MM i ja razmisljamo da naseg djecaka (17mj) odvedemo u kazaliste, pa me zanimaju vasa iskustva![]()
MM i ja razmisljamo da naseg djecaka (17mj) odvedemo u kazaliste, pa me zanimaju vasa iskustva![]()
Meni se čini da prije 2.rođendana nema smisla, jako je malo predstava za tako malene.
Mala scena ima predstave za djecu od 18 mjeseci starosti, a ti ćeš bolje od mene znati je li to za tvoga malenoga![]()
Ja sam svog dječaka prvi put odvela u dječje kazalište kada je imao oko 2.5 godine. U pitanju je bila vrlo kratka predstava, nekih dvadesetak min. I bilo mu je previše. Tako da...teško je tu bilo što prognozirati. Ti najbolje poznaš svoje dijete. Ili jednostavno pokušaj (kako sam i ja...)
Naš dečko će za nekoliko dana 22 mjeseca, prije 2 tjedna smo prvi puta išli u kazalište i oduševljen je, nije htio izaći van kad je predstava završila. Vikao je još, još! Naravno, treba prilagoditi prestave dobi djeteta. Gledali smo predstavu za 2+ godina.
Moj savjet je da uđete u dvoranu malo ranije da ima vremena prilagoditi se, razgledati sve,... jer kazu da se djeca znaju uplašiti kada se uđe tik prije predstave, pa kad se još i svjetla ugase...
Evo, tako smo mi i bilo je super!
Zaboravila sam napisati da je predstava trajala 40-tak minuta.
Mi smo prvu predstavu pogledali sa 18-19 mjeseci, u Dubravi u Cerskoj - predstavu "Boje duge". Bilo je čak i dvoje mlađe djece. Puzali su u na podu po tepihu ispred stolica (u razini glumice, dio djece i roditelja je sjedio na podu, a stariji otraga na stolicama), pokušavali dohvatiti rekvizite jer se predstava odvija ispred njih... traje manje od pol sata pa je izdržao. Nije cijelo vrijeme bio zainteresiran, htio je hodati okolo, ali bilo je i zgodno. Glumica se trudi animirati djecu pa su i ti mali bili zaokupljeni.
Kasnije smo od 20. do 24. mj. često petkom išli na predstave u knjižnici Dubrava, to jesu predstave za veću djecu, ali on ih je sve odgledao sjedeći (30-40 min). Bojao se sjediti sam, pa mi uvijek sjedi u krilu. I obožavao je kad bi ga na kraju predstave pustila da pleše ispred pozornice i plješče, jer sve predstave završavaju pjesmicom. Onda neka djeca odjure ispred prvog reda pa skaču.
Sad već zna prepričati neki dio radnje ili pjevati "ko se boji vuka još" koje pjeva "striček u kazalištu".
Uvijek ima i manje djece od nas koja su mirna, a i djece npr. pol godine starije koja jako plaču i boje se pa roditelji izađu van.
Probajte, veselo je. Ako bude nemiran ili plačljiv uvijek možete izaći van. Možda da onda za prvi put odaberete predstave gdje su jeftinije karte.
nase iskustvo (s oboje)
kazaliste od 3+
kino od 4+
To ovisi prvenstveno o djetetu. Cura je isla u kazaliste od 18mj, bila je jako koncentrirana i bez problema je sa razumijevanjem mogla odgledati predstave od 45-60 min. Odgledali smo s njom sve predstave u gradu, neke i po 2 puta...
Jedino sam pazila da sjedimo u prvom redu, da ima dobar pogled i da se moze koncentrirati na radnju. Ako bi sjedila dalje, onda su je obicno dekoncentrirala druga djeca, ne bi uspjela pratiti predstavu...
Decko ce sada 2g i s njim nema sanse kazaliste, po mojoj procjeni barem jos jednu godinu, jer on ne zeli sjediti, ne moze biti miran, koncentracija mu je znatno manja nego kod seke.
Najbolje je otici u Malu Scenu na predstave za te male, pa budes vidjela. Tresnju ne preporucam, tamo se tete dosta ljute ako djeca nisu mirna za vrijeme predstave, stalno opominju.
ja sam svog mlađeg odvela prvi puta negdje oko 18 mjeseci i to je završilo da smo nakon nekih 10-tak minuta izašli van jer je počeo plakati i nije se mogao smiriti.
I sad smo bili nedavno sa dvije i pol godine i bilo mu je super.
Iako je cjelo vrjeme mi izgledalo da je onako nekako čudan napet da mu nije baš svejedno, Ali poslije je govorio da mu je bilo super i kad čemo opet ići
Najbolja iskustva imam s tan tanom na Pantovčaku iako mi je i LET u Tkalči izvrstan. Tan tan mi više odgovara radi vremena početka predstave (10.30 nedjeljom) i koncepcije prostora. Predstave su im uglavnom 2+, i sada u nedjelju je jedna takva, ne znam kakva je jer je još nismo gledali http://tantan-kutak.com/kazaliste.html
mi smo dva puta bili u ZKL i ona to prati ko velika, uopče ne skida pogled. ima 2g i 2mj. Čak bi rekla da se i malo previse uzivi jer se oba puta rasplakala (nista dramatično, kratka suzica dok se "situacija na daskama" ne riješi)
planiramo u malu scenu na te za bas malu djecu ali nikako da odemo, kazalište lutaka nam je bliže
Ima li LET svoj repertoar, nigdje nisam našla? Kad su predstave?
hvala vam svima na odgovorima i korisnim savjetima
nas problem je sto smo u Os i ne znam da li imaju predstave za tako malu djecicu, ali nazvati cu i raspitati se...
blago vama i vasoj djecici koji ste u metropoli mozete birati kazalista i![]()
Gle, to je stvarno od djeteta do djeteta... moj F. je bio valjda godinu dana star kad smo gledali "Boje duge" u kaz. Dubrava. I bio je oduševljen. Tih pola sata nije trepuno, nije usta zatvarao od čuda...
Sad smo još malo pa dvije godine i u međuvremenu smo odgledali sve 4 "Priče" u Maloj Sceni i ovu jučer ponovili "Boje duge" koje je gledao kao bebonja. Nema mu veće sreće od kazališta. Dakle, sa svoje nepune 2 godine bio je 6 puta u kazalištu i to ga silno veseli, učestvuje, komunicira, poslije priča o predstavi danima...
Ako postoji u Os predstava za tako malene - pokušaj, nećeš znati je li to za njega ili ne ukoliko ne pokušaš. Ako je po prirodi radoznao, voli slikovnice i priče, mislim da je kandidat![]()
Veselim se trenutku kada ću svojeg unuka moći odvesti u kazalište. Ali ova vaša iskustva mi govore da je izgleda veća predstava u gledalištu nego na "daskama...".
mi smo krenuli sa cca 15 mj! Malena je oduševljena, obožava ići i svima prepričava još 2 tj kasnije šta je gledalaVidi po svom djetetu! Moju to jako zanima, sad je 2,3 god i uskoro ćemo u kino! Znam da če i tamo odgledat bez problema sa oduševljenjem crtani!
Inače brblja od 13 mj sve, tako da se sve dogovaramo! Razumije također sve...
Mi smo prvo gledali Miffy u Tresnji s 20 mjeseci, svidjelo joj se ali iskreno mislim da je bilo prerano, morala sam dosta zonglirat da joj zadrzim paznju. Prije druge godine pogledala je jos Najotmjenijeg diva, to cemo svakako ponoviti jer mislim da ce joj sad s 3,5 bolje sjesti. Odgledala je i Pricu o vodi, Ovcu za cijeli zivot u Maloj sceni i obje su joj se dopale u dobi 2,5. A Snjeguljica u Tresnji ju je toliko prepala da smo morale izaci, iako inace obozava pricu i gledala ju je u ZKL. I to cemo ponovit kad jos malo naraste... U ZKL je gledala jos Jezevu kucicu i dopalo joj se.
Bitno je da su predstave kratke, da nema puno zvucnih efekata koji ih mogu prepasti, i da je prica poznata. Pomaze ako ima glazbe i interakcije s glumcima. To su bar nasa iskustva...
ma možeš ti potpisivati, ali djeca su totalno različita
moji su oboje krenuli sa 13 - 14 mjeseci
od kraćih i manje bučnih predstava, prema duljima i zahtjevnijima
oboje obožavaju od prvoga dana, doslovce ne dišu
kod nas su to vikend rituali: kazalište, pa ručak
ako se propusti jedan vikend, to je mala drama
u kino su krenuli dosta kasnije jer ga ni ja ne volim
ali oboje vole iako idu rjeđe
e, da
nismo doživjeli da moramo odnekud izaći
od prvoga dana sa zanimanjem prate takve stvari
ali zato... šetnja gradom...
radije im daj da prekopaju jednu traku autoputa
mrze, mrze, mrze
Isto tako...zavidim onima koji idu sa djecom u šetnju...kod mojih to ne funkcionira...šta je to šetnja? Kamo se ide?...Mora biti neki cilj kamo idemo, a ne samo radi šetnje..i ne zanima ih priroda, ni zgrade, ni razgledavanje grada...Mogu proći samo šetnje po shopping centrima![]()
mi uspijemo odvući u šetnju ako obećamo sladoled
ali, čim izađemo iz auta "kad će sladoled, kad će sladoled, kad će sladoled, kad će sladoled..." i tako jedno 200 puta u 10 minuta
a onda kad im kupiš sladoled, onda slijedi "kad ćemo doma, kad ćemo doma, kad ćemo doma..."
prisjedne ti i ovako i onako![]()
Ja sam sa mlađom curicom bila u kazalištu prije njene treće godine. Cijelo vrijeme dok smo bili unutra je plakala tako da ju dugo nisam niti vodila u kazalište. Tako da je moje iskustvo s malom djecom nije pozitivno ali opet to ovisi od djeteta do djeteta.
moja je u kazalište išla prvi put s nekih 2.5
slavuj u trešnji
dijete mirno sjedi, čeka početak
kad odjednom ugase svjetlo, krene glasna glazba
a moja u plač
kako je ona počela tako su za njom počela druga djeca
za godinu dana smo ponovili, bilo je super
kino je bilo s 3 godine
i to od prvog trena oduševljenje
ne smeta glasnoća, ne smeta mrak
obožava kino
na mater
Kod moje je super počelo i kino i kazalište a onda se u nekom trenutku počela bojati glasnih zvukova pa smo izašli sa jedne predstave - Čokolada u Trešnji. Onda neko vrijeme nismo išli u kino, a u kazalište samo na čisto bebaste predstave, i onda je opet nakog nekog vremena bilo OK. Kino joj je i sada glasno (predigre) ali ga svejedno obožava.
Moji su se oboje bojali kazališta do 5.godine.
Kazalište lutaka je malo , a glumci se jako deru , pa još kad iskoči neki straaaaaašan vuk.
Koma , dok je drugoj djeci bilo veselje , njima je bila noćna mora