Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Privedite osumnjičenog ili...?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno Privedite osumnjičenog ili...?

Ako sam temu otvorila na pogrešnom PDF-u, molim moderatoricu da temu premjesti.

Dakle, problem je sljedeći, moj sin u susjedstvu ima prijatelja koji često dođe kod nas u kuću na igru. Razlika u godinama je dosta velika (sinu je skoro 5, a prijatelju 12 godina), ali to mi nikada nije smetalo jer se uvijek lijepo igraju, lijepo razgovaraju, pa i ja doslovce uživam u društvu tog dvanaestogodišnjaka.
    Još prije dvije godine sam primjetila da dječak namjerno sakriva igračke i ostale stvari po kući, našoj kući, dakle to se definitivno ne može nazvati krađom, smatrala sam da mu je to jednostavno neki oblik zezancije.
    I nije mi to nešto smetalo, jer sam bila sigurna jednostavno prolazi kroz neku fazu. Ali situacija je postala nešto ozbiljnija sada kada sam primjetila da su iz kuće nestale igračke i to baš one relativno skupe i mom sinu jako drage (npr. Lego Mcqueen, policijski auto iz crtića Auti, Šlep, CD istoimenog crtića, Lego motor i vozač, traktor i prikolica iz Majstor Boba... ma da ne nabrajam). I zanimljivo, te igračke su nestajale malo pomalo, nakon svakog druženja po jedna igračka.
    Meni je iskreno jako stalo do toga da te igračke budu vraćene mom sinu, ali nisam sigurna kako postupiti, a da ne povrijedim dječaka?!
    Naime posebno sam senzibilna kada je on u pitanju, jer je više puta bio žrtva nasilja druge djece u ulici i odrasta bez oca koji je odlučio da nikada neće upoznati svoje dijete. Naravno da i to sve ima veze s njegovim ponašanjem...
    Razmišljala sam da jedan dan kad on bude u školi navratim do njegove mame i "složim priču" da je sin posudio te igračke te ih sada želi nazad za igru. Nekako se nemam volje uvaljivati u koje kakve situacije i potencijalno se nekome zamjeriti.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa evo, super si se sjetila. Dođi, reci da je tvoj sin to njemu posudio i da sada želi da mu ih vrati. Meni je ideja super.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Pa evo, super si se sjetila. Dođi, reci da je tvoj sin to njemu posudio i da sada želi da mu ih vrati. Meni je ideja super.
    super ideja
    ali bojim se da neće riješiti problem krađa

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Hvala na potpori Ali mene nekako kopka da li sam možda ipak moralno dužna priopćiti majci da se s njezinim djetetom nešto događa.
    Na primjer ja nikako ne bi željela da mi netko prešuti tako nešto.
    Ali opet nismo svi isti, i realno, mogla bi nekoga debelo povrijediti, žao bi mi bilo da dječak zbog toga više ne dolazi... ma previše filozofiram...

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na potpori Ali mene nekako kopka da li sam možda ipak moralno dužna priopćiti majci da se s njezinim djetetom nešto događa.
    Na primjer ja nikako ne bi željela da mi netko prešuti tako nešto.
    Ali opet nismo svi isti, i realno, mogla bi nekoga debelo povrijediti, žao bi mi bilo da dječak zbog toga više ne dolazi... ma previše filozofiram...
    ja bi se složila da bi se mami trebalo reći....ali..
    razmišljam si...je li ta mama primjetila sve te nove igračke kod svog sina...
    ako nije...zašto nije...
    ako je...kako si je to objasnila..
    dosta je tu igračaka u pitanju...
    i da li bi mama reagirala kako treba...ili bi na kraju samo ispao obični kradljivac...zločesti..

ako ti je mali jako drag...misliš da ne bi bilo bolje s njim nekako porazgovarati?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi se složila da bi se mami trebalo reći....ali..
    razmišljam si...je li ta mama primjetila sve te nove igračke kod svog sina...
    ako nije...zašto nije...
    ako je...kako si je to objasnila..
    dosta je tu igračaka u pitanju...
    i da li bi mama reagirala kako treba...ili bi na kraju samo ispao obični kradljivac...zločesti..

ako ti je mali jako drag...misliš da ne bi bilo bolje s njim nekako porazgovarati?
    Dijete u kućanstvu živi još s bakom i djedom, mama je svaki dan na poslu od 10-22, ali doslovce svaki dan u tjednu, pa nije čudno ako je pogubila konce po pitanju igračaka u kući.
    Ideja da porazgovaram s dječakom mi se sviđa i prije sam razmišljala o tome. Ali ne znam kako početi razgovor, kako pristupiti djetetu... možda u jednom od onih trenutaka kada skupa sjedimo za stolom započnem razgovor, ili... ne znam....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    . Ali ne znam kako početi razgovor, kako pristupiti djetetu... možda u jednom od onih trenutaka kada skupa sjedimo za stolom započnem razgovor, ili... ne znam....
    pa npr. kad vidi da su se sve igračke vratile nazad, reci mu da se igraju s igračkama u tvojoj kući do mile volje, al da više ne želiš da ih posuđuje. ja bih tako. ne bih rekla - krade. zato što se onda sve te stvari pogube, ne vrate, a vrijedne su.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Sve su to dovoljno male igračkice da se prošvercaju iz kuće, onaj traktor s prikolicom je iz kolekcije Majstor Boba najmanjih dimenzija. Na kraju krajeva nije ih imao tko drugi iznjeti iz kuće...

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Isključujem, već sam ga pitala, nema razloga lagati mi. Uostalom da je poklonio, igračke bi iz kuće iznosio na izvolte.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Mislim da ću danas otići do bake (kad se uvjerim da je mali u školi) i tražiti "posuđene" igračke, a njemu tijekom idućeg susreta dati do znanja da se igračke ne smiju iz kuće iznositi. Iskreno se nadam da će baka, ili mama pročitati između redaka što se događa.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a kakva je ta mama? Ti je poznaš, a ne družiš se s njom...? A dijete toliko vremena provodi kod tebe...hmmmmm Biraj što ćeš reći...a ona je sigurno primjetila i nije reagirala..tako da..

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ta razlika u godinama je toliko velika da mogu samo pretpostaviti da postoji neka veca povezanost vasih obitelji.
    na tvom mjestu bih razgovarala prvo s snjim.
    to sto mama nije uocila nove igracke i vec te upitala da li si ti to njemu dala je jako indikativno.
    a iskreno, indikativno je i da se tako velik djecak od 12 godina zeli igrati sa takvim igrackama za malisane. u toj dobi fokus je vec na nekim sasvim drugim stvarima stoga meni u ovoj prici dosta toga ne drzi vodu.
    dakle, prvo razgovor s njim, a onda i sa mamom.

ne bih podrzavala nastavak tog prijateljstva a ako ti je dijete drago vjerojatno mozes naci nacina da se ti s njim zblizis. evo, ja ne razumijem ni kako ti nisi primjetila da on iz vase kuce odnosi stvari?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    evo, ja ne razumijem ni kako ti nisi primjetila da on iz vase kuce odnosi stvari?
    baš sam htjela pitati zar nisi primijetila da nosi igračke sa sobom? Dobro, legići su stvarno mali i stanu u svaki džep, ali nabrojala si i veće stvari...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

klokanica, ja bih postupila baš onako kako si napisala.
    i, vratila nazad igračke.
    posredno, taj postupak može na puno toga utjecati.
    no, sigurno ne bih unaprijed ništa zaključivala, ni o prijateljstvu ovakom onakom, ni o mami ovakoj onakoj, ni o djetetu jer se igra s lego kockama i odrasta bez oca.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Naravno da poznam mamu, pa susjedi smo, popijemo kavu ako jednom mjesečno, većina susreta se odigrava na ulici ispred kuće, jako dobra prijateljica sam s njezinom sestrom koja se odselila iz kuće.
    Nisam primjetila jer nisam cijelo vrijeme koncentrirana na njihovu igru, kroz period toplog vremena igračke su iznosili van.
    Jednom prilikom mu je iz valjda gornjeg dijela trenirke ispala igračkica dok je jurio niz stepenice kući, ništa nije komentirao, nego je samo brisnuo kući (bio je na odlasku).
    Što se tiče igre i velike razlike u godinama, moram priznati da i ja uživam u slaganju Lego kocki, onih drvenih dašćica s vijcima... Dječak se dosta druži i sa svojim vršnjacima, prijateljima iz škole koji često dolaze kod njega doma. Rekla bi samo da ima jako razvijenu maštu koja ga ne sputava u igri s mlađima od sebe.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

naravno, postoji mogucnost i da ih je tvoj sin zapravo njemu poklonio. nemoj ni tu mogucnost iskljuciti.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Reci mu otvoreno, s poštovanjem prema njemu, da vrati igračke koje je posudio bez tvog znanja. Ja ga ne bih pitala da li je uzeo igračke ili ne jer će vjerovatno reći da nije pa ćeš se uvući u pravdanje.
    Reci mu sva pravila oko igranja kod vas - nema sakrivanja niti odnošenja igračaka i šta god već. Dovoljno je velik da shvati.

Ignoriranjem svega i ne suočavanjem njega s problemom mu samo radiš štetu. Treba ga suočiti.

Edit: Dok ja napišem, ti već riješiš stvar
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 08.11.2012. at 14:33

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Reci mu otvoreno, s poštovanjem prema njemu, da vrati igračke koje je posudio bez tvog znanja. Ja ga ne bih pitala da li je uzeo igračke ili ne jer će vjerovatno reći da nije pa ćeš se uvući u pravdanje.
    Reci mu sva pravila oko igranja kod vas - nema sakrivanja niti odnošenja igračaka i šta god već. Dovoljno je velik da shvati.
    ustvari, ovako bih.
    to mi se čini najbolje.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja mislim da je najbolje razgovarati i sa djetetom i sa njegovom majkom. Njemu, kad dodje na igru reci prijateljskih tonom: 'Slusaj, Ivica, Pero ili kako, primjetila sam da si odnio neke (ili, te i te) igracke. Molim te da ih vratis i da vise ne odnosis stvari bez pitanja. Ukoliko nesto zelis posuditi, oko toga se trebamo dogovoriti.' Kao sto bi rekla i svom djetetu. Mami bi isto, po meni, trebalo reci, otvoreno i prijateljski, tako da zna sto se dogadja i da obrati paznju na taj problem. Mozda sam u krivu, ali ne mislim da je to neki jako velik problem. Odnosno, nije dobro ovako van konteksta donositi bilo kakve zakljucke. Djeca iz razno raznih razloga prolaze kroz razno razne faze, a pogotovo ako si ukljucena u djetetov zivot (a ocito jesi ako je cesto kod vas) mislim da imas i odgovornost i priliku pozitivno utjecati u ovom trenutku. Na takav, jednostavan nacin, bez previse uplitanja. Mislim da ovdje ipak ne bi trebao biti jedini zadatak vratiti doma igracke. Meni je lijepo to sto imas osjecaje za to dijete i sto ima jos ljudi koji ne gledaju samo svoja posla. Kako se nekad govorilo: 'Za podici jedno dijete, potrebno je cijelo selo.'

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

jesi kaj riješila?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    jesi kaj riješila?
    Jesam i nisam, odnosno, razgovarala još nisam s nikim, suprug je s malim jučer navratio do susjeda po službenoj susjedskoj dužnosti (nešto tipa "susjed, imaš ključ broj taj i taj"), pa je sinko prepoznao jednu svoju igračku u kući, a mali susjed je tvrdio da to nije igračka mog sinka
    Zanimljivo, nisam ni primjetila da ta igračka nedostaje, i na prvu posumnjala u to da igračka nije njegova. Ali razuvjerila me potrgana kuka na igrački koja je pukla ovo ljeto.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ali definitivno si dajem u zadatak ovaj tjedan otići do susjede po kao posuđene igračke, a dječaka ću navući na razgovor o tome kad navrati kod nas. Jučer smo ga zvali sebi jer smo imali proslavu (Martinje), ali je mali odbio doći jer mora učiti. Ali više mi se čini da se posramio nakon pronađene igračke.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja uopće ne bi bila ni fina ni prijateljski nastrojena, imala bi vrlo kratak monolog: Uzeo si igračke bez pitanja, moraš ih vratiti. Ali ne bi ucjenjivala ni prijetila.

Mislim, dječak je očito svjestan da to što je napravio nije u redu.
    Istovremeno bi voljela da se i prema mojima tako netko postavi, jer koliko god oni mali bili to je ipak krađa.

Prije nekog vremena H. je donio neku igračkicu iz vrtića doma, ja sam reagirala vrlo oštro. Ali džabe mi to, kad je teta sutradan sa smješkom rekla "ma niiiije on to naaaamjerno". Nego šta je nego je namjerno, išao je probati i vidjeti što će se dogoditi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •