palčice, oprosti što te šitam... kako inače živiš? (glupa bosanska fraza)
je li ti dan ispunjen ičim osim djetetom/dojenjem?
imaš li ikakvu zabavu?
išta za sebe?
družiš li se?
palčice, oprosti što te šitam... kako inače živiš? (glupa bosanska fraza)
je li ti dan ispunjen ičim osim djetetom/dojenjem?
imaš li ikakvu zabavu?
išta za sebe?
družiš li se?
Ne. Upisala sam teretanu (inače rado trčim) i otišla jednom. Jednom sam veselo istrčala i rutu po cesti. O psu brinu moji. Dragi radi i previše i malo je kod kuće. Kad je, puno pomaže, ali ne može se izdajati pa nije neka faca u mojim očima trenutno.
Kad sin spava ako se ne izdajam (paralelno sam na netu ili čitam) onda spremam po kući i/ili telefoniram s prijateljicama. Odem ja i do dućana. Danas su nam bili frendići i eto u ta tri satra ja sam svako malo odlazila da se cijedim. Katkad se desi da manje jede, ja više izdojim pa odemo negdje na sat prošetati. Uzbudljivo u svakom slučaju.
Ima mama kojima je ipak puno teže.
Posljednje uređivanje od palčica : 20.12.2012. at 22:14
ok, društveni život ti je bogatiji nego moj.
ajmo dalje.
postoji li neki način da sebi osiguraš malo odmora. da ne zaspiš na stolcu?
Da si iznajmim dojilju? Ili sprovedem laktaciju kod nezakonitog?![]()
ne znam... ni sebi samoj tada nisam znala pomoći
zovi neku prijateljicu, bilo koga, da ti doše sutra na par sati
Ma nije meni to više ni problem (uostalom, ili imaju djecu ili rade ko robovi), gore mi je što sam osuđena na kuću, ali proći će i to brzo, sa prvim lastama i ja ću u izlaske.![]()
treba izdržati još dva i pol mjeseca
moraš pronaći način da makneš fokus sa djeteta!
Danas pak cice prepunjene iako malac isto jede, a bome i ja, zapravo danas nisam ništa ni stigla do popodne...meni je ovo dojenje čuđenje u svijetu!Bar smo bili naokolo šetati...
![]()
Mozda si ti opustenija zbog setnje pa ti i mlijeko lakse ide. A jel vam ide bar malo bolje? Ili vise nisi ni probavala da papa na cici?
Nisam sada, jer ne znam kada bih. Ili se izdajam ili ga nosim zbog nicanja zuubića. Onda treba osigurati tih mililitara koje on hoće. Čekam dan sa više mlijeka i njegovim raspoloženjem. Malo sam umorna od svega toga pa se više i ne trudim, istina.
možeš li još malo izdržati?
Tvoj je napor jako velik! Zivi primjer da je dojenje moguce uvijek ili skoro uvijek. Zaista veliki bravo! Sve da i sad odustanes ti si svejedno uspijela!
Ma nema odustajanja. Skoro smo stari 4 mjeseca. Samo jedva čekam dohranu i da produži spavanje po noći da se malo odmorim. Odustajanje ne dovodim uopće u pitanje samo mi je žao što ne nudim cicu koliko bi htjela.
Hvala na podršci!Najgore je iza nas, četiri mjeseca smo izgurali i on i ja. Već razgledavam zdjelice i žličice za dohranu i radujem se budućim trosatnim i većim stankama od izdajanja. Da odmorimo i ja i izdajalica ponekad.
Šetnja dođe kao posljedica imanja mlijeka, nije uzrok. Dosta sam opuštena još od trenutka kad sam zatrudnila, mislim da stres ne igra ulogu u mojoj količini mlijeka...Ipak treba u prosjeku svaka dva sata servirati 100 ml malom gladušu - mislim da sada toliko jede jer puno slini, a i natezanje bočice koristi za uspješno kakanje. Kažem, svaki roditelj ima svoj križ. Ja imam dobro, idealno dijete koje spava noću 12 sati s kratkim buđenjima za jelo, ali eto, često i puno jede,a za izdajanje treba vremena pa nerijetko spavam 4 sata. Kilaža mi se čini dosta velika, mada on nema ni buhtlice, jednostavno je dugačak (na poštara).
4 sata je luksuz
nemoj još gledati tanjuriće i žličice, to uvijek stigneš kupiti.
pokušaj koliko možeš izdržati ovakvim tempom budući da dijete evidentno dbro napreduje.
Ma znam, lako ja to sve kupim, ali eto, pomisao na trosatnu i dužu pauzu od izdajanja me drži .....da, stvarno imam dijete iz snova... ponekad mi se čini da sam mama izdajalici više nego njemu...![]()
i to je ok
poslije te čekaju prijelazni objekti, pa izmišljeni prjatelji...
još je izdajalica sasvim u redu
i, moram ti ubiti nadu... nemoj očekivati da će dohrana nužno donijeti dulju pauzu; teško da nekoga može na dulje vrijeme zasititi pola žličice jabuke ili palente
Svaka cast mama Palcice!!! Stvarno prava volja!! Moze li mi netko reci da li je stvarno moguce da odjednom nestane mlijeka?! Pogotovo ako dijete sise?!
pa, zapravo je nemoguće
ako znamo da proizvodnja mlijeka funkcionira po principu ponude i potražnje, i ako dijete najnormalnije doji... ne bi se smjelo dogoditi
moguće da je došlo do blokade otpuštanja mlijeka, pa bi tuširanje, opuštanje, kontakt s djetetom... mogli pomoći
što se točno događa, možeš li nam malo opisati?
ustvari se ne radi o meni, radi se o prijateljici...naime dijete joj ima tri mjeseca i prva tri mjeseca je bio totalno mirna beba, samo je jeo i spavao,a u razdobljima budnosti uglavnom bi bio miran. Zaplakao bi jedino ako bi ga tu i tamo primili grčiči. prije par dana je postao jako nemiran i nekidan ga je dojila ispred mene i završi i on nakon hranjenja i dalje neutješno plače...i ona stišče oko bradavice i pokazuje mi i govori pogle nema mlijeka više,,ja joj kazem da ga stavi na drugu cicu (što i inače radi kad joj se to desi) i pojeo je i nakon toga zaspao...ali već mi je par puta tako rekla da joj se cini da nema mlijeka..dijete ima uredno mokre pelene i cca 1 stolicu dnevno... tu smo se zapitale da li je moguće stvarno tako odjednom ostati bez mlijeka?! inače ja svog kad hranim nikad mu ne nudim drugu cicu, jede jedan podoj jedna, drugi druga cica.
koliko podoja ima tijekom 24 sata, hrani li dijete na zahtjev?
kakav je prirast bio u prva dva mjeseca?
Doji na zahtjev! Ima puno podoja... Ne zna ni ona tocan broj ja mislim! U prva dva mjeseca je dobio oko dvije kile cini mi se! Lijepo je dobivao na tezini! I sad raste fino mozda vise u duzinu nego u sirinuSljedece vaganje ce imati sad s 4 mjeseca kad ce ici i na drugo cjepivo!
kakva je sada situacija?
i dalje joj se čini da nema mlijeka?
može li nazvati SOS ili se barem ovdje registrirati?
situacija je sljedeća: cini joj se da je malo bolje, ali da i dalje kao fali (ali manje) pa kad vidi da je nemiran na jednoj stavi ga na drugu cicu. ima dovoljno mokrih pelena i većinu dana je ustvari vesel i igra se, smije... po noći lijepo spava, pa misli da nije velika panika. a još smo se i sjetile da je mengu dobila. ta menga je i zadnji pit unjela kaos u dojenje. ako će se nastaviti njegovo urlanje i učini joj se da fali mlijeka zvat će nadam se sos. onaj dan je bas bila u panici, sad mi se cini da se malo smirila. mozda stvarno od te menge da se sve pošeremtilo?!
Ne da mi se otvarati novu temu s istim nazivom, nisam bas isti slucaj kao Palcica pa ako moderatorice smatraju da sam na krivom mjestu, nek me slobodno presele.
Ovako, prvo dijete sam fakat dugo dojila s obzirom da sam planirala (sad se smijem svojoj naivnosti) dojiti do 10.mj.a onda ce ljeto pa tko ce se zezati s dojenjem na plazi...uglavnom do 2.godine. Nisam nikad imala nekog pomanjkanja mlijeka, nije ni da se preljevalo al bilo je dovoljno a i mali je dugo bio iskljucivo cicoljubac.
S drugim mi je mlijeka u pocetku stvarno bilo ne dosta nego previse, u jedno dva navrata mi se dosta smanjilo bez nekog vidljivog razloga ali se isto tako i vratilo.
E sad imam konkretan problem, mislim da u biti samo panicarim, ali bi voljela cuti koji pametan savjet.
Zaradila sam neku ogavnu virozu od koje imam visoku temperaturu vec treci dan. Hranu ne mogu prakticki pogledati, eventualno mi prolazi koja jabuka ili naranca, od svega ostaloga mi se digne zeludac. Danas sam na sve jos dobila proljev i pocela povracati i jos mi je teze pogledati hranu a dosta tesko mi je i piti. Silim se popiti rehidromiks al mi se cini da ne postoji nista odvratnije na svijetu. I jos za secer na kraju, dosla mi danas i prva menga od poroda.
Problem je sto mi se mlijeko nikako ne otpusta, i kad stisnem jedva izadje kap-dvije. Mali je prenervozan jer nema nista i kako nervozno navlaci i stalno pusta cicu i place mislim da ni zato mlijeko ne izlazi, ono otpusti se kad zaspi na cici nakon deset minuta pa pocne normalno cikati. Ali i tad to nije neka kolicina, mozda 10 gutljaja i gotovo i onda opet red vriske, grizenja itd.
Mali ima 11 mj., dobro jede dohranu ali nije nesto lud za pijenjem iz boce, damo mu vodu, danas sam probala i caj (jer vidim da ga voli maznut bratu), izvukla sam iz fridza izdojeno mlijeko ali ne mozemo ga natjerati da pije.
Bojim se da mi mali ne dehidrira, da ne ostanem bez mlijeka...oce se to mlijeko vratiti kad pocnem normalno jesti i piti? Ako tko ima slicno iskustvo, pliz javite se.
Nemam slicno iskustvo, ali meni ovo zvoni na kombinaciju dehidracije (tvoje) i iscrpljenosti.
Samo ti njemu daj da sise koliko zeli pa makar se i malo zalio, ali svakom kolicinom dobiva antitijela na ovo sto je tebe ulovilo pa ces ga dodatno i zastititi.
Kljucno je da unosis dovoljno tekucine. Ne moras rehidromix uzeti, mozes bilo koju tekucinu (sok od jabuke, caj... dodaj im pola zlicice soli na neku veliku kolicinu), samo gledaj da unosis tekucinu. Ako ne mozes piti od jednom neku kolicinu, uzimaj zlicicom svakih par minuta.
I odmaraj maksimalno koliko god mozes, a malac neka dolazi sisati kad zeli i treba.
Drzim fige da brzo ozdravis i da se sve vrati na staro.
Posljednje uređivanje od BusyBee : 04.01.2013. at 18:25
Kikica1 vjerujem da će mlijeko brzo doći. Meni svakih 20-ak dana dva dana ide manje, evo baš je danas tako, a pogotovo kad sam umornija, a opet ima dana kad teče u mlazovima..
Da se i ja malo javim kad nemam ionako pamentijeg posla. Cicanje nula bodova, njuška, pipka, licka i to je to - plač ako se proba staviti usta. Izdajam i dalje.
Gledam kako je sa 2 mj. imao 5,5 kg a sada sa 4 mj. i 4 dana 6,6 kg (krivo nedavno napisah da ima 7,5 kg). Pedijatrica kaže da je ok napreduje mada djeca poznanica koje su rodile u dan, dva razlike kad i ja imaju kilu više od njega iako su rođeni s kilom manje (rođen s 4 kg). Znači svi su dojeni i dobili su 2 kile više od nas. Pedijatrica misli da bih mu trebala davati više i možda malo rjeđe, a opet bi žena htjela da je na zahtjev (valjda misli da sam ja automat)....jede svaka dva sata (zadnja tri dana jede slabije mada je ok, osim kratkih ispada nervozice zbog zubića) po 100 ml - koliko maksimalno mogu izvući iz cica. Predložila je dohranu s 5 mj. Tješim se da smo mm i ja sitniji i da je i njegova kilaža zato takva. Ovo je muka po mililitrima. Vjerojatno se preispitujem nepotrebno.
Moja seka iskljucivo doji svoju curicu...malecka je bila dobre tezine kad se rodila, dobivala po kilu u pocetku, sad s 4 mjeseca ima cini mi se 6300. Moj je imao 7300 ali je onda u tri mjeseca dobio samo kilu. Za razliku od mene, mojoj seki mlijeka ima u izobilju, bas joj se preljeva. Preko drugog foruma cula sam se neki dan s curom kojoj mali jako dugo nije htio dojiti, koristili su i sesirice i svasta pokusavali i na kraju zavrsili na boci. Sad mi je javila da doji i da je sve okej. Znaci, nutkaj i dalje. 100 ml je za mene pjesma za izvuc, ja sam s prvim mogla maksimalno dobiti 60 a s ovim sam 100 uspjevala navuci na samim pocecima dojenja dok sam imala viska. Mislim dalo bi se i sad ali nema sanse u jednoj turi, u jedno popodne mozda.
Hm, da, nakon sto sam popila taj rehidromiks i pojela nesto voca, uspjela sam podojiti dijete, valjda ce sve biti u redu, samo da me ta viroza prodje. Busy bee hvala na savjetu, ono sa soli mi nikad ne bi palo na pamet.
Možda ti je organizam samo malo kolonuo...vjerujem da će već sutra mlijeka biti kako treba.(jedna od mojih situacija nestanka mlijeka na jedan dan bilo je također neko virozno stanje, sutradan je sve krenuilo na bolje).
I to što kažeš, s tom težinom je sve tako relativno. Uotalom on i je tanak i dug, dobije po 4, 5 cm mjesečno (ima 68) i ionako će biti sitnije dijete...prečesto izdajam, on prečesto spava i imam previše vremena za razmišljanje i brinem gdje ne treba..![]()
pozz... tek sam se ukljucila, pa nisam bas ni sigurna da li sam na pravom mjestu, unaprijed se ispricavam ako ponavljam pitanja i ako sma na krivoj temi..
imam curicu od 3,5 mjeseca , koja se rodila s 4150, u rodilistu su mislili da ce mo od prvpg dana bit na dohrani...
sve je bilo super s dojenjem i mlijekom do zadnjih 2 tjedna... dojim, i nakon toga trazi jos a nece sisu,kao d aje prazna, pa popije i bocu 210 ml. i sta radi cesto sisa prvih par minuta bez prekida i onda krece sa okretanjem glave, povuce jednom pa okret pa tako ponavlja neko vrijeme i onda plac. bili smo na redovnoj kontroli u pedijatra i slabo je dobila na tezini , svega 250 g u mjesec dana.cini mi se da mi se mlijeko jako sporo i stvara i da je sve vodenastije, i kad je takvo ona nece da vuce.uvela sam joj i bocicu uz dojenje ali rado bi da je samo dojim. imate li koji savjet kako poboljsati stvrarati vise i kavlitetnije mljeko ?
unaprijed hvala
Ja cu samo rec da smo se mi vratili u normalu, normalno jedemo, normalno spavamo, normalno ima mlijeka.
Mozda bi ipak bilo bolje jaseanna da ti se javi koja savjetnica za dojenje. Svako mlijeko je u pocetku vodenasto, moje bude skroz plavicasto prozirno na pocetku podoja, tek kasnije bude masnije i gusce. Ako vec popije i po dva deci mlijeka na bocu mislim da ga ne mozes samo tako izbaciti, trebat ces postepeno (nek me savjetnice isprave ako grijesim). Iz mog iskustva kad djeca traze vise, jedini nacin da dobiju vise je da ih se cesce stavlja na prsa. Kod nas to "nacicavanje" traje po dva do tri dana, napravi se potreban visak mlijeka i vratimo se u normalan ritam sisanja. Ima par postova zena cija djeca su tu negdje po dobi kao tvoja curica a i meni se cini da su mi problemi sa dojenjem kretali oko 4 mjeseca. Isto ovako, krene sisati, pa izbaci sisu, pa place a u snu jede bez problema. Nekad sam ja bila kriva jer ne bi bebi dala na vrijeme ciku pa bi bila na neki nacin pregladna, nekad je bila nervoza zbog umora, nije mu stimalo recimo dugo da ga dojim sjedecki nego samo lezecki ili u hodu...
Ja ti samo mogu reci da sto cesce stavljas dijete na cike, probaj biti sto smirenija, kvalitetno jesti i unositi dovoljno tekucine.
Kikica1 - bravo za vas!
jaseanna - potpisujem Kikicu1, ili nazovi SOS tel. za dojenje...ja ti samo mogu poželjeti sreću!![]()
Sebično koristim ovu temu da se malo pojadam. Neka me moderatori uklone ako tako treba biti. Nitko me u RL ne bi razumio jer nitko se nije upustio u ovu avanturu 24-satnog izdajanja koje traje 4,5 mj.
Nekad mi je muka od ovog izdajanja epskih razmjera, nabildala sam podlaktice, žilave su i tvrde, ponekad mi se ukoče, zabole me ligamenti, tetive. Stalno se izdajam. Ne možemo gotovo nigdje. Bude mi lakše kad je jako hladno, puše bura i pada kišurina. Kad je lijepo vrijeme i mlijeka ima malo osjećam se kao u zatvoru. Stalno sam u strahu hoću li do njegovog ponovnom zahtjeva imati dovoljno da mu ponudim. Umorim se noću. Ko zombi automatski ustajem svakih sat i pol i izdajam se u polumraku nekad i sat, dva. Mlijeko tako sporo ide, ali i on jede svaka dva sata.
On je sretan, sit, lijepo napreduje mada je dobio svega 2,5 kg u 4 mjeseca a rodio se sa 4 kg. Svi njegovi vršnjaci imaju kilu, dvije više od njega. I to me brine jer je tanak. Eto, idem se nakon jadanja, pogodite, izdajati.
Palcice, radis ogroman posao, stvarno velik.
Jaseanna, mozes li napisati kako je dobivala (u kojoj dobi je vagana i koliko je imala tad, s koliko je otpustena iz rodilista) i opisati kako izgledaju vasi podoji.
Kakve su joj pelene - koliko mokrih pelena ima. Kako i koliko kaka?
Kakva je inace - opce stanje i izgled. Raste li u visinu?
Palčice, jesi li razmišljala o nabavci električne pumpice za izdajanje? Ona bi ti ti izdojila mlijeko puno brže i efikasnije od obične pumpice! Mislim da bi se tebi stvarno isplatila!
ajme, palčice
stvarno si heroina!
mali neće na dojku?
Neće. Bar se napokon hoće nositi i mazuckati u naručju. Ma nisam heroina, samo mi je takav horoskop. Prečesto mi se dešavaju situacije ga nahranim, on zaspe, ja se izdojim i pomislim, eto mi dva sata, sat imam za sebe. S ono šipak - probudi se, pojede i ja se uskoro nastavim izdajati do ponovnog buđenja.
Primjer od danas. U 12h je jeo, izdojila sam se za van, planirajući da dva sata budemo izvan kuće. U 13h je opet pojeo i eto, u 14h smo morali kući da se izdojim i on opet pojede. Sad je jeo u 18h, zaspao, ja se izdajam dok tipkam i skupit ću dovoljno do njegog buđenja u 21 i nastaviti opet za sat izdajanje do novog buđenja. Nemam priliku ostaviti postrani ni 10 ml, da ne govorim o nekoj konkretnoj količini i otići negdje i biti sama sa sobom. Bez izdajalice (već je vrijeme da joj dam ime?).
da
slobodno je možeš smatrati članom obitelji.
nekim koga baš i ne ljubiš jako, ali ti nema druge nego s njom živjeti :hug:
kako da ti pomognemo?
Mada razmišljam o onoj, kao jeftinijoj mini M izdajalici.![]()
Posljednje uređivanje od palčica : 17.01.2013. at 21:21
Gle, možda možeš dogovoriti sa članovima obitelji (bakama, dedama, braći, sestrama) da svatko da svoj doprinos da je zajednički kupite. Ja je nisam probala, ali cure su ovdje pisale da za desetak minuta izdoji respektabilnu količinu i još ti ruke ne stradavaju. Ako je stvarno tako, to bi ti donijelo značajnu količinu vremena. Možda malo da prošvrljaš po forumu i pročitaš iskustva.
A što se tiče elektronike, ne brini, ne može ništa ugroziti tvoje natur roditeljstvo. Okreni je u svoju korist, da to bude nešto što će ti nakratko pripomoći da odradiš nešto hitno, ili nešto samo za sebe i što će ti pritom uštedjeti živce i vrijeme. Ne brini, neće mobile nikada preuzeti tvoju ulogu majke, ali može ti pomoći da zabavi dijete dok ti, ne znam, usisaš stan ili opereš zube i presvučeš se.
Hvala na sugestiji!
Počela sam ozbiljno razmišljati o njoj. Sad smo u kupnji boljih kolica, no to će mi biti sljedeća investicija. Pronašla sam neku verziju mini electronic one popularne na slovo m u Slo za 100 eura. To mi je još možda i prihvatljivo, jer ako ga planiram hraniti svojim mlijekom i sa godinu, a nadam se i duže, trebat će mi. A valjda će biti još potomstva. Sad mi je žao što u toj vrijednosti imam dvije ručne.
Ja iskreno mislim da bi dio energije trebala usmjeriti na vracanje malca na cicu.
Uh, BusyBee.
I ovako sam iscrpljena i u ovom trenutku mi se čini da nemam za to snage, ne znam imam li i volje i samopouzdanja i nema dana kad se ne pitam je li mi netko na vrijeme mogao pomoći da ova priča ne bude ovakva. Čitam sad tvoje prethodne savjete - na početku jela, to je plač i kao i kad se rodio hoće sad i odmah (noć, danju mu sama nudim kad počne davati prve znakove gladi), kad ulovi bočicu usrče ekspresno tako da usred hranjenja ne mogu. Poslije (tad mu dam dudu jer tragično shvaća vađenje bočice iz usta iako je prazna)? Prije? Kako da mu sada nudim? Sa šeširićem, normalno? Kad? Ili se družim s njim ili se izdajam kad spava. Ako ga primaknem cicama, njuška, mazi se, sve bude u redu. Pokušaj stavljanja u usta završava dernjavom i frustracijom oboje. Možda sam ja osoba koja se s tim ne zna nositi.
Sad mi se noću dešavaju i blokade otpusta mlijeka, vjerojatno jer sam umorna, možda jer cicama ipak treba beba...ne znam, valjda sam nesposobna.