Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: akutna upala sluznice ždrijela?

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno akutna upala sluznice ždrijela?

Nisam našla baš ništa konkretnije za ovaj problem, no ako svejedno ima, molim vas da me uputite na pravu temu.

M. ima 4 i pol mjeseca. Prije 2 tjedna počeo mu se čepiti nosić i lagano je kašljucao. Čistili smo to doma međutim mu se stanje pogoršalo u roku 2 dana, sekreta je bilo sve više i sve je teže disao. Pojavilo se i crvenilo oka. Temperature nije imao, ali smo svejedno otišli kod pedijatrice. Napisala mu je dijagnozu respiratorni katar i rekla da ima i obostrani konjunktivitis. Dobio je summamed i tobrex kapi za oči. I dalje ispirati nosić fiziološkom.
    E sad, tek kad sam došla kući i malo proučavala taj katar, vidjela sam da ga uglavnom uzrokuju virusi. Summamed smo svejedno potrošili i išli na kontrolu za 4 dana. Njegovo stanje se tad poboljšalo, još uvijek je nosić bio začepljen, ali osjetno bolje. Međutim narednih par dana nikako taj nosić očistiti i onda mu se stanje pogoršava. Teško spava jer mu se stalno sve slijeva u grlo. Koliko god počistim, začas se opet napuni. Čulo mu se hroptanje kod disanja i odvela sam ga ponovno kod pedijatrice. Pregledala ga je i rekla da ima jako puno sekreta u grlu i da mu je sve upaljeno. Dijagnoza: pharyngitis acuta. Htjela mu je dati novu turu nekog antibiotika, ali onda sam poludjela. Nije mi se činilo logično da dijete u nepunih dva tjedna šopa ponovno antibiotikom bez ikakve pretrage i tražila sam ju da ga pošalje na bris grla i nosa. Nije baš bila oduševljena mojom reakcijom, ali smo svejedno dobili uputnice. Nalazi će biti gotovi prekosutra.
    Mene zanima, ako brisevi pokažu neku bakteriju onda nam znači ipak slijedi antibiotik? Što ako su brisevi ok? Ima li nešto drugo što smije dobiti, nekakav sirup, nešto?
    Jesam li pogriješila što nisam prihvatila antibiotik? Nemam inače ništa protiv antibiotika, ako bude trebalo, pit ćemo ga, ali ne bih htjela da ga pije bezveze.
    U međuvremenu ispiremo nosić fiziološkom, čistimo ariannom. U apoteci su mi rekli da mogu kapati sljezov korijen. Zadnja dva dana ga lagano inhaliram kamilicom, vidim da mu to baš paše. Stavljam ga češće na trbuh jer zna s kašljanjem izbaciti tog šljama van. Inače spava na trbuhu i još sam mu malo podigla madrac.
    Mogu li mu još kako pomoći?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

stavi ga malo na kosinu da je glava dole pa ga malo tapši po prsima( samo po rebrima) tak bi trebalo lakše ispasti to iz njega.
    stavi u sobu narezani luk!

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Stavljam ga preko koljena i lupkam prstima. Nekad izađe nešto, nekad ne. Promjetila sam da i on sam zna tako jako gurat šaku ili igračku u usta dok ne digne želudac pa onda izađe i nešto šljama.
    Ovo s lukom smo probali, ali ne znam baš... Nisam sigurna da smo postigli neki efekt osim što mi smrdi cijeli kat

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

lako za smrad, ak je dete ok, probajte kad je muž doma da ga skupa bolje očistite, to kod nas izgleda ovak, stavimo loptu u kadu, i dete na loptu, jedan drži dete, drugi s fiziološkom ide u nod i istovremeno izvlači kroz dugu nosnicu šmrklje van.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, on ima samo 4 i pol mjeseca. Ne mogu se primijeniti te snažne metode.
    Kako je beba? Da li plače ili je nemiran. Jer, faringitis boli i grebe taj šlajm u grlu kad pokuša iskašljati (vjerojatno si imala nekad faringitis, pa znaš). Ima li temperaturu?
    Da li ima za tako malene nešto za mazat prsa ili staviti na gazicu blizu nosića, da mu olakša disanje?

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Jelena, ovo s kadom je meni nemoguće jer imamo tuš kadu s kabinom, a osim toga on je stvarno premali, još ne sjedi. Nije nama problem očistit nos, problem je što, nakon što ga očistimo, napuni se u roku pola sata.

Beti, temperature nema, nije ju uopće ni imao. Općenito je on dobrog stanja, smije se, veseli, igra se. Nemam osjećaj da ga boli ili grebe u grlu, nego više da mu je neugodan osjećaj pa ga smeta kad mu se sve začepi, a ne zna iskašljat kak spada.
    Problem su noći, više mu se valjda toga nakupi dok leži pa se češće budi. Očistim mu nos, nacica se i onda ne može zaspati jer mu se to brzo skupi. Treba nam po sat, sat i pol da se uspava, a ne zna zaspat bez cice.

Ne znam jel mu smijem što drugo dati, mazati. Zato sam zapravo i otvorila temu. U apoteci mi je rekla da mu nema što dati. Sestra kod pedijatrice je rekla da mu dam čaja. To nisam, do sad je isključivo dojen.
    Posljednje uređivanje od ježić : 07.11.2012. at 17:25

emanina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi uvijek od pedijatrice kod problema s nosom dobijemo kapljice efedrin u inhalator 3 puta dnevno i poslije inhalacije obavezno lupkanje po leđima. Sa 9 mjeseci smo tako dobili. U inhalator 2ml fizioloske i 3 kapi efedrina. Pitaj pedicu jel smijes to nama bas pomogne.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

emanina, jel to neki posebni inhalator, mislim, aparat? Ja imam onu najobičniju posudu za inhalaciju i malo ga poinhaliram iznad toga.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to ti ide u ultrazvučne inhalatore
    npr za djecu je jako popularan pingvin
    http://www.kvantum-tim.hr/?product=p...-djecu-nb-07lr#
    al može i neki drugi

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Hvala ti! Uff, vidim ima svašta od tih inhalatora. Idem malo to prostudirati.

Inače, M. super reagira na ovu običnu posudu. Mi se glupiramo s plišancima, a njega sve to jako zabavlja.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, on ima samo 4 i pol mjeseca. Ne mogu se primijeniti te snažne metode.
    Kako je beba? Da li plače ili je nemiran. Jer, faringitis boli i grebe taj šlajm u grlu kad pokuša iskašljati (vjerojatno si imala nekad faringitis, pa znaš). Ima li temperaturu?
    Da li ima za tako malene nešto za mazat prsa ili staviti na gazicu blizu nosića, da mu olakša disanje?
    nećeš vjerovati takve ali grublje metode su primjenili na moga klinca na srebrnjaku, djete ne sjedi nego leži na lopti s glavom prema dole, oni na srebrnjaku imaju stol koji ide u kosinu, a mi smo onda to radili s loptom jer nismo mogli nikaj drugo improvizirati, tj. jednom jedmo kad smo stavili dete na stol, i digli malo stol da bude kosina. ali nam je s loptom bilo lakše.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak misliš inhalator bolji je Flaem http://www.festta.hr/hr/uredaji/inha...laem/2/210/368 , cijena mu je oko 690 kn u njihovom prestavništvu na Knežiji, na njega možeš staviti ako i dete spava, ovo s pingvinom je samo dekoracije radi. i obična kutija s kamilicom i kojom kapi efedrina je sasvim ok za budno dete.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 08.11.2012. at 08:32

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Prosurfala sm jučer svakakvih inhalatora, ali za sad ću koristiti ovu svoju običnu posudu. Ako nam ovo stanje potraje, onda idem investirati u to.

Ova noć je bila relativno dobra, probudio se samo 2 puta i brzo je opet zaspao. A sad ujutro na čišćenju nosa počeo izlaziti onako baš gust sekret. Nadam se da to sazrijeva i da će skoro završiti.
    Posljednje uređivanje od ježić : 08.11.2012. at 10:03

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a si probala dat malo sljeza u nos?

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Da, kapam sljez u nosić.

Gotovi nalazi briseva; fiziološka flora. Znači, popili bi antibiotik bezveze.
    Vjerojatno smo i onaj sumamed popili isto tako.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

onda ga samo čisti naljevaj s mlijekom,malo tapši da to izađe iz njega

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Da, kapam sljez u nosić.

Gotovi nalazi briseva; fiziološka flora. Znači, popili bi antibiotik bezveze.
    Vjerojatno smo i onaj sumamed popili isto tako.
    Ne kužim. A kako znaš da antibiotik nije bio odlično pogođen, uništio bakteriju i sad imate fiziološku floru?

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pa zapravo ne mogu znati tocno. Samo pretpostavljam. U vecini slucajeva respiratorni katar uzrokuju virusi, vrlo rijetko bakterije. Uglavnom, nije mi logicno da tako maloj bebi u tako kratkom periodu propisuje dva antibiotika bez ikakve pretrage. Zao mi je sto nisam reagirala odmah prvi put.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Zaboravih napisati gore, njemu se nakon sumameda za par dana situacija pogorsala.
    Posljednje uređivanje od ježić : 08.11.2012. at 16:24

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ježić prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zapravo ne mogu znati tocno. Samo pretpostavljam. U vecini slucajeva respiratorni katar uzrokuju virusi, vrlo rijetko bakterije. Uglavnom, nije mi logicno da tako maloj bebi u tako kratkom periodu propisuje dva antibiotika bez ikakve pretrage. Zao mi je sto nisam reagirala odmah prvi put.
    Podebljano je važno.

Drugi puta kad ti je dijagnoza dr. čudna ili upitna postavi pitanja i traži odgovore, ili traži vađenje krvi.

Isto tako znam da dr. povremeno znaju kod tako malih bebica kao što je tvoja prepisati antibiotik iz opreznosti, jer se kod malenih vrlo lako nakaleme bakterije na veliku količinu virusom uzrokovanog šlajma.
    E sad koliko je to opravdano ili ne, teško je tu raspravljati.

Ne preostaje ti drugo nego ovakva pitanja koja postaviš na forumu riješiti odmah u ordinaciji s dr. koji prepisuje lijek i vidi dijete.

Ne vjerujem da dr. prepisuje antibiotik tako malenoj bebi čisto da nešto popije, nekakv razlog je valjda bio u kliničkoj slici.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Jedna stvar mi je prepisati antibiotik bez pretrage iz opreznosti jedanput, ali dva puta u manje od dva tjedna, ne mogu nikako prihvatiti kao opravdano. Zato sam i rekla da mi je žao što nisam isto reagirala i prvi put.

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

Ne vjerujem da dr. prepisuje antibiotik tako malenoj bebi čisto da nešto popije, nekakv razlog je valjda bio u kliničkoj slici.
    Njegova klinička slika je bila začepljen nos, konjunktivitis i kašljucanje. Ja nisam stručnjak, ali ne znam kako bi ona samo na temelju toga mogla znati da je u pitanju nešto bakterijsko i da treba antibiotik.
    Nekako mi se čini da je njoj lakše napisati recept nego uputnicu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ježić, ja tebe razumijem, sve ok. Samo je bitno da ubuduće sve te nedoumice odmah riješiš s dr.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •