Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: beba 10 mj još nezna jesti tj. žvakati

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno beba 10 mj još nezna jesti tj. žvakati

neznam dali sam dobro otvorila temu,nemogu se još snaći tu,,ali molim mame za pomoć?mali mi ima 10 mj i još nema ni jedan zub,nije to još tolko problem kolko dok mu dajem jesti ako mu dobro ne izmiksam i osjeti koju grudicu u jelu počinje se gutiti i povraća,,,probala sam mu dati keks ili piškotu i sve je dobro dok on to onak slini kaj mu se rastapa al čim mu se malo otrgne nezna da mora žvakati i povraća,jučer sam mu probala dati tak bananu i odgrizel je skroz sitni komad i isti scenarij.kak da ja njega naučim da počinje žvakati?da li dok dobije zube bude dobio i refleks žvakanja il ne,već sa luda kaj mu sve moram miksati,a on bogec gleda nas dok nekaj jedemo i on bi to probal a znam da bude opet problem...rodio se 2 mj ranije,znači sad bi imal 8,5 mj,dal ima to kakve veze da još nezna jesti? s tim da još ništa nit ne brblja mamamam,bababba,i takve riječi.
    s kolko su vaše bebe počele brbljati i jesti ne skroz miksano?

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Moja curka ima 11 mjeseci, 6 zubiju i ne zvace hranu. Nista joj ne miksam gotovo od pocetka dohrane ali ipak ne hvace hranu(dok npr. Papir preziva kao mala kravica) tako da sumnjam da to dode sa zubima. Redovito utrpa veci komad u usta i onda se zagrcne, vec sam i ja pitala na tu temu, kazu da ce doci s vremenom... Sto se brbljanja tice, moja prica kao navijena, vec ima i opsezan vokabular ali je ona bila "pricljiva" od valjda treceg mjeseca od kad je pocela gugutat, bas me veseli kad krene sa pitanjima

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moje prvo dijete ni s 1,5- 2 godine nije bilo baš na ti sa žvakanjem, ali je zato drugo prirodni talent bilo od početka dohrane. Ja sam miksala i usitnjavala tako dugo dok ona nije shvatila da mora žvakati, no stvarno je dugo trebalo.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni se cini da je moj od pocetka zvakao, makar nije imao zube. Od pocetka sam mu davala nemiksanu hranu. Znao se zagrcnit, jos uvijek se zna (pogotovo kad strpa cijeli krastavac u usta), al svaki put se sam snadje. Blebece nesto mama, tata, baba, blablabla, zapravo uglavnom tatu doziva Mozda da mu umjesto miksanog pocnes davati naribano ili zgnjeceno vilicom - tipa naribanu jabuku, krusku, mrkvu pa zgnjecenu bananu, krumpir, tikvicu, tako da se pomalo uci na nemiksanu hranu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slično kod nas - stariji je imao problema i dugo nije samostalno žvakao ni jeo, a mlađi je to savladao puno ranije. Isto tako im je išao i razvoj govora. U dobi ispod godinu dana nema apsolutno nikakvog razloga za brigu. Da je dijete staro dvije godine, to bi mogao biti problem, ali u ovoj dobi... treba djetetu samo dati vremena.

Treba imati u vidu da je i za žvakanje i govor potrebna razvijena oralna motorika (jezik je mišić, čeljust pokreću mišići) i takve stvari su često problem kod hipotoničara, ali i sasvim obična djeca nemaju istu brzinu usvajanja žvakanja, isto kao što svi ne prohodaju istovremeno.

Evo vježbica za poticanje razvoja oralne motorike (mi smo ih koristili zbog razvoja govora, ali to je ista stvar):

ORALNA MOTORIKA - vježbe za govorne mišiće

1.PUHANJE

*maslačak
    *vata, kokice, perje
    *maramice u zrak
    *mjehuriće od sapunice
    *zviždaljka
    *slamka (raditi mjehuriće)

2.ŽVAKANJE vježbanje jakosti čeljusti

*žvakanje slatkog korijena i igra povlačenja iz usta a dijete ga pokušava zadržati zubima
    *grickanje zubima
    *stavljanje gumenih bonbona na kutnjake

3.LIZANJE

*sladoled
    *lizaljka
    *na imitaciju kao mačka

4.ZVUKOVI JEZIKOM

*imitacija ritma
    *la, la, la, la na muziku
    *''cmakanje'' jezikom

5.MICANJE JEZIKA

*micanje hrane s jezikom od jednog do drugog obraza
    *dodirivanje uglova usta jezikom
    *oblizivanje ostataka hrane na usnicama

6.USNICE

*držati hranu usnicama
    *''Mmmmmmm''
    *držati papir usnicama
    *fućkati
    *zujati, brujati

7.USISAVATI

*kroz slamčicu po mogućnosti nešto gusto
    *na imitaciju kao da se hrani lutka

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

evo već dva dana dajem usitnjeno vilicom i ide za sad bez problema jedino što puno manje tak pojede,valjda dok se ne navikne....hvala vam na savjetima

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ja sam svojoj miksala dugo, ona je uopće dohranu prihvatila sa 14mj., do tada sve kaj je pojela moralo je biti smiksano...ja sam mislila da je lijena žvakati i već sam bila očajna zbog tog nežvakanja, a onda najednom, sa cca 14 mj. počela je jesti i žvakati sve...ne brini

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i moja mora dobit smiksano sa 8,5mj. čim osjeti maleni komadić baca ga van. ne usuđujem joj ništa dati niti da gricka ili otapa u ustima da se ne udavi...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moji malci isto rade drame ako hrana nije totalno izmiksana, kao da će se izbljuvat (na što MM drami, a ja ih pustim) Palčić ima dva zuba, a Dobrica 7 zubi (imaju 10 mjeseci) ali mislim da nije do zubi. Kad sam im dala dječji keksić (da vidim hoće li znat žvakat hranu koju sigurno vole) žvačkali su oboje školski A kad je u pitanju pokoji komad korabice ili buće u povrtnoj kašici, žvakanje se naglo zaboravilo.
    Ne dramim oko toga, naučit će. Pitanje je kad će MM naučit da je dosta miksanja hrane, te da je možda dovoljno znječit vilicom.

Mala napomena za ellu2 - nemoj malom davati vašu hranu ako je začinjena za odrasle (začinima tipa papar,. paprika, vegeta i sl) to još nije za njega (10 mjeseci ima, ako sam dobro popamtila)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •