Results 1 to 34 of 34

Thread: Zeleni dio poriluka - recepti?

  1. #1
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default Zeleni dio poriluka - recepti?

    (Postavila sam pitanje na Sto danas kuhate, ali me nitko ne dozivljava ).

    Ostao mi zeleni dio od 2 velika poriluka (mi volimo samo bijeli), kako ga mogu upotrijebiti? Lijepo molim recepte.
    Last edited by Elly; 08.11.2012 at 09:51.

  2. #2
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Krem juha od poriluka.

    Stavi hladnu vodu, dodaj nasjeckani dio na komaciće, možeš dodat još i mrkvu ili krumpir ilitikvice /tikve na komadiće, maslinovo ulje, papar sol i vlasac, kad se skuha smiksaš i ako želiš dodaš još malo vrhnja.

    Za 15ak min sve gotovo!

  3. #3
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    M-njam, thnx Zhabice!

    Da li bi pasalo da ubacim i stapke celera (ostalo mi i toga), ili okus bio pre...nesto?

  4. #4

    Default

    OT
    zhabica, prestani me ubijati sa svojih 15 minuta

  5. #5
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Quiche od poriluka. Brzo i fino.

    Napravi se tijesto za pitu. Brašno, maslac, jaja, sol, kiselo vrhnje. Napravi se prhko tijesto i ostavi da odstoji u frižideru. Ako nemaš vremena nije potrebno, ja sam radila i bez da stoji u frižideru.
    Poduisnatš malo junetine mljevene na luku. U okruglu posudu za pite staviš tijesto, na dno malo milerama, na mirelam blanširani poriluk, na poriluk dinstano meso, pom želji mini rajčice, mozzarella ili neki drugi sir...Prelije se mješavinom vrhnja i jaja i stavi se peći.

    Omjere za pitu ako trebaš bum ti napisala.

  6. #6
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Hvala, zvuci fino, dodajem i ovo na listu (sad cu napokon poceti iskoristavati cijeli poriluk!).

    Ne treba omjere za pitu (budem radila po omjerima za pitu koju sam radila s bijelim dijelom poriluka, sirom i mileramom jucer ).


    Podizem pitanje za krem-juhu (valja li krem-juha od poriluka ako u nju ubacim i celer)?

  7. #7
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,982

    Default

    Quote Originally Posted by Elly View Post
    Hvala, zvuci fino, dodajem i ovo na listu (sad cu napokon poceti iskoristavati cijeli poriluk!).

    Ne treba omjere za pitu (budem radila po omjerima za pitu koju sam radila s bijelim dijelom poriluka, sirom i mileramom jucer ).


    Podizem pitanje za krem-juhu (valja li krem-juha od poriluka ako u nju ubacim i celer)?


    Problem je kod ove dvije vrste povrca da i jedna i druga imaju vrlo intenzivan miris. Kod mene doma bi proslo. Ako volis celer, onda ce ti biti ok.

  8. #8
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    elli,možeš ga i zdinstati,ko luka,pa gore baciti šampinjone,dodati kap,dvije vrhnja za kuhanje,začiniti i eto..mm voli.isto tako i zdinstati graha na poriluku.njam,njam!
    volim dinstati
    Last edited by žužy; 08.11.2012 at 12:26.

  9. #9
    baka's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    594

    Default

    Quote Originally Posted by Elly View Post
    M-njam, thnx Zhabice!

    Da li bi pasalo da ubacim i stapke celera (ostalo mi i toga), ili okus bio pre...nesto?
    Ne stapke celera, ne vlasac, jer poriluk je iz iste skupine. Ako već želite onda stavite začin majčinu dušicu, Juhe su zakon, brzo se mogu zgotoviti, okrepe organizam.

  10. #10
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    imam ja jedan, od jučer.
    na masl ulju popržiti poriluk, kad uvene, dodati pancetu.
    i to popržiti.
    i onda dodati rižu ili, ja jučer napravila s ječmom. bez namakanja, malo sam ga u toploj vodi namočila dok se ovo prije dinstalo.
    bilo je jako jako fino.
    sol, papar, parmezan.

  11. #11

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    I ja pravim varivo od ječma i prazliuka, i to tako da prodinstam praziluk, na to dodam ječam, vode i soka od paradajza.
    Obožavamo!

  12. #12

  13. #13
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    omlet. Ja zeleni dio tanko nasjeckam na "frčke" i bacim na malo ulja, dodam crvene paprike i umućena jaja.

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    možeš i onu juhu od peršina s porilukom napraviti
    ili u bilo koje varivo staviti
    samo umjesto luka, ubaciš zelene komadiće poriluka

  15. #15

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Ubaci ga kad kuhaš grah.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i uz leću savršeno paše

  17. #17
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    imam ja jedan, od jučer.
    na masl ulju popržiti poriluk, kad uvene, dodati pancetu.
    i to popržiti.
    i onda dodati rižu ili, ja jučer napravila s ječmom. bez namakanja, malo sam ga u toploj vodi namočila dok se ovo prije dinstalo.
    bilo je jako jako fino.
    sol, papar, parmezan.
    ovo gore ja pak ubacim u kus kus. brzo je fakat gotovo i klinci to kod nas smlate.

  18. #18
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    OT
    zhabica, prestani me ubijati sa svojih 15 minuta


    al stvarno ti ne treba više od toga, taman da malo omekša da moš smiksat.

    Viš ovaj omlet sa listovima poriluka zvuči super! To nemam običaj radit.
    Varivo sa lećom ili orzom i porilukom je zakon! Nedavno smo ga jeli, samo sam jutros kontala da ti treba nešto brzo pa mi je odma juha pala napamet.

  19. #19

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    i uz leću savršeno paše
    Pa zapravo paše uz sve grahorice i žitarice, barem meni.

  20. #20
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Oh, koliko finih recepata - hvala, curke!

  21. #21

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Ja i zeleni dio poriluka i stapke celera smrznem u jednoj kutiji (s ostalim ''otpadom'' - vanjskim listovima kupusa i kelja, tvrdim dijelom karfiola i brokule...) i ubacujem u pileće, pureće i goveđe juhe. Stvarno se dobro iskoristi na taj način, daje odličan okus domaćoj juhi.

    A za stapke celera mi je ovaj recept savršen:
    http://www.coolinarika.com/recept/ca...pileca-salata/
    Super je za druženja!

  22. #22
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Nasjeckati dvije-tri mrkve na kockice, prodinstati ih malo na maslinovom ulju, dodati nasjeckani poriluk, zaciniti po zelji, i kada je skoro gotovo, dodati kukuruza secerca. Pomijesati sa kuhanom pastom ili rizom, zaliti sve skupa vrhnjem za kuhanje i posuti parmezanom. dobar tek

  23. #23
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja ga obozavam svjezeg u salati

  24. #24
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    ja ga obozavam svjezeg u salati
    I ja isto. Zelena salata i poriluk - super!

    Poriluk s drugim povrćem (celer, mrkva i sl.) dinstati. Kad je gotovo umiješati tunjevinu - predobro! Može biti kao samostalni obrok ili kao umak za tjesteninu.

  25. #25
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    ja ga obozavam svjezeg u salati
    i to isto radimo, ali obavezno sa kiselim vrhnjem da je

  26. #26
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Meni nikad nije palo na pamet iskoristiti samo jedan dio poriluka zasebno. Zapravo nisam znala da to itko radi sve dok nisam cula od lokalnih Amerikanaca i/ili vidjela njihove recepte - jede se samo bijelo, a zeleno bacaju u smece. Zbunj.

  27. #27
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Meni nikad nije palo na pamet iskoristiti samo jedan dio poriluka zasebno. Zapravo nisam znala da to itko radi sve dok nisam cula od lokalnih Amerikanaca i/ili vidjela njihove recepte - jede se samo bijelo, a zeleno bacaju u smece. Zbunj.
    Vidis, ja i moji k'o tvoji Ameri. A zao mi, listovi izgledaju lijepo i zdravo, ali jednostavno nisam - dosad - pojma imala sto bih s njim (a da nam bude ukusno i zdravo).

  28. #28
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    da, i ja kao kaae, i ovaj rižoto, ječoto, radim od cijelog poriluka. kao i juhu, il omlet. ali, može i samo od zelenog, zašto ne.

  29. #29
    frka's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    3,141

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Meni nikad nije palo na pamet iskoristiti samo jedan dio poriluka zasebno. Zapravo nisam znala da to itko radi.
    X

    I nešto mi nije jasno - ako zeleni dio ne volite, zakaj tražiš recepte za njega ?

    Ako se radi samo o navici i zapravo nije da ga ne volite, već nemate naviku jesti, probaj sljedeći put ubaciti cijeli poriluk u recimo tu pitu - možda vam se svidi tako...

  30. #30
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by frka View Post
    ako zeleni dio ne volite, zakaj tražiš recepte za njega ?
    A zasto ne?

    BTW, danas sam za brunch napravila omlet od zelenog dijela poriluka: na kapi maslinovog ulja sam lagano poprzila kolutove zelenog dijela poriluka i luka, tek toliko da malo 'uvene' i smanji mu se kolicina, a u medjuvremenu zamijesala 3 jaja, 3 snite purece sunke, 'stapic' pikantne gorgonzole, malo ljute crvene paprike, jedan list sira za topljenje i mrvicu soli.
    Bilo je bas fino.
    OK, gorgonzola je tu sigurno doprinijela da bude fino, ali svidjalo mi se i to sto je poriluk mrvicu ostao hrskav - mislim da sam taj zeleni dio poriluka zamrzila kad je u raznoraznim varivima list otuzno plivao po tanjuru (tudja kuhinja, ne moja ) i zapravo nisam znala sto bih s njim pocela, a da ne bude takav....
    No sad znam.

    Ovaj moj recept bi bio dobar i sa gljivama (umjesto gorgnozole), ili sa parmezanom, npr.

  31. #31
    Felix's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,219

    Default

    al dobro kaze frka, zasto ne koristis zeleni dio isto kao i bijeli? pa istog su okusa, razlika je samo u izgledu.

  32. #32
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by Felix View Post
    al dobro kaze frka, zasto ne koristis zeleni dio isto kao i bijeli? pa istog su okusa, razlika je samo u izgledu.
    Vidis, meni nisu istog okusa. Zeleni mi je, onako, vise "travnatog" okusa, vise kao salata.
    Ali dobro, vidis da sam pocela.

  33. #33

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    - salatu sa goudom, sunkom i jajima i porulukom
    - zapecene palacinkice s kozjim sirom, medom i porilukom
    - varivo od poriluka
    - strudla od mesa i poriluka s ljutom salsom

  34. #34
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Maxime View Post
    - zapecene palacinkice s kozjim sirom, medom i porilukom
    Može recept za ovo? I da li to onda bude slano ili slatko jelo? Pretpostavljam slano.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •