zibba prvotno napisa
Haj svima, moja najstarija ima 9 godina i ide u treći osnovne. Dakle ove godine imamo prvu pričest pred vratima. OK, vjernici smo, i ja i MM imamo sve sakramente i djecu učimo kršćanskim vrijednostima. Ne idemo redovito na nedjeljnu misu jer smo stava da ako je Bog svugdje, onda je i u našoj kući, te istu vrijednost ima molitva u crkvi i u našem domu. U crkvu odlazim kada osjetim potrebu za vodstvom kroz vjeru sa strane iako smatram da smo svi individualni i svatko ima svoje potrebe po pitanju vjere, pa zašto onda stavljati molitve u kalupe da svaka sv. misa izgleda isto osim propovjedi ( u koju se uvijek uvuće i politika, a to mogu upaliti TV pa se o tome informirati). Ali nije trebnutno problem u tome.
Svečenik nas je sakupio na prvi vjeronauk prije cca mjesec dana i rekao da od nas očekuje da smo kao roditelji svake nedjelje na svetoj misi zajedno s djetetom, te da ju pretimo na svaki vjeronauk. Njega na zanima kako se to uklapa u naše rasporede, jedna mama je komentirala kako ona radi u smjenama, svaki dan i vikendom, a puno puta i praznicima i blagdanima, kada uspije uskladiti i jedno i drugo da će dolaziti ali da ne može uvijek. Odgovor na to je bio da ona sama mora odrediti što su joj "prioriteti" i postupiti prema svojoj savijesti. Odgovor koji po meni jako puno kazuje o njegovom karakteru. OK, od tada je prošlo cca mjesec dana, ja nisam u mogućnosti nju pratiti na svaku misu, s njome ide baka koja ionako ide redovno u crkvu, član je kućanstva i prema tome ne bi trebalo biti problema, ali na novom vjeronauku nam je održao predavanje kako ne poštujemo svoje obveze, mi moramo učvrstiti našu vjeru, a "naša" je zadaća pripremiti tu djecu za sakrament Prve prićesti i ispovjedi. U tu svrhu nam je ( roditeljima) podijelio knjige koje moramo pročitati, dogovoriti će sastanak samo roditelja i njega, bez djece, na kojem će se raspraviti o pročitanom, pojmu pričesti i tome kako ćemo našoj djeci prenjeti znanje koje smo tako stekli. Nije li on tu da uči djecu prianjima vjere, mi smo u da ih učimo temeljnim vrijednostima, slijediti zapovijedi, biti pošteni, pravedni, vrijedni, ne lagati itd..., ali na njemu bi trebalo biti da djeci prenese znanje koje je dobio školovavši se za svečenika, mi to znamo djelomice, onako kako prolazimo u životu, ne znamo teoriju, a ne vidim smisao u tome da na kraju mi budemo ti koji će djeci prenjeti ono što bi on trebao. To je kao da učitelji u školi roditeljima podijele uđbenike i skripte te kažu, djeca do kraja godine moraju naučiti to sve, vi ih morate tome naučiti, prenjeti im znanja koja su im potrebna, a mi ćemo doći i ispitati ih da vidimo jeste li vi podradili svoj posao kako treba.
Kakva su vaša iskustva oko sakramenata, ja koliko znam uvijek je bilo potrebno da dijete koje ide u školu redovito ( uz opravdano ispriku kada je onemogućeno) ide na sv. misu, ja sam tokom cijelog školovanja išla, kao i moja sestra i brat, roditelji nisu sudjelovali u tome, nisu pretjerani vjernici, ne prakticiraju vjeru u tom smislu, već se drže osnovnih pravila vjere i vlastite savijesti i u tome su čini mi se puno bolji kao ljudi nego neki kršćani koje znam, koji idu svake nedjelje u crkvu a u privatnom životu su licemjeri, gadovi - nadopunite sami.
Kakva su pravila kod vas u župi?