Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 132 od 132

Tema: Kutak za likovno nekreativne majke i očeve

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto se slano tijesto ne bi jelo? Tj. je li slano tijesto posebna verzija za rađenje ukrasa i zašto mora biti slano? Mogu li se sa slatkim tijestom raditi ukrasi?
    Uh, ovo je već tema za Kutak za kuharski nekreativne i neuke roditelje...
    Pa... pomalo je nejestivo s udjelom soli od 25 do 30% ovisno o receptu.
    Mogu se i sa slatkim tijestom raditi ukrasi, samo ih onda moraš relativno brzo pojesti (ako je to namjera), recimo moja baka je na flajš mašinu radila kekse - ukrase. Slano tjiesto je zamišljeno kao trajni ukras.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ovisi što želiš sa svojom kreacijom, pojesti ju... da zauvijek ostane dio tebe ili gledati ju...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

niš ne kužim više, ovo je prenapredno, sad smo već na modeliranju.
    Sva sreća još je mala za to, dok malo ponaraste savladat ću i ovo valjda.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mozes se igrati i tako kad napravis slano tijesto uzeti kalup od plasticne boce i od njega napraviti lutku. kosu radis da protisnes tijesto kroz ono za cesnjak.
    mozes to isto i s kasiranjem napraviti.
    zapravo s kasiranjem mozes fakat svasta. pa i kucicu

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Do tad kupi običnu pašzu u dućanu i daj nek ju farba.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    zapravo s kasiranjem mozes fakat svasta. pa i kucicu
    Leo, pretjeruješ... pobjeći će s vlastitog topica.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Aha, znači postoje trajni ukrasi od tijesta... Kamo se stavljaju ti ukrasi i čemu služe? Tj. je li važan samo proces izrade tih ukrasa ili imaju i neku funkciju poslije?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa imas modlice za kolace, ili od plastelina.
    ili samo valjajte medju prstima i radite stagod. u vrticu rade zivotinje, puzice, jezeve (pobadaju cackalice), gliste. na kraju obojate vodenim bojama ili flomicima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Leo, pretjeruješ... pobjeći će s vlastitog topica.
    Ne brini, ništa ju nisam razumjela. Nadam se da će se s kaširanjem (ma što god to značilo) upoznati u vrtiću

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ako mene pitas sluze za ukras, ako pitas MMa sluze za skupljenje prasine

mi smo adili magnetice. kupila sam male magnetice i od tijesta radili oblike koji su se njoj svidjeli, na kraju ih je bojala i keljila na radijator u svojoj sobi.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Aha, znači postoje trajni ukrasi od tijesta... Kamo se stavljaju ti ukrasi i čemu služe? Tj. je li važan samo proces izrade tih ukrasa ili imaju i neku funkciju poslije?
    To ovisi o tebi... daruješ bakama i dedama za neke važne dane u godini... čuvaš u kutiji s prvim radovima svog djeteta... baciš jer ti ide na živce čuvanje...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ako mene pitas sluze za ukras, ako pitas MMa sluze za skupljenje prasine

mi smo adili magnetice. kupila sam male magnetice i od tijesta radili oblike koji su se njoj svidjeli, na kraju ih je bojala i keljila na radijator u svojoj sobi.
    X!
    Fora ideja, hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ne brini, ništa ju nisam razumjela. Nadam se da će se s kaširanjem (ma što god to značilo) upoznati u vrtiću
    kasiranje: natrgas komadice novina i mazes ih s "ljepilom" kojeg dobijes od brasna i vode.

http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi-sam/kasiranje.html

lol sad vidim, nemoj bjezati ovo sto pisem je toliko jednostavno da ne moze biti jednostavnije polako :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme, ovo je odlicno a ne zahtjeva nikakvo znanje, samo rolne od wc papira http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi...za-na-kat.html

ja sam ih skupila da maloj napravimo stalak za olovke (isto ovako samo vertikalno i recimo ide u krug)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Leonisa, da je sve tako jednostavno, ne bih otvarala ovaj topic Malo se ježim od likovnog stvaranja, ali moram probiti vlastita ograničenja.
    Hvala na preporukama, ovo s tijestom je super ideja, najprije ću kod svoje bake na poduku, već se godinama dogovaramo da me nauči raditi raviole, pljukance i fuže.
    U kaširanje se neću petljati, to je već ALU razina

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hahahahahhahaha! kasirat ces kad ce ti trebat malo mira pa joj uvalis da ti trga trakice od novina :D

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ajme, ovo je odlicno a ne zahtjeva nikakvo znanje, samo rolne od wc papira http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi...za-na-kat.html

ja sam ih skupila da maloj napravimo stalak za olovke (isto ovako samo vertikalno i recimo ide u krug)
    Ja te tuljce od wc rola i kuhinjskih rola skupljam za frendicu, ona od njih radi poklon kutije u koje onda stavlja svoje ručno izrađene naučnice i broševe. Jako fora izgleda.

Dakle, ideja - kad ispečete te ukrase od tijesta i poklanjate ih bakama i djedovima, rola se može pofarbati i onda se s obje strane dva kraja (polukruga) presaviju da se dodiruju i ispadne super poklon kutija.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Podižem...jerbo imam pitanja.

Dakle, ja, likovno osakaćeno čeljade, doma sam prikupila razne, kako da ih uopće nazovem, alate/igračke/materijale (?) za kreativno stvaranje tijekom zimskih mjeseci... Ali nikako da se okuražim i krenem stvarati sa malom...
    Ona u jaslicama već naveliko mijesi, gnječi i radi svašta nešto, kod bake se rado igra plastelinom, ali doma još nismo ugazili u taj svijet.
    Mislim jesmo malo, dvaput smo nešto radile kolažom, ima bojice i flomastere pa povremeno nešto šara, ali to je u principu to.

Zapravo imam mali otpor, a to je možda zato jer ne znam što bih i kako bih s time.

Pa molim da mi protumačite što se radi s čim, kako i koje su nus pojave, tj. na što trebam paziti (tipa, nešto jako prlja i sl.)

1. Plastelin - to jedino znam što je i što s tim, to se sjećam kao tlake iz djetinjstva
    2. Masa za modeliranje -?
    3. Bijeli glinamol - što se s tim radi i kako?
    4. Glina (piše soft modeling clay for children, ima šest boja i neku plastiku za utiskivanje pa ispadaju kao neki oblici, to možda i kužim šta treba - utiskivati?)
    5. Boja - fingerpaint (ovo smo jednom probale, ali nismo znale što s tim...molim opis radnji i kako ne baš spackati cijeli stan)

Hvala lijepo.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ako te muci packanje stana onda to sve bolje preskoci
    Neminovno je da ces morati ribati stol,oko stola,kupaonu...i to je ako dijete naucis da do kupaone ide uzdignutih ruku i da oko sebe nista ne dira
    Nemam savjeta sta da s tim radite.mi izvucemo sve pa pocnemo i onda kuda nas to dovede
    Inace razlika izmedu plastelina i glinamola je sto plastelin mozes premjesiti dok se glinamol stvrdne.masa za modeliranje je pretpostavljam isto kao glinamol.ovo cetvrto ne znam sta je.
    Mi najvise volimo radito na staklenom stolu ,poslje ga oribam sa deterdentom za pranje suda.ili joj stavi nekakvu tacnu.inace mi imamo i gradevinsku foliju pa im izrezem i stavim na stol da ga prekrije pa samo bacim poslije.

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako te muci packanje stana onda to sve bolje preskoci
    Neminovno je da ces morati ribati stol,oko stola,kupaonu...i to je ako dijete naucis da do kupaone ide uzdignutih ruku i da oko sebe nista ne dira
    Nemam savjeta sta da s tim radite.mi izvucemo sve pa pocnemo i onda kuda nas to dovede
    Inace razlika izmedu plastelina i glinamola je sto plastelin mozes premjesiti dok se glinamol stvrdne.masa za modeliranje je pretpostavljam isto kao glinamol.ovo cetvrto ne znam sta je.
    Mi najvise volimo radito na staklenom stolu ,poslje ga oribam sa deterdentom za pranje suda.ili joj stavi nekakvu tacnu.inace mi imamo i gradevinsku foliju pa im izrezem i stavim na stol da ga prekrije pa samo bacim poslije.

Ups, nisam vidjela tvoj odgovor. Hvala ti, sad znam razliku između plastelina i glinamola
    Ok, znači trebam prekriti stol...

Ima li netko još kakvih savjeta?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da je ključna razlika između ovih glinamola i sl i plastelina/playdough što želiš s uratkom - čuvati ga za uspomenu ili ne. Osobno, ja dajem iskljčivo plastelin ili domaći play-dough, igraju se s tim, kad završe - skupimo sve nazad u posudu do idućeg puta. Ove glinamol i sl se sasuše pa ih ili baciš ili susšiš, bojiš, čuvaš itd...

Najdraži mi je domaći playdough jer se najmanje zaprljaju, ako negdje padne samo se sasuši i ništa ne oboja. Moji rade na plastičnim podlošcima koje kasnije prebrišem vlažnim i frknem u suđericu na pranje. A to tjesto je super jer im uvaljam mali valjak i najobičnije modliće za kolače pa onda to valjaju, izrezuju, ukrašavaju itd. Baš bi im mogla danas izvaditi iz frižidera pa da se opet poigraju..

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I moji najvise vole taj homemade plastelin.a i ja.bar sam sigurna da je neotrovno

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Recept za domaci plastelin molim

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dvije salice brasna
    Dvije salice vode
    Jedna salica soli
    Jedna zlica ulja
    To skuhas.par minuta.ne treba dugo.pofarbas bojama za hranu i cuvas u frizideru

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Inace u ovo doba godine klinci i ja se zabavljamo i slanim tijestom.
    Ono je bez ulja pa ga rezemo modlicama za kolace.napravimo rupicu za objesiti i onda osusimo.pa farbamo temperama ili akrilnim bojama,ukrasavamo gliterom ili salvetama .i imamo ukrase za bor.ja sam svoje ukrase poslije i lakirala lakom pa ih imamo vec 6 godina.samo njih i stavljamo na bor.moja djeca to obozavaju

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mi radimo i ovo:
    http://www.coolinarika.com/recept/922727/

S djetetom jasličke dobi ja bi izvaljala zeleno tijesto i modlićima izrezala borove, a onda joj daš od crvenog i žutog tijesta male kuglice da stavlja na bor, ili izrežeš narančaste medvjediće (pomiješaš žutu i crvenu boju) i daš joj da stavlja oči i usta i sl. Nakon toga ispečemo i pojedemo

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi smo upravo napravili ovo:
    http://bendalton.noii.net/journal/20...ngel-template/
    Vrlo jednostavno, izreže se, klinci su obojali i sad ćemo ih vješati na bor.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ajme

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja stol zastitim onim plasticnim stolnjakom koji se na placu kupi na metre, pa ga poslije stresem i operem u kadi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Ja stol zastitim onim plasticnim stolnjakom koji se na placu kupi na metre, pa ga poslije stresem i operem u kadi.
    X

Zapravo, gledam da bude voštano platno (s donje strane nije plastika nego retex ili nešto slično - mucasto).

Nama to trajno stoji na stolu ispod platnenog stolnjaka. Ne samo da su djeca izmijesila gore gomile plastelina, glinamola, slanog tijesta i još koječega nego sam i ja izmijesila samo danas rogačnicu i makovnjaču i čupavce itd... Samo kad dođu fini gosti to ide dolje, na tome se pišu i zadaće i iizrađuju modeli aviona i čiste trešnje od koštica... voštano platno je zakon.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ups, nisam vidjela tvoj odgovor. Hvala ti, sad znam razliku između plastelina i glinamola
    Ok, znači trebam prekriti stol...

Ima li netko još kakvih savjeta?
    Prvo pitaj svoje dijete kako rade u vrtiću, a ako ne doznaš sve što te zanima, onda pitaj odgajateljice.

Ja ne volim plastelin jer je mastan i nedajbog negdje da se utrlja u tepih ili tapecirung, teško ga je očistiti. Glinamol mi je ok, prava glina još bolja, ali za to se ide u školu ili vrtić na male keramičare, doma se u to ne upuštamo iz istih razloga (teško mi je čisititi).

Glinamol imaš bijeli i crveni, kad se nešto od njega napravi, osušiš na radijatoru i možeš trajno čuvati. Mi smo godinama radili ukrase za bor od glinamola - razvaljaš na onom plastičnom stolnjaku mlinčenjakom iliti valjkom za tijesto, na nekih 5 mm, dijete izreže ukrase šteherima za kolače, probušiš rupicu gdje dolazi vrpca pomoću slamke i voila - eto ukrasa za bor! Treba ih osušiti, ali ni brige ni pameti, ne moraš se zamarati kako se radi slano tijesto, to nije otrovno (ali djeca brzo shvate da te stvari nisu fine - mi nikada nismo imali problema) a može se trajno čuvati.

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •