Pozdrav,
teme o europskom radnom vremenu, nezadovoljstvu poslom i sl. nagnale su me na razmišljanje pa sam odlučila pokrenuti temu o tome kakve su obiteljske politike u drugim zemljama, koliko su obitelji zadovoljne i kako žive i na kraju - kakav im je odnos prema zajednici i društvu, imaju li za to vremena.
Ove teme me i privatno i profesionalno zanimaju pa bih voljela čuti iskustva vas koji živite vani ili ste neko vrijeme živjeli, možda dobijem inspiraciju za temu za jedan rad koji trebam pisati (dakle, ovaj topic je potencijalno višestruko društveno koristan. A, naravno, vjerujem da će strana iskustva zanimati i mnoge cure koje posjećuju filozofski kutak.
Dakle, prvo: kakve su odrednice obiteljske politike - koliko traje (po)rodiljni i kakve su naknade, tko ih isplaćuje, tko ide na porodiljni (potencira li se da ide i otac), ima li kakvih potpora (tipa 3. dijete 3 godine), kakve su javne jaslice i vrtići, a kakvi privatni, ima li dovoljno mjesta, prati li njihovo radno vrijeme radno vrijeme roditelja, kakvo je zapravo radno vrijeme roditelja (u većini), koliko se radi (što je poželjno), imaju li roditelji mogućnosti za pola radnog vremena ili rad od kuće (u smislu da nije problem naći takav posao), u kojoj su mjeri majke zaposlene ili ostaju s djecom, u kojoj se mjeri koristi baka servis, dadilje ili au pair, i slično - sve što vam padne na pamet. Ako nešto od ovoga ne znate, pišite što znate!
Drugo, kakvo je vaše mišljenje, dojam, o tim obiteljima (izostavite bogate obitelji, mislim na srednji i siromašniji sloj, kojih, uostalom, svugdje ima najviše), koliko kvalitetno žive, koliko su usmjereni na posao i zarađivanje, a koliko na obitelj i podizanje djece i sl.
Treće, koliko su te obitelji usmjerene na sebe (svoj život, preživljavanje ili što već), a koliko na širu zajednicu i društvo u cjelini, odnosno, daju li nešto društvu, što očekuju od društva, što im je normalno, a što nije...neki vaš dojam i stav.
Unaprijed hvala svima koji će naći vremena za ovu temu!