Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 142

Thread: Što danas kuhate? (26.dio)

  1. #1

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ma zapravo sad ću :

    ZAPEČENA SICILIJANSKA RIŽA S PATLIĐANIMA

    dakle, sastojci:

    2 glavice luka
    1-2 veća patliđana
    riža bijela /za rižote/
    sol, papar
    maslinovo ulje
    2 žličice narezanog bosiljka /svježeg, ili sušenog/
    1 mala piksa pelata ili pirea od rajčice
    1/2 litre goveđeg temeljca /može i povrtni/
    parmezan za ribanje


    1. pripremite patliđane:
    narežete ih po dužini na tanke komade, posolite krupnom soli i pustite da odstoje pola sata, da izađe višak tekućine i gorčina.

    2. napravite UMAK:
    popržite sitno isjeckani luk na maslinovom, dodate rajčicu i bosiljak i prodinstate. posolite i popaprite.

    3. napravite RIŽU:
    sitno sjeckani luk prodinstate na maslinovom i dodate rižu, dinstate dok ne postane staklasta, pa podljevate temeljcem dok riža nije kuhana. posolite i popaprite.

    4. ispržite PATLIĐANE:

    nakon što su odstajali patliđane isperete u vodi i dobro posušite, pa uvaljate u brašno i pržite na maslinovom dok ne pozlatne s obje strane, i budu hrskavi. patliđane posložite na salvetu da se upije višak masnoće.

    5. sve posložite u vatrostalnu:

    nauljite s maslinovim, pa slažete:
    na dno patliđane, preko njih pola količine riže, na rižu umak, preko umaka naribate parmezana, pa opet patliđani-riža-umak, na vrh patliđani i dosta naribanog parmezana.

    Pečete na 220, 15 min.

    njami-njami 8)

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    stvarno? kako misliš da je puno svega i svačega? misliš začina, ili da je hranjeno svačim? ionako kupujem te industrijske piliće, nemam boljih. sve si mislim da probam i to - glavni mi je razlog da mi ne uneredi pećnicu. jedino je problem što volim kraj pileta peći krumpir ili mlince, a ovako neću moći.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    ovaj moj post govori o piceku, a ne o patlidžanima, of kors.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    danas hobotnica s povrćem u roli i medena srca.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    70

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    stvarno? kako misliš da je puno svega i svačega? misliš začina, ili da je hranjeno svačim? ionako kupujem te industrijske piliće, nemam boljih. sve si mislim da probam i to - glavni mi je razlog da mi ne uneredi pećnicu. jedino je problem što volim kraj pileta peći krumpir ili mlince, a ovako neću moći.
    i hranjeno je svačim i puno je začina koje inače ne bi koristila. vjerojatno je baš zato i fino.

    u foliji ostane dosta soka koji sigurno možeš preliti preko mlinaca i onda ih još malo zapeći.

  6. #6

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    stvarno? kako misliš da je puno svega i svačega? misliš začina, ili da je hranjeno svačim? ionako kupujem te industrijske piliće, nemam boljih. sve si mislim da probam i to - glavni mi je razlog da mi ne uneredi pećnicu. jedino je problem što volim kraj pileta peći krumpir ili mlince, a ovako neću moći.
    Ne kupovati industrijski začinjenu hranu, obiluje pojačivačima okusa koji ubijaju svaku izvornost hrane i djeluju kao droge koje "otvaraju" okuse(najpoznatiji je mononatrijev glutaminat-pogledajte sastav vegete, juha iz vrećica, kocki, suhomesnatih proizvoda, osobito hrenovki).

    Ako je problem zasrana pećnioca, onda ili mijenjaj svijest ili kupi prozirnu foliju za pečenje u svakom supermarketu. Uživajmo u prirodnim začinima dok ih još ima.
    Dobar tek!

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    kakvu foliju za pečenje ti koristiš? omotaš tepsiju i ono u njoj? ne kužim. ili misliš na običnu alu-foliju? ipak je moram skinuti da mi meso zarumeni u neko doba.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    imaš za kupiti vrecicu u kojoj se pece meso

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    imaš za kupiti vrecicu u kojoj se pece meso
    pa di ja živim. idem sutra to potražit.

  10. #10
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Osim folije za pečenje , dobra stvar je VATROSTALNA zdjela sa poklopcem. Meso porumeni , mogu se dodati prilozi , rerna čista , koristiš dok ne razbiješ

  11. #11

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    mi danas manistru na šalšu, salatu i slane srdele
    njam!

  12. #12
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja sam jučer zbrljala ručak za posao: popržila kockice piletine i češnjak, gore bacila ledovo mlado povrće, još malo dinstala, ubacila pelate, malo mažurana. pomiješala s prosom. baš sam hepi da ne moram jesti suho!

  13. #13

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    Jučer sam spetljala kanelone sa špinatom i sirom,a danas imamo pohano miješano,rizi bizi,i mahune salatu.Za desert pita od jabuka

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    102

    Default

    Mi danas onako po bosanski zeljanicu (pitu sa spinatom - u slobodnom prijevodu- hahah), salaticu, jogurt i kud ces bolje. Mada bih rado ovu rizu sa patlidzanima ali MM mrzi patlidzane, a neda mi se kuhati dva rucka.

  15. #15
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Meni je neki dan zamirisao onaj recept Maxime za lososa, pa sam kupila ledo filete lososa i danas ih kanim praviti. kupila sam i mozzarelu, da mrvicu modificiram recept. uz to ide zelena salata i mladi luk i puno limunaaaa, mljaci!

  16. #16

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    Di me nađe sa zeljanicom

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Mila, možeš umjesto patlidžana staviti tikvicu. Ili sušeni paradajz.

  18. #18

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Ili sušeni paradajz.
    ne može sušeni paradajz, imaš već u receptu umak od paradajza.
    mora biti neko "kontra" povrće..
    ja inače isto ne ljubim baš patliđane, ali na ovaj način su mi jako, jako fini

  19. #19

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    102

    Default

    E vidis to sa tikvicama nije lose probam ovih dana -- ne kontam zasto MM ne voli patlidzane a tikvice da, kao ono tikvice su mi nesto drugacije od ptalidzana. Ma ko ce znati tim nasim divnim stvorenjima.

  20. #20
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    I ja sam ista kao TM - ne volEm patlidzane, a tikvice volim (osim filovanih)

  21. #21
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Jucer je MM kupio doticnog piceka u foliji .

    Danas ga pece.

  22. #22
    Osoblje foruma srecica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    ispod površine
    Posts
    2,651

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    I ja sam ista kao TM - ne volEm patlidzane, a tikvice volim (osim filovanih)
    i ja isto tako
    ali kad to kazem svi me uvjeravaju da su njihovi najbolji i da ih as oni spremaju na savrsen nacin koji ce mi se svidjeti ...

    Ove vrecice za pecenje su mi zakon.
    Mi cemo danas juhu od paradajza (iz vrecice), lignje i krumpir peceni u vrecici, zelena salata.

  23. #23
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Jedno pitanjce za iskusne:
    kako pripremate ribu i morske zvjerke u rerni s kropmirima, jel ubacite sve u isto vrijeme na pecenje, i ako da, zar ne bude dio pretvrd?

    zivo me interesuje, jer jaaaaako volim peci rucak u rerni, tako se najmanje mucim.

  24. #24
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Krompir malo otkuham, pa onda u rernu skupa s ribama.

  25. #25
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Evo, ja malo zalutala ovdje. Danas kuham perket, mislim da se po slavonski tak kaže, a za one koji ne znaju to je paprikaš sa širokim (domaćim) rezancima. Malo prodinstam luk, na to bacim piletinu, bocke, nadbatke i bijelo meso, malo i to prodinstam, stavim malo brašna i paprike, povrće, mrkva, celer, peršin narezano na kolutiće. Zalijem vodom, začina po želji i nek se kuha. Ja to poklopim secuquickom i kuham 8 minuta. Kad je gotovo u to ubacim domaće široke rezance koje prije toga na par sekundi prokuham u vrućoj vodi. I to je to! Njam!!!

  26. #26
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Krompir malo otkuham, pa onda u rernu skupa s ribama.
    aaaaaaaa, znaci to je ta caka! makes sense
    fala!

  27. #27
    Osoblje foruma srecica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    ispod površine
    Posts
    2,651

    Default

    Ribu i krumpir zajedno poslazem u protvan i ispecem. Jedino slazem tako da riba ne pokrije krumpir i nije tvrdo. Ako je riba velika prepolovim je po pola (u dva fileta).
    Ili recimo ribu zacinim, napunim persinom, ruzmarinom i cesnjakom, posolim i zamotam svaku posebno u foliju i tak pecem u pecnici.

  28. #28

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    ana.m moja baka je radila pileći perkelt ali je uvijek u njega stavljala vrhnje :? i zvala ga je perkelt

  29. #29
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Srecice, kontam ja to
    tako moja mama radi sa saranom, recimo, a ja orade tako pecem cijele u foliji.
    nego me zanimalo kako lignje s krompirom u rernu, one budu gotove za sekundu. isti slucaj s filetima oslica...

  30. #30
    Osoblje foruma srecica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    ispod površine
    Posts
    2,651

    Default

    Evo konkretno dana MM radi lignje i krumpir.
    Krumpir ce izrezati na tanje ploskice, zaciniti. Lignje ocistiti i onak cijele ih sloziti preko krumpira, sve to spakirati u vrecicu za pecenje i u pecnicu. Za cca pola sata gotov rucak.
    Inace jelo u ovoj vrecici ispadne nesto izmedu kuhanog i pecenog, ali je meni osobno jako fino jer se sve skupa pece u vlastitom soku, ne treba ti dodatne masnoce. A za ove filete ili klasicno pecene lignje mislim da bih poslusala savjet anchi pp.

  31. #31
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default


  32. #32
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    e bas hvala za savjete, curicke

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    102

    Default

    Kada vec pricate o lignjama, kako ih pecete ili przite u tavi a da ne puca i prska sve do neba. To pucanje mi je toliko dozlogrdilo cak me je MM zezao u fazonu "a lignje za rucak kupanje poslije rucka", tako da u posljednje vrijeme lignje jedemo samo u restoranu.

  34. #34
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Mila, znas kako kaze vic: teeeeeeeesko
    probaj ih posusiti i prziti na sto manje ulja, nema druge...

  35. #35
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    Danas kuha MM kasni ručak,ranu večeru i bit će oradica na grill tavi :D

  36. #36

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ja sam radila anekinu rižu al s tikvicama.
    u umak sam dodala malo šampinjona i bilo je za prste polizati

  37. #37
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja ću danas losos-"šnicle", ali, pošto mi je to presuho, a od jučer mi ostalo svakakvog povrća... poslije pečenja na naglo ću ga kuhati u povrću i slatkom vrhnju.

  38. #38
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Varivo od mahuna, skuhano i ceka da ga se smaze!

  39. #39

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Tzv. zelenu rižu (riža sa špinatom) i pečene kozice.

  40. #40
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Napravila sam rokadu, pa je sinoc bila pizza al tonno, a veceras bi trebao biti losos.

  41. #41
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    šta je rokada?
    mora da je nešto s alkoholom :/

  42. #42
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    šta je rokada?
    mora da je nešto s alkoholom :/
    rokada - kao zamjena figura u sahu

  43. #43
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    aaaa, rošada!

  44. #44

    Default

    Ili mozda rolada?

  45. #45
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    aaaa, rošada!
    možebit kod vas na Zapadu

  46. #46

    Default

    Marelice, moze malo detalja o musaki sa zeljem?

  47. #47
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    eno ti je na portalu, pod naslovom "lažna sarma".

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1942

    umjesto zelja nekad stavim poriluk, pa umjesto paradajzom zalijevam jajetom i vrhnjem.

  48. #48

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Šnicle od blitve. Prilog - kuhani karifiol sa prezlama i vrhnjem.

  49. #49
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Špagete bolonjez s parmezanom, salata, pita od jabuka.

  50. #50

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    Janoccka ona tvoja pogaca sa sirom i sunkom od jucer je bas bila njami... Pitam se potice li ona prijevremene porode obzirom da se od sinoc neobicno osjecam?

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •