Pokazuje rezultate 1 do 50 od 412

Tema: Vjeronauk u crkvi, prva pričest, jel ovo ok po vašem iskustvu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mujice, a zašto krstiti dijete u zajednicu kojoj nije do sakramenta - vjenčanje je jako važan zavjet, to je jedna od dvije moguće službe - vjenčanje ili svećenički red (celibat)? To ne razumijem. Svaki svećenik će vjenčati svaki par koji zadovoljava uvjete (da nisu rođaci, da su muško i žensko i da nisu u braku s nekim drugim), na licu mjesta, ako treba. I zašto ići do Vatikana, da odobre da ti krste dijete, a ti nećeš se vjenčati? A za krštenje obećaš da ćeš ga odgajati u duhu Katoličke vjere - a kršiš jedno od temeljnih vjerovanja Crkve.

Razumijem situacije gdje ljudi nemaju uvjete za vjenčanje, ili gdje je majka napuštena, ili u drugom braku... osobno sam bila kuma u takvoj situaciji i ništa - nema uvjeta za brak, ali ima za krštenje. Dijete ne treba stradati zbog okolnosti oca i majke, to je jasno.

Ali, gdje su dvoje zdravih pravih ljudi koji se NEĆE vjenčati? Prosvijetli me jer ja to ne mogu pojmiti?

Kao da možeš dobiti maturu, ali nećeš, nego drito fakultet. I samo trebaš ići po papir, a svadiš se sa tetom na referadi, da hoćeš da te upiše baš tako?!
    Vrlo jednostavno.

Jer...
    Ukratko bismo mogli ovako izraziti što se po sakramentu krštenja na otajstven način događa:
    -snagom Duha Svetoga primamo nov život «odozgor»: postajemo slični Isusu Kristu, Sinu Božjemu, («suobličujemo» se Isusu Kristu) te tako postajemo «Božji sinovi» («Božja djeca»); rađamo se na nov život s Bogom («preporađamo se» se, primamo «milost posvetnu»);
    -rađanjem na novi život opraštaju nam se grijesi («istočni» grijeh i svi grijesi što smo ih osobno počinili prije krštenja);
    -na poseban nam se način darivaju («ulijevaju») temeljne ljudske i vjerničke «kreposti» (vrline): osobito vjera, nada i ljubav;
    -postajemo članovi zajednice Božjega naroda – Crkve.
    jer roditelji ili nona to čine radi duše djeteta, a ne radi vlastite duše ili zato što bi htjeli dai dijete jednog dana bude prvi strijelac u klubu.
    Posljednje uređivanje od mujica : 08.11.2012. at 10:16

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znate kaj, idu mi na živce ubervjernici koji svojataju Crkvu.

Kad-tad, morat će shvatiti da Crkva nije sačinjena samo od ubervjernika, već ju čine i oni koje uberi smatraju manje vrijednim vjernicima. Kad to shvate, postat će bolji vjernici.

Ja sam dvije godine života proveo u okruženju pravih vjernika i misionara. U vrijeme socijalizma sam dvije godine živio i školovao se u sjemeništu na Šalati. Imao sam priliku vidjeti na djelu život pravih vjernika - duhovnika kojima je povjeren duhovni razvoj mladih ljudi. Dakle, razumijevanje vjere koje ja imam usađeno nije plod prihvaćanja vjere kroz čitanje psalama, već kroz svjedoćenje života ljdui koji su život posvetili vjeri i drugim ljudima.

Nitko od njih nikada nije govorio kao što govore Ifi, zmaj i Ronin, o eksluzivitetu velikih vjernika i nužnosti očuvanja forme. Duhovni život i vjera s tim nemaju veze. a Crkva naroda je duhovni život naroda, a ne broj žigova.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo jednostavno.

Jer...

jer roditelji ili nona to čine radi duše djeteta, a ne radi vlastite duše ili zato što bi htjeli dai dijete jednog dana bude prvi strijelac u klubu.
    Mujice, majkumu, moram ić radit svoj posao, ajde da ovo završimo LOL - pa sva ta duša, blagoslov, zaštita, to počinje od braka! Dijete rođeno u braku je pod posebnim blagoslovom. Krštenje mu daje jedan štit, blagoslov, a pola djeteta, da tako kažem, nezaštićeno je jer krštenje ne zamjenjuje sakramentalnu zaštitu i blagoslov braka. Zašto mu uskratit? Zašto mu dat pola pokrivača - ako već priznaješ pokrivač?

Ako netko ne može - okej, to je objektivna okolnost, ali vjernik koji je u braku s nevjernikom isto može biti crkveno vjenčan, a da se to ne dotiče ateističkog ili agnostičkog supružnika. Dakle, može se.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dijete rođeno u braku je pod posebnim blagoslovom. Krštenje mu daje jedan štit, blagoslov, a pola djeteta, da tako kažem, nezaštićeno je jer krštenje ne zamjenjuje sakramentalnu zaštitu i blagoslov braka.
    Meni je ovo preprepreprestrašno.
    Nema većeg ili manjeg blagoslova djeteta, nema neblagoslovljenog djeteta.
    Boga koji je tako zamislio, koji više ili manje blagoslivlja djecu, ili uopće ne, nema.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Boga koji je tako zamislio, koji više ili manje blagoslivlja djecu, ili uopće ne, nema.
    x

pa naravno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

takav sam i ja odgovor dobila od svecenika.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

samo što se onda upada u kontradikciju... čemu onda vjenčanje u crkvi, čemu uopće crkveno krštenje? čemu uopće postojanje svećenika?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    samo što se onda upada u kontradikciju... čemu onda vjenčanje u crkvi, čemu uopće crkveno krštenje? čemu uopće postojanje svećenika?
    ne kuzim kontradikciju i ova pitanja?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa sva ta duša, blagoslov, zaštita, to počinje od braka! Dijete rođeno u braku je pod posebnim blagoslovom. Krštenje mu daje jedan štit, blagoslov, a pola djeteta, da tako kažem, nezaštićeno je jer krštenje ne zamjenjuje sakramentalnu zaštitu i blagoslov braka. Zašto mu uskratit? Zašto mu dat pola pokrivača - ako već priznaješ pokrivač?

.
    ovo je meni zastrašujuće

to se odnosi samo na crkveni brak, ili i civilni daje djetetu barem plahticu koja će ga malo pokriti?
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 08.11.2012. at 10:29

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujice, majkumu, moram ić radit svoj posao, ajde da ovo završimo LOL - pa sva ta duša, blagoslov, zaštita, to počinje od braka! Dijete rođeno u braku je pod posebnim blagoslovom. Krštenje mu daje jedan štit, blagoslov, a pola djeteta, da tako kažem, nezaštićeno je jer krštenje ne zamjenjuje sakramentalnu zaštitu i blagoslov braka. Zašto mu uskratit? Zašto mu dat pola pokrivača - ako već priznaješ pokrivač?

Ako netko ne može - okej, to je objektivna okolnost, ali vjernik koji je u braku s nevjernikom isto može biti crkveno vjenčan, a da se to ne dotiče ateističkog ili agnostičkog supružnika. Dakle, može se.
    Tko je rekao da se ne može?

Alit o uopće nije bitno u ovoj raspravi.

Bitno je da dijete ima pravo na sakramente čak i ako roditelji ne žele to što me nepotrebno uvjeravaš da mogu..
    Posljednje uređivanje od mujica : 08.11.2012. at 10:32

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •