-
ja bi krenula od početka (jer vidjeli smo da kod nekih doktora izostaje i taj početak), dakle, pretrage dijelimo (ajmo školski
) na osnovne i dodatne.
Osnovne pretrage ( za 1. postupak) se rade nakon što 12 mjeseci ne dolazi do trudnoće ili nakon 6 mjeseci ako ste stariji od 35 godina (znam da to svi znamo, al uvijek pišemo i za one nove koji samo čitaju), tada dobijete dijagnozu neplodnost N97 i na osnovu nje imate pravo na uputnice za osnovne pretrage (sve su nabrojene, al rezimiram):
FSH, LH itd što je pisala konfuzija u prvom postu, ali i TSH (ne mora tada biti kompletna štitnjača), cervikalni brisevi...i sve što klinika od vas traži za 1. postupak (te osnovne pretrage većinom nisu problem i svi ih i moraju obavit za prvi postupak)-tu će, u skladu s nalazom sperimog. tražit prohodnost ili histero
Dodatne pretrage-nakon 3 ili više neuspjeha ili spontanih, e tu zna biti problem (ponavljam, i s drugih tema-nismo pametnije od doktora, pretrage ne izmišljamo nego smo sami to sve prošli, jer uglavnom mi maratnonci ipak imamo iza sebe podosta postupaka i iskustva)
-trombofilija/imunologija (navedeno na linku pod dodatne pretrage) http://www.neplodnost.com.hr/lijecen...polnih-stanica
- kompletna štitnjača: TSH, fT3 (free), fT4 (većina labosa danas radi te free testove), anti-tijela štitnjače (dakle kompletna),
-AMH-počelo se radit pod osnovnu obradu iako bi trebalo imati indikaciju za taj hormon (smanjeni broj antralnih koji se vide UZV-om i prije prvog postupka)
- kariogram (također nakon više neuspjeha ili spontanih)
- dijagnostička histeroskopija (ako prethodno za njom nije bilo potrebe)
-DNA fragmentacija spermija-tu pretragu ne pokriva HZZO, rade je samo privatni labosi, svrsishodnost te pretrage je upitna i nedovoljno istražena pa se postavlja pitanje da li je uopće potrebna i kad (također nakjon više neuspjeha, al onda kad se embriji ne razvijaju kako treba, uz loš spermio)
NK stanice iz krvi-ako vas na to šalju-pretraga je nepotrebna, ništa ne govori o endometralnim NK stanicama, vani se ta pretraga ne radi na istom nivou kao kod nas, nego se ispituju još detaljnije podjedinice (subpopulacije citotoksičnih NK stanica)
I sad ne znam jesam šta zaboravila, osim-na sve navedene pretrage imate pravo na uputnice (osim na dna frag. čija je svrha upitna), i ne bi trebali doktorima reći: ja tražim dodatne pretrage jer sam to pročitala na forumu, nego bi vam ih oni sami trebali tražiti, ali ako ne traže-pitajte sami, radi se o tome, da ako ičim možemo popravit neke dijelove koji možda ne šljakaju kako treba, i da možda zbog njih ne dolazi do trudnoće-treba ih napravit!
e da, ne navodim Papa test-i bez postupaka on se mora radit jednom godišnje, a negdje za postupke-doktori traže da nalaz nije stariji od 6 mjeseci, kao i za briseve.
Posljednje uređivanje od mare41 : 01.11.2012. at 08:39
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma