Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Gibanca s kiselim kupusom?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno Gibanca s kiselim kupusom?

    Dajte neki provjereni za gibanicu s kiselim kupusom, u jedan koji sam nasla ide mlijeko, a u drugi gazirana voda. Ajde jos ova voda, ali mlijeko s kiselim kupusom mi zvuci cudno.

  2. #2
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    meni gibanica s kiselim kupusom zvuci cudno

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Joj!Mozda je neka rijec kriva!
    Gibanica- ono sto se radi od tijesta za savijace(hehehe), znaci kupe se kore tipa Tena i motaju, samo sto se ovo ne mota nego slaze.
    Kiseli kupus=kiselo zelje.

    Jel' sad bolje?

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    pa da, skuzila sam to i nespojivi su mi okusi

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Pa koje s cim je nespojivo? Kiseli kupus je punilo, a kore su neutralne. No dobro, ja ne bih vjerovala ni da valja gibanica sa sirom i porilukom, pa mi je bas dobra.
    Ako se ikad docepam nekog dobrog recepta, poslat cu ti City Expressom uzorak da probas.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    http://www2.serbiancafe.com/kuvar/9/432

    adresu ću ti kasnije ostavit

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Romina, ja tu ne vidim nista s kiselim kupusom. Vidim zelje, ali Srbima je to nesto drugo.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Sto se tice adrese, nema slanja dok ne nadjes recept
    A osim toga, ja bih neki provjereni.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    aaaaaaaaaa ti bi kiselo pa ja se bar jednom tjedno osramotim

  10. #10
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Moram priznati da i meni gibanica s KISELIM zeljem zvuči čudno.
    ALi mi zvuči super (isprobano) gibanica sa svježim zeljem, koje je na tanko narezano, posloljeno, poprženo s glavicom luka i pobibereno te se time pune kore.

  11. #11
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja sam jela to nešto sa kiselim zeljem, štruklece, ali se od jučer navečer pokušavam sjetiti gdje :/ Možda kod svekrve, pitat ću je. Znam da je bilo super. Onda inače radi i tu savijaču/štrudl od svježeg zelja i prefino je.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    violet, to je pita-kupusara.
    pravi se kao i svaka druga pita, samo treba kiseli kupus ocijediti.

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kiseli kupus je namirnica upravo odlična za izbjegavanje, jer u njoj nema baš ništa korisno. Celuloza i ocat.
    Kao balastna namirnica hajde-hajde, ali kao temelj nekakvog obroka... hmm...

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    davore!
    šetaj!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ma daj... kakav bi to bio život bez kiselog kupusa :shock:

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    osim toga, celuloza nije niš-koristi!
    kakav ocat? nema octa.

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Čekaj, govorimo o KISELOM kupusu, dakle ocat.
    Bakterije ti sve korisne sastojke pretvore u ocat i sve što ostane je celuloza i ocat. Nema c vitamina. Samo ocat.

  18. #18

    Početno

    Dajte da se prvo dogovorimo oko imena - mislim, gibanica...
    Gibanica je kolac (jelo) od dizanog tijesta, otud mu i ime - giba se dok se pece. Znaci - makovnjaca, orehnjaca, i ostale inacice.

    Ova kombinacija s gotovim korama bi mogla biti savijaca, ali gibanica nikako.

  19. #19
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Gibanica u mom dijelu svijeta je polagana pita sirnica, s nesto vise jaja nego obicna sirnica.

  20. #20
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    here we go again...

  21. #21

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ma po stoti put... koga je briga kako se zove! Ovdje je o hrani riječ
    Važno je da je fino za jesti!

  22. #22
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    dozvolite jezicarkama da se bave jezikom

    btw, nisam nikad probala obicnu kupusnjacu, a ne znam kako bi izgledala (tacnije kakav bi joj ukus bio) ova kisela.
    ko proba, nek javi

  23. #23

    Početno

    U mom kraju svijeta se sirnica zove burek sa sirom, pa ste nam krv zbog toga popile.

    NE DIRAJTE MI GIBANICU!!!

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Istina, a i bradonje sa kokardom na šubari su zvali gibaničarima.

    Tu i tamo se nađe nekakva nutricionistička analiza kiselog kupusa, ali se tiče jedino i isključivo u limenkama konzerviranog proizvoda. U svim tim analizama tvrdi se da je fermentacija obavljena laktobakterijama, što je prilično slobodna interpretacija. Mit o puno C vitamina dolazi od askorbinske kiseline koja se koristi za konzerviranje namirnica i takve analize to potvrđuju. U konzervirani kiseli kupus dodaje se askorbinska kiselina. Ako u kacu u kojoj kiselite kupus ne stavite askorbinsku kiselinu, tamo je neće iz čista mira ni biti.
    Ima i još jedan jedini vitamin kojeg se unutra nađe: K. Glavni proizvođač K vitanina je E-coli, a ta mi baš nekako ne paše među laktobakterije.

    Ocat i celuloza (u najboljem slučaju).

  25. #25
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Istina, a i bradonje sa kokardom na šubari su zvali gibaničarima.
    :?

  26. #26

    Početno

    Joj, wewa, pa ne znas ti da su Zagorci bili najkrvolocniji medju bradonjama?

  27. #27
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    bojim se da jos uvijek ne razumijem...

  28. #28

  29. #29
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Shvatila sam ja o cemu ti pricas, samo mi nije jasno zasto ovdje.

  30. #30
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Burek, sirnica, gibanica, ne dirajte mi burek, ne dirajte mi sirnicu, ...
    Ljudi se znaju emotivno vezati uz hranu i onda se prilično razočaraju kad shvate da je zagrebački odrezak zapravo Karađorđeva šnicla ili da štrudla s višnjama nije zagrebački nego austrijski specijalitet itd.

  31. #31
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    A gibanica je ocito jednako omiljena i zapadno od Une/Mure i istocno od Drine, samo sto se razlicito priprema, otud i nesporazumi.

  32. #32
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    jeste

  33. #33

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Ljudi se znaju emotivno vezati uz hranu i onda se prilično razočaraju kad shvate da je zagrebački odrezak zapravo Karađorđeva šnicla ili da štrudla s višnjama nije zagrebački nego austrijski specijalitet itd.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb-Maksimir
    Postovi
    482

    Početno

    Dille, sto se tice naziva, tesko je pogoditi kome je sto pita, strudla, savijaca, gibanica, burek. Zato sam i opisala od kojih kora (i kojeg punila) se radi.
    Meni osobno je tako svejedno kako se zove, samo da ste mi dali neki recept, umjesto da ste komentirali ocat, nedostatak vitamina C i cetnike.

    No dobro, radila sam savijacu (pitu, gibanicu, strudlu, stogod) s porilukom i sirom (i ima i proteina, i masnoca i ugljikohidrata, i pravog pravcatog vitamina C-i nije sama celuloza :>) i bas je bila fina.

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    :D

  36. #36

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Davore, jesi li siguran da je ta kiselina ocat, a ne recimo mliječna ili jabučna ili limunska ... To bi značilo da ide prvo alkoholno vrenje.
    Ima jedna bakterija koja je baš specifična za kiselo zelje, ali se ne mogu sjetiti imena. Mislim da je neki bacillus. Možda ona radi k vitamin.

  37. #37
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    mamazika, probaj se ne vezati emotivno za pojedinu hranu.
    Primjer najgorljivije ljubavi prema kiselom zelju pokazuju Korejanci. Njihov kimči (naročito smrdljivo zelje) je dobio epitet lijeka protiv ptičje gripe. Sličnih primjera liječenja kojekakvim gadostima bilo je i kod nas, a drek-medicinom bavio se i biskup Štrosmajer. Dakle, logika je što smrdljivije - to ljekovitije.
    Zdrav razum kaže drukčije.

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    idem napisati ljubavno pismo glavici kupusa!
    ako me odbije... definitivno pristajem na ovo što Davor govori.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •