Nisam našla baš ništa konkretnije za ovaj problem, no ako svejedno ima, molim vas da me uputite na pravu temu.
M. ima 4 i pol mjeseca. Prije 2 tjedna počeo mu se čepiti nosić i lagano je kašljucao. Čistili smo to doma međutim mu se stanje pogoršalo u roku 2 dana, sekreta je bilo sve više i sve je teže disao. Pojavilo se i crvenilo oka. Temperature nije imao, ali smo svejedno otišli kod pedijatrice. Napisala mu je dijagnozu respiratorni katar i rekla da ima i obostrani konjunktivitis. Dobio je summamed i tobrex kapi za oči. I dalje ispirati nosić fiziološkom.
E sad, tek kad sam došla kući i malo proučavala taj katar, vidjela sam da ga uglavnom uzrokuju virusi. Summamed smo svejedno potrošili i išli na kontrolu za 4 dana. Njegovo stanje se tad poboljšalo, još uvijek je nosić bio začepljen, ali osjetno bolje. Međutim narednih par dana nikako taj nosić očistiti i onda mu se stanje pogoršava. Teško spava jer mu se stalno sve slijeva u grlo. Koliko god počistim, začas se opet napuni. Čulo mu se hroptanje kod disanja i odvela sam ga ponovno kod pedijatrice. Pregledala ga je i rekla da ima jako puno sekreta u grlu i da mu je sve upaljeno. Dijagnoza: pharyngitis acuta. Htjela mu je dati novu turu nekog antibiotika, ali onda sam poludjela. Nije mi se činilo logično da dijete u nepunih dva tjedna šopa ponovno antibiotikom bez ikakve pretrage i tražila sam ju da ga pošalje na bris grla i nosa. Nije baš bila oduševljena mojom reakcijom, ali smo svejedno dobili uputnice. Nalazi će biti gotovi prekosutra.
Mene zanima, ako brisevi pokažu neku bakteriju onda nam znači ipak slijedi antibiotik? Što ako su brisevi ok? Ima li nešto drugo što smije dobiti, nekakav sirup, nešto?
Jesam li pogriješila što nisam prihvatila antibiotik? Nemam inače ništa protiv antibiotika, ako bude trebalo, pit ćemo ga, ali ne bih htjela da ga pije bezveze.
U međuvremenu ispiremo nosić fiziološkom, čistimo ariannom. U apoteci su mi rekli da mogu kapati sljezov korijen. Zadnja dva dana ga lagano inhaliram kamilicom, vidim da mu to baš paše. Stavljam ga češće na trbuh jer zna s kašljanjem izbaciti tog šljama van. Inače spava na trbuhu i još sam mu malo podigla madrac.
Mogu li mu još kako pomoći?

Odgovori s citatom