Stranica 1 od 9 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 412

Tema: Vjeronauk u crkvi, prva pričest, jel ovo ok po vašem iskustvu?

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Vjeronauk u crkvi, prva pričest, jel ovo ok po vašem iskustvu?

Haj svima, moja najstarija ima 9 godina i ide u treći osnovne. Dakle ove godine imamo prvu pričest pred vratima. OK, vjernici smo, i ja i MM imamo sve sakramente i djecu učimo kršćanskim vrijednostima. Ne idemo redovito na nedjeljnu misu jer smo stava da ako je Bog svugdje, onda je i u našoj kući, te istu vrijednost ima molitva u crkvi i u našem domu. U crkvu odlazim kada osjetim potrebu za vodstvom kroz vjeru sa strane iako smatram da smo svi individualni i svatko ima svoje potrebe po pitanju vjere, pa zašto onda stavljati molitve u kalupe da svaka sv. misa izgleda isto osim propovjedi ( u koju se uvijek uvuće i politika, a to mogu upaliti TV pa se o tome informirati). Ali nije trebnutno problem u tome.
    Svečenik nas je sakupio na prvi vjeronauk prije cca mjesec dana i rekao da od nas očekuje da smo kao roditelji svake nedjelje na svetoj misi zajedno s djetetom, te da ju pretimo na svaki vjeronauk. Njega na zanima kako se to uklapa u naše rasporede, jedna mama je komentirala kako ona radi u smjenama, svaki dan i vikendom, a puno puta i praznicima i blagdanima, kada uspije uskladiti i jedno i drugo da će dolaziti ali da ne može uvijek. Odgovor na to je bio da ona sama mora odrediti što su joj "prioriteti" i postupiti prema svojoj savijesti. Odgovor koji po meni jako puno kazuje o njegovom karakteru. OK, od tada je prošlo cca mjesec dana, ja nisam u mogućnosti nju pratiti na svaku misu, s njome ide baka koja ionako ide redovno u crkvu, član je kućanstva i prema tome ne bi trebalo biti problema, ali na novom vjeronauku nam je održao predavanje kako ne poštujemo svoje obveze, mi moramo učvrstiti našu vjeru, a "naša" je zadaća pripremiti tu djecu za sakrament Prve prićesti i ispovjedi. U tu svrhu nam je ( roditeljima) podijelio knjige koje moramo pročitati, dogovoriti će sastanak samo roditelja i njega, bez djece, na kojem će se raspraviti o pročitanom, pojmu pričesti i tome kako ćemo našoj djeci prenjeti znanje koje smo tako stekli. Nije li on tu da uči djecu prianjima vjere, mi smo u da ih učimo temeljnim vrijednostima, slijediti zapovijedi, biti pošteni, pravedni, vrijedni, ne lagati itd..., ali na njemu bi trebalo biti da djeci prenese znanje koje je dobio školovavši se za svečenika, mi to znamo djelomice, onako kako prolazimo u životu, ne znamo teoriju, a ne vidim smisao u tome da na kraju mi budemo ti koji će djeci prenjeti ono što bi on trebao. To je kao da učitelji u školi roditeljima podijele uđbenike i skripte te kažu, djeca do kraja godine moraju naučiti to sve, vi ih morate tome naučiti, prenjeti im znanja koja su im potrebna, a mi ćemo doći i ispitati ih da vidimo jeste li vi podradili svoj posao kako treba.
    Kakva su vaša iskustva oko sakramenata, ja koliko znam uvijek je bilo potrebno da dijete koje ide u školu redovito ( uz opravdano ispriku kada je onemogućeno) ide na sv. misu, ja sam tokom cijelog školovanja išla, kao i moja sestra i brat, roditelji nisu sudjelovali u tome, nisu pretjerani vjernici, ne prakticiraju vjeru u tom smislu, već se drže osnovnih pravila vjere i vlastite savijesti i u tome su čini mi se puno bolji kao ljudi nego neki kršćani koje znam, koji idu svake nedjelje u crkvu a u privatnom životu su licemjeri, gadovi - nadopunite sami.
    Kakva su pravila kod vas u župi?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam kakva su pravila kod nas, ako moja djeca i odu na vjeronauk, MM u crkvu sigurno neće.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Neki župnici inzistiraju na tome da bi bilo lijepo da cijela obitelj prisustvuje misi kao pripremi za sakrament djeteta, drugi se ipak zadržavaju na činjenici da je djetetu obavezno pohađanje.

Onako baš iskreno, da mi je teško ići u crkvu , sumnjam da bih dijete slala na pričest.

Jedna opaska.Bog zaista jest svugdje, i u sobi i na livadi, ali je najviše, tijjelom, prisutan u sakramentu. A njega nema u sobi i na livadi.

A kako se ovdje o sakramentu zbilja i radi, u biti ne razumijem do kraja što se postom željelo reći.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Isto kao i kod vas, zibba. Čak sam morala donijeti ispričnicu kad sam imala upalu pluća, ma nisam donijela, nego sam se morala opravdati zašto me nema.
    A što reći. Ne volim prisilu nikakve vrste, ali nisam bila protivna da budem s djetetom na misama, dok se ono sprema na pričest. Mislim da mu je bilo drago da sam tamo.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.11.2012. at 21:20

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim da je ziba nezdovljna sa svecenikom, koji je oprao nju i NJM jer nisu redoviti sa svojim djetetom u crkvi, iako je djete redovito na misi s bakom. baka je clan kucnanstva i obitelji.

ja o ovome nezelim ni razmisaljti, jer iako mi djete ide na vjeronaku, ja nisam vjernik. ide jer MM je, ali nije svaku nedjelju u crkvi. ako je uvijet da udjes u stado i da dobijes sakrament prisistvo svake nedjelje u crkvi sa roditeljima, bojim se da moje djete to nece imati

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vjera ima svoju strukturu. Obitelj je kućna Crkva, i na krštenju dajemo obećanje da ćemo odgajati djecu u skladu s vjerom, a to podrazumijeva redovitu misu i sv. pričest, to je temelj Crkve.

Temelj vjere je da je u hostiji živi Bog, pravi pravcati, svetinja nad svetinjama, Onaj koji je sebe "razrezao" na komadiće, da ne gladujemo za vječim životom, ljubavi i mirom.

Svaki svećenik odgovoran je da se pričest i sakramenti dijele dolično, s punom svijesti i odgovornosti o čemu se tu radi, i onda naravno želi ohrabriti tu "kućnu Crkvu" da sudjeluje u svetinjama, i da zna što radi, i da, ako obitelj možda ne zna temelje vjere, da ih stekne, ojača i posveti se.

A ako ljudi to ne žele vidjeti, nije im stalo - onda stvarno nije u redu da se razbacuje Tijelom živog Boga pred ljude koji ga ne cijene i ne vole.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

bome ni meni se na prvu svećenik ne sviđa. MM bi mu došao na misu, ali ja ne a čak vjerujem u Boga. Imam takav posao i tempo gdje mi se ponekad posreći svaka druga nedjelja neradna i ne pada mi na pamet toliko zasluženi dan na silu provesti u crkvi. ako osjetim potrebu, ići ću, ali ne pod ovakvim uvjetima.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja su djeca prije sakramenata išle redovito na mise i vjeronauk, a ja ih nisam vodio. niti ih je itko drugi vodio.
    Niti je itko inzistirao na tome da ih mi vodimo i budemo s njima na misi.
    Da sam imao situaciju kao zibba, jako bih se ljutio na župnika.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Naši su predložili misu za roditelje, ali nisu inzistirali na dolascima.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ovo je po meni tipicni stav - brigo moja predji na drugoga. Zasto bi svecenik preuzeo odgovornost za dijete? Ili ucitelj? Oni su tamo da izbiflaju svoje i da se eventualno djeci nesto ne dogodi. To hoce li dijete dobiti 1 ili 5 je odgovornost roditelja i djeteta.

Jedan od razloga zasto nisam krstila dijete je upravo zato sto ne zelim biti licemjerna i jednog dana njega slati na misu, dok ja doma gledam seriju. A ako ga necu slat na misu, necu ga ni krstit.

Zar se na krstenju nije svecano obecalo da ce se djeci biti primjer u vjeri??

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku

Zar se na krstenju nije svecano obecalo da ce se djeci biti primjer u vjeri??

Pa, da. Primjer da ne treba redovito ići na misu i da treba živjeti u skladu s vjerom )

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kada župnici vide da roditelji žive obećanje s krštenja nikome ne rade probleme. Ako župnik vidi da su prekršili obećanje dano na krštenju tada oni čine krivovjerje i bilo bi vrlo neodgovorno od njega da to prešuti i ne pokuša popraviti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma, da..... baš krivovjerje....

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, da. Primjer da ne treba redovito ići na misu i da treba živjeti u skladu s vjerom )
    ajme mujice.....
    7dana/tj x 24h = 168 sati
    od kojih za vjeru obvezatno propisan je jedan sat
    168 - taj 1h = ostane ti još 167h!!
    taman da i od njih makneš radne sate tipa radno vrijeme 8-16h...
    ostane ti ohooo...
    oduzmi taj jedan sat tv-u i serijama i sličnom i daj obiteljskoj misi

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uostalom, ako roditelj ne pruža adekvatni primjer u vjeri, OK, neka župnik pokuša i roditelje "dovesti na pravi put".
    Ali inzistirati na tome i roditeljevim dolaskom na misu uvjetovati djetetu sakramente je nekrščanski.
    Tko je on da dijete kazni uskraćivanjem sakramenta jer roditelji ne dolaze na misu? Je li tako Isus podučavao?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    ajme mujice.....
    7dana/tj x 24h = 168 sati
    od kojih za vjeru obvezatno propisan je jedan sat
    168 - taj 1h = ostane ti još 167h!!
    taman da i od njih makneš radne sate tipa radno vrijeme 8-16h...
    ostane ti ohooo...
    oduzmi taj jedan sat tv-u i serijama i sličnom i daj obiteljskoj misi

Ja vjeurujem svih 168 sati.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

virujem da viruješ
    no, Ehuaristija je središte kršćanskog života!!!
    i od ustanovljena tog sakramenta, od strane Isusa, kršćani su pozvani blagovati je.. "ovo činite meni na spomen"...
    misa nedjeljom ima od 7 (možda negdje i prije) ujutro pa do cca 19h...
    1h koji je propisan na 168h....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OK, to je moj grijeh.

Ali veći je grijeh župniku ako zbog toga uskrati djetetu sakrament.

Ili možda netko misli da je moj grijeh neredovitosti na misi veći od njegova ako uskrati ditetu sakrament?????????

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ili možda netko misli da je moj grijeh neredovitosti na misi veći od njegova ako uskrati ditetu sakrament?????????
    pretpostavljam da ovisi...
    o tom kak ti gledaš na tu neredovitost...
    ako je ovak kak si napisao gore - "moj grijeh"..
    pretpostavljam da si svjestan i da ti je ža...i da si na putu, ak već nisi, da se trudiš popraviti i ići redovito i tako svjedočiti svoju vjeru onima kojima si prvo pozvan svjedočiti, svojoj djeci!!
    u tom slučaju, pretpostavljam, pronicljav svećenik bi to mogao prepoznati i sposoban, ako jest, bi vodio u vjeri tvoju djecu, koju mu povjeravaš na duhovni pastoral, ali i tebe!! u tom slučaju, ne bi uskratio sakramente tvojoj djeci..
    no, ukoliko tebi ne bi bilo stalo do praktične vjere neg do vjere na papiru... čemu onda inzistirati na sakramentima djeci...

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Uf, to mene čeka jednog dana. Kod nas u župi misa ne traje 1 h, već dosta duže. Do crkve imamo 10 min autom, busom 20. Crkva je krcata. nema sjedenja niti za koga osim za one oltaroljupke koje su tamo po sat vremena prije.
    kada sam u 9 mj. tudnoće došla na cvjetnicu na misu nitko mi se nije niti ponudio ustati, samo su me gledali poprijeko. To nije lijepo niti krščanski, ma fuj.
    Gospođe oltaroljupke dolaze golih leđa i u minjacima na svadbene mise a u nedjelju po ljeti.
    Naš svečenik u principu uopče nije loš i ne voli takva ponašanja u crkvi i imamo dobar odnos,ali masa je tu.
    živim u kvartu gdje prevladava doseljeničko stanovništvo iznimne portebe za molitvom, da se izjasnim koliko toliko pristojno. Njihova djeca koje nikada nije ispod 5 komada su izrazito neodgojena, odrasli na ulici, mali nasilnici, psuju i puše iza crkve...
    Moja volja da prisustvujem tome svemu je nula. volje bih da imamo malo kulturniju župu i onda bi rado ponekada otišla na misu ovako je to otužno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

no, ukoliko tebi ne bi bilo stalo do praktične vjere neg do vjere na papiru... čemu onda inzistirati na sakramentima djeci...
    Valjda zbog njihove duše.

Ne sviđa mi se tvoj odgovor. Mislim da je njegova dužnost omogućiti duši djece rast kroz sakramente sve da su roditelji najcrniji vragovi.

I uostalom..... ako sam dobro shvatio, nije uopće pitanje pri pokretanju teme trebaju li roditelji podržavati djecu u pripremi za sakramente (naravno da trebaju - neki to čine, neki ne iz ovih ili onih razloga), nego je pitanje ima li svećenik pravo vujetovati sakramente roditeljevim sudjelovanjem.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Po zakoniku kanonskog prava:
    Kan. 914 - Dužnost je u prvom redu roditelja i onih koji ih zamjenjuju te župnika brinuti se da se djeca koja su stekla sposobnost da se služe razumom dolično priprave i što prije okrijepe ovom božanskom hranom, ali tako da prije obave sakramentalnu ispovijed; dužnost je župnika također bdjeti da se ne pričešćuju djeca koja nisu stekla sposobnost da se služe razumom ili koja, prema njegovu sudu, nisu dovoljno pripravljena.

No, uvijek se možete žaliti dekanu dekanata ako mislite da vam je nešto uskraćeno od strane župnika, ili da je župnik pogrešno procijenio.
    Nadam se da ćete uspješno riješiti svoj problem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je vjeronauk bio samo za djecu i bio je organiziran jedanput tjedno i to u smjenama tj. suprotno od smjene u školi. Oni koji nisu mogli u svom terminu doći mogli su u terminu nekog drugog razreda ili subotom kad je bio termin za sve koji ne mogu u tjednu. Mojoj se u jednom tjednu preklapala muzička pa je išla taj tjedan subotom. Imali su i jedan termin nedjeljne mise kada su za njih bile rezervirane klupe. Moja je voljela taj crkveni vjeronauk jer ih je časna na razne načine animirala. Tokom godine su znali učestvovati s rečenicom koju bi pročitali na misi, neki su išli na zbor. Za lijepa vremena bi vani igrali igre. Jednu nedjelju su s tramvajem išli na poludnevni izlet do katedrale.
    Ovo je sve s tehničke strane, onu drugu je hendlao MM jer je on zadužen za vjeru u našoj obitelji i išao je s njom na misu kada smo bili doma.
    Uglavnom nismo osjećali nikakav pritisak, a u kom smjeru će se dalje njena vjera razvijati budućnost će pokazati.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas je vjeronauk bio samo za djecu i bio je organiziran jedanput tjedno i to u smjenama tj. suprotno od smjene u školi. Oni koji nisu mogli u svom terminu doći mogli su u terminu nekog drugog razreda ili subotom kad je bio termin za sve koji ne mogu u tjednu. Mojoj se u jednom tjednu preklapala muzička pa je išla taj tjedan subotom. Imali su i jedan termin nedjeljne mise kada su za njih bile rezervirane klupe. Moja je voljela taj crkveni vjeronauk jer ih je časna na razne načine animirala. Tokom godine su znali učestvovati s rečenicom koju bi pročitali na misi, neki su išli na zbor. Za lijepa vremena bi vani igrali igre. Jednu nedjelju su s tramvajem išli na poludnevni izlet do katedrale.
    Ovo je sve s tehničke strane, onu drugu je hendlao MM jer je on zadužen za vjeru u našoj obitelji i išao je s njom na misu kada smo bili doma.
    Uglavnom nismo osjećali nikakav pritisak, a u kom smjeru će se dalje njena vjera razvijati budućnost će pokazati.
    uf, ovo super zvuči. Kod nas je i u školi i u crkvi.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Možda će nekom djelovati grubo i nije mi to namjera, ali smatram da ako roditelj nije spreman slijediti ta neka crkvena pravila ne bi trebao ni tražiti da mu dijete primi sakramente. I da, smatram da je dobro rekao kad je rekao da trebate odrediti pripritete. Primanje sakramenata, uopće, pripadnost nekoj religiji, nije nešto što se "obavlja" eto, da se obavi, i žalosno je što to dosta ljudi tako tumači.Ako maloljetno dijete uvodimo u vjeru, za to ne može biti odgovoran samo svećenik, nije to nešto što mu on mora dati, to ipak kreće iz obitelji. Moje mišljenje.I da, priznajem da sam tu isključiva.Ako neko kaže da je vjernik koji pripada određenoj religiji i drži do toga i želi svoje dijete uvesti i sve to onda je to način življenja. I onda priznajem i poštujem sva pravila na koja mi je ukazao autoritet.

Zbog svega gore navedenog, moja djeca nemaju sakramente, tako sam to riješila u svom slučaju, nisam tip koji sakramente "obavlja reda radi", ne trpim autoritete niti vjerujem da me svećenstvo općenito može približit bogu, pa eto.
    Posljednje uređivanje od anin : 07.11.2012. at 22:39

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad bi svi bili kao zibbin župnik i razmišljali kao zmaj i tumačili zakonik kanonskog prava kao ivanche, ne bi bilo u rvackoj 90% katolika, nego 10%, a sa svim sakramentima možda punih 5%.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    uf, ovo super zvuči. Kod nas je i u školi i u crkvi.
    ja sam pisala samo o crkvenom , školski je išao svojim tokom kao i svake godine

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

larmama, prekrasno zvuči

mujice, ne trebamo mi niš tumačit... sve nam je dano u Predaji, unazad još 2000god. bit je ista, samo su se neke tehničke stvari mijenjale...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne sjećam se da je u Isus prije 2000 godine nekome uskratio sakramente na temelju ponašanja roditelja.......

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne sjećam se da je u Isus prije 2000 godine nekome uskratio sakramente na temelju ponašanja roditelja.......
    ti stvarno daleko pamtiš

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

e moj mujice, da znaš kako je onda bilo, onih 5% koje spominješ bili bi pravo čudo!!, lol

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ti stvarno daleko pamtiš
    aha... zato se pazi....

No, stvarno, čituckao sam Novi zavjet tu i tamo. Davno. Ali kao što vidiš, daleko pamtim.
    I iz pročitanoga, čini mi se da nije baš u duhu katoličke vjere to što neki ovdje opravdavaju.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa kad je Isus krstio odrasle ljude.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

..I iz pročitanoga, čini mi se da nije baš u duhu katoličke vjere to što neki ovdje opravdavaju.
    slabo čitaš mujice
    jer da jesi, naiša bi x puta na "pokrsti se on/a i sav dom njegov/njezin"....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a možda to ne znači to što ti misli.
    i ne isključuje ono što sam ja napisao

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

... i isto tako nije prišao niti jednom djetetu, a da to nije bilo na izričit zahtjev roditelja da se djetetu pomogne.

Kome se da, može čitati:

http://www.adoremus.org/HolyEucharistDocuments.html

Ja se posve slažem da se Tijelo Kristovo i Crkva treba dijeliti šakom i kapom, ali ne nedostojno, i bez poštovanja, i proizvoljno. Tko neće - neka neće. A neke protokolarne varijante - čemu? Crkva nije kazalište, nije cirkus i nije konzularno predstavništvo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Sad zvučimo kao inkvizicija

Pitao me je sin nešto oko te mise i pričesti, pa sam mu rekla - idemo jer volimo Isusa. Kakva bih ja bila mama da vas kao volim, a onda živiim u drugom gradu i vidim vas svakih par mjeseci. Grozna. E, pa tako i Bog. I on je željan naše ljubavi i prisutnosti. Nije to moranje, nego svijest da naša ljubav raste kada smo često s nekom dragom osobom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čemu protokolarne varijante?

Tome da dijete ostane u kontaktu s Crkvom, jer mu kontakt s Crkvom povećava vjerojatnost pravog shvaćanja vjere i vjerskog života kasnije kad odraste.

Jer ako bismo gledali na taj način da ćemo euharistiju pružiti samo onima koji ju u tom trenutku zvrijeđuju time što ju razumiju, poštuju i istinski proživljavaju, e onda ne bi trebalo biti pričesti do punoljetnosti.
    A bome ne bi trebalo ni krstiti prije punoljetnostik kad bi se ravnali po gore napisanome.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj zibba prvotno napisa Vidi poruku
    Haj svima, moja najstarija ima 9 godina i ide u treći osnovne. Dakle ove godine imamo prvu pričest pred vratima. OK, vjernici smo, i ja i MM imamo sve sakramente i djecu učimo kršćanskim vrijednostima. Ne idemo redovito na nedjeljnu misu jer smo stava da ako je Bog svugdje, onda je i u našoj kući, te istu vrijednost ima molitva u crkvi i u našem domu. U crkvu odlazim kada osjetim potrebu za vodstvom kroz vjeru sa strane iako smatram da smo svi individualni i svatko ima svoje potrebe po pitanju vjere, pa zašto onda stavljati molitve u kalupe da svaka sv. misa izgleda isto osim propovjedi ( u koju se uvijek uvuće i politika, a to mogu upaliti TV pa se o tome informirati). Ali nije trebnutno problem u tome.
    Svečenik nas je sakupio na prvi vjeronauk prije cca mjesec dana i rekao da od nas očekuje da smo kao roditelji svake nedjelje na svetoj misi zajedno s djetetom, te da ju pretimo na svaki vjeronauk. Njega na zanima kako se to uklapa u naše rasporede, jedna mama je komentirala kako ona radi u smjenama, svaki dan i vikendom, a puno puta i praznicima i blagdanima, kada uspije uskladiti i jedno i drugo da će dolaziti ali da ne može uvijek. Odgovor na to je bio da ona sama mora odrediti što su joj "prioriteti" i postupiti prema svojoj savijesti. Odgovor koji po meni jako puno kazuje o njegovom karakteru. OK, od tada je prošlo cca mjesec dana, ja nisam u mogućnosti nju pratiti na svaku misu, s njome ide baka koja ionako ide redovno u crkvu, član je kućanstva i prema tome ne bi trebalo biti problema, ali na novom vjeronauku nam je održao predavanje kako ne poštujemo svoje obveze, mi moramo učvrstiti našu vjeru, a "naša" je zadaća pripremiti tu djecu za sakrament Prve prićesti i ispovjedi. U tu svrhu nam je ( roditeljima) podijelio knjige koje moramo pročitati, dogovoriti će sastanak samo roditelja i njega, bez djece, na kojem će se raspraviti o pročitanom, pojmu pričesti i tome kako ćemo našoj djeci prenjeti znanje koje smo tako stekli. Nije li on tu da uči djecu prianjima vjere, mi smo u da ih učimo temeljnim vrijednostima, slijediti zapovijedi, biti pošteni, pravedni, vrijedni, ne lagati itd..., ali na njemu bi trebalo biti da djeci prenese znanje koje je dobio školovavši se za svečenika, mi to znamo djelomice, onako kako prolazimo u životu, ne znamo teoriju, a ne vidim smisao u tome da na kraju mi budemo ti koji će djeci prenjeti ono što bi on trebao. To je kao da učitelji u školi roditeljima podijele uđbenike i skripte te kažu, djeca do kraja godine moraju naučiti to sve, vi ih morate tome naučiti, prenjeti im znanja koja su im potrebna, a mi ćemo doći i ispitati ih da vidimo jeste li vi podradili svoj posao kako treba.
    Kakva su vaša iskustva oko sakramenata, ja koliko znam uvijek je bilo potrebno da dijete koje ide u školu redovito ( uz opravdano ispriku kada je onemogućeno) ide na sv. misu, ja sam tokom cijelog školovanja išla, kao i moja sestra i brat, roditelji nisu sudjelovali u tome, nisu pretjerani vjernici, ne prakticiraju vjeru u tom smislu, već se drže osnovnih pravila vjere i vlastite savijesti i u tome su čini mi se puno bolji kao ljudi nego neki kršćani koje znam, koji idu svake nedjelje u crkvu a u privatnom životu su licemjeri, gadovi - nadopunite sami.
    Kakva su pravila kod vas u župi?
    Hii, i tebi @zibba. Mudro si postavila pitanje, kakva su naša iskustva, kakva su pravila u našoj župi itd. A da si postavila pitanje što mislimo o tvojem takovom stavu naspram tvoje i muževe ideje da tražite nešto od nekog (npr. sakrament za VAŠU djecu), a ne želite ni formalno sudjelovati u događanju istog, tu bi se imalo što primijetiti i napisati. Oprosti mi ako nemaš mogućnost birati vjeroučitelja i svećenika koji će ti blagosloviti djete, jer znam kako je slušati bedastoće u crkvi (tipa da se svećenik dere na prisutne kako ima onih koji ne dolaze u crkvu i sl.), ali eto baš me pogodilo to tvoje ...bunjanje. Čuj ipak i moju priču na zadanu temu: Odgojena kao ateist. Kada sam rodila prvo dijete poželjela sam ga krstiti. Prijatelj, vjernik reće, ako ga ne misliš odgajati u vjeri, to ti nema smisla. Bio je u pravu, jer dugo poslije je sve poprimilo pravi redoslijed. Odlazila sam 6 mjeseci na katekumenski tečaj, primila sakramente, crkveno se vjenčala, pa odvela djecu na pripremu i sakramente (kod franjevaca, naravno).
    Bolje vi otiđite na pizzu i kuglanje kao obitelj, baka pustite u miru da moli za vas.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Možda ja stvari drugačije tumačim ali ja ne vidim toliko toga spornoga u tome što je gorespomenuti svećenik rekao.

Pa zar nije poželjno da nešto tako lijepo i uzvišeno kao što je pristupanje sakramentu prve sv. pričesti dijete podijeli sa svojim roditeljima? A ako roditelj u tome ne vidi "ništa posebno već samo jednu dodatnu obavezu" treba se propitati je li donio ispravnu odluku uključujući dijete u sve to skupa. I biti savršeno pomiren sa svojom odlukom.
    Meni je vrlo licemjerno kada slušam roditelje koji šalju dijete na pripremu za prvu pričest i usput stalno (i to pred djecom) pljuju po tome, prigovaraju, žale se kako je sve to skupa preteško, besmisleno... a dijete to sluša i vjerojatno se pita - pa zašto si me onda u to upisao (I da bi bilo još bolje, mama i tata pričaju kako nedjeljna misa nema nikakvog smisla i ostanu lijepo kod kuće a on jadan mora ići.)
    Mislim da takva situacija jako zbunjuje dijete.

A savjet kako treba odrediti prioritete i postupiti prema svojoj savjesti je sasvim u redu i mislim da je malo krivo shvaćen.
    Dakle - znam da bih trebala ići na misu, ali ne da mi se/lomim se oko djece i ručka ali ja ipak osjećam da trebam ići. Nekako ću sve uskladiti i otići ću.
    Ili - znam da trebam ići ali dijete mi cendra i osjećam da bih radije ostala kod kuće s djetetom. I neću otići ali savjest mi je mirna. To znači postupiti prema svojoj savjesti, da si pomiren sa svojom odlukom.
    I onda treba iskreno i otvoreno reći svećeniku - ja ne želim ići na misu zato i zato, to radim u skladu sa svojom savješću ali ipak želim da moje dijete primi sakrament.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pretpostavljam da odredjivanje prioriteta automatski ukljucuje i dobru volju poslodavca, ili spremnost roditelja na davanje otkaza. Cisto za slucaj da im vrijeme odrzavanja nedjeljne mise ne odgovara zbog, recimo, trica i kucina kao sto je, jel, posao.

Ok, postoje mise i drugih dana u tjednu, ali Zibba pise o nedjelji, bas kao sto je svecenik rekao.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Još jednom naglašavam ono što mislim da je najbitnije u svemu - biti podrška djetetu.
    Naš I. je silno želio trenirati nogomet i mi smo ga na to upisali (iako ja nisam ljubitelj niti nogometa niti nogometaša) ali ja nikad pred njim ne bih rekla kako su nogometaši glupi, kako je to besmislen sport, a pogotovo ga žaliti zbog napornih treninga. Ja sam onaj tip roditelja - ako si se želio upisati onda imaš ići redovito na treninge, a ako ti je to prenaporno ispiši se. Kod mene žaljenje ne prolazi

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoˇš baš uspoređivati nogomet i vjeronauk
    na nogomet želi ići dijete
    na vjerunauk u principu žele roditelji da dijete ide
    a i ovo s ispisivanjem baš ne pika

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavljam da odredjivanje prioriteta automatski ukljucuje i dobru volju poslodavca, ili spremnost roditelja na davanje otkaza. Cisto za slucaj da im vrijeme odrzavanja nedjeljne mise ne odgovara zbog, recimo, trica i kucina kao sto je, jel, posao.

Ok, postoje mise i drugih dana u tjednu, ali Zibba pise o nedjelji, bas kao sto je svecenik rekao.

Pa baš sam to i rekla - ako ti savjest nalaže da ne možeš na misu zbog posla zašto bi to bilo sporno? Ma ne vjerujem da bi ijedan svećenik rekao dajte otkaz i dođite na misu, to je pretjerivanje.
    Isto tako, znam žene koje rade i nedjeljom pa ipak stignu na (večernju) misu.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo mujice, sam za tebe , lol

"Točka 49. Odgovorna je zadaća čitave župne zajednice, ali na poseban način roditelja, da budu "prvi" vjeroučitelji prvopričesnika. Ta "prva" katehetska škola jest nadasve škola primjera. S tim u svezi kaže se u konstituciji Gaudium et spes Drugoga vatikasnkog sabora: "Ako roditelji prednjače primjerom i zajedničkom obiteljskom molitvom, djeca će i svi koji žive u krugu obitelji lakše naći put čovječnosti, spasenja i svetosti." (GS br. 48.)
    Stoga se - kad su u pitanju prvopričesnici - kao po prirodi kršćanskog rasta u vjeri, prvi pogled župnika i vjeroučitelja mora okretati prema roditeljima. ..."
    izvor: HBK, Župna kateheza u obnovi župne zajednice, Zagreb - Zadar, 2000., str. 67.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nemoˇš baš uspoređivati nogomet i vjeronauk
    na nogomet želi ići dijete
    na vjerunauk u principu žele roditelji da dijete ide
    a i ovo s ispisivanjem baš ne pika
    Još gore! Dijete ne želi već žele roditelji i onda (oni, koji su to izabrali) pljuju po tome (Možda griješim ali nekako mi se podrazumijeva da bi i dijete, barem malo, trebalo željeti ići na to)

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam o svom iskustvu sa djecom i sakramentima pisala na ireligioznom topicu pa da se puno ne ponavljam. Djeca su mi i krštena i pričešćena u 3. raz. OŠ i nitko nama roditeljima nije postavljao uvjete da budemo prisutni na ikakvim misama, štoviše znali su da smo i ja i suprug nevjernici. E sad, zašto smo ipak dopustili da to netko drugi obavi umjesto nas je već neko drugo pitanje i koliko god smo sami krivi i licemjerni toliko su i oni kojima je u to doba bilo samo stalo do toga da što više vjernika "unovače".

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo mujice, sam za tebe , lol

"Točka 49. Odgovorna je zadaća čitave župne zajednice, ali na poseban način roditelja, da budu "prvi" vjeroučitelji prvopričesnika. Ta "prva" katehetska škola jest nadasve škola primjera. S tim u svezi kaže se u konstituciji Gaudium et spes Drugoga vatikasnkog sabora: "Ako roditelji prednjače primjerom i zajedničkom obiteljskom molitvom, djeca će i svi koji žive u krugu obitelji lakše naći put čovječnosti, spasenja i svetosti." (GS br. 48.)
    Stoga se - kad su u pitanju prvopričesnici - kao po prirodi kršćanskog rasta u vjeri, prvi pogled župnika i vjeroučitelja mora okretati prema roditeljima. ..."
    izvor: HBK, Župna kateheza u obnovi župne zajednice, Zagreb - Zadar, 2000., str. 67.
    Gleč. To uopće ne dovodim u pitanje. Jasno da roditeli trebaju biti primjer djeci u vjeri, uključujući i odlaske na misu.

Ali u onome što sam ranije komentirao sam preskočio taj dio i upitao što sa djecom čiji roditelji nisu "prvoklasni" primjer, a žele da njihova djeca prime sakramente, nastave vjeronauk i žele im omogućiti razvoj u vjeri koji će možda jednog dana biti na višoj i boljoj razini nego što je njihova (roditeljska).
    Je li u duhu katoličke Crkve da župnik to djeci uskrati jer se roditelji ne ponašaju kao vrli uzori?????
    Uvjeren sam da nije.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uh, ima razloga zašto nikada nisam pisala na temama vezanim uz religiju to je jedno "vrzino kolo" i bolje se ne petljati!

Mujice, naravno da nije ispravno ali ako si ti kao roditelj odlučio djecu "dati u vjeru" onda ćeš valjda to i podržavati inače koji je uopće smisao toga?

I sad mi nije jasno - ako svećenici postavljaju uvjete ne valja jer sile na nešto, ako ne postavljaju, opet ne valja jer samo žele unovačiti vjernike.

Ja nisam rekla da je licemjeran onaj tko je nevjernik pa šalje dijete na vjeronauk nego onaj tko to radi, bio vjernik ili ne, a pred djetetom loše govori o vjeri jer time zbunjuje dijete, a to je skoro pa pravilo. Ja u ovoj perspektivi ne gledam ni svećenika, ni roditelje već dijete, koje nažalost može biti žrtva manipulacija i špekulacija s bilo koje od ovih dviju strana.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to sam ti već odgovorila
    sasvim razumljivo jest da si nekad doli, nekad gori.. (mislim, gore...dižeš se i padaš i opet tako)
    stoga bih rekla da sve ovisi o motivu i svjesnosti roditelja jer su ipak oni tu prvi i njihovo je pravo i obveza odgoja..

Stranica 1 od 9 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •