi da ti para ne šišti ko luda sa strane, to znači da ti je previsoka temperatura, smanji vatru. Na taj način ti para probija van i ne uspostavlja se kružni sustav strujanja zraka.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

E nakon deset godina, i ja se uz vas sve učim. Uvijek sam pekla meso sa otklopljenom tavom :?

Početno

Citiraj Samoborka prvotno napisa
    E nakon deset godina, i ja se uz vas sve učim. Uvijek sam pekla meso sa otklopljenom tavom :?
    Ovisi kako voliš meso.
    Zamisli da vani roštiljaš meso i to poklopljeno. Ne bi bio roštilj nego pirjano meso. Netko voli pirjano, netko voli alla grill.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

E, je sam... Koje bisere napišem, a da uopće o tome ne razmišljam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •