Moja beba ima četiri mjeseca i isključivo je dojena. Zadnjih par dana imala sam bolove u trbuhu i danas mi je počelo krvarenje. Valjda menga! Da li to smanjuje količinu mlijeka? A beba osjeti da mama ima menstruaciju?
Moja beba ima četiri mjeseca i isključivo je dojena. Zadnjih par dana imala sam bolove u trbuhu i danas mi je počelo krvarenje. Valjda menga! Da li to smanjuje količinu mlijeka? A beba osjeti da mama ima menstruaciju?
Ja sam i prvi i drugi put dobila M nakon 8 mjeseci.
Dojenja, slabe dohrane. Dok nisam počela raditi, nisam se (od mlađe) razdvajala na duže od 2-3 sata i to dok je imala duuugi spavanac i 99% sam znala da neće u to vrijeme dojiti.
Dojim i dalje (skoro 20 mj :D ) i šaroliki su ciklusi :/
ja dojim a dobila 6 tj nakon poroda.ako potraje razmak između dojenja noću ja izdojim.ali može biti nasljedno s mamine strane su žene dojile i rodile dijecu unutar godine dana. baka i prabaka,teta, samo moja mama nije ona nije imala cca 6 mjeseci
Dobila nakon mj. dana u oba poroda,a dojila svoje bebice,drugu jos dojim.
Vi koje dojite i nemate menstruaciju, jel imate povremeno iscjedak koji sliči na bijelo pranje?
ne baš
ali imam bolove koji podsjećaju na ovulacijske, i onda čekam da dobijem... i tako već sigurno pola godine![]()
papu ne rade, ne zbog toga što očekuju da se neće dugo dojiti, već zato što obično ispadne loša. naime, vaginalne flore gotovo da i nema dolje, zbog manjka estrogena, pa onda ne žele pacijente bedirati s lošim rezultatima pape, koji su uglavnom uzrokovani dojenjem.Lutonjica prvotno napisa
p.s. nije se baš cijeli svijet urotio protiv dojenja
yes. baš mi se čini da mi je i miris dolje, da prostite, nešto drugačiji.makita prvotno napisa
ja radila sve kako je navedeno, osim dnevnog spavanja, koje npr. koristih da se otusiram, prosurfamkvragu, zeznula mi roda kontracepciju! dobila sam nakon cetiri mjeseca! nemam pojma, stvarno smo puno dojili, nikad se razdvajali, zajednicko spavanje i dan - danas i tko zna do kad, duda ni u primozgu... ako takve nijanse odlucuju, npr. ovo dnevno spavanje (uz, naravno, dojenje prije i poslije spavanja), onda je to prilicno tesko postici i lako za zeznuti. :/
lutonjica, jesi ti sustavno corila po danu s bebom? naravno i ja sam ponekad, ali nisam svaki put. :?
puhicka, nema to dnevno spavanje veze. jednostavno ti jajnici opako dobro rade.
ja sam prvi put dobila nakon 6 tjedana. drugi put nakon 3 mjeseca. treci put nakon 3,5 mjeseci.
dojim od n. 10-og dana, u pocetku na tri sata (savet patronaze), koristili smo dudu skoro pa 6 meseci dok je nije sam izbacio, spava sa nama tek od 4. meseca kad smo presli na dojenje na zahtev (zahvaljujuci rodi
), a po danu uglavnom ne spavam sa njim... razdavajali smo se i na nekoliko sati kad je umesto cice dobijao flasicu sa mojim mlekom (sto smo takodje izbacili)... dohranu smo poceli da uvodimo od 6. meseca, ali ne peterano uspesno, tek imamo jedan obrok...
uprkos svemu menge jos uvek nema... i nadam se da nece jos dugo (a valjda necu da samu sebe ureknem :/ )...
imam i ja pitanje-u principu samo bi htjela da mi potvrdite da je to normalno-naime, mengu sam dobila prije mjesec i pol-tj. 13 mjeseci od poroda i sad mi već skoro 2 tjedna kasni a nisam trudna(čak sam i test radila-mislim da bi sad već pokazao da jesam, ne?!)-sad me muči jel to normalno da nakon tolko vremena menga dođe pa je onda opet malo duže nema? Ja se tješim da je u pitanju utjecaj dojenja.
Meni su isto nakon dolaska prve menstruacije (4 mjeseca nakon poroda) ciklusi jedno vrijeme bili jako nepravilni, uz dosta kasnjenja.
ekološki dojila i dojim
- prvo dijete prestala s nepunih 13 mj i nakon mjesec dobila
imala dvije slabašne
- drugo dijete još dojim ( za 9 dana 16 mj ) i još ništa :D
zaštita - ne koristimo ništa, kockari u duši![]()
spavanje - prvo dijete spavale i danju i noću zajedno, drugo samo noću, a doji na zahtijev
iscjedak nemam nikakav, ali a vremana na vrijeme osijetim neke bolove i mislim eto je, al još ništa![]()
Samo da prijavim, dobila u lipnju nakon one ovulacije, preskočilo mi 1 mjesec, sad evo opet. Znači, jedan jajnik u punom pogonu.
cure, mene malo strah da opet nisam zaglavila.
dobila sam mengu u 6 mj al otad ništa. jer postoji mogućnost da sam opet trudna, pazimo jako ili je to normalno nakon poroda da menge preskoće koji mesec?
meni se sad čini kak sve ovo čitam da je sasvim normalno da nisu redovite od početka-ili da se duljina ciklusa promjeni
otkrivam toplu vodu, ne?
i hvala na odgovorima![]()
17 mjeseci i nema je
a dojenje bilo gotovo ekološko![]()
sad je totalno ekološko, osim popodnevnog spavanja, za to nemam vremena
papa test mi nije niti htjela napraviti. Trebala bih uskoro na pregled, nadam se da nema nekakvog Svena u blizini![]()
Ali da sam trudna, ne bi li se T. drukčije odnosila prema mlijeku, smanjila...?
s prvim djetetom sam dobila točno mjesec dana nakon zadnjeg podoja
imao je 9 mjeseci kad smo prestali i nije bio isključivo dojen
s drugim i dalje nije stigla, ova beba je isključivo dojena do 6 mjeseci ali imamo dudu
Meni su ciklusi totalno poremećeni. Nekad 20-ak dana, nekad 40-ak dana.mama_mia22 prvotno napisa
Danas dobila mengu, 10 i pol mjeseci nakon poroda. Dojim.
meni su pocele mentruacije pa je preskocen jedan citavi mjesec i opet nastavile. i ja sam tada mislila da sam opet trudna ali nisam bila.mama_mia22 prvotno napisa
ja sam dobila m nakon mjesec dana
Ja imam sina od 17 mjeseci kojeg još uvijek dojim na njegov zahtjev, a mengu (koja mi je bila ubitačna prije trudnoće, a bolovi su bili poput trudova) sam hvalabogu dobila mjesec i pol nakon poroda na iznenađenje mojeg ginića koji se i nakon 6 mjeseci moje redovite menge nije mogao prečuditi tome i rekao da možda 1% žena ima takav ciklus nakon poroda! A onda je nastupilo neko ludo razdoblje kad nisam imala čak 4 mjeseca i već pomislila na trudnoću, ali ništa od toga, opet dobila m., opet 2 mjeseca ništa i do prije 3 mjeseca svaka 2 mjeseca ko na sat ja dobila, a odonda opet normalni ciklus. I šta ćeš? Ali hvalabogu bolovi nisu više tako intenzivni, samo mi traje do deset dana obilnog krvarenja. Nismo sve žene iste, šta ćemo? :?
ufff
ja se moram pozaliti
nakon prve T dobila sam mengu nakon 7-8mj dakle, kad smo poceli sa dohranom za zbilja.
evo danas, 2mj nakon poroda sam skuzila da sam prokrvarila. mislim, jede mi se cokolada, napuhana sam bila par dana, danas umorna ko pas, ali mi nije palo napamet da bi mogla procuriti jer fakat dojimo ekoloski - dudu je tata probao "uvesti" ali sluzi nam za pljuvanje 8) jel moguce da zato sto spava cijelu noc - od cca 21h do nekih 4-5h ujutro da dobijem?!? :?![]()
nadam se samo da nece biti bolno kao prije... :/
ovo mi je totalno pobrkalo planove jer nemam namjeru ostati trudna, mrzim prezervative kao kontracepciju, a drugi oblici ne dolaze u obzir![]()
non stop dojimo....već 20mj! 8)
(ritam moje male ženske-jedan dan jedem,3-5 dana štrajkam i samo cica)
18mj nakon poroda sam prvi put dobila 8)
ali skoro godinu dana sam imala pms,bolove,napuhnutost,iscjedak kao da je ovulacija,apetit mix(čokolada,kobasa,jogurt,pa ponovi....)i tako svaki mjesec....
![]()
zaštita -uzdaj se u se i u svoje procjene...
ne dolazi u obzira ništa što omogućuje i 1% oplodnju,pa umiranje bebice![]()
ovo definitivno nije nikakva zaštita. :/ribica tina prvotno napisa
mislim na temperaturu,iscjedak,mikroskopiće,pa i prezervativ u krizne dane...cvijeta73 prvotno napisa
![]()
a i jednog dana nemam niš protiv četvrtog djeteta.![]()
eee, onda se slažem s tobom.ribica tina prvotno napisa
Drage mame, ne znam gdje ja tu spadam. Laru isključivo dojim, MM spava na kutnoj garnituri u boravku a nas dvije u razvučenoj sofi pokraj koje je njen kinderbed u kojem leži po danu gdje ima vrtuljak koji obožava. Zaspi noću i danju uz siku i tako ju ostavim u krevetu znači ne stavljam je u kinderbed. Spavamo zajedno a po danu kad zaspi na siki ostanem neko vrijeme uz nju pa potiho ustanem da napravim kućne "tihe"poslove, tada se ona probudi i igramo se, čuvam je, premotam i opet sika. Ona joj je sve na svijetu, sika non-stop. Za dudu ne zna, nisam joj davala nikakvu tekućinu, a D3 kapi joj dajem u žličici sa svojim mlijekom. Kad je imala grčiće -sika, sad je muče zubići - sika, za sve je sika, maženje, uspavljivanje, po noći, hranjenje, tješenje. I na kraju mengu sam dobila prošli mjesec znači 4 mjeseca nakon poroda. Što se tiče menga - dojenje - ovulacija, iskreno mislim da za ženu koja isključivo doji ono ne može biti zaštita od moguće trudnoće u to nemojte vjerovati. Moj gin. mi je rekao da je za bilo kakvu kontracepciju rano jer dojim samo dolaze u obzir prezervativi. On se zalaže za dojenje, isključivo do 6. mjeseci a ako majka ima mlijeka i do 2. godine uz dohranu. Ne znam dal mi je redoviti ciklus obzirom da mi je prva M bila prošli mjesec (6 dana kako i inače), danas mi je 30 dan ciklusa al boli me trbuh tako da sam sigurna da ću dobiti M uskoro. Bez ozbiza na bol u trbuhu možda dojenje malko i zbunjuje moje tijelo kad mi je već 30 dan ciklusa (ne brinite nisam trudna), već zato jer imam inače redovite cikluse. Što se tiče moje L. uskoro će napuniti 6. mjeseci života i trenutno tražim po pretražniku teme o početku dohrane i s kojim namirnicama započeti (voće, povrće) i koliko puta tjedno pa molim savjetnice za pomoć do topica i hvala. Dojenje je tako lijepo da me iskreno strah da će moja L. manje dojiti kad krene dohrana, najradije bi da ju mogu samo dojiti al mora nekad i početi s okusima hrane.
Ponosna mama dojene bebe![]()
Po svemu mi se čini da dojenje nema utjecaja na sve žene što se tiče menge. Ja sam dobila neki dan sa skoro 3 i po mjeseca i osim dnevnog spavanja sve je kao na popisu. Ono što mi je čudno je to da su mi se cice prepunile mlijeka, skoro kao na samom početku :? slučajnost ili ne?
Znaci ja se ne trebam brinuti sto jos nisam dobila menstruaciju (9 mjeseci nakon poroda)!??? :?tanja_b prvotno napisa
S prvim djetetom sam dobila 2 mjeseca nakon poroda i bile su redovite u dan iako je i on dojio 14 mjeseci!
Podižem temu s malo drugačijim pitanjem.
Dojim već 11,5 mjeseci, uglavnom "ekološki", al to je manje bitno. M još nisam dobila, al po nekim "faktorima" bih rekla da imam ovulacije svaka recimo 1,5 do 2 mjeseca (zatezanje u jajnicima, promjena u izgledu sluzi).
Je li moguće, pod utjecajem dojenja, imati ovulacije bez menstruacije?
Nadamo se uskoro drugoj bebici, pa me zanima. Znam da mi nitko nemre reć vjerojatnost, al rekoh da barem probam saznati kako je u teoriji.
Sad ću početi raditi, pa ćemo prorijediti dojenje prek dana (iako se nadam da ću moći za vrijeme pauze skočiti doma na jedan kratko podoj), pa možda i dobijem, al ako ne - da li stvarno ovulacija ide tek prije prve menge posliej poroda? Ili ih može biti i prije?
diami nisam jos cula za ovulacije bez menge, ali da za menge bez ovulacije. koliko znam, ovulacija znaci da je stvoreno jajasce i izbaceno u jajovod sto uvjetuje onda i svakako pripremanje maternice za mogucu oplodnju koja rezultira ili bebom ili mengom...dok dojis hormonalni balans najcesce ne daje dovoljno poticaja za proizvodnju jajasca, ali se maternica zna "pripremati" i bez ovulacije...
mozda netko strucniji ima pametnije objasnjenje, al ovo tvoje mi se cini kao priprema tijela za mengu, ali jos nedovoljno poticajnih hormona da se to uistinu desi. (ne pisem kojih jer nisam ziher da li je estrogen ili progesteron odgovoran i u kojem omjeru za poticanje ljustenja maternice)
pitaj ginica, to mozes i telefonski
i sretno![]()
sorry da se vratim na prvi post, jel netko zna odgovor na to (plavim slovima)?tridesetri prvotno napisa
mene to ne zanima da bih se zaštitila nego upravo suprotno, voljeli bismo drugu bebu ne sad ali dogodine bismo možda krenuli "u posao"?
Ako dojim, je li mi manja šansa da zatrudnim? to pitam jer mi imamo povijest sa strane MM, bili i na potpomognutoj ali na kraju zatrudnjeli prirodnim putem, jel i dojenje "otežava " začeće recimo to tako iako ružno zvuči? htjela bih što duže dojit al opet ne bih htjela ni dugo čekat na drugu bebu baš zbog toga što nama treba više vremena. E da i dobila sam kad je L. bilo 5 mj.,isključivo dojili.
Ako netko zna odgovor bila bih zahvalna.
jel može neka od moderatorica prebacit temu na dojenje? možda dobijemo i odgovore.
i sama sam zaboravila di je ova tema,a jedva sam je pronašla.
Lili75 - mogu ti samo reci svoje iskustvo, jer nisam strucnjak u tom podrucuju. mi smo bez problema ostali trudni kad je Lovro imao 8mj, dojili smo, papao je 2 porcije dohrane dnevno, sve ostalo vrijeme je cicao. dobila sam M kad je navrsio 6mj, dakle 2 puta sam dobila, prije 3.puta sam vec bila trudna. tako da nama dojenje nije omelo trudnocu (to sto je trudnoca omela dojenje je druga prica).
Je, na dojenju smo malo pričali o tome![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...665&highlight=
Moja beba ima 2,5 mj. i samo je dojena...a ja već uredno po 2. put dobijam M. Ne mogu vjerovati od kud tako ranije, jer sam prvim djetetom sam ju dobila tek kad smo počeli uvoditi dohranu, ako ne i kasnije...
grrr, evo je nakon 6 mjeseci i 1 dan.
mogu reći da smo "ekolozi", osim dnevnog spavanja, jer se meni ne spava. ali znam leći i odmoriti. s dohranom smo počeli kao i da nismo. ali zna popiti koji gutljaj vode i to iz obične čaše
a baš mi nije falila ta menstruacija.
A evo kod nas 10 mjeseci i još je nema. A dohrana nam je fino krenula od 6. mjeseca, na čuvanju je već 2 mjeseca pa ne cica ništa od 7-16h.
Čudni su ti hormoni.
nakon 1. poroda sam dobila poslije 2 mjeseca (ali davala sam dudu, nista drugo), a nakon 2. poroda poslije 3 mjeseca, uz iskljucivo ekolosko dojenje, co-sleeping i ostalo 24/7.
zato mi i jesu zeljezo na 1 a hemoglobin na 78
evo, i nas, nakon duge 2,5 godine, dobila sam M (1.trudnoca, dojenje prvog, opet trudnoca, pa dojenje drugog djeteta koje sad ima 6,5mj). i ne mogu reci da mi je falila, vec sam zaboravila kak se ulosci stavljaju![]()
A zamisli mene, ja prošli mjesec dobila, ista stvar kao i kod tebe (trudnoća, dojenje, trudnoća, dojenje) M mi je izostala 43 (četrdeset tri) mjeseca! Kao da sam bila u menopauzi![]()
S prvim djetetom sam dobila tek kad je prestao dojiti noću,nakon 17 mj,a s drugim je još tako skoro ne očekujem poučena prošlim iskustvom. :D
s prvim djetetom dobila sam mjesec dana iza prestanka lohija-iskljucivo dojenje, spavanje s nama nocu, danju ne svaki put, dudu i bocicu nismo uopce koristili. bile su uglavnom redovite.
sad s drugim djetetom dobila sam 5 mjeseci iza poroda, isto iskljucivo dojnje bez caja, vode, ne koristimo ni dudu ni bocicu, sa mnom spava nocu i jedno spavanje danju je zajednicko.
dakle, tu prvu menstr. sam dobila 30.12. sad vec kasni a imam menstrualne bolove zadnja 3 dana. radila sam i test bio je negativan.
menstrualne bolove osjecam svako malo. da li je to uobicajeno?
Rodila 19.10. i imala lohiju do kraja 11mjeseca, od tada do dan danas nisam dobila menstruaciju....pitam se kad ce....??
s prvim djetetom se ne sjecam...![]()
M (uz uzv dokazanu ovulaciju na pregledu nakon babimja)sam dobila niti 2 mj. nakon poroda uz isključivo dojenje(bez čajeka, dude i sl.)i odmah mi je bila uredna (svakih 28-34 dana), tek kasnije zbog spleta okolnosti sam dala dudu Peri.
kaj se tiče plodnosti uz dojenje(dojenje na zahtjev sa noćnim podojima) ostala sam trudna točno godinu dana nakon poroda(nakon 1.mj. bez zaštite!!!!!), a za prvi t nam je trebalo 9 mj!!!