Results 1 to 29 of 29

Thread: Pečeni kesteni

  1. #1

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    187

    Default Pečeni kesteni

    Kako ih ispeći u pećnici, a da budu fini, sočni i taman pečeni???????

  2. #2
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Peci ih u staroj tavi.

  3. #3
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    ja ih bacim na dno pećnice na 200 s donjim grijačem i ventilatorom. Prije nego ih stavim u pećnicu provrtim ih u nekih 1,5 vode i s tom vodom ubacim.
    jednom dvaput ih promješam i za nekih 15-ak min su gotovi.
    Probala sam i ja višoj temp, ali su mi bili presuhi

  4. #4

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    187

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    ja ih bacim na dno pećnice na 200 s donjim grijačem i ventilatorom. Prije nego ih stavim u pećnicu provrtim ih u nekih 1,5 vode i s tom vodom ubacim.
    jednom dvaput ih promješam i za nekih 15-ak min su gotovi.
    Probala sam i ja višoj temp, ali su mi bili presuhi
    Ništa te nisam skužila - jel se onda kesteni peku u vodi, pa ta voda ishlapi ili???

  5. #5
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    ishlapi ta voda
    1,5 decilitar (vidm da nisam mjeru stavila)
    Last edited by rossa; 06.11.2012 at 10:55.

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Neve View Post
    Kako ih ispeći u pećnici, a da budu fini, sočni i taman pečeni???????
    Ja to radim sasvim jednostavno (naravno, kesteni prije pečenja trebaju odstajati dan-dva, da postanu slatki, ne valjaju odmah iz šume... Oni s placa većinom se mogu peći odmah.)

    Daklem, kestene operem u vodi, ocijedim i svaki zarežem u križ (samo gornju ljusku) oštrim nožem. Poredam na tavu (ne nužno staru) na pek papir. Frknem u pećnicu na jaku vatru, nekih 250oC i pečem štajaznam 15-20 min, možda i dulje. Kad se ljuska počne rastvarati, treba izvaditi jedan i probati (piknuti nožem). Ako je unutra tvrd, vratiti na daljnje pečenje.

    Kad su gotovi, stavim ih u keramičku zdjelu i pokrijem krpom i tak ostavim da se ohlade na temperaturu da se mogu guliti. Ispod krpe će se lijepo upariti. Nema šanse da budu suhi.

    Dobar tek!

  7. #7
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    a kako ih mogu cuvati ...nasla sam bas fine kestene i sa bih kupila par kg da imamo kad nam se jude. Prosli put su mi se nakon 7 daa u kestenima pojavili crvi drzim ih u paprinoj vrecici onoj tanjoj

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    U hladnjaku kraće vrijeme, zalediš ako hoćeš dulje čuvati. Dugo to nisam radila (imam premalo mjesta u škrinji) ali može se. Kad ih poželiš peći, treba ih izvaditi nekoliko sati ili dan ranije.
    Last edited by Peterlin; 06.11.2012 at 11:03.

  9. #9
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Na pol pecenja ih zalijem s 1dl vode i onda ih ostavim u zdjeli ovako kako je Peterlin napisala.

  10. #10
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    hvala, Peterlin

  11. #11

    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    187

    Default

    Sinoć sam pekla, na 220, najprije poklopljeno, pa otklopljeno, ispekli su se super, e da i dodala sam malo vode. Ali sam se nagulila, na kraju sam dio i bacila , jer sam se totalno izneervirala odvajajući ljuske. Večeraas imam pokušaj br. 2 - samo ću ih malo zarezati, možda sam pretjerala sinoć dok sam zamišljala da su moja šefica

  12. #12
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    samo da se na kratko ubacim.. velika je razlika izmedju maruna i kestena (oblik, okus i sl) ali po meni je najveca sto se peceni maruni ciste bez ikakvog problema dok se kesten pocne mrviti ne moze se odvojiti od kore i sav se raspadne.
    Mi ih isto pecemo u pecnici na 220 klasicno, jednom ih preokrenemo cca 40 min. pecene pokrijemo krpom. nisu suhi jako su fini.
    Inace kestene je idealno peci na klasicnoj peci na drva (tako radi moja mama) stave se direktno na plocu, i jednom okrenu.

  13. #13
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    jel zna netko koliko svježeg kestena treba za 1 kg kesten pirea (znam da ovisi o veličini, ali onako otprilike)
    Last edited by rossa; 12.10.2013 at 21:24.

  14. #14
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Često radim kesten pire, no nikad nisam mjerila gotov pire. Zašto ti mora biti točna težina?

    No, otprilike trećina težine ide na vanjske i unutarnje kore, ali zato dodaš putar, šećer, mlijeko i rum po želji, tako da ti treba malo više od kile kestena da bi imala točno kilo kesten pirea. Mljac za kestene!

  15. #15
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Često radim kesten pire, no nikad nisam mjerila gotov pire. Zašto ti mora biti točna težina?

    No, otprilike trećina težine ide na vanjske i unutarnje kore, ali zato dodaš putar, šećer, mlijeko i rum po želji, tako da ti treba malo više od kile kestena da bi imala točno kilo kesten pirea. Mljac za kestene!

    nisam mislila na gotov kesten pire nego samo na pasirani kesten bez dodataka. dakle 1/3 je višak?
    treba mi da znam ima li smisla zafrkavati se sa čišćenjem hrpe kestena ili mi je lakše ove pojesti, a gotovi pasirani kupiti.

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    jel zna netko koliko svježeg kestena treba za 1 kg kesten pirea (znam da ovisi o veličini, ali onako otprilike)
    Evo današnjeg iskustva (ovaj čas sam vagnula očišćene): od kile sirovih ispalo je ravno pol kile očišćenih. Vagnula sam da znam koliko mi bude išlo u kolače. Ja ih skuham u ekspres loncu, prerežem po pola i samo svaki istisnem kao pastu za zube, pazeći da mi uleti što manje "pregrada".

    Napomena: ako ima puno crvljivih (a u ovim današnjim gotovo ih nije bilo) omjer nije nužno isti.

  17. #17
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Evo današnjeg iskustva (ovaj čas sam vagnula očišćene): od kile sirovih ispalo je ravno pol kile očišćenih. Vagnula sam da znam koliko mi bude išlo u kolače. Ja ih skuham u ekspres loncu, prerežem po pola i samo svaki istisnem kao pastu za zube, pazeći da mi uleti što manje "pregrada".

    Napomena: ako ima puno crvljivih (a u ovim današnjim gotovo ih nije bilo) omjer nije nužno isti.
    hvala.

  18. #18
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Ja svakom kestenu ogulim vanjsku koru i skuham ih u unutarnjoj. Tada pažljivo očistim, tako da oni cijeli ostanu. No, ja koristim marune, ipak je Učka tu , a njih je lakše guliti.
    A razlika u okusu kupljenog pirea i onog što ga sama napravim je neusporediva. Vrijedi svih sati pripreme! Odoh ja na Marunadu!!

  19. #19
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Ja svakom kestenu ogulim vanjsku koru i skuham ih u unutarnjoj. Tada pažljivo očistim, tako da oni cijeli ostanu. No, ja koristim marune, ipak je Učka tu , a njih je lakše guliti.
    A razlika u okusu kupljenog pirea i onog što ga sama napravim je neusporediva. Vrijedi svih sati pripreme! Odoh ja na Marunadu!!
    uživaj. a maruni su zaista lakši za čišćenje

  20. #20
    Teta Eta's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    471

    Default

    Ja ih pecem direktno na strujnoj na tabli. Imam metalni prsten koji stavim oko table (napravljen bas za tu svrhu), poklopim, promijesam par puta, i nakon 10-15 minuta su gotovi. Nakon toga idu u posudu i pokriju se krpom par minuta, pa otpuste i lakse ih je guliti.

  21. #21
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    koja filozofija oko pečenih kestena. ja ih pečem isto direktno na štednjaku u tavi na rupe. Dok nisam imala tu tavu (košta 20 kn) tata je izbušio stari lonac koji je tome služio.

    Kestenjar mi je otkrio da se kesteni zarezuju (ja to radim skalperom) na trbušastoj strani i ta se strana prva stavi peći - stavim samo kratko i onfda miješa dok se ne speku.

    mi smo se jučer vratili s 21 kg kestena - 1,5 sata branja s tim da su djeca i MM malo "štrajkala2 u branju

    nakon pečenja stavim ih u lonac, pokrijem krpom i stavim poklopac. tako kratko dostoje i čiste se jako lagano - samo su ruke poslije crne- pomaže limun
    Last edited by NanoiBeba; 14.10.2013 at 12:43.

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,265

    Default

    a gdi ste brali, puno ste nabrali?

  23. #23
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Okolica Karlovca. Ima ih jako puno, samo moji nisu strpljivi berači. Brzo im je dosadilo.

  24. #24
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    A maruna nema još, strpljenja...Bili su samo kesteni.

  25. #25
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Do sada smo ih uvijek pekli na storm štednjaku na drva na tavici s rupama. Cijeli život sam slušala da je to jedini ispravni način. Dana sam napravila ovako. I nema im se što prigovoriti. Dapače, brzo je i jednostavno, a i ruke nisu crne.

  26. #26
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    Mi smo bili kod Gline

  27. #27
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Freja View Post
    Do sada smo ih uvijek pekli na storm štednjaku na drva na tavici s rupama. Cijeli život sam slušala da je to jedini ispravni način. Dana sam napravila ovako. I nema im se što prigovoriti. Dapače, brzo je i jednostavno, a i ruke nisu crne.
    podižem
    i ja upravo sad radim na taj način, stvarno je jednostavno
    vidjet ću kako će ispasti

  28. #28
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    potvrđujem da su super

  29. #29
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Mi ih samo potopimo u vodi pa u pecnicu. Isto budu odlicni

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •