Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: povraćanje,proljev..dal u Zaraznu?

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno povraćanje,proljev..dal u Zaraznu?

drage,pisalo se o toj temi već tisuću puta,znam...i sve sam pročitala.
    Al,nekako kao da smo specifičan slučaj pa pokrećem opet tu temu.

Jučer nakon vrtića (zadnje je tamo jela krušku i pila sok) nije od tad ništa jela.Oko 18h je krenulo prvo povraćanje.I tako još dva puta do spavanja navečer.Temperature nije imala niti ju ima sad.Čak se i igrala...
    Onda,noć prolazi relativno mirno.Davala sam joj pomalo čaj od šipka prek cijele noći.I oko 2 ujutro ona krikne MAMA i veli da je kakala i da "smdi"...proljev koji doslovno grize za oči.Do jutra opet ok.
    ujutro je samo htjela štapiće i pol banane.I onda oko 10 opet proljev.
    Pije po malo...i dalje se igra,al više se drži mene.
    I sad oko 12h koji rigoleto...ajme! Sad spava...čekam da se probudi i da joj dam pomalo onog Rehidromix-a...
    Jel da čekam kako će biti il nam je ipak savjet put Zarazne? Ne ide mi se tamo jer se bojim da tek tamo nešto ne pokupi...
    ima 18mj.

savjet molim...ovo nam je prvo povraćanje uopće i malo sam uplašena

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ne kuri, ne idi još. Ustvari, nazovi zaraznu, traži pedijatriju i ispričaj im ovako kako si napisala, oni će ti sami reči da li da juriš ili da čekaš.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi nismo išli
    ima je temp max 39,6
    trajalo cca 3dana povišene temp
    davala rehidro mix, vodu, dojio
    kasnije banana, jabuka i što se već preporučuje kod takvih slučajeva...
    nakon što je sve prošlo, a u međvremenu odnjeli proljevčić na analizu, pokazala se rota
    ja sretna što nismo išli u bolnicu
    mali je odlično

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali i ako ides i ako ne ides, ne cekaj nego nonstop nudi tekucinu, kap po kap, ali toliko puno bljuje i ima proljev, sigurno joj nedostaje...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo bili na zaraznoj dvaput ovaj tjedan, a rekli su nam da nismo trebali dolaziti. Simptomi su isti pa ti mogu reći što su nama rekli - radi se o rota virusu (nije loše otići po uputnicu za analizu stolice), uobičajeni tijek bolesti je tjedan dana povraćanja i/ili proljeva s temperaturom (I je imao 39,5); rekli su nam da dođemo u zaraznu ako se njegovo opće stanje pogorša, što znači da je unos tekućine manji od gubitka pa je zbog toga malaksao, a veća je vjerojatnost da će do toga doći ako ima visoku temperaturu.

Ovo mi je bilo važno: napismeno sam dobila da se klasična dijeta BART(banane, riža, tost, ribana jabuka) ne preporuča jer se njome ne dobiju proteini koji su važni za obnavlajnje sluznice. Osim toga, ne preporuča se masna hrana, voćni sokovi i jednostavni šećeri.

preporuča se
    krto meso
    tijesto
    kruh
    žitarice
    mlijeko
    povrće
    nemasni mliječni proizvodi (jogurt, sir)

sve kuhano

Takva prehrana će uzrokovati veći broj stolica, ali neće utjecati na trajanje bolesti (koji je tjedan dana kak' god da okreneš)

Već sam htjela cijelu tu uputu prepisati i postati jer je sigurno korisna. I sad sam vjerojatno zaboravila nešto s popisa preporučenog, ali kad dođem doma mogu to napraviti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Vidim sad da su otprilike iste dobi.
    Najvažnije je da uzima dovoljno tekućine, ako povraća onda po malu žlićicu svakih par minuta. To može biti voda, mlijeko, juha i slično. cola ne,ali eto, ledeni čaj da. :shock:

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo javljam razvoj događaja.
    dakle,zadnje povraćanje danas u 12h...I slijedi doslovno svakih 5min po 1 žličica otopine rehidromiksa koji je pomiješan sa šipkovim čajem.
    Međutim,događa se da ona ne želi piti čak ni to ni bilo kaj niti na bilo koji način..cca otprilike to stanje traje dva sata..opet je bila zaspala pak oko 17h i tu me malo hvata panika jer kužim da joj je pelena gotovo suha
    Ipak idemo do pedijatrice i umiruje me jer opipava da joj se puni mokr.mjehur i Ella tu kao malo živne.Pedijatrica veli da je bitna tekućina,a za jelo da uopće ne silim već da će sama tražiti.
    Došli doma,tražila je sama jesti (pojela kuh.mrkvu i kuh.krumpiriće)
    Bilo je još mrvicu opet proljevasta stolica,al ni blizu one od jutra...
    čini se da bu sve ok i ja sam puno mirnija...
    Sad spava.
    I da,riječ je o crijevnoj virozi...grrr!

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi smo je preboljeli ovih dana. Malo temperatura, malo proljev, samo je jednom malo povratio. Teško sam ga nagovrala da pije, još doji pa je to bio spas. Nij ništa htio jesti.
    I onda nema više proljeva, pije i jede. Sad imam osjećaj da je kao mali termit, koliko pojede (danas je kakao 4 puta :shock.
    Da brzo ozdravite ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nama je dr u zaraznoj rekla da je očekivani tijek bolesti i ako ima temp 40 i povraća 5 puta dnevno, da me utješi jer je I povraćao dvaput, imao tri proljeva i temp 37.5. Sad je stvarno puno bolje.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cure,ja sam danas ujutro dozvala sve jelene i sobove ovog svijeta.Srećom povraćala sam samo taj put...oko podneva
    me potjeralo (proljev)...
    Ella je ujutro kao hjela povratiti,al to kaj je izašlo bilo je doslovno za čep od Jane.Dala sam joj onaj Prolife i njena stolica
    oko podneva nije više bila tekuća,već onako više potpuno razmekšana...al obilna.Cijeli dan se držala mene,a ja sam kao da pregazilo
    1000 kamiona.Puno je spavala.Pije onako pomalo...čak je jedna od peleni bila i punija mokraćom.
    Predvačer je opet imala stolicu...isto obilnu,al razmekšanu.
    Ja sam počela pijuckat Coctu i nije mi više mučno u želucu i osjećam se sada samo iscrpljeno.
    Al,priči nije kraj.MM je oko podneva pak pozlilo,hladan znoj,drhtavica,malaksalost,povratio isto jednom.Put hitne.Od tamo ga poslali
    u Zaraznu...i Rota virus.Htjeli ga zadržati malo na promatranju,al nije se dao.Spava obučen ko medvjed.
    Ella je danas bila dosta plačljiva - čim nije bila uz mene.
    Ono kaj mene muči...I da,kako ću prepoznati da joj smijem dati da više popije u cugu...?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja nisam znala za rota virus dok nisam imala djecu. Sad ga imaju već drugi put u mjesec dana.
    Prolife, čaj od šipka i rehidromiks, uz dijetnu prehranu, stvarno pomažu. Ja sam sad umjesto rehidromiksa uzela Humanin Electrolyt (rehidromiks ima grozan okus, ovaj Humanin djeca bolje prihvaćaju). Treba jesti i piti malo po malo, a kad se stanje poboljšava polako uvodiš ostala jela.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj frka20 prvotno napisa
    Ono kaj mene muči...I da,kako ću prepoznati da joj smijem dati da više popije u cugu...?
    Ako ne povraća, može piti koliko hoće - što više, to bolje.
    Ako povraća, onda joj treba davati na žlicu toliko dugo dok ne vidiš da tekućinu zadržava, odnosno, da joj to što proguta ne izaziva nagon za povraćanjem. Ako prođe dosta vremena između unosa tekućine i povraćanja, to bolje, jer znači da je nešto zadržala, a ako povrati odmah, znači da treba davati tekućinu jako postepeno.
    Poanta je u tome da zadrži u organizmu više tekućine nego što povrati/pokaka, to trebaš pratiti i prilagođavati unos tekućine.
    Ozdravljenje nije kad dva dana nema stolicu ili kad postane kašasta, nego kad se posve formira.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Beta prvotno napisa
    Sad ga imaju već drugi put u mjesec dana.
    :shock: , šta se stvarno može dobiti tako brzo? Mi smo jučer došli iz Klaićeve (bili zbog ureoinfekta), K. od 8 mjeseci se zarazila sa Rota virusom u bolnici (ima ga svaka druga soba a i dalje su posjete dopuštene ), onako već oslabljena je jedva preživjela još tjedan dana strašnog proljeva. Baš gadan virus! Davala sam joj piti samo rehidromiks i onu specijalnu mješavinu od (kršitelj koda) HN25, u početku je bila i na infuziji.
    Uglavnom, piti (ako se ne povraća) šta je moguće više. U bolnici su rekli nakon povraćanja ništa dva sata.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo prošli tjedan izašli iz zarazne,ležala sam sa klincom punih 5 dana.Imao je rota virus bez povraćanja,uz visoku temperaturu i milijuuun proljeva.
    Razlog hospitalizacije je bio dehidracija,znači stalno je imao infuziju jer i da je pio tolike proljeve nije mogao nadoknaditi s par gutljaja koje bi uzeo.Totalno ga iscijedilo ali fala Bogu oporavljamo se....i da svi smo se lančano zarazili osim manjeg klinca od 2 god :D valjda zbog cice.

frka20 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cure hvala vam...sad mi je sve jasnije!
    Ja se nikada prije nisam susrela sa Rota virusom.
    Ella je dobro,pije sama i to puno više..nije povraćala od zapravo
    prekjučer..(ako ne uzmem u obzir ono jučer od jutra gdje je bilo za čep Jane)
    Jede...pomalo,al sama traži.Pazimo na prehranu da bude dijetno.
    Sa stolicama,kašaste su,al nekako onako kao masnije.Ne znam kak bih opisala...i dalje smrde,al ne tako jako kao kod proljeva.
    Ma jedva čekam da je sve iza nas.
    šic,šic virusi!!!

a kad čitam kaj se sve zna dogoditi (infuzije i slično...) pa mi smo još dobro prošli!!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kako ste skidali te visoke temperature s obzirom da u povraćali, ja se bojim da će ispovrati kad mu dam sirup. ( D. ima 7 godina ). Ledeni čaj smije zar ne ?

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Probaj čepiće ali odgovarajuće za dob i kilograme, ledeni čaj smije ali ja ga ne bih davala. Inače ga izbjegavam u širokom luku.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •