ifigenija, meni je jasna tvoja (vaša) koncepcija boga. prihvaćam ono što sam naučila upravo u razgovoru s vama vjernicama - da je za vas bog poput roditelja (ne gospodara). ok, može i prijatelja. mada je odnos moći takav da ne bih baš govorila o prijateljstvu s osobom kod koje je dovoljno da si ravnodušna prema njoj ili da ne želiš popiti kavu, pa da moraš očekivati poprilične posljedice u vidu pakla ili "suda".
dopustit ćeš mi da vaša vizija (barem ovog abrahamskog) boga meni (i nekima od nas) još uvijek nije previše konzistentna i logična da bih ju prihvatila (viziju, ne mislim na boga).
previše potenciranja postojanja slobodne volje u čovjeka, prava na slobodan izbor, te sim te tam, ali opet, nekako se potiho zna i očekuje što bi od dva ponuđena izbora trebalo odabrati da bi bio u božjoj milosti, da bi bio spašen. koliko god vrludao, barem u krajnjem trenu, ako ne i prije trebao bi "prići" bogu, jer sve drugo su... teške iznimke na koje ne treba računati, posebice ako znaš da ti je ponuđen put, pa ti tim putem nisi krenula... sve to za mene nije iskreno prijateljstvo, nije nepatvorena ljubav. donekle je prije autoritet, eto, ajd, poput roditeljskog... no, koliko god je ta ljubav velika i milostiva, očigledno je (barem meni) iz napisanog da je uvjetovana. kao kad malom djetetu velimo: učini to mami za ljubav. možda mi kao roditelj znamo bolje i pametnije što našem djetetu treba, no dođe vijeme i da se djeca emancipiraju od vlastitih roditelja i da donose odluke bez njihovog znanja, pa i odobravanja. bez straha da će im biti uskraćen ulazak u roditeljsku kuću.
teško da ćemo se usuglasiti, ne bih sada ni da svaku riječ važemo i vodimo kilometarske rasprave, ali i ne moramo biti jednog mišljenja.
p.s. moja duša ne pripada bogu. ni hipotetski.