Dajte neki provjereni za gibanicu s kiselim kupusom, u jedan koji sam nasla ide mlijeko, a u drugi gazirana voda. Ajde jos ova voda, ali mlijeko s kiselim kupusom mi zvuci cudno.
Dajte neki provjereni za gibanicu s kiselim kupusom, u jedan koji sam nasla ide mlijeko, a u drugi gazirana voda. Ajde jos ova voda, ali mlijeko s kiselim kupusom mi zvuci cudno.
meni gibanica s kiselim kupusom zvuci cudno![]()
Joj!Mozda je neka rijec kriva!
Gibanica- ono sto se radi od tijesta za savijace(hehehe), znaci kupe se kore tipa Tena i motaju, samo sto se ovo ne mota nego slaze.
Kiseli kupus=kiselo zelje.
Jel' sad bolje?
pa da, skuzila sam to i nespojivi su mi okusi![]()
Pa koje s cim je nespojivo?Kiseli kupus je punilo, a kore su neutralne. No dobro, ja ne bih vjerovala ni da valja gibanica sa sirom i porilukom, pa mi je bas dobra.
Ako se ikad docepam nekog dobrog recepta, poslat cu ti City Expressom uzorak da probas.![]()
http://www2.serbiancafe.com/kuvar/9/432
adresu ću ti kasnije ostavit![]()
Romina, ja tu ne vidim nista s kiselim kupusom. Vidim zelje, ali Srbima je to nesto drugo.
Sto se tice adrese, nema slanja dok ne nadjes recept
A osim toga, ja bih neki provjereni.
aaaaaaaaaa ti bi kiselopa ja se bar jednom tjedno osramotim
Moram priznati da i meni gibanica s KISELIM zeljem zvuči čudno.
ALi mi zvuči super (isprobano) gibanica sa svježim zeljem, koje je na tanko narezano, posloljeno, poprženo s glavicom luka i pobibereno te se time pune kore.![]()
Ja sam jela to nešto sa kiselim zeljem, štruklece, ali se od jučer navečer pokušavam sjetiti gdje :/ Možda kod svekrve, pitat ću je. Znam da je bilo super. Onda inače radi i tu savijaču/štrudl od svježeg zelja i prefino je.
violet, to je pita-kupusara.
pravi se kao i svaka druga pita, samo treba kiseli kupus ocijediti.
Kiseli kupus je namirnica upravo odlična za izbjegavanje, jer u njoj nema baš ništa korisno. Celuloza i ocat.
Kao balastna namirnica hajde-hajde, ali kao temelj nekakvog obroka... hmm...
davore!
šetaj!
Ma daj... kakav bi to bio život bez kiselog kupusa :shock:
osim toga, celuloza nije niš-koristi!
kakav ocat? nema octa.
Čekaj, govorimo o KISELOM kupusu, dakle ocat.
Bakterije ti sve korisne sastojke pretvore u ocat i sve što ostane je celuloza i ocat. Nema c vitamina. Samo ocat.
Dajte da se prvo dogovorimo oko imena - mislim, gibanica...![]()
Gibanica je kolac (jelo) od dizanog tijesta, otud mu i ime - giba se dok se pece. Znaci - makovnjaca, orehnjaca, i ostale inacice.
Ova kombinacija s gotovim korama bi mogla biti savijaca, ali gibanica nikako.![]()
Gibanica u mom dijelu svijetaje polagana pita sirnica, s nesto vise jaja nego obicna sirnica.
Ma po stoti put... koga je briga kako se zove! Ovdje je o hrani riječ![]()
Važno je da je fino za jesti!
dozvolite jezicarkama da se bave jezikom![]()
btw, nisam nikad probala obicnu kupusnjacu, a ne znam kako bi izgledala (tacnije kakav bi joj ukus bio) ova kisela.
ko proba, nek javi![]()
U mom kraju svijeta se sirnica zove burek sa sirom, pa ste nam krv zbog toga popile.![]()
NE DIRAJTE MI GIBANICU!!!![]()
Istina, a i bradonje sa kokardom na šubari su zvali gibaničarima.
Tu i tamo se nađe nekakva nutricionistička analiza kiselog kupusa, ali se tiče jedino i isključivo u limenkama konzerviranog proizvoda. U svim tim analizama tvrdi se da je fermentacija obavljena laktobakterijama, što je prilično slobodna interpretacija. Mit o puno C vitamina dolazi od askorbinske kiseline koja se koristi za konzerviranje namirnica i takve analize to potvrđuju. U konzervirani kiseli kupus dodaje se askorbinska kiselina. Ako u kacu u kojoj kiselite kupus ne stavite askorbinsku kiselinu, tamo je neće iz čista mira ni biti.
Ima i još jedan jedini vitamin kojeg se unutra nađe: K. Glavni proizvođač K vitanina je E-coli, a ta mi baš nekako ne paše među laktobakterije.
Ocat i celuloza (u najboljem slučaju).
Joj, wewa, pa ne znas ti da su Zagorci bili najkrvolocniji medju bradonjama?![]()
Shvatila sam ja o cemu ti pricas, samo mi nije jasno zasto ovdje.Davor prvotno napisa
Burek, sirnica, gibanica, ne dirajte mi burek, ne dirajte mi sirnicu, ...
Ljudi se znaju emotivno vezati uz hranu i onda se prilično razočaraju kad shvate da je zagrebački odrezak zapravo Karađorđeva šnicla ili da štrudla s višnjama nije zagrebački nego austrijski specijalitet itd.
A gibanica je ocito jednako omiljena i zapadno od Une/Mure i istocno od Drine, samo sto se razlicito priprema, otud i nesporazumi.
Davor prvotno napisa
![]()
Dille, sto se tice naziva, tesko je pogoditi kome je sto pita, strudla, savijaca, gibanica, burek. Zato sam i opisala od kojih kora (i kojeg punila) se radi.
Meni osobno je tako svejedno kako se zove, samo da ste mi dali neki recept, umjesto da ste komentirali ocat, nedostatak vitamina C i cetnike.![]()
No dobro, radila sam savijacu (pitu, gibanicu, strudlu, stogod) s porilukom i sirom (i ima i proteina, i masnoca i ugljikohidrata, i pravog pravcatog vitamina C-i nije sama celuloza :>) i bas je bila fina.
Davore, jesi li siguran da je ta kiselina ocat, a ne recimo mliječna ili jabučna ili limunska ... To bi značilo da ide prvo alkoholno vrenje.
Ima jedna bakterija koja je baš specifična za kiselo zelje, ali se ne mogu sjetiti imena. Mislim da je neki bacillus. Možda ona radi k vitamin.
mamazika, probaj se ne vezati emotivno za pojedinu hranu.
Primjer najgorljivije ljubavi prema kiselom zelju pokazuju Korejanci. Njihov kimči (naročito smrdljivo zelje) je dobio epitet lijeka protiv ptičje gripe. Sličnih primjera liječenja kojekakvim gadostima bilo je i kod nas, a drek-medicinom bavio se i biskup Štrosmajer. Dakle, logika je što smrdljivije - to ljekovitije.
Zdrav razum kaže drukčije.
idem napisati ljubavno pismo glavici kupusa!
ako me odbije... definitivno pristajem na ovo što Davor govori.