Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: recepti sa alkoholom i djeca?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno recepti sa alkoholom i djeca?

nadame sa da sm na pravom topicu, ako ne molim moderatore za prebacivanje.

naime postoje jela kao skoljke na buzaru, umaci, jela na divlje i slicno koji se pripremaju sa vinom, prosekom, octom i slicno. da li to smiju jesti djeca?
    ja spadam u onu grupu koja ni u trudnoci, ni u dojenu nije popila ni kap alkohola, jer ga smatram stetnim za bebu i djete. (znam da ima i drugcijih teorija ali ja sam se priklonila ovoj od 0 % alkohola)
    dosada ini nisam nikada davala ovakva jela, a skoljke i skampe na buzaru sam za nju radila bez vina (i u restoranu su nam to uvijek bili voljni napraviti).
    sad me svi uvjeravaju da taj alkohol ispari u kuhanju?
    znate li za naka istrazivanja na tu temu, odnosno sto vi mislite o tome?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pitajte stručnjaka
    Datum objave: 22.09.2005. Autor: Ines
    Pitanje:
    Da li alkohol u hrani kuhanjem i pečenjem u potpunosti ishlapi? Npr. u kolačima, kuhano vino?

Odgovor stručnjaka:
    Alkoholna pića koja se koriste u pripremi slanih i slatkih jela te napitaka i koktela, ne koriste se zbog količine alkohola koje sadrže već zbog topljivih aroma koje obogaćuju okusom određena jela i pića.

Glavni sastojak alkoholnih pića je alkohol etanol koji je zapaljiv i halapljiv sastojak, topiv u vodi i čija je točka vrelišta 78,4°C. Tako da se zbog navedenih karakteristika etanola, alkoholna pića koriste u kulinarstvu za flambiranje te aromatiziranje jela i pića. Ukoliko se alkohol dodaje jelima njegova količina u samom jelu će ovisiti o količini i postotku alkohola, te načinu, vremenu trajanja i temperaturi termičke obrade.

Npr. ukoliko dodajete rum u kremu na bazi maslaca koja se koristi za pripremu kolača a ne kuha se svakako da će u konačnom produktu, kolaču ili torti, krema sadržavati veću količinu alkohola koji će se zbog halapljivosti etanola smanjivati stajanjenjem kolača. Tu treba uzeti u obzir i postotak alkohola u rumu koji se kreće od 40 pa sve do 75%, kao i njegovu količinu koja se koristi u pripremi.
    Kada se rum dodaje u tijesto koje se zatim peče velika je vjerojatnost, zbog navedenih karakteristika etanola, da će zbog dužine pečenja sav alkohol ispariti a u tijestu će ostati samo aroma zbog koje se rum i koristi u pripremi kolača.
    Treći je primjer, dodavanje ruma u čaj gdje će količina alkohola ovisiti o temperaturi vode, količini ruma i vremenu ispijanja čaja.

Kod vina je situacija slična samo što je količina alkohola puno manja, 12-14% alkohola. U kuhanom vinu će naravno biti dosta alkohola jer se koristi veća količina vina u omjeru s manjom količinom vode. Treba pri tome voditi računa i o tome da li kod pripreme kuhanog vina koristite bijelo ili, po postotku alkohola jače, crveno vino.

Odgovorio: Damir Perman, kuhar gastronom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •