-
Hipertireoza i trudnoća
Dijagnosticirana mi je blaga hipertireoza.
Nemam sada pored sebe nalaz al znam da mi je FT4 mao iznad gornje granice, FT3 blizu gornje granice a TSH ultra niski 0.006. Dr je rekao da mi neće davati nikakve lijekove nego me naručio za ponovno vađenje hormona za 2 mjeseca.
E sad MM i ja smo se u međuvremenu odlučili ići na drugo dijete i sada mene zanima da li ta moja dijagnoza može utjecati na mogućnost eventualnog začeća ili ne daj bože razvoj bebacha. :/
-
Evo sad sam doma pa da napišem točne rezultate:
TSH 0.006 mIJ/L (norm: 0.3-5.0)
FT4 24.6 pmol/L (norm: 10.0-25.0)
FT3 6.9 pmol/ L (norm: 2.3-6.3)
MIKROS.ANTITIJELA 46,3 IU/ml (norm. do 35)
Ima li neka trudnica iskustva s hipertireozom?
-
ja isto imam taj problem (otkrila prije tjedan dana), ali još ništa neznam, molim te ako nešto doznaš svakako obavjesti !
-
koliko sam shvatičla, nas je ovdje najvise sa hipotireozom :/
tako da ti ne znam nista reci, samo mi se cini da je hiper malo tezi poremecaj nego hipo, ali fakat ne znam...
-
Osoblje foruma
ono što vam prvo preporučam, obavezno otiđite endokrinologu prije bilo kakve terapije.
ovo kažem zato jer je bilo slučajeva gdje je liječnik opće prakse bio taj koji je dijagnosticirao pormećaj štitnjače i prepisao terapiju, a to je apsolutno nedopustivo.
-
Osoblje foruma
hiper je problematičniji jer se daju supresori hormona, a to je onda malo problematično i za trudnoću, a pogotovo za dojenje.
kod hipo pijemo hormone koji nam fale, i to normalno ide uz trudnoću i dojenje.
-
-
Podizem ovu temu iz pepela ali vise ne znam kud bi ...
Ovako, muz i ja smo ovaj mjesec poceli raditi na bebici. Ovulacija mi je prosla, ali jos mi je rano za ikakav test. Inace, imam autoimunu hipertireozu, bez lijekova sam vec duze vrijeme, i endokrinolog mi je savjetovao trudnocu. Medjutim, tsh mi je dosta varirao i to ispod granice, makar je nedavno bio na donjoj granici i tad sam se opet savjetovala s endokrinologom i izricito ga pitala ima li nizak tsh utjecaja za dijete, on je rekao da nema i da mozemo planirat trudnocu!
Nedavno je umirovljen, i ja sam ipak otisla konzultirati se s jednom doktoricom (danas) i koja me na smrt isprepadala! Da ne pricam da joj je pristup nikakav ali to ni nije tema. Rekla je da je to opasno stanje za plod, da nikako ne smijem ostat trudna (kao da sad mogu rukom maknut trudnocu, ukoliko je u pitanju i kao da sam sama sebi govorila da nije opasno stanje - rijec je o uglednom endokrinologu koji me lijecio), dala mi terapiju, i naravno ona bi me odmah stavila na operaciju da izvadimo stitnjacu. I da naglasim, svi ostali hormoni su mi u granicama, antitijela su isto u granicama, dakle sve stima osim niskog Tsh (sad ovaj zadnji je 0.21 - granica je 0.4). Kako se vama nizak tsh odrazio na trudnocu? Nije mi do mene uopce, strah ukoliko sam trudna ... Ispricavam se na duzem postu ...
-
Koliko znam nije to toliko opasno u trudnoći, čak se neke autoimune bolesti štitnjače smiruju u trudnoći. Ne znam da li je tako kod tebe, naravno da ne znam, samo kažem da nije uvijek loše. Najbolje je da što prije odeš po još jedno mišljenje,
Ima tako liječnika koji isprepadaju ljude, ne znam zašto. I ja sam na jednu takvu naišla, u vezi problema s vidom, koje mi je opisala u najcrnjim crtama, a ja sam normalno prošla i trudnoće i porode i nije se odlijepila mrežnica, niti mi se vid pokvario više nego je bio kao curi.
Zato mislim da moraš dalje tražiti novog liječnika, jer se ova tvoja dva potpuno razilaze u mišljenjima i samo ti stvaraju još veću nedoumicu. Možda da pitaš ginekologa koji ima iskustva s trudnoćama kad štitnjača ne radi kako treba.
-
Hvala ti puno na odgovoru. To u vezi smirivanja autoimunih bolesti stitnjace sam i ja bas sinoc procitala.
Cak sam mislila fjori ili ineski poslat pp ali nemam tu opciju posto sam nova ovdje. Idem prvo po misljenje kod mog bivseg endokrinologa, poceo je radit privatno, jednostavno da sve razjasnimo, a nakon toga po 3. misljenje ... Sto se ginekologa tice, moj mi je samo rekao da ako imam dopustenje endokrinologa, da mogu. Nije me ni previse ispitivao pa ni ne znam kako stoji po tom pitanju. Eto, hvala jos jednom, svaka lijepa rijec trenutno dobro dodje
-
ja imam slični problem. Buba, jesi doznala šta novo o utjecaju hipertireoze na dijete? Kako si?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma