(Postavila sam pitanje na Sto danas kuhate, ali me nitko ne dozivljava).
Ostao mi zeleni dio od 2 velika poriluka (mi volimo samo bijeli), kako ga mogu upotrijebiti? Lijepo molim recepte.![]()
(Postavila sam pitanje na Sto danas kuhate, ali me nitko ne dozivljava).
Ostao mi zeleni dio od 2 velika poriluka (mi volimo samo bijeli), kako ga mogu upotrijebiti? Lijepo molim recepte.![]()
Posljednje uređivanje od Elly : 08.11.2012. at 09:51
Krem juha od poriluka.
Stavi hladnu vodu, dodaj nasjeckani dio na komaciće, možeš dodat još i mrkvu ili krumpir ilitikvice /tikve na komadiće, maslinovo ulje, papar sol i vlasac, kad se skuha smiksaš i ako želiš dodaš još malo vrhnja.
Za 15ak min sve gotovo!
M-njam, thnx Zhabice!![]()
Da li bi pasalo da ubacim i stapke celera (ostalo mi i toga), ili okus bio pre...nesto?
Quiche od poriluka. Brzo i fino.
Napravi se tijesto za pitu. Brašno, maslac, jaja, sol, kiselo vrhnje. Napravi se prhko tijesto i ostavi da odstoji u frižideru. Ako nemaš vremena nije potrebno, ja sam radila i bez da stoji u frižideru.
Poduisnatš malo junetine mljevene na luku. U okruglu posudu za pite staviš tijesto, na dno malo milerama, na mirelam blanširani poriluk, na poriluk dinstano meso, pom želji mini rajčice, mozzarella ili neki drugi sir...Prelije se mješavinom vrhnja i jaja i stavi se peći.
Omjere za pitu ako trebaš bum ti napisala.
Hvala, zvuci fino, dodajem i ovo na listu (sad cu napokon poceti iskoristavati cijeli poriluk!).![]()
Ne treba omjere za pitu (budem radila po omjerima za pitu koju sam radila s bijelim dijelom poriluka, sirom i mileramom jucer).
Podizem pitanje za krem-juhu (valja li krem-juha od poriluka ako u nju ubacim i celer)?
elli,možeš ga i zdinstati,ko luka,pa gore baciti šampinjone,dodati kap,dvije vrhnja za kuhanje,začiniti i eto..mm voli.isto tako i zdinstati graha na poriluku.njam,njam!
volim dinstati![]()
Posljednje uređivanje od žužy : 08.11.2012. at 12:26
imam ja jedan, od jučer.
na masl ulju popržiti poriluk, kad uvene, dodati pancetu.
i to popržiti.
i onda dodati rižu ili, ja jučer napravila s ječmom. bez namakanja, malo sam ga u toploj vodi namočila dok se ovo prije dinstalo.
bilo je jako jako fino.
sol, papar, parmezan.
I ja pravim varivo od ječma i prazliuka, i to tako da prodinstam praziluk, na to dodam ječam, vode i soka od paradajza.
Obožavamo!
omlet. Ja zeleni dio tanko nasjeckam na "frčke" i bacim na malo ulja, dodam crvene paprike i umućena jaja.
možeš i onu juhu od peršina s porilukom napraviti
ili u bilo koje varivo staviti
samo umjesto luka, ubaciš zelene komadiće poriluka
Ubaci ga kad kuhaš grah.
i uz leću savršeno paše
al stvarno ti ne treba više od toga, taman da malo omekša da moš smiksat.
Viš ovaj omlet sa listovima poriluka zvuči super! To nemam običaj radit.
Varivo sa lećom ili orzom i porilukom je zakon! Nedavno smo ga jeli, samo sam jutros kontala da ti treba nešto brzo pa mi je odma juha pala napamet.
Ja i zeleni dio poriluka i stapke celera smrznem u jednoj kutiji (s ostalim ''otpadom'' - vanjskim listovima kupusa i kelja, tvrdim dijelom karfiola i brokule...) i ubacujem u pileće, pureće i goveđe juhe. Stvarno se dobro iskoristi na taj način, daje odličan okus domaćoj juhi.
A za stapke celera mi je ovaj recept savršen:
http://www.coolinarika.com/recept/ca...pileca-salata/
Super je za druženja!
Nasjeckati dvije-tri mrkve na kockice, prodinstati ih malo na maslinovom ulju, dodati nasjeckani poriluk, zaciniti po zelji, i kada je skoro gotovo, dodati kukuruza secerca. Pomijesati sa kuhanom pastom ili rizom, zaliti sve skupa vrhnjem za kuhanje i posuti parmezanom. dobar tek![]()
ja ga obozavam svjezeg u salati![]()
Meni nikad nije palo na pamet iskoristiti samo jedan dio poriluka zasebno. Zapravo nisam znala da to itko radi sve dok nisam cula od lokalnih Amerikanaca i/ili vidjela njihove recepte - jede se samo bijelo, a zeleno bacaju u smece. Zbunj.
da, i ja kao kaae, i ovaj rižoto, ječoto, radim od cijelog poriluka. kao i juhu, il omlet. ali, može i samo od zelenog, zašto ne.
A zasto ne?![]()
BTW, danas sam za brunch napravila omlet od zelenog dijela poriluka: na kapi maslinovog ulja sam lagano poprzila kolutove zelenog dijela poriluka i luka, tek toliko da malo 'uvene' i smanji mu se kolicina, a u medjuvremenu zamijesala 3 jaja, 3 snite purece sunke, 'stapic' pikantne gorgonzole, malo ljute crvene paprike, jedan list sira za topljenje i mrvicu soli.
Bilo je bas fino.
OK, gorgonzola je tu sigurno doprinijela da bude fino, ali svidjalo mi se i to sto je poriluk mrvicu ostao hrskav - mislim da sam taj zeleni dio poriluka zamrzila kad je u raznoraznim varivima list otuzno plivao po tanjuru (tudja kuhinja, ne moja) i zapravo nisam znala sto bih s njim pocela, a da ne bude takav....
No sad znam.![]()
Ovaj moj recept bi bio dobar i sa gljivama (umjesto gorgnozole), ili sa parmezanom, npr.![]()
al dobro kaze frka, zasto ne koristis zeleni dio isto kao i bijeli? pa istog su okusa, razlika je samo u izgledu.
- salatu sa goudom, sunkom i jajima i porulukom
- zapecene palacinkice s kozjim sirom, medom i porilukom
- varivo od poriluka
- strudla od mesa i poriluka s ljutom salsom