Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: kad uvesti drugi obrok kod bebe koja obožava papati

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno kad uvesti drugi obrok kod bebe koja obožava papati

Curke,

evo me po prvi put na Dohrani.
    Curka mi je isključivo dojena do 6 mj. i prije tjedan dana smo počeli s dohranom naravno uz cicanje. E sad, svi su nam rekli da će sve to ići polako i da ne očekujemo previše, međutim naša curka obožava papati.

Što god smo joj dali da proba, to nije bila proba nego je popapala sve ali baš sve npr. skuham joj tikvicu,pojede cijelu, dam joj krušku,jabuku, pojede sve, jučer joj u tikvicu naribala svježu krušku, sve je smazala. Ona tako uživa u hrani i bude gladna ako joj ne dam i popodne.

Čini mi se brzo to što već jede i ujutro oko 9h i popodne oko 18h (ima 2 dana) ali mišica naša mala odmah krene glasat se i vriskat tugaljivo kad vidi nas da jedemo a ona ništa,razgorači svoje lijepe okice i rukicama maše prema hrani. Ne bi je htjeli šopati, ali ona traži i traži, i kad popapa popije vodice i sva je happy. Dala sam joj i gotovu kašicu u nemogućnosti da joj napravim domaće,a ona je htjela odmah i sad , i pojede jednu malu staklenku od 125gr. To joj je otprilike sad doza i kod domaće spize.

Inače rođena je sa 3,5 kg, 50cm, a na punih 6 mj, imala je 8 kg i 70 cm :D :D :D sportašica naša mala, žilava. Probava joj je super (osim kad mama pojede čokoladu ), ima uredan ritam dnevnog spavanja-2x dnevno ujutro i popodne, noćni se sad malo poremetio zbog skoka u razvoju, zadovoljna je i nasmijana.

Razmišljam pa svako dijete je priča za sebe, individua sa svojim potrebama i htijenjima i ne volim generaliziranje, puno bi mi značilo da se javi pokoja mama čiaj je beba super prihvatila dohranu, kako ste reagirale, odnosno i da to nije vaš slučaj kako biste postupile u mom slučaju.

Jel bolje da poslušam majčinksi instinkt i dam djetetu 2 obroka koja silno traži i sigurna sam i treba ili da je stavim u kalup strogih pravila dohrane i ne dam joj još neko vrijeme drugi obrok? Hvala.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa daj joj ako traži samo mi se čini da si požurila s brojem namirnica.
    ja bih radije davala jednu namirnicu po više dana, pa polako.
    pogotovo što malena jede veće količine nego što je možda uobičajeno.
    u tjedan dana je probala krušku, jabuku, tikvicu i kašicu...
    možeš malo usporiti s uvođenjem namirnica, a količinu... procijeni da ne bude previše.

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi smo na dohrani mjesec dana,,, ponudim mu za svaka tri oborka, dorucak rucak i veceru ali to tek zadnjih tri dana. nekad hoce nekad nece. sisanje je jos uvijek glavno i ima 7 mj. do sada so prosli krusku,mrkvu i jabuku i mislim poceti sa krumpirom ili rizom uskoro.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da se preporuca jedan obrok sa 6 mjeseci, drugi se uvodi kad dijete prihvati prvi ili s 8, a treci s 10 mjeseci.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

apricot, valjda sam malo pobrkala dane, uvodim namirnice 10-ak dana svaki 3. dan otprilike novu i mislim da joj je to ok,a kašica je bila od već probanih namirnica. Moje dijete jednostavno voli papat,odgovara joj i s obzirom da nam je dosad išlo tako dobro, nastavit ću ovako.

Mimah, zašto se ne bi treći obrok uveo kad prihvati drugi? :?
    Upravo sam to govorila da ne volim to stavljanje djece u kalupe zašto bi moja Leona pojela 3.obrok tek sa 10 mj. ako je spremna i želi ga prije, to nikako ne mogu i neću prihvatit , pa djeca su različita nisu brojevi iz knjiga.

i by the way sad mi je nezamilsivo da bi ručak pojela tek sa 10 mj. jer i ovako imam osjećaj da je gladna, gladušica moja, da bi još, često je na ciki plus ta dva obroka dohrane. Uvjerena sam kad bi joj dala veće količine da bi i to pojela ali s tim rastežem a na prvo neotvaranje usta kao mali ptić na žlicu koju pružam ja prestanem. Čim joj odmaknem žlicu, nije još ni progutala a već sva treperi otvorenih usta čekajući sljedeću žlicu

Nemam pojma što se događa možda ovaj skok u razvoju ali nikad joj dosta, i dok je bila samo na ciki, super je napredovala,dojenej nam super ide, udvostručila svoju porođ.težinu s 4 mj. i to od samo 5 min koliko ciki u jednog cugu al zato vuče ko luda Mala je konkretna ,treba imat energije za njene vratolomije jer je neprestano u pokretu.

Hvala na savjetima svima, onda ću joj dati ovaj drugi obrok kad traži.

btw, apricot, odličan ti je onaj popis namirnica i kombinacija kako si ti počela dohranu,baš ću ga iskoristit.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sad vidim da sam krivo napisala, uvodim joj namirnice svaki 4.dan, tj. papa istu namirnicu po 3 dana.

Samo još jedno pitanjce: jel bolje da joj dajem istu namirnicu ujutro i popodne ili npr. ujutro voće, a popodne povrće da bude raznolikije?

Npr.nije probala bananu, ali je tikvicu, jel joj mogu dati ujutro bananu a popodne tikvicu ili bolje bananu oba puta ili je to potpuno svejedno?naravno ako na tikvicu nije imala nikakvu reakciju.

Možda zvučim blesavo ali eto po prvi put počela s dohranom.hvala na odgovorima.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma da, to sam mislila, uvodis sljedeci kad je ovaj prije prihvacen. Ipak, do godine dana bi mlijeko trebala biti osnovna hrana pa su te smjernice valjda tako date da se nadobudne mame ne zalete previse (znam mamu koja je s 6 mjeseci pocela odmah s tri obroka i s 8 je 'ostala bez mlijeka'- naravno kad ga dijete nije vise pilo...) .

Iako, ne znam kako sprijeciti dijete koje jede da jede isto kao ni dijete koje nece natjerati da jede. Mislim da im treba vjerovati.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

to i ja mislim, dijete najbolje zna,a mlijeka ima u obilju jer visi stalno i na cici,i htjeli bismo dojiti što dulje.
    curke, pusiceeee od mene i moje vitke proždrljivice

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Lili, ne mogu vjerovati da ti curka pojede cijelu bočicu kašice :shock:
    Mi smo još uvijek nakon mjesec i pol dana dohrane na otprilike 2-3 velike jušne žlice kašice. Kad kašicu stavim u onu manju bočicu (kršitelj koda)a, to nije ni 1/4 bočice

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I mi se pridružujemo malim proždrljivcima . D. pojede jednu do jednu i pol veliku bočicu kašice (ili u istoj količini domaće kašice) - on jednostavno jako voli dohranu (zlato mamino - voli glumit da je veliki dečko ).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a moja Nia_zg i oni su drugačiji kao i mi odrasli, eto vidjela si moju uživo i sva je nekako proporcionalna, nije bucka, iako je natukla bome 8 kg na 70 cm sa 6 mj. starosti,a tko bi rekao da smaže tu količinu i to s guštom.

Ne brini i tvoja će ljepotica počet prije ili kasnije papat u slast, sve je jednostavnije kad je samo cika u igri,al moja traži i traži, i počne plakat i bunit se kad vidi nas da jedemo a ona niš. Hranu gleda na taj način od 4 mj starosti ali zločesta mama nije dala do nedavno,pa sad gušta...

Jeste bila na gruopi za dojenje u Španskom?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj zelena prvotno napisa
    I mi se pridružujemo malim proždrljivcima . D. pojede jednu do jednu i pol veliku bočicu kašice (ili u istoj količini domaće kašice) - on jednostavno jako voli dohranu (zlato mamino - voli glumit da je veliki dečko ).
    :shock: veliku?!? Ne mogu jednostavno vjerovati koliko su djeca različita...

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da-da..pojede veliku kašicu...isprva me bilo strah dati mu toliko hrane..a on je siroče tražio i zijevao .... čak sam pitala i patronažnu sestru i pedijatricu (pa ne znam - bilo me strah da mu ne pozli od toliko hrane) ali rekle su mi da je to OK za njega - sada ima oko 9 kg .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Nia, pa i mi smo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zelena, pa nije valjda da i mene to čeka, veliku bočicu ajme meni a koliki je tvoj dečko u kg i cm? vjerujem da bi i moja da joj dam,al ja otežem...pa joj dam poslije kašice ciku.

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

D. ima oko 9 kg i između 70-72 cm

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Lili, curkica ti je preslatka, tako vesela, živahna i "vretenasta" (mama i tata su joj visoki pa ne čudi ), čak je i mršavija od moje. Mada i moja se sad sve više izdužuje, ima 68 cm i 7,5kg (zadnjih mjesec i pol je dobila samo 500g), a sve to posebno otkad se diže u sjedeći položaj i pokušava puzati, tako da zbilja potroši sve ono što pocica.
    Ma naravno ako dijete želi papati, pa ne bi ni ja svojoj branila da traži više... Mi jedva i ovih par malih žličica pojedemo i to uz kojekakve zezancije, avion žličice i slično tako da mi je količina jedne male ili velike :shock: bočice totalna apstrakcija.

Nisam bila na zadnjoj grupi dojenja, (imala sam već dogovor), a ako imaš kakvo druženje s mamama i bebama, slobodno me zovi, rado ću vam se pridružiti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sorry kasnio mi post, sad vidim sve...
    to su takva djeca...vole papat...bome su različiti skroz.

Nego kad kake, jel se vaši natežu i stenju ko odrasli,moja stenje i zacrveni se u licu? to je valjda od dohrane.

inače dok je samo dojila ne bih ni znala da je kakila po fizičkim reakcijama, osim ponekad.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nia_zg hvala za opis moje curkice i tvoja je pravi, mali šećer.
    Koliko je sad stara?
    Javim ti se ako smo u điru po kvartu.

nego kako vaši kake,jel stenju?

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

S obzirom na Domagojevu kilažu-moram navesti da nije uopće debeo, ali kao što MM kaže "težak je ko' kamen za nosit"
    Inače, mi popodne kao mali međuobrok obavezno pojedemo i voćnu kašicu (jednu malu porciju) .

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kad god kaka- tako se simpatično zacrveni i malo stenje - prvih mjesec dana dohrane imao je mekaniju stolicu...ali sad je sve ok - valjda se probavni sustav navikao.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Lili, mjesec i tjedan dana je starija od tvoje Leone

E da, što se stolice tiče, zadnjih par dana kaka svaki dan, ali jako malo i to onak krutije. Inače je imala obilnije stolice svaki dan ili dva dana i onako više tekuće, pa sam sad totalno zbunjena da li je to ok ili ne? :?
    Obično kaki u viperu, skužim ju kad počne prduckati stavim ju u viper i za par minuta obavi. Baš se čuje da tiska i sva se nekako umiri

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

[quote="Lili75"]
    Samo još jedno pitanjce: jel bolje da joj dajem istu namirnicu ujutro i popodne ili npr. ujutro voće, a popodne povrće da bude raznolikije?

Mene isto zanima odgovor na ovo pitanje, pliz odgovor

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa tko na to pitanje može odgovoriti?
    potpuno je svejedno i ovisi o vašim kućnim prehrambenim navikama

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

skužim ju kad počne prduckati stavim ju u viper i za par minuta obavi. Baš se čuje da tiska i sva se nekako umiri
    probaj ju umjesto u viper staviti na wc ili kahlicu (ne da sjedi, nego ju ti drzi u rukama).

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Nia, pa i mi smo.
    Apri u pravu si, i mi smo totalno različiti, samo su mi nekad tako drastične razlike totalno čudne kad uspoređujem, jer polazim od svoje mrvice pa se zato tako iznenadim. Mislim da mi do količine od 125 ml nećemo doći još barem u idućih par mjeseci

Citiraj mikka prvotno napisa
    skužim ju kad počne prduckati stavim ju u viper i za par minuta obavi. Baš se čuje da tiska i sva se nekako umiri
    probaj ju umjesto u viper staviti na wc ili kahlicu (ne da sjedi, nego ju ti drzi u rukama).
    Mikka, planiram, samo još čekam da počne samostalno sjediti, dobit će neku lijepu tuticu na kojoj ćemo to obavljati sa guštom. Zasad samo pratim njene znakove i dosta dobro mi ide Ali čitam bespelenaštvo, kako bi Davor rekao "pratim vas"
    Inače, skrećem malo van teme, moja seka pedagogica ima svoje viđenje toga, po njoj će biti prerano i kad dijete počne sjediti da ju počnem stavljati na tuticu :/ Po njoj su djeci to traume ako ih se prerano počne "siliti" na tuticu. Uopće ne znam od kud joj prisila... ne sjećam se da su me starci ikad silili, a brzo kako sam prohodala smo izbacili pelene. Rekla sam joj da kad (i ako će ikad ) imati svoje dijete da me baš zanima da li bi se tak držala pedagoških knjiga "kao pijan plota" ili bi malo više razmišljala svojom glavom po tom pitanju i promatrala svoje dijete. Samo mala digresija... da vidiš za usporedbu koliko ja kaskam za vašim bespelenaštvom i koliko bi moja seka još više kaskala vodeći se za nekim pedagoškim knjigama...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma da, oni misle na neke druge teorije a ne ove koju mi na bp prakticiramo.

ne moras cekati da sama sjedi. mozes ju odmah drzati, lakse ce joj biti kakati van pelene, a i kasnije ce ti to puno koristiti. imas na bp fotke kako se beba drzi ako nisi ziher.

sori na ot, necu vise

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ajme ja neznam od čega moj onda buja :/
    Šalim se, siki-siki nam je glavna klopa 15 puta na dan, a sad 2-3 male žlice ujutro i 2-3 popodne pojede s guštom, a onda okrene glavu, stisne zube i gotovo. Dalje ga netjeram. Samo ti meni daj siku, a klopat ću kad porastem sigurno misli miško. Jedino što pije puuuuno vode. Ponekad 200-300ml dnevno.
    6mj bio 10200g, 73cm.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pa buja od najbolje klope na svijetu-cikeeeee

a moja uz dohranu počela još češće dojit...

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo poceli s dohranom prije 4 dana, dosad smo samo iskljucivo dojili. N. je rodjena s 3040g i 47cm, sad ima 6550g i 65cm. Oduvijek voli papati i cicati, pa je tako pocela i dohrana. Veselo otvaranja usta, papa i guta sa zadovoljstvom dok god ja nudim. Poceli smo sa ranopopodnevnim obrokom (obicno joj je to treci po redu) i to s jabukom.
    Prvi dan napravila 1/4 srednje jabuke, cisto da vidim kako ce prihvatiti, popapala je sve.
    Drugi dan 1/3 sr. jabuke, opet sve .
    Treci Dan isto 1/3 jabuke, pocela se nesto buniti malo pri kraju, pa nam je 2-3 zlicice ostalo.
    Danas dodala zlicu rizinih pahuljica sa pola manje jabuke, i na zivo cudo popapala sve.
    Svaki puta joj tjekom obroka (samo ako joj gutanje ide malo teze, pa da pomogmem) i onda nakon ponudim malo vode, popije maaalo, par malih gutljaja, necu d popije puno jer joj svaki out nakon obroka ponudi
    jos i cicu. Niti jednom jos nine odbila, popapa si jos malo mljekeca i obicno zadrijema na cici. E sad, meni se to sve cini dobro, i sretna Sam da smo tako dobro krenuli ali par pitanja:
    - kako uvijek pojede koliko god ja napravila ( a strah me da se ne pretovari) koju kolicinu kasice je otprilike optimalno da raditi 6mj. djetetu? Ili da joj bezbrizno dajem dok god hoce, pa onda ponuditi jos cicu?
    - da li je ok da popije malo vode na voce?
    - da li da joj svaki put i dalje ponudim cicu?
    Hvala

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Zdravo svima!
    Friška sam na forumu, a pišem zbog nedoumice koja me trenutno jako muči.
    Naime, moja je djevojčica stara sedam mjeseci, a dohranu smo uveli sa šest mjeseci (do tada isključivo dojena) i to sa žgancima rijetko skuhanim, a u koje sam dodala malo izdojenog mlijeka. Svidjelo joj se na prvu, a kasnije je odlično prihvatila i svu drugu klopu (jabuku, proso, batat, bundevu, rižu, bananu, suhu šljivu i marelicu).
    Sa šest mjeseci i nekoliko dana išli smo na redovitu kontrolu kod pedice, a nakon vaganja je ispalo kako je bubiškica u dva mjeseca dobila tek 400 grama što je zaista malo s obzirom na raniji prirast. No, na njoj se to nije vidjelo jer je iznimno živo i žilavo dijete. Pedijatrica me nije pitala ni koliko podoja imam danju/noću, što dijete jede kao dohranu nego me je odmah uputila na adaptirano mlijeko. Odmah sam joj rekla kako joj ne želim to davati.
    Nakon 10-ak dana sam ju izvagala na kućnoj vagi (ona starinska za kolače koja važe do 10,5 kg) i ispalo je kako je izgubila još 200 grama. E to me je skroz zabrinulo! Što je najgore, ona (posebno ujutro) uglavnom siki tako da moram izvoditi sve moguće poze da bi posikila obje do kraja. Po najnovijem siki i stojećki dok sam ja u nekakvom poluklečećem položaju . Do nedavno bih ju pustila da siki koliko hoće, a siku do kraja izdojila, no skužila sam da ona to mlijeko popije iz šalice. Ne znam smijem li napisati (ako ne smijem, molim da izbrišete), nakon toga sam joj ipak ponudila adaptirano što je i popila, oko 30 ml. Na sreću, skužila sam da ju vjerojatno ujutro muče prdci ili se tako voli glupirati pa inzistiram da popije obje do kraja (uz na stojećki, pale i poze na sve četiri, na klečećki, sikenje na pupi, okomito na mene, u krilu... MM se samo čudom čudi...) i nakon toga više nikada nije pila adaptirano.
    E sad, pitate se, što sad tebe muči i čemo ovoliki uvod?!
    Budući je prvi obrok (dajem joj u večernjim satima) prihvatila jako dobro, a počela je slabo dobivati te gubiti na težini (zaboravila sam napisati da je u međuvremenu imala i virozicu), s navršenih 7 mjeseci sam joj uvela i drugi obrok (ujutro žitarice s voćem, navečer žitarice s povrćem ili samo žitarice). Je li prerano da joj s navršenih 8 mjeseci uvedem treći obrok? Naime, prema Rodinoj tablici dohrane tada se može već uvesti i meso, a meni je nekako blesavo tako malom djetetu dati meso za večeru (još više za doručak). Naravno, s mesom mogu pričekati i do 10. mjeseca kada bi se trebao uvesti treći obrok... Kakva su vaša iskustva?
    Trebam li pričekati s trećim obrokom barem do 9. mjeseca ili (budući je dobro prihvatila i prvi i drugi) ga dati već s navršenih 8 mjeseci?
    Biškica još uvijek dobro siki i ima 4 do 6 podoja dnevno (nekada ju forsiram da popije obje, ali kontam da ipak malo pretjerujem) i nekoliko noću.
    I još nešto. Kada joj dajem dohranu sat vremena nakon sike, ne pojede puno i onda opet siki za 2 sata, a ako joj dajem dohranu 2 ili tri sata nakon sike, puno se naklopa i još nakon toga posiki. Tu se natežemo i zbog toga što je jako teška na spavanju (zaspe samo u marami ili uz siku pa se često puta probudi kada ju prebacim u krevetić). Što je bolje, zadržati više podoja ili joj davati dohranu "umjesto" podoja (iako ona još posiki barem jednu do kraja)?
    Uh, sada sam baš udavila. Nadam se da sam dobro objasnila i da će netko naći vremena pročitati i pokušati mi pomoći oko moje veeeelike nedoumice.
    Hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

nemamo još 5mjeseci i s dohranom ćemo krenuti najranije sa 6...
    već malo proučavam što i kako...
    namirnice sa proučila, ali me zanima...
    u koje doba dana je najbolje davati obroki koliko količinski je optimalno?
    naravno na početku će to biti par žličica, zanima me kad se ustali...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa Vidi poruku
    nemamo još 5mjeseci i s dohranom ćemo krenuti najranije sa 6...
    već malo proučavam što i kako...
    namirnice sa proučila, ali me zanima...
    u koje doba dana je najbolje davati obroki koliko količinski je optimalno?
    naravno na početku će to biti par žličica, zanima me kad se ustali...
    Meni je najbolje doba dana za početak kad je beba smirena, kad nije pregladnila, i po mogućnosti u ranijim satima, radi eventualnih alergijskih reakcija, koje lakše zamijetimo po danu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •