-
Kocke s jabukom i cimetom
450 g jabuka, grubo nasjeckanih
50 g suhih grožđica
50 g šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)
Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.
Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana
).
Promiješati u jednoj posudi:
250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera)
200 g brašna
1/2 žlice sode bikarbone
150 g zobenih pahuljica
150 g rastopljenog maslaca ili margarina
Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati
pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).
Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.
Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).
Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.
-
-
Jučer sam pekla ovaj kolač, ali mi je gornji dio tijesta ispao jako mrvičast i kad ga režem ima ga po svuda.
Inače, jako je ukusno, ali i uz smanjenu količinu šećera meni je preslatko.
Napravila sam duplu smjesu i umjesto šečera u prahu koristila sam ječmeni slad za jabuke, a smeđi šećer sam smanjila za 100 g (nedovoljno).
Pitanje: Može li se umjesto smeđeg šećera (ne sva količina) dodati ječmeni ili rižin slad pa da struktura bude kompaktnija? Ili možda jaje?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma